Мобільне мовлення в Києві розбудовуватиме ТРК «Етер»

16 Січня 2008
25167
16 Січня 2008
17:46

Мобільне мовлення в Києві розбудовуватиме ТРК «Етер»

25167
Мобільне мовлення в Києві розбудовуватиме ТРК «Етер»

Національна Рада з питань телебачення та радіомовлення визначила провайдера програмної послуги, який здійснюватиме експериментальне мовлення у Києві у стандарті DVB-H (49 ТВК у Києві). Ним стала ТРК «Етер».

У конкурсі на отримання лізензії брали участь чотири компанії: ТОВ «Мобільне телебачення», ТОВ «Астеліт» (працює під торговою маркою Life), «Українська цифрова телемережа» (УЦТМ) та ТОВ «ТРК “Етер”».

У ході конкурсного розгляду ТОВ «Астеліт» зняло свою кандидатуру, оскільки плани компанії пов’язані не з роботою на ринку цифрового телебачення, а з розширенням послуг, що надаватимуться абонентам компанії (і зокрема послуги мобільного ТБ, які перебувають в одному ряду з СМС, ММС, прогнозом погоди).

ТОВ «Мобільне телебачення» було готове надавати послугу тільки на ручні термінали, але не на рухомі пристрої, приміром, вміщені в автотранспорті. Тому, за словами Ігоря Куруса, першого заступника голови Нацради України, основними претендентами в конкурсному відборі були УЦТМ та «Етер». Причому обидві компанії були готові розбудовувати і соціальну складову розвитку цифрового мовлення: УЦТМ планувала розповсюдити безкоштовно 500 мобільних пристроїв і запустити мобільне ТБ в Україні до липня 2008-го року. «Етер» же запропонував споживачам 1 тисячу терміналів.

Представник компанії Віктор Гайворонський також зауважив на існуванні проблеми передавання сигналу у великому місті: адже для того, щоби розгорнути мережу мобільного ТБ в Києві доведеться встановити велику кількість мікропередавачів.

Але починати розгортання DVB-H, як вважає Віктор Гайворонський, треба з термінала:

«Начинать нужно с терминала, как мы определились, потому что в разных компаниях существуют разные методы модуляции, разные преобразователи, разные контуры и т.д. Поскольку у нас уже есть опыт, то мы считаем, что сначала нужно договориться с компанией, которая будет поставлять терминалы именно под тот вид модуляции, который будет передаваться. Это настолько важно, что в некоторых странах в результате тестирования 3 года, они только сейчас пришли к этому выводу. Практически все ведущие фирмы выпускают терминалы с DVB-H».

При цьому пан Гайворонський зазначив, що передовсім ідеться про ручні термінали таких виробників, як Samsung і Nokia.

Також Віктор Гайворонський наголосив на існуванні проблеми контенту для мобільного ТБ:

«Есть сложность: те программы, что сейчас присутствуют в эфире, – не годятся для трансляции в DVB-H. Каналам сложно, но они должны переделать программы. Не все соглашаются, видя те затраты, которые они понесут. Пока мы планируем транслировать ТРК «Київ» як місцевий канал, а также подписали договор о намерениях с «Грависом».

Підбиваючи підсумки конкурсного відбору, Ігор Курус зауважив, що його «душа лежала» до того, щоби віддати перемогу компанії УЦТМ, однак Нацрада зробила вибір на користь «Етера», щоби не допустити монополізації ринку цифрового телебачення.

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25167
Теги:
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
expert
5938 дн. тому
Курус, как собственник "Етера" уже продает кампанию, как и после прошлогоднего конкурса. И покупатель наверное тот же.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду