detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
15.11.2019 14:23
Компанія «Етер» хоче стати провайдером ефірної цифри DVB-T2
Компанія «Етер» хоче стати провайдером ефірної цифри DVB-T2
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на прохання «Етеру» замовила прорахунок частот у 166 населених пунктах.

Провайдер загальнонаціонального цифрового мультиплексу МХ-6 ТОВ «ТРК “Етер”», що працює за фактично не активною в Україні технологією DVB-H, хоче змінити технологію на DVB-T2, за якою працюють чотири загальнонаціональні мультиплекси компанії «Зеонбуд», регіональні та локальні мультиплексу Концерну РРТ і місцевих компаній. Про це повідомив відповідальний секретар Нацради Олександр Ільяшенко на засіданні Нацради 14 листопада.

Олександр Ільяшенко доповідав питання про замовлення в «Українського державного центру радіочастот» прорахунку частот і висновків про можливість використання передавачів. Нацрада вирішила замовити прорахунок частот для цифрового ефірного мовлення DVB-T2 у 166 населених пунктах для компанії «Етер», яка, за словами пана Ільяшенка, змінює технологію з DVB-H на DVB-T2.

ТОВ «ТРК “Етер”» отримала ліцензію провайдера мультиплексу МХ-6 у стандарті DVB-H у січні 2009 року (сам «конкурс провайдерів» відбувся в листопаді 2008 року). Деякий час компанія не вела ніякої діяльності, а технологія DVB-H в Україні не розвивалася. Зрештою, компанія встановила малопотужні передавачі (10 Вт) у 79 населених пунктах. З огляду на малу потужність передавачів, зона прийому сигналу становить не більше півтора кілометри довкола передавальної станції.

«Етер» мав би ретранслювати в складі свого мультиплексу 9 телеканалів. Але Нацрада за 10 років так і не провела конкурсу серед мовників і не визначила склад мультиплексу. Навесні 2019 року заступник гендиректора «Етеру» Віктор Гайворонський повідомляв Нацраді, що в якості експерименту компанія ретранслювала два телеканали – «Україна» та «Київ», та мала попередні угоди із шістьма компаніями.

25 квітня 2019 року Нацрада продовжила компанії «Етер» ліцензію на 10 років. Строк дії ліцензії сплив ще в січні, але Нацрада кілька разів переносила розгляд питання. За продовження ліцензії проголосували п’ятеро членів Нацради, проти були Ольга Герасим’юк і Олег Черниш. За час своєї роботи компанія отримала у 2014 році попередження Нацради за те, що не ретранслювала телеканалів, хоча й станом на 2014 рік встановила низку передавачів потужністю 10 Вт.

Олег Черниш припустив, що компанія фактично «сидить» на частотах, які в разі чого можна продати для розвитку мобільних технологій. Він запитав у представника «Етеру», чи не задумувалися вони над зміною технології на DVB-T2, щоби створити ще один загальнонаціональний мультиплекс. Віктор Гайворонський відповів, що DVB-H і DVB-T2 – це практично одна технологія, різниця тільки в модуляції. «Ми навмисно мовимо в старій модуляції, бо вона дозволяє більш завадостійкий прийом, що збільшує дальність, з огляду на малу потужність», – пояснив він.

За словами пана Гайворонського, за 10 років діяльності компанія витратила 24 млн грн, з них 14 млн – оплата послуг Концерну РРТ з обслуговування передавачів, 4 млн – сплати податків. Щомісячні витрати компанії сягали 300 тис. грн, й інвестори розраховували, що в подальшому зможуть їх «відбити».

Тоді ж відповідальний секретар Нацради Олександр Ільяшенко запитав, як прийняти сигнал «Етеру». Пан Гайворонський розповідав, що потрібен спеціальний пристрій вартістю 4-5 доларів з прийому сигналу DVB-H і ретрансляції його через Bluetooth, який можна приєднувати як до мобільного телефона, так і телевізора.

За словами пана Ільяшенка, «Етер» хотів збільшити потужність передавачів, але отримав відповідь, що поки не буде вимкнено аналогове телебачення, питання не буде розглядатися. Нагадаємо, що аналогове мовлення загальнонаціональних каналів було вимкнено в ніч на 1 вересня 2018 року, а остаточне вимкнення аналогового мовлення по всій території України планується 31 грудня 2019 року.

Власником ТРК «Етер» є ТОВ «Цифровий портал України», яке належить офшорній компанії «Джек інвест & трейд лімітед» з Британських Віргінських островів. ТРК «Етер» пов'язують з холдингом СКМ Ріната Ахметова: колишній директор «Етеру» Олександр Ільющенко паралельно був директором телекомунікаційної компанії «ММДС-Україна», яка належала СКМ. Крім того, обидві компанії («ММДС-Україна» й «Етер») мали одну й ту саму юридичну адресу. Також «Етер» планував запускати спільний проект з «Астелітом», співвласником якого на той момент був СКМ. До речі, колишній технічний директор компанії «Етер» Віктор Галич (нині покійний) після «Етеру» став директором компанії «Зеонбуд», яка у 2010 році стала провайдером цифрових мультиплексів МХ-1, -2, -3, -5 стандарту DVB-T2.

Нагадаємо, що 29 листопада 2019 року вступить у дію закон, який заборонить іноземцям бути кінцевими бенефіціарними власниками цифрового ефірного провайдера із загальнонаціональним покриттям.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY