detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
15.09.2020 15:24
Рада підтримала за основу податкові пільги для культури, кінематографу і готельної сфери
Рада підтримала за основу податкові пільги для культури, кінематографу і готельної сфери
Законопроєкт передбачає податкові канікули для кіновиробництва і кінопрокату.

15 вересня Верховна Рада ухвалила за основу зміни до Податкового кодексу, які передбачають податкові канікули до 1 січня 2025 року для кіновиробництва і кінопрокату, звільнення від оподаткування отримувачів культурних грантів, а також зменшення з 20% до 7% ставки ПДВ для сфери культури та готельної сфери.

За відповідний президентський законопроєкт № 3851 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної підтримки культури, туризму та креативних індустрій» в першому читанні проголосували 273 народних депутати.

Законопроєкт передбачає такі зміни до Податкового кодексу України:

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, доповідаючи законопроєкт, наголосив, що сферу культури у світі підтримують не тільки прямою допомогою, а й пільгами в оподаткуванні чи пільговими кредитами. За його словами, ставка ПДВ 7% для культурних послуг – це європейська практика, де на цю сферу оподаткування ПДВ становить від 2% до 9%.

Голова парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев («Слуга народу») повідомив, що йдеться про невеликий обсяг послуг, які підлягають зменшенню оподаткування. Оскільки сфери культури й туризму найбільш уражені кризою, його комітет запропонувати прийняти цей проєкт за основу.

Народний депутат Володимир В’ятрович з «Європейської солідарності» звернув увагу, що в законодавстві немає поняття «культурний грант». Відповідно, незрозуміло, що податківці матимуть на увазі під цим поняттям, а отже, закон неможливо буде застосовувати. Він зауважив, що законопроєкт потрібно суттєво доопрацювати в другому читанні.

У результаті, депутати прийняли проєкт за основу і планують його доопрацювати до другого читання.

Законопроєкт № 3851 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної підтримки культури, туризму та креативних індустрій» 15 липня вніс до Верховної Ради як невідкладний президент Володимир Зеленський. 2 вересня його підтримав парламентський Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Нагадаємо, 16 червня Верховна Рада ухвалила, а 13 липня президент підписав закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо державної підтримки сфери культури, креативних індустрій, туризму, малого та середнього бізнесу у зв'язку з дією обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Цей закон надає можливість мовникам не виконувати програмну концепцію на час карантину, скасовує вимоги про номери ліцензій і дозволів у радіорекламі, встановлює процедуру державної допомоги для підтримки культури, креативних індустрій і туризму, передбачає підтримку Українського культурного фонду для туризму та креативних індустрій, інституційні гранти УКФ для сфери культури, туризму та креативних індустрій, додає форму державної підтримки девелопменту фільмів і серіалів, передбачає гранти Українського інституту книги (у тому числі інституційні) замість державного замовлення, скасовує тимчасові тарифи роялті організацій колективного управління авторськими та суміжними правами, тощо. Детальніше про внесені зміни читайте у матеріалі «Детектор медіа».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY