detector.media
Єлизавета Мосійчук
«Детектор медіа»
02.09.2020 18:41
Власник «Наш Київ» запустив видання Chas.news. Головним редактором став Євген Гордейчик
Власник «Наш Київ» запустив видання Chas.news. Головним редактором став Євген Гордейчик
Окрім текстів, у видання планується власна програма журналістських розслідувань на YouTube.

Медіаменеджер Олег Ліщина запустив суспільно-політичне видання Chas.news. Очолив редакцію колишній головний редактор «Фокуса» Євген Гордейчик. Подробиці про нове видання, яке стартувало 1 вересня, він розповів у коментарі «Детектору медіа».

Chas.news працює у форматі пояснювальної журналістики, також багато уваги приділяє історичним темам та технологіям. Над концепцією Євген Гордейчик та Олег Ліщина почали працювати 18 травня, робота над створенням сайту і формуванням команди почалась в липні 2020 року.

«Головна проблема української преси - не відсутність добре виписаних текстів (хоча і це теж) і навіть не джинса і політична заангажованість (хоча і вони). Але все ж, головним є те, що замість створення нових сенсів та ідей, українські медіа перетворилися на фабрики з виробництва контенту, в який власники вшивають потрібні їм сенси. Ці сенси прості і зрозумілі. Тому і контент для їх тиражування потрібен простий і зрозумілий. Однотипний, як патрони для кулемета, з якого гатять по ворожих окопах.

Ми втратили ремісничу індивідуальність і майже розучилися мислити. На медіаринку можна без проблем знайти людей, готових волати про свою правоту. Людей, яки кричать дуже голосно і доречно вибирають слова. Але дуже мало тих, хто здатен вічно рефлексувати і ставити під сумнів все, у тому числі і власні ідеї і переконання. Наше завдання полягає в тому, щоб усе ставити під сумнів, нічому і нікому не вірити. І з наших сумнівів породжувати нові смисли, яких до нас ще не існувало», - розповідає Євген Гордейчик.

Текстовий контент сайту поділений на розділи: «Минулий» — це матеріали, що пояснюють сьогодення через історичні паралелі, «Теперішній» — традиційна суспільно-політична тематика, «Майбутній» — технології та тренди, «Не на часі» — «щось дурне, але веселе», як характеризує його головний редактор. По цих розділах розподіляються як новини зі стрічки, так і великі тексти.

У проєкту також буде YouTube-канал «Час покаже» - платформа для публікації власних програм розслідувань.

«Наші розслідування не обмежуватимуться одноразовими випусками з певної теми. І в цьому їх відмінність з-поміж вже існуючих програм сегменту. Ми не просто показуватимемо виявлені нашими журналістами порушення, а будемо вимагати від правоохоронних органів та чиновників належного реагування – відкриття кримінальних проваджень, звільнення із займаних посад, відшкодування завданих державі збитків. А через певний час зніматимемо продовження історій та перевірятимемо результат. Тож час покаже як змінюється ситуація під контролем наших журналістів», - зазначив Євген Гордейчик.

З великих матеріалів видання робитиме подкасти. Вони мають почати з'являтися на сайті протягом кількох місяців.

Робоча мова Chas.news - українська. Згодом на сайті має з'явитися російськомовна версія, а для частини матеріалів - англійська.

За словами Євгена Гордейчика, наразі Chas.news фінансує його засновник та СЕО Олег Ліщина. Водночас ведуться переговори з декількома потенційними інвесторами, представниками венчурного бізнесу. 

«Про їх результати говорити передчасно, але варто зауважити, що наші потенційні партнери не мають жодного відношення до політичних еліт чи ФПГ. Видання у будь-якому випадку залишиться незаангажованим та вільним від впливу інвесторів на редакційну політику», - заявляє головний редактор.

Як писав «Детектор медіа», 17 травня Євген Гордейчик залишив посаду головного редактора журналу «Фокус». Він очолював видання з вересня 2017 року. Звільнення відбулося після того, як власником видавництва «Фокус медіа», яке випускає журнал «Фокус» та сайт focus.ua, замість Анатолія Євтухова став Олександр Борщевич.

Нагадаємо, у серпні 2020-го стало відомо, що власник і засновник видання «Наш Київ» Дмитро Федоренко продав портал колишньому журналісту та медіаменеджеру Олегу Ліщині. 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY