Нацрада перевірила цифровий «Етер»

Нацрада перевірила цифровий «Етер»

13 Листопада 2014
6857
13 Листопада 2014
19:33

Нацрада перевірила цифровий «Етер»

6857
Регулятор оголосив цифровому провайдеру ТРК «Етер» одне попередження замість двох і порадив судитися із «Зеонбудом»
Нацрада перевірила цифровий «Етер»
Нацрада перевірила цифровий «Етер»

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила попередження провайдеру цифрового телебачення у стандарті DVB-H ТРК «Етер» за результатами перевірки діяльності компанії як провайдера загальнонаціонального мультиплексу МХ-6, але не стала оголошувати другого попередження за результатами перевірки діяльності компанії як провайдера експериментального мультиплексу на 49 ТВК у Києві. Відповідні рішення Нацрада ухвалила на засіданні 13 листопада.

 

Як відомо, ТРК «Етер» отримала ліцензію провайдера програмної послуги загальнонаціонального цифрового мультиплексу МХ-6 26 листопада 2008 року в Національній раді з питань телебачення і радіомовлення. До цього, 16 січня 2008 року, ТРК «Етер» отримала ліцензію провайдера експериментальної багатоканальної телемережі з використанням 49 ТВК у Києві (стандарт DVB-H) - у цьому конкурсі брала участь і компанія «Астеліт» (мобільний оператор life), але зняла свою кандидатуру.

 

За даними Нацради, фактично «Етер» не здійснює ретрансляції телеканалів, хоча й станом на 2014 рік встановила низку передавачів потужністю 10 Ватт.

 

Експериментальний мультиплекс на 49 ТВК в Києві

 

Перевірка ТРК «Етер» за ліцензією на експериментальний мультиплекс на 49 ТВК у Києві встановила, що компанія фактично не здійснює ретрансляції телеканалів, хоча ліцензія передбачає пакет із трьох каналів: ТОВ «Гравіс» («Плюсплюс»), ТРК «Київ» і ТРК «Мрія-ТВ» (ліцензію цього мовника вже анульовано).

 

«Зафіксовано такі порушення: ретрансляція програм відсутня, протягом усієї діяльності ліцензіат не надавав інформацію про виконання концепції добору програм, ліцензіат не надав інформацію щодо уточненої кількості домогосподарств на території розповсюдження програм, не надав копії угод з абонентами. Крім того компанія отримала дозвіл на експлуатацію цифрової багатоканальної телемережі з порушенням строку, адже мала зробити це протягом року до 29 січня 2009 року, а фактично отримала дозвіл 13 квітня 2014 року. Оплату за користування радіочастотним ресурсом компанія розпочала теж із запізненням у травні 2010 року», - повідомив голова Нацради Юрій Артеменко.

 

У своїх поясненнях керівництво компанії заявило, що мовлення на 49 ТВК було відключено 4 вересня 2014 року у зв'язку з виникненням радіозавад приймачам цифрового телебачення стандарту DVB-T2. Адже на частоті 49 ТВК у Києві здійснює мовлення мультиплекс МХ-3 провайдера DVB-T2 ТОВ «Зеонбуд», до ліцензії якого теж була внесена ця частота.

 

Проект рішення передбачав оголошення компанії попередження, але заступник голови Нацради Григорій Шверк запропонував колегам не оголошувати попередження з огляду на те, що не «Етер» винен у тому, що одна й та сама частота (49 ТВК) записана до ліцензій двох компаній.

 

«Нацрада попереднього складу спочатку видала "Етеру" ліцензію на 49 ТВК, а потім видала ліцензію "Зеонбуду" на ту ж частоту. Це й призводить до завад, які не дають змоги працювати на цій частоті. Навіть якби компанія хотіла виконати умови ліцензії, у неї немає змоги це зробити. Пропоную взяти до відома наявність порушень, а компаніям - піти до суду і вирішити цю суперечність», - сказав пан Шверк.

 

Юрій Артеменко звернув увагу на те, що «Етер» із запізненням на п'ять років отримав дозвіл на експлуатацію свого передавача. У відповідь на це юрист ТРК «Етер» Андрій Панченко сказав, що в матеріалах перевірки помилка - дозвіл було отримано 13 квітня 2010, а не 2014 року. І хоча це теж невчасна дата, він зауважив, що не все залежало від компанії, адже дозволи видає УДЦР.

 

«Чому ви не подавали до суду на Нацраду чи Зеонбуд, якщо були порушені ваші права на мовлення на 49 ТВК? Чому мовчали аж дотепер?», - запитав Юрій Артеменко.

 

«Ми не мовчали. Робота з вирішення питання ведеться. Звернення до суду - це крайній спосіб», - відповів Андрій Панченко.

 

«Вибачте, але ж п'ять років... Скільки вам ще краю треба?», - здивувався пан Артеменко.

 

«Завади від "Зеонбуду" тривають не п'ять років, а три», - зауважив пан Панченко та натякнув на те, що із «Зеонбудом» раніше було сваритися недоречно: «Політична ситуація була інша».

 

На запитання, чи буде компанія зараз подавати до суду на «Зеонбуд», юрист ТРК «Етер» відповів, що це не питання до «Зеонбуду», бо «не він собі видав ліцензію». «На сьогодні вивчається питання врегулювання в судовому порядку», - додав він.

 

«А компанія взагалі провадила мовлення на 49 ТВК?», - поцікавився член Нацради Олег Черниш.

 

Андрій Панченко запевнив, що проводила: «Під час перевірки було зафіксовано, що сигнал є - картинки немає. Ретрансляція йде, але розкрити її на кінцевому пристрої неможливо через перешкоди». У матеріалах перевірки йдеться про те, що під час моніторингу «Етер» увімкнув передавач і продемонстрував представникам Нацради його роботу. Це, на думку компанії, свідчить про те, що «передавач працює у відповідності до вимог ліцензії та ретранслює програми».

 

«Тобто на 49 ТВК з потужністю 2 кВт у стандарті DVB-T2 веде мовлення "Зеонбуд", і з потужністю 10 Вт веде мовлення в стандарті DVB-H "Етер"? Яку ж територію може покрити цей сигнал?», - здивувався Олег Черниш. На це Андрій Панченко сказав, що він юрист, а не технічний фахівець.

 

Член Нацради Олександр Ільяшенко виступив на підтримку ТРК «Етер», бо вважає Нацраду винною в ситуації, що склалася: «До вирішення питання має підключитися Нацрада. Бо це ми, наше відомство, видали двом компаніям ліцензії на одну частоту».

 

Григорій Шверк на це зауважив: якщо забрати ліцензію в однієї з компаній, то інша подасть до суду.

 

«Але я маю на увазі не забирати ліцензію, а замовити, наприклад, прорахунок інших частот в УДЦР», - уточнив пан Ільяшенко. Нагадаємо, що в серпні Нацрада замовила в УДЦР прорахунок частот для цифрового ефірного телебачення стандарту DVB-T2 на прохання Концерну РРТ, який хоче стати оператором і провайдером цифрового ТБ.

 

Втім, Григорій Шверк висловив думку, що краще компаніям вирішити питання між собою в суді.

 

Зрештою, за пропозицію оголосити ТРК «Етер» попередження проголосували тільки двоє членів Нацради - Юрій Артеменко та Катерина Котенко. За те, щоб взяти до відома і «рекомендувати компанії вжити рішучих заходів для вирішення ситуації» - всі шестеро присутніх членів Нацради.

 

Мультиплекс МХ-6 стандарту DVB-H

 

Перевірка ТРК «Етер» за ліцензією на загальнонаціональний цифровий мультиплекс МХ-6 стандарту DVB-H булла проведена шляхом вибіркових моніторингів на 54 ТВК в Миколаєві, 42 ТВК у Львові та 47 ТВК в Києві.

 

«Перевірка встановила, що ресурс мережі, який за ліцензією становить дев'ять каналів, фактично становить два канали. Загальна кількість програм ліцензією не визначена, але фактично на 47 ТВК в Києві становить дві програми («2+2» і «Київ»), у Миколаєві та Львові ретрансляція програм відсутня. Угоди з правовласниками відсутні, письмові звіти щодо фактичної кількості домогосподарств не надавалися. Місцезнаходження головної станції не відповідає ліцензійним умовам. Відомості про органи управління не відповідають даним, зазначеним у ліцензії (генеральним директором фактично є Тетяна Сібілєва замість Олександра Ільющенка. - ТК)», - повідомив Юрій Артеменко.

 

ТРК «Етер» висловила свою незгоду з проведенням перевірки. Компанія стверджує, що в Миколаєві обладнання встановлено, але були виявлені радіозавади від інших користувачів, тому ТРК «Етер» відключила мовлення та звернулася до УДЦР з проханням про зміну параметрів РЕЗ і надання нового дозволу на експлуатацію. Що стосується Львова, то там, за повідомленням компанії, обладнання було встановлено, але 18 вересня передавач демонтували і відправили на гарантійний ремонт.

 

Проект рішення передбачав оголосити ТРК «Етер» попередження і звернутися до Держслужби інтелектуальної власності щодо відсутності в компанії угод з правовласниками.

 

Обговорення проекту рішення розпочав Григорій Шверк, який згадав про світову поразку стандарту DVB-H. «Компанія отримала ліцензію в стандарті DVB-H. Як я розумію, у світі цей стандарт було визнано тупіковим варіантом розвитку. Не думаю, що компанія "Етер" буде першою, в кого буде позитивний результат із цією технологією. Тому на мою думку, "Етер" мала звертатися до Нацради з проханням зміни технології. Чому цього не відбувається з вашого боку? Чи ви сподіваєтеся, що DVB-H іще вистрілить?», - запитав він у представника компанії.

 

Юрист ТРК «Етер» Андрій Панченко запевнив, що компанія вірить у DVB-H. «За інформацією, якою я володію, власники бачать перспективу. І фактично вже розгорнуто по всій Україні мережу. Але наша проблема в тому, що нам не дають дозволів на передавачі більшої потужності. У нас дозволи тільки на 10 Вт. Територія покриття сигналом цих передавачів наразі не дозволяє компанії виходити на комерційні масштаби. А не дають нам дозволів на більшу потужність тому, що наш сигнал буде завдавати перешкоди для аналогового телебачення. Коли аналогове ТБ вимкнуть, ми зможемо отримати дозволи на більшу потужність. І тоді територія покриття буде більшою, і ми зможемо все переводити на комерційну основу. І тоді телеканалам буде цікаво бути представленими в нашій мережі. Тобто власники компанії нині чекають, коли вимкнуть аналогове ТБ», - пояснив він.

 

«А які приймачі приймають такий сигнал?», - запитав Григорій Шверк, натякаючи на те, що такі пристрої на ринку відсутні.

 

«Ця технологія орієнтована на мобільне телебачення. Але не на мобільні телефони, а на мобільне в плані автомобільних приймачів. Власники думають, що це буде цікаво ринку», - повідомив Андрій Панченко.

 

На думку Олега Черниша, в «Етеру» немає перспектив зі стандартом DVB-H. Він дорікнув компанії, що вона почала будувати мережу тільки нещодавно. «DVB-H - це дійсно тупікова гілка розвитку телебачення. Можливість прийому в автомобілях є і в стандарту DVB-T, якщо добре спроектовано дизайн мережі. Але для DVB-H потрібні інші приймачі, які зараз ніде не випускаються. З 2009 року ТРК "Етер" ніяких зусиль, на мій погляд, не робила, щоб розбудувати мережу. І тільки в останній період, коли відбулася зміна влади, вони почали встановлювати 10-ваттні передавачі, які не можуть охопити своїм сигналом усю країну», - наголосив він.

 

Пан Черниш вважає, що ТРК «Етер» мала би просити в УДЦР і більшу потужність передавачів, аніж 10 Ватт. «В УДЦР подається заявка з потужністю передавачів, які хоче встановити компанія, а вже після координації та узгодження УДЦР видає відповідні рекомендації стосовно заявленої потужності. Тобто у вас заявка була подана на 10 Вт», - сказав він представнику компанії.

 

Андрій Панченко заперечив, що компанія просила про більші потужності, їй відмовляли, і тоді вона подавала заявки на менші потужності. «Наприклад, по київській ліцензії ми отримали дозвіл УДЦР із простроченням саме тому, що там довго йшло узгодження потужності», - сказав він.

 

Олег Черниш знову нагадав, що на ринку відсутні приймачі стандарту DVB-H. «Приймачі будуть, коли буде попит. Це ринок» - відповів йому представник ТРК «Етер».

 

Втім, головне порушення компанії - це відсутність мовлення, наголосив пан Черниш. Він розповів, що попросив незалежних експертів на наступний день після перевірки Нацради перевірити, чи є мовлення на 47 ТВК в Києві - і мовлення не було. «Ми прямо зараз можемо під'їхати до вишки (бо 10 Ватт - цей сигнал ловиться тільки в районі телевежі) - і переконатися, що зараз мовлення на 47 ТВК не ведеться», - запевнив член Нацради. Андрій Панченко відповів, що здивований цією інформацією.

 

За «Етер» заступився Олександр Ільяшенко, закликавши колег керуватися результатами моніторингів і перевірок, що були проведені Нацрадою, а не «домислами, що зараз немає мовлення».

 

Олег Черниш також поцікавився зв'язками «Етеру» із «Зеонбудом»: «А ваша компанія не родичка компанії "Зеонбуд"?». Юрист заявив, що не зрозумів питання. «Вони не пов'язані між собою?», - уточнив пан Черниш. «Ні, вони не пов'язані особи», - сказав пан Панченко.

 

На уточнююче питання членів Нацради «А хто власники?» юрист дав стриману відповідь: «Дві юридичні особи, вказані в ліцензії».

 

За даними єдиного державного реєстру, товариством з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія "Етер"» порівну володіють ТОВ «Провайдер-ТВ груп» і ТОВ «Цифровий портал України». Власницею першої компанії є Тетяна Сібілєва (директор ТРК «Етер), власницею другої - компанія «Мапперлі Холдінгз Лімітед» з Британських Віргінських островів.

 

ТРК «Етер» була пов'язана з холдингом СКМ Ріната Ахметова. Про це свідчили щонайменше два фактори: попередній керівник «Етеру» Олександр Ільющенко паралельно був директором телекомунікаційної компанії «ММДС Україна», яка належить СКМ. Крім того, обидві компанії (ММДС і «Етер») мають одну й ту саму юридичну адресу - вул. Трьохсвятительська, 5/1 А в Києві. Також «Етер» планувала запускати спільний проект з мобільним оператором «Астеліт» (life:)), співвласником якого теж є СКМ. До речі, колишній технічний директор компанії «Етер» Віктор Галич є директором компанії «Зеонбуд» - провайдера мультиплексів МХ-1, -2, -2, -5.

 

Що стосується нинішньої директорки і співвласниці ТРК «Етер» Тетяни Сібілєвої, то вона в минулому була директоркою ТОВ «Аріадна ТВ» і співвласницею ТОВ «Новий формат ТВ» - двох компаній, що отримали ліцензії на цифрове ефірне регіональне мовлення в мультиплексі МХ-5, а згодом змінили власників і влилися до мережі каналу «112 Україна».

 

За оголошення попередження ТРК «Етер», зрештою, проголосували п'ятеро членів Нацради із шести присутніх. Утримався Олександр Ільяшенко.

 

Нагадаємо, що Нацрада призначила позапланову перевірку ТРК «Етер» за двома ліцензіями 4 вересня. Перевірки були проведені, але, на думку компанії, з порушеннями низки норм законодавства. Зважаючи на ці зауваження, 9 жовтня Нацрада призначила додаткову позапланову перевірку, результати якої розглянула 13 листопада.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6857
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду