Детектор телерейтингів: Які канали втрачали показники в червні – групи «1+1 медіа» чи StarLightMedia?

Детектор телерейтингів: Які канали втрачали показники в червні – групи «1+1 медіа» чи StarLightMedia?

24 Липня 2019
4853
24 Липня 2019
13:00

Детектор телерейтингів: Які канали втрачали показники в червні – групи «1+1 медіа» чи StarLightMedia?

4853
Серіал «Чорнобиль», ток-шоу «Опозиція», падіння інформаційних каналів та зростання суспільного.
Детектор телерейтингів: Які канали втрачали показники в червні – групи «1+1 медіа» чи StarLightMedia?
Детектор телерейтингів: Які канали втрачали показники в червні – групи «1+1 медіа» чи StarLightMedia?

Червень на українському телебаченні відзначився літнім програмуванням, футбольними трансляціями та серіалом «Чорнобиль». Лідери втрачали показники, у праймові лінійки зайшли повтори, інформаційні канали втрачали аудиторію. Водночас парламентська кампанія позначилась на кількості реклами та зумовила зростання заповнюваності як на каналах «Альянсу», так і групи «1+1».

Про лідерів червня читайте в щомісячному огляді показників телеперегляду українського ТБ, який «Детектор медіа» публікує в партнерстві з рекламним агентством Vizeum Ukraine (Dentsu Aegis Network Ukraine).

Але спершу знову пропонуємо вгадати лідерів і найкращі трансляції.

В огляді ми аналізуємо та ранжуємо канали переважно за комерційною аудиторією «18–54, 50 тис.+» (глядачі віком 18–54 років, мешканці міст із населенням понад 50 тис. осіб). Інформаційні та суспільні канали ми додатково розглядаємо за аудиторією «18+, вся Україна» (глядачі віком старше 18 років по всій Україні). Зростання / зниження частки формується на основі порівняння з попереднім місяцем (наприклад, у червневому огляді порівнюємо з травнем 2019 року). Топи найкращих трансляцій каналів формуються за «18–54, 50 тис.+» (крім «UA: Першого», чий топ сформовано за «18+, вся Україна»). Тижні червня: 22-й тиждень (1-2 червня), 23-й тиждень (3-9 червня), 24-й тиждень (10-16 червня), 25-й тиждень (17-23 червня) та 26-й тиждень (24-30 червня). Дані для аналізу надано рекламним агентством Vizeum Ukraine. Додатково при аналізі сіток мовлення топ-шістки каналів в огляді використовуються дані консалтингової компанії MRM щодо праймових лінійок, оприлюднені на сайті «Медіаняня».

У червні першість утримав канал «Україна». Частка Нового каналу за комерційною аудиторією «18-54, 50 тис.+» знизилася найбільше, при цьому динаміка каналу впродовж місяця весь час демонструвала тенденцію падіння. Окрім Нового знижувались показники і у СТБ. А от найактивніше зростав НЛО TV. Також позитивну динаміку мали канали групи «1+1 медіа» (ТЕТ, «2+2», трохи «Плюси») та НТН.

Подібна ситуація і за аудиторією «18+».

Серед основних змін у профайлі аудиторій: «Інтер» зблизився з «1+1», а НТН – з ICTV та «2+2».

У топі найкращих трансляцій – програми трьох каналів, які на сьогодні є основними борцями за лідерські позиції: «1+1», «України» та ICTV. При цьому основний топовий контент «України» – футбол та фільми/серіали, а «Плюсів» та ICTV – крім серіалів ще й новини та телешоу.

Найбільш стрімкі зміни в праймі мав канал «1+1», а найспокійніша динаміка – в «Інтера».

«Україна» в «опозиції»

Різноманіття в програмне наповнення телеканалу «Україна» вніс футбол. Канал у вечірньому праймі показував матчі Чемпіонату Європи. «Україна – Люксембург» узагалі стала найкращою трансляцією місяця на каналі.

Праймові серіали «України» переважно втримували середні показники слоту (21.00-23.00). Спершу не надто вдалим був старт серіалу «Добрі наміри», який змінив «Чорну кров», однак після другого тижня трансляції його частка вирівнялась. У предпраймі (17.10) на змыну серіалу «Таємниці» прийшов «Жіночий лікар».

Увагою глядачів користуються фільми та серіали, які виходять у вікенд. Це видно і з переліку найкращих трансляцій, адже всі покази художніх фільмів, які до нього потрапили, відбувалися по неділях червня.

Також в ефір на початку червня повернулося політичне ток-шоу «Головна тема. Вибір» (виходить щоп’ятниці). Та крім цього проекту на каналі з’явилася ще одна прем’єра – передвиборне ток-шоу «Опозиція», яке вів керівник і ведучий телеканалу «Наш / Максі-ТВ» Тигран Мартиросян. «Україна» цим укотре висловила підтримку кандидатам від «Опозиційного блоку», адже «Наш / Максі-ТВ» належить батькові Євгена Мураєва, який був першим номером у списку «Опоблоку». До речі «Наш / Максі-ТВ» теж транслював це ток-шоу, паралельно з «Україною». На «Україні» прем’єра не дотягнула до середніх показників: за комерційною аудиторією взяла частку 5,45%. За «18+» показники були вдвічі вищими. Зрештою, «Опозиція» та інші медійні зусилля «Опозиційного блоку» на каналі «Україна» не допомогли партії потрапити до Верховної Ради.

«Україна», хоч і очолює топ, але лідерську позицію втримувала не щотижня: з 10 по 16 червня поступилась ICTV.

«1+1» і тріумф «Чорнобиля»

Червень для «1+1» пройшов під знаком «Чорнобиля». Саме в тиждень показу серіалу канал мав найсильнішу позицію. Серіал не лише став подією для України, а й очолив рейтинг усіх програм місяця. Найвищі показники мали епізоди, що вийшли в перший день трансляції 18 червня. Серіал підвищив частку слоту більш ніж удвічі та підтягнув цифри суміжних лінійок.

Упродовж місяця канал змінював програмування пік-праймових лінійок у слоті 20.45-22.45. Після невдалого експеременту з повтором «Школи» міксував серіали та художні фільми. Після цього поставив повтор серіалу «За три дні до кохання», а за два тижні змінив його на «Коли минуле попереду». А після тріумфу «Чорнобиля» «1+1» поставив у цей слот повтор серіалу «Родичі» в українському перекладі. Раніше серіал виходив російською мовою, якою він і знятий.

На каналі «1+1» продовжувало виходити політичне ток-шоу «Право на владу», яке в червні мало непогані показники: за комерційною аудиторією середня частка – 10,38%, а за «18+, Вся Україна» – 12,18%. Воно є найпопулярнішим з-поміж решти, адже «Свобода слова» на ICTV, а також «Головна тема. Вибір» та «Опозиція» «України» мали нижчі цифри.

Стабільний червень для ICTV

Найпопулярніший червневий випуск «Свободи слова» на ICTV був 24 червня, коли гостями студії були перші номери виборчих списків трьох партій – Юлія Тимошенко, Володимир Гройсман, Святослав Вакарчук.

Частка ICTV в червні знизилась, але не суттєво. Динаміка зміни показників рівна. На початку червня канал повернув у пік-прайм (21.30) серіал «Пес», який підвищив показники слоту, порівняно з попередніми багатосерійками «Кіборги», «У полоні в перевертня» та «Пес».

Інших змін у сітку прайму не вносив. Показники топового випуску «Дизель шоу» в цьому місяці трохи нижчі, натомість новини тримають високу частку. Також популярністю користується кінопоказ у вечірніх слотах вихідних.

Хід «Червоною королевою»

СТБ також дещо знизив частку в перший місяць літа. Перші місця в топі займали проекти власного виробництва «Один за всіх» та фінал талант-шоу «МастерШеф. Професіонали».

Після провалу в праймі серіалу «Джованні» канал поставив о 21.00 повтор свого давнього серіалу «Швидка допомога», який хоч і дивились трохи краще, але до середніх показників каналу він не дотяг. Також не виправив ситуацію перший тиждень трансляції серіалу «Червона королева» виробництва Film.ua про радянську модель Регіну Збарську, прем’єра якого у 2015 році була успішною для «Інтера». До речі, саме цей серіал у 2016 році з’явився на міжнародному відеосервісі Amazon Prime Instant Video й за місяць увійшов до топ-100 серіалів, які мають найбільше переглядів.

У другій серіальній лінійці після новин вийшли стрічки «Жених», «Розлучниця» та «Вангелія». Остання набрала показники на другий тиждень трансляції і стала кращим серіалом каналу за червень.

На липень СТБ заготував повтор першого сезону серіалу «Кріпосна», одразу після якого випустить прем’єру другого сезону.

Суперечливе літо на Новому

Частка Нового каналу впродовж червня падала. Найбільш популярний контент – західні художні фільми, які канал показує увечері.

Головна зміна в програмуванні стосувалася вертикальної лінійки о 19.00. де спершу виходили проекти власного виробництва «Ревізор: магазини», «Заробітчани», «Хто зверху?». Згадані проекти пішли у відпустку, і Новий поставив о цій порі повтор свого реаліті «Топ-модель по-українськи», яке майже вдвічі знизило частку слоту. Слідом знизилися показники у двох лінійок кінопоказу, які має канал о 21.45 та 23.55.

Після двох тижнів трансляції канал змінив «Топ-модель по-українськи» на повтор реаліті «Любов на виживання» і посунув лінійки кінопоказу на годину раніше. Реаліті підвищило показники слоту, а кінопоказ переважно знизив. Натомість популярні фільми у вихідні займали перші місця в топі.

Та поки на екранах звичний контент «літнього затишшя» Новий канал готується до нового сезону, у якому, вочевидь, побільшає серіального контенту. Новий робитиме ставку на комедії. Зокрема, канал уже анонсував вихід серіалів «Медфак» (виробництва «Дизель студіо»), «Подорожники» (Star Media) та другий сезон ситкому «Будиночок на щастя» ( IQ Production).

Найоригінальніший топ найкращих трансляцій сезону

«Інтер» у червні мав найоригінальніший топ найкращих програм. Адже до нього потрапили лише випуски проекту «Слідство вели з Леонідом Каневським» у слотах 22.00 та 23.00. Цей цикл документальних програм російського каналу НТВ розповідає про резонансні злочини, скоєні в часи СРСР. На «Інтері» проект з’явився у 2011 році, а до цього він виходив в ефірі СТБ.

У червні «Інтер» не змінював сітку прайму, і «Слідство вели…» стабільно виходило о 22.00, одразу після блоку докудрами «Речдок. Особливий випадок».

По вихідних на «Інтері» глядачі добре дивилися радянські кінофільми («Іван Васильович змінює професію», «Діамантова рука», «Пригоди Електроніка» та «Кортик»).

Вибори теж вплинули на програмування каналу. 18 червня «Інтер» показав інтерв’ю лідера «Опозиційної платформи – За життя» Юрія Бойка, яке навіть увійшло до топу тижня (17-23 червня).

Інформаційні канали

У червні відчувається втома глядачів від безперервних передвиборних кампаній, тому увага до інформаційних каналів дещо знизилася. Передусім це стосувалося саме каналів-лідерів у цій ніші: «112 Україна», NewsOne та Прямого. Тоді як показники, 24 каналу та ZIK майже не змінилися.

Суспільний мовник: футбол і норвезький політичний серіал

Нарешті зросли показники в «UA: Першого». На цей раз рятував канал не біатлон, а футбол. Суспільне купило досить бюджетні права на показ молодіжного чемпіонату світу з футболу і не прогадало. Адже збірна України вперше в історії стала чемпіоном світу з футболу серед гравців до 20 років. Відповідно, у топі каналу – шість прямих трансляцій і одна програма про футбол.

Фінал чемпіонату, у якому збірна України грала проти Кореї, взяв частку 9,45%. До речі, у топі найкращих трансляцій не лише матчі за участю української збірної.

Як показує практика, найбільший сплеск показників «UA: Першого» відбувається за наявності ексклюзивного спортивного контенту (футбол, біатлон), саме за цим продуктом приходить на канал глядач.

Також примітно, що до топу потрапив норвезький фантастично-політичний серіал «Окуповані». Стрічка вийшла у 2015 році в Норвегії і на той час була найдорожчим норвезьким телепродуктом (бюджет 9,7 млн євро). Із сюжету зрозуміло, чому цей серіал зачепив частину українських глядачів. У Норвегії до влади приходять «зелені» політики, які відмовляються від видобутку нафти й газу через кліматичну кризу. Тоді Росія на прохання Євросоюзу нападає на Норвегію та захоплює норвезькі нафтогазові родовища з метою контролю над ринком нафти.

Схоже на Суспільному почали дещо змінювати стратегію закупок іноземного продукту і до фільмів про природу та серіалів типу «Еліза» вирішили додати більш оригінальний продукт.

Топ рекламодавців і заповнюваність рекламних блоків на каналах

У червні знову активізувалася парламентська кампанія – відтак, зросла й заповнюваність рекламних блоків. «У червні заповнюваність рекламних блоків становила 94% (97% – на каналах Альянсута 88% – на каналах групи 1+1), що на 20 відсоткових пунктів перевищує показники травня», – зауважив старший дослідник агентства Vizeum Ukraine Роман Жадько.

За його словами, у червні 24% усього розпроданого рекламного інвентарю припадало на групу «1+1», 76% – на так званий «Альянс» (StarLightMedia, «Медіа Група Україна», «Інтер медіа груп»).

Серед рекламодавців «Альянсу» найбільшим скороченням підтримки відзначилися Carlsberg Group (через відсутність активності бренду «Львіварня» та зменшення підтримки бренду «Квас Тарас» на 76%) і Ferrero (знизивши підтримку Kinder на 35%, Raffaello на 46%, Tic Tac на 87% та призупинивши кампанії Nutella). Найбільший приріст активності відповідно до аналогічного періоду минулого року показали PepsiCo (за рахунок неактивних у 2018-му «Чудо йогурт», «Слов’яночка» та посилення підтримки Lays на 204% і Lipton Ice Tea на 169%) та IDS Group (за рахунок неактивного у 2018-му «Боржомі» та активізації «Моршинська» на 604%).

Серед рекламодавців групи «1+1» найбільше зростання підтримки мав «Фармак» (за рахунок інтенсифікації брендів «Едем», «Естезифін» та неактивних у 2018-му «Антраль» і «Віаль») та Omega Pharma (за рахунок неактивних у 2018-му «Тонгінал», «Паранікс» та Lactacyd).

Підведемо підсумки голосування «Детектора медіа» з попереднього матеріалу. Наші читачі вгадали всі позиції: лідера та найкращий випуск новин у червні, частку серіалу «Чорнобиль» і фіналу молодіжного чемпіонату світу з футболу.

Пропонуємо взяти участь у новому голосуванні:

Інфографіку для «Детектора медіа» розробив Роман Жадько, старший дослідник Vizeum Ukraine. Дані телепанелі належать ІТК; дослідник — Nielsen; моніторинг — «Комунікаційний альянс». Дані наведено для аудиторій 18+, 18–54, вибірки «Вся Україна» та «50 тис.+» за показниками rat % і shr %. Дані Overnight. Детальніше по показниках — у глосарії ІТК.

В інтерактивах використано роботи нідерландського художника-графіка Мауріца Ешера

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4853
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду