Цифровий провайдер «Етер» отримав попередження від Нацради

Цифровий провайдер «Етер» отримав попередження від Нацради

2 Листопада 2017
3114
2 Листопада 2017
19:24

Цифровий провайдер «Етер» отримав попередження від Нацради

3114
2 листопада Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила попердежння провайдеру цифрового телебачення стандарту DVB-H – ТОВ «ТРК “Етер”».
Цифровий провайдер «Етер» отримав попередження від Нацради
Цифровий провайдер «Етер» отримав попередження від Нацради

Санкцію призначено за однією з двох ліцензій ТРК «Етер» – на локальний цифровий мультиплекс на 49 ТВК в Києві. Підставою для санкції стали результати позапланової перевірки, яка зафіксувала відсутність діяльності провайдера.

Член Нацради Олег Черниш нагадав, що ТРК «Етер» не працює на 49 ТВК в Києві, тому що ця частота також внесена до ліцензії провайдера цифрового ефірного телебачення стандарту DVB-T «Зеонбуду», і на ній працює один з мультиплексів «Зеонбуду».

Водночас ТРК «Етер» володіє ще однією ліцензією – провайдера загальнонаціонального цифрового мультиплексу МХ-6 стандарту DVB-H. За даними пана Черниша, за цією ліцензією ТРК «Етер» теж не здійснює діяльності. «Відповідно до цієї ліцензії були встановлені 10-ваттні передавачі на низці об’єктів Концерну РРТ. Я звязався з деякими директорами філій КРРТ, і вони повідомили, що ці передавачі не працюють. Тобто компанія “Етер” просто займає радіочастотний ресурс і не здійснює мовлення», – повідомив член Нацради.

Голова Нацради Юрій Артеменко попросив пана Черниша ініціювати позапланову перевірку, якщо він бачить проблему. Член Нацради Сергій Костинський запропонував попросити Концерн РРТ інформувати Нацраду, коли ліцензіати перестають здійснювати діяльність – і така інформація буде підставою для моніторингу та подальшої перевірки.

Представників «Етеру» на засіданні Нацради не було. Але раніше компанія листом від 2 червня повідомила Нацраду, що не буде продовжувати ліцензію на 49 ТВК в Києві, яка завершується в січні 2018 року. Утім, заяви про анулювання ліцензії компанія не подала, а час подати заяву про продовження ліцензії в неї ще є (провайдери подають заяви за 60 днів). Друга ліцензія ТРК «Етер» – на провайдерство мультиплексу МХ-6 – діє до листопада 2018 року.

Нагадаємо, в січні 2008 року «Етер» отримав у Нацраді ліцензію провайдера експериментальної багатоканальної телемережі з використанням 49 ТВК у Києві (стандарт DVB-H). А в листопаді 2008 року «Етер» отримав ліцензію провайдера програмної послуги загальнонаціонального цифрового мультиплексу МХ-6.

У листопаді 2014 року Нацрада оголосила «Етеру» попередження за результатами перевірки діяльності компанії як провайдера загальнонаціонального мультиплексу МХ-6, але не стала оголошувати другого попередження за результатами перевірки діяльності компанії як провайдера локального мультиплексу на 49 ТВК у Києві. Регулятор порадив компанії судитися із «Зеонбудом», який після «Етеру» отримав ліцензію на ту саму частоту – 49 ТВК. За даними Нацради, фактично «Етер» не здійснює ретрансляції передбачених його ліцензіями телеканалів, хоча й станом на 2014 рік встановив низку передавачів потужністю 10 Вт.

13 липня Нацрада планувала оголосити «Етеру» попередження за ліцензією на локальний мультиплекс на 49 ТВК в Києві, але перенесла розгляд питання через відсутність представника компанії. Водночас стало відомо, що «Етер» не планує продовжувати свою ліцензію на цифрове мовлення стандарту DVB-H з використанням 49 ТВК у Києві – про це компанія повідомила Нацраду листом.

19 жовтня член Нацради Олег Черниш звернув увагу на те, що Нацрада з липня не виносить на розгляд результати позапланової перевірки ТРК «Етер», якій мала наміри оголосити попередження.

Власником ТРК «Етер» є ТОВ «Цифровий портал України», яке належить офшорній компанії «Джек інвест & трейд лімітед» з Британських Віргінських островів. ТРК «Етер» пов'язують з холдингом СКМ Ріната Ахметова: колишній директор «Етеру» Олександр Ільющенко паралельно був директором телекомунікаційної компанії «ММДС-Україна», яка належала СКМ. Крім того, обидві компанії («ММДС-Україна» й «Етер») мали одну й ту саму юридичну адресу. Також «Етер» планував запускати спільний проект з «Астелітом», співвласником якого на той момент був СКМ. До речі, колишній технічний директор компанії «Етер» Віктор Галич (нині покійний) після «Етеру» став директором компанії «Зеонбуд», яка у 2010 році стала провайдером цифрових мультиплексів МХ-1, -2, -3, -5 стандарту DVB-T2.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3114
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду