Детектор телерейтингів: хто правив бал у перший місяць нового сезону?

Детектор телерейтингів: хто правив бал у перший місяць нового сезону?

17 Жовтня 2019
4661
17 Жовтня 2019
17:15

Детектор телерейтингів: хто правив бал у перший місяць нового сезону?

4661
У вересні відбулася ротація лідерів та активізувалися рекламодавці. Перша трійка каналів максимально зблизилась одне з одним. Найбільш несподівані результати отримав СТБ. У топі найкращих програм уперше присутні трансляції всіх головних каналів StarLightMedia. Але для кого вересень прем’єр став найбільш успішним?
Детектор телерейтингів: хто правив бал у перший місяць нового сезону?
Детектор телерейтингів: хто правив бал у перший місяць нового сезону?

Про лідерів вересня читайте в щомісячному огляді показників телеперегляду українського ТБ, який «Детектор медіа» публікує в партнерстві з рекламним агентством Vizeum Ukraine (Dentsu Aegis Network Ukraine).

Спершу знову пропонуємо вгадати лідерів і найкращі трансляції місяця:

В огляді ми аналізуємо та ранжуємо канали переважно за комерційною аудиторією «18–54, 50 тис.+» (глядачі віком 18–54 років, мешканці міст із населенням понад 50 тис. осіб). Інформаційні та суспільні канали ми додатково розглядаємо за аудиторією «18+, вся Україна» (глядачі віком старше 18 років по всій Україні). Зростання / зниження частки формується на основі порівняння з попереднім місяцем (наприклад, у вересневому огляді порівнюємо із серпнем 2019 року). Топи найкращих трансляцій каналів формуються за «18–54, 50 тис.+» (крім «UA: Першого», чий топ сформовано за «18+, вся Україна»).

Тижні вересня: 35-й тиждень (1 вересня), 36-й тиждень (2-8 вересня), 37-й тиждень (9-15 вересня), 38-й тиждень (16-22 вересня), 39-й тиждень (23-29 вересня), 40-й тиждень (30 вересня). Дані для аналізу надано рекламним агентством Vizeum Ukraine. Додатково при аналізі сіток мовлення першої шістки каналів в огляді використовуються дані консалтингової компанії MRM щодо праймових лінійок, оприлюднені на сайті Media Business Reports.

У вересні в лідери вийшов «1+1». А найбільше зростання мав канал СТБ, якому вдалося збільшити свою частку майже на 50%. Другий сезон серіалу «Кріпосна» потрапив до топу найкращих програм. У решти каналів з десятки показники за комерційною аудиторією здебільшого знижувалися. Найцікавіша ситуація – у «Плюсів», яким вдалося значно наростити частку аудиторії в маленьких містах, натомість у великих містах канал втрачав показники. Також невтішна ситуація в «Інтера»: за вибіркою «Вся Україна» його знову обійшов канал «2+2».

Тут і далі клікніть на зображення для збільшення:

У топі цього разу немає жодної трансляції «України». Також немає трансляцій «Інтера», програми якого вже давно не опиняються в переліку найрейтинговіших. Уперше половину позицій зайняли канали StarLightMedia.

За аудиторією «18+» з відривом топ очолює «Україна», яка у вересні мала однакову частку як у великих, так і в маленьких містах. Найближчий до лідера – «1+1», а от решта мовників відстають у рейтингу вподобань старшої аудиторії.

Ядро аудиторії СТБ віддалилося від «1+1» та збіглося з «Україною». Аудиторія «UA: Першого» та НТН змістилась у бік чоловіків.

«1+1»

Лідер вересня розпочав сезон за перевіреною схемою: «Свати», «Квартал» і «Танці з зірками».

«Свати» упродовж місяця займали серіальну лінійку каналу й утримували частку слоту на рівні 13-14% за комерційною аудиторією, а топові випуски «Сватів» досягали частки майже 20%. Канал закріпив за серіалами на цей сезон дві години. «Наступного року всі наші бюджети вибудовані під двогодиний серіальний слот», – зазначав керівник напрямку «Телевізійний бізнес» групи «1+1 медіа» Максим Кривицький.

Поступово в цей слот канал почне занурювати і новий продукт. «У новому сезоні у нас буде п’ять-шість нових серіалів. Почнемо його із ситкому “Великі вуйки”, далі виходитимуть ситкоми власного виробництва та форматні речі», – анонсував пан Кривицький і спрогнозував, що «вас здивує те, які цифри ці продукти покажуть». Переважно це вертикальні продукти, які можуть грати в сітці досить довго за рахунок повторів. Канал зараз шукає контент, який може бути співмірним хіту «Свати».

«1+1» відновив вертикальну лінійку о 22.45 – «Гроші», «Світ навиворіт», «Право на владу» та «Міняю жінку». Останній проект дістався вже свого 14-го сезону. Також канал показує повторні випуски реаліті разом із «Сімейними мелодрамами» в денних слотах. Ці проекти мають таку ж зручну вертикальну історію, як ситкоми чи деякі процедурали.

Паралельно з вертикальними продуктами вдень «Плюси» показують турецькі серіали «Роксолана» та «Наречена зі Стамбула». Останній виходить у передпраймі й утримує частку 8-9%, яка наразі є нижчою за середню каналу. Але серіал утримує слот на цьому рівні впродовж двох годин із 17:10 по 19:20.

З розважальних шоу у вересні зросли показники у «Танців з зірками», але знизились у всіх «Кварталів». Також примітно, що в топ потрапив «Світ навиворіт».

Подивимося, які показники принесуть прем’єри жовтня та чи дійсно вони виправдають очікування менеджменту і всіх здивують.

«Україна»

Показники «України» в порівнянні із серпнем змінились несуттєво. Упродовж вересня спостерігалося зростання частки. У новому сезоні канал оновив свої серіальні лінійки. У передпраймі вийшов серіал «Пошта» (виробництво Film.ua). Наразі його показники дещо нижчі за попередні проекти «Жіночий лікар» та «Історія одного злочину», які виходили в цьому слоті. Але його цифри за перші тижні трансляції стабільні й навіть дещо зростають.

Прем’єрний серіал прайму «Капітанша – 2» (виробництво «Фільмстрім» і Vileton Films) дещо підвищив частку слоту і потрапив у топ. Також вдалим для каналу був ще один праймовий серіал «Улюблені діти» (Ivory Films).

У денних слотах виходять нові випуски «Агентів справедливості» та «Історії одного злочину». Канал «Україна» – один з небагатьох, хто показує вдень прем’єрні продукти.

У кожного серіального слоту «України» своє позиціонування: якщо в денний час буднів виходять детективні серіали, то у вихідні транслюється тематичне кіно про жіночу долю. У вересні серед таких проектів були художні фільми «Підкидьок», «Годинник із зозулею», «Віражі долі», «День сонця» та «Референт».

У жовтні найбільш очікувана прем’єра каналу – серіал «Маркус», знятий у копродукції з латвійцями.

ICTV

ICTV після завершення серіалу «Пес» намагався заповнити праймову серіальну лінійку іншими проєктами, однак жоден з них не став гідною заміною. «Папаньки» та «Вижити за будь-яку ціну» знизили частку слоту майже вдвічі. Цифри почали дещо вирівнюватися після виходу серіалів «Танк» і «Конвой». А найбільше зростання слот мав після виходу серіалу «Розтин покаже», який зайняв одразу двогодинну вечірню лінійку з 21:30 по 22:25. Утім, його показники поки що нижчі за середні каналу і вдвічі нижчі за показники серіалу «Пес». Тому ностальгія каналу за історією про ексслідчого та його собаку – зрозуміла.

Окрім серіалів у праймі о 20:20 ICTV продовжив вертикальну лінійку власних проектів: «Більш ніж правда», «Громадянська оборона», «Секретний фронт» та «Антизомбі».

Найкраща трансляція каналу, як і в серпні, – «Дизель-шоу», яке вже має суттєво вищі показники за «плюсівські» «Квартали». Також у топі – кінопоказ і новини, зокрема й випуск новин о 21:05 13 жовтня, коли відбулися форум YES, відставка ЦВК, обшуки в банку Порошенка.

Найбільш несподіваною прем’єрою жовтня для каналу має стати кримінальна драма з елементами нуар-детективу і трилера «Схованки» виробництва Film.ua. Цей проєкт, знятий у незвичному для українського глядача жанрі, ICTV позиціонуватиме не як серіал, а як телекіно.

«Канал бачив продукт. І є певні ризики, що він дещо стримінговий, нішевий, не для широкої аудиторії. Але ми тішимося, що в сітці буде продукт такої якості. І ще – не знаючи цифр, канал пишається цим продуктом. Сподіваємося на рейтинги, але побачимо», – сказала керівна директорка ICTV Анастасія Штейнгауз.

СТБ

Найвдалішим початок нового сезону став для СТБ. Після старту другого сезону «Кріпосної» його показники просто злетіли. Серіал вивів канал на четверту позицію в топі, а в тиждень показу фінальних серій частка каналу сягнула 9,8%. Таких цифр канал не мав з березня, коли в ефірі була прем’єра першого сезону тієї ж «Кріпосної».

Серіал став кращою трансляцією вересня із часткою 21,67%. А така рейтингова історія – передумова до успішної міжнародної дистрибуції. Принаймні і канал, і дистрибутор мають на це великі сподівання. Минулого тижня в Каннах пройшов щорічний телеринок, і будівлю Палацу фестивалів і конгресів прикрашав величезний рекламний постер «Кріпосної».

Але «Кріпосна» не вічна, і вистачило її лише на один місяць трансляції у двогодинному серіальному слоті. Новий серіал за японським форматом «Вибір матері», який стартував 30 вересня, знизив частку слоту більш ніж удвічі.

У вересні СТБ здійснив одне революційне рішення, на яке канали рідко зважуються і яке рідко буває виправданим. Він змінив слот вечірнього випуску своїх новин з 22:00 на 23:00. «Вікна» о 22-й годині виходили десятки років. Однак канал вдало підібрав час: після двох серій «Кріпосної» глядачі залишались і на новини, частка слоту о 23:00 зросла удвічі і трималась на цьому рівні до завершення серіалу. Тож тепер новини на СТБ перетинаються в часі із пізнім випуском «Сьогодні» каналу «Україна», який теж виходить о 23:00.

Імовірно, на цей крок канал спонукало те, що 22:00 майже на всіх основних конкурентах є часом серіалів, до того ж – розривати серіальний слот повноцінним випуском новин не завжди є доцільним. Тож тепер новини конкуруватимуть з новинами, а серіали – із серіалами. «Вікна-новини» у своєму новому слоті опинилися на другому місці топу програм СТБ у вересні.

У ранньому праймі СТБ зросли показники слоту 19:00-20:00 після старту вертикальної лінійки з прем’єрними шоу «Хата на тата – 8», «Наречена для тата – 2», «Слідство ведуть екстрасенси», «Зважені та щасливі – 9» та «МастерШеф – 9». Таким чином, СТБ повернув у сітку свої найтоповіші масштабні реаліті, а паралельно торує шлях у серіальне майбутнє. Але зауважимо, що епоха «Кріпосної» завершилась принаймні на рік. Адже повтори серіалу в праймі, як показали останні літні місяці, аж надто високих цифр не брали. І каналу доведеться шукати, обирати і знімати нові проекти.

Наразі внутрішній серіальний продакшн СТБ, який очолює Галина Балан-Тімкіна, розробляє понад десять нових історій, зйомки яких заплановані на листопад. А каналу залишається протриматися до наступного сезону на проєктах своїх партнерів. Приміром, у жовтні в ефірі СТБ йдуть різножанрові серіали: містичний детектив «Та, що бачить завтра» від Film.ua та Intra film і мелодрама «Садівниця» від Star Media.

Новий канал

Новий канал, який розпочав осінній сезон власними прем’єрами раніше за інших, у вересні втратив частку. Канал змінив праймову сітку. У слотах, де раніше транслювався кінопоказ, Новий поставив свої прем’єри. У слоті 21:00-22:00 вийшла вертикальна лінійка шоу: «Вар’яти», Improv Live Show, «Шалена зірка», а о 22:00-23:00 – серіали. Показники обох слотів упали.

При цьому удвічі слот знизили саме серіали. Спершу в ефір вийшов «Медфак», а після двох тижнів трансляції його змінили «Подорожники». Добірка продукту досить незвична, оскільки серіали розраховані на різну аудиторію: молодіжний ситком про студентів-медиків і лірична комедія про батьків-однокласників.

А от кінопоказ у вихідні приносив каналу традиційно вдалі показники. Два фільми – «Лисий нянька» та «Післязавтра» – опинились навіть у топі найкращих програм місяця з частками 14-15%.

У жовтні Новий канал продовжує випускати в ефір свої численні прем’єри. Незабаром ми вже знатимо результати показу культового реаліті «Ревізор», нового шоу «Діти проти зірок» і другого сезону серіалу «Будиночок на щастя». А найбільш очікувана прем’єра – серіал «Перші ластівки» – запланована на листопад.

«Інтер»

«Інтер» знову поступився каналу «2+2» за «18+54, Вся Україна». У вересні попри початок нового сезону значних змін у сітці прайму не відбулося. Він, як і раніше, тримається на чотирьох китах: токшоу «Стосується кожного», новини «Подробиці», докудрами «Слідство вели» та «Речдок». Останній проєкт наприкінці місяця канал повернув у слот 21:00. До нього о цій порі вийшли два серіали – «Слідча Горчакова» та «Не жіноча робота – 2». Якщо перший серіал був досить успішним і навіть потрапив у топ каналу, то другий частку слоту в праймі знизив, хоча спершу досить непогано виходив у передпраймі.

Поки не щастить «Інтеру» і з прем’єрою токшоу Ольги Фреймут «Роман з Ольгою». Власне, самій Ользі із цим жанром не щастить уже не перший рік. Попереднє токшоу ведучої «Оля» на Новому каналі в минулому сезоні припинило вихід через низькі показники. Другий сезон, який анонсувала Фреймут, так і не вийшов. Але ведуча не полишає намірів стати українською Опрою Вінфрі.

На «Інтері» «Роман з Ольгою» виходить з вівторка по четвер у слоті 16:00-17:40. Проєкт стартував 17 вересня, знизив частку слоту й наразі має показники, нижчі за середні. Проте «Інтер» вірить у проєкт і тримає його в сітці в тому ж слоті.

Кращою трансляцією «Інтера» у вересні стали «Подробиці». Найбільше позицій у топі, як і раніше, займає «Слідство вели…». Також успішними були «Стосується кожного» та «Речдок».

Інформаційні канали

Показники інформаційних каналів продовжують знижуватись. Активна робота Верховної Ради та події в країні не викликають такої уваги глядачів, як у час президентських виборів. Зокрема, впали показники у «112 Україна», Прямого та NewsOne. Втрата «112 Україна» цифрової ліцензії відбулась в останні дні вересня і в тому місяці не встигла суттєво вплинути на середні показники за місяць. А от Прямий у вересні випередив NewsOne за вибіркою «Вся Україна» (аудиторія «18+»), а в містах «50 тис.+» показники цих каналів зрівнялися. Єдиний канал з десятки інформаційних, який збільшив свою частку, – це 24 канал.

Суспільний мовник

У попередньому матеріалі «Детектор медіа» згадував обіцянку члена правління Суспільного Ярослава Лодигіна, що частка каналу нижче не впаде. Та вересень звів нанівець ці сподівання. Частка каналу за комерційною аудиторією впала до 0,3%. Таких цифр Суспільний мовник не мав у жоден з місяців упродовж року.

Зрозуміло, що «UA: Перший» готується до масштабного перезапуску з 1 січня, тому не планував потужного осіннього сезону. Але низька частка свідчить про те, що канал поки що не має постійної аудиторії. «Світ дикої природи», сезонний біатлон або футбол, новини й точкові проєкти її не зберуть. Поточний формат і контент каналу не приносять рейтингів. Залишилося дочекатися 1 січня й побачити нове обличчя Суспільного.

Топ каналу у вересні очолив документальний фільм (цього разу не про природу) «Як працюють машини». З власних проєктів найкраще дивились новини, «Схеми», спорт і проект з Майклом Щуром.

Топ рекламодавців і заповнюваність рекламних блоків на каналах

Зі стартом нового телесезону активізувалися й рекламодавці на українському телебаченні, звертає увагу старший дослідник агентства Vizeum Ukraine Роман Жадько. Заповнюваність рекламних блоків на телебаченні у вересні становила 88% (+6 відсоткових пунктів, порівняно із серпнем). Зокрема, на каналах групи «1+1» – 93% (+4 в.п.), на каналах умовного «Альянсу» груп StarLightMedia, «Медіа Група Україна» та «Інтер медіа груп» – 86% (+6 в.п.). «Проте в порівнянні з аналогічним періодом минулого року телевізійна рекламна активність усе ж скоротилася: -9% загалом на ТБ (-10% на Альянсі” та -7% на каналах групи “1+1”)», - уточнив пан Жадько.

У вересні 27% усього розпроданого рекламного інвентарю припадало на групу «1+1», 73% – на так званий «Альянс» (StarLightMedia, «Медіа Група Україна», «Інтер медіа груп»).

Серед рекламодавців «Альянсу» найбільшим скороченням підтримки відзначився GlaxoSmithKline (знизивши підтримку брендів «АЦЦ» (-51%), «Отривін» (-27%), «Екзодерил» (-54%), «Бронхо-мунал» (-69%) та Solpadeine (-46%) та призупинивши підтримку брендів «Лідоксан» та «Діклак гель»).

А от найбільший приріст активності на «Альянсі» відповідно до аналогічного періоду минулого року показали Mars and Wrigley (за рахунок активізації підтримки брендів Twix (+131%), Snickers (+324%), M&M’s (+885%), Sheba (у 12 разів) та відновлення підтримки Pedigree, Shiskas і Skittles) та «Кусум Хелтхкер» (за рахунок неактивного у 2018 «Волвіт» та активізації «Аброл» (+433%), «Фаніган» (+355%) і «Німід» (+132%)).

Серед рекламодавців групи «1+1» найбільшим ростом підтримки відзначився «Фармак» (за рахунок інтенсифікації «Пектолван» (+47%), «Лізак» (+63%), «Едем» (+1163%) та неактивних у 2018 році брендів «Фармазолін», «Хепілор», «Но-соль», Zipelor і «Пшик»). Найбільшим падінням відзначилися Reckitt Benckiser&Jacobs (за рахунок скорочення підтримки бренда Jacobs (-63%) і відсутності підтримки Air Wick та L’OR) та Mondelez (-27%).

Підведемо підсумки голосування читачів «Детектора медіа» з попереднього матеріалу. Наші читачі знову не вгадали лідера. А от очікування від «Свободи слова із Савіком Шустером», «Кріпосної – 2» та «Романа з Ольгою» виправдалися. Пропонуємо взяти участь у новому голосуванні:

Інфографіку для «Детектора медіа» розробив Роман Жадько, старший дослідник Vizeum Ukraine. Дані телепанелі належать ІТК; дослідник — Nielsen; моніторинг — «Комунікаційний альянс». Дані наведено для аудиторій 18+, 18–54, вибірки «Вся Україна» та «50 тис.+» за показниками rat % і shr %. Дані Overnight. Детальніше по показниках — у глосарії ІТК.

Для головної ілюстрації та в інтерактивах використано картини радянського художника Павла Філонова

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4661
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду