Детектор телерейтингів: які канали випередили «Україну» у квітні?

Детектор телерейтингів: які канали випередили «Україну» у квітні?

20 Травня 2019
3189
20 Травня 2019
15:00

Детектор телерейтингів: які канали випередили «Україну» у квітні?

3189
Квітень, як і березень, пройшов під знаком виборів: активізувалась увага до новин, телемарафонів і дебатів. З огляду на таку передвиборчу активність і каналів, і глядачів інтригою місяця було питання, чи вдасться «Україні» зберегти своє лідерство. Бо в день виборів 31 березня канал уже поступався за комерційною аудиторією «1+1». Про лідерів квітня читайте в щомісячному огляді показників телеперегляду українського ТБ, який «Детектор медіа» публікує в партнерстві з рекламним агентством Vizeum Ukraine (Dentsu Aegis Network Ukraine).
Детектор телерейтингів: які канали випередили «Україну» у квітні?
Детектор телерейтингів: які канали випередили «Україну» у квітні?

Але спершу знову пропонуємо вгадати лідерів і найкращі трансляції.

В огляді ми аналізуємо та ранжуємо канали переважно за комерційною аудиторією «18–54, 50 тис.+» (глядачі віком 18–54 років, мешканці міст із населенням понад 50 тис. осіб). Інформаційні та суспільні канали ми додатково розглядаємо за аудиторією «18+, вся Україна» (глядачі віком старше 18 років по всій Україні). Зростання / зниження частки формується на основі порівняння з попереднім місяцем (наприклад, у квітневому огляді порівнюємо з березнем 2019 року). Топи найкращих трансляцій каналів формуються за «18–54, 50 тис.+» (крім «UA: Першого», чий топ сформовано за «18+, вся Україна»). Тижні квітня: чотирнадцятий тиждень (1-7 квітня), п’ятнадцятий тиждень (9-14 квітня), шістнадцятий тиждень (15-21 квітня), сімнадцятий тиждень (22-28 квітня) та вісімнадцятий тиждень (29-30 квітня). Дані для аналізу надано рекламним агентством Vizeum Ukraine. Додатково при аналізі сіток мовлення топ-шістки каналів в огляді використовуються дані консалтингової компанії MRM щодо праймових лінійок, оприлюднені на сайті «Медіаняня».

Лідером місяця за комерційною аудиторією 18-54 вперше у 2019 році став канал «1+1». При цьому «Україну випередив не лише він, а й ICTV. В обох каналів майже однакова частка: «1+1» – 11,1%, ICTV – 11%. Останній канал мав найбільше зростання з-поміж решти мовників у квітні. Крім нього зросла частка в «1+1» і ТЕТ, а знизилась – у СТБ, «України», Нового та «Інтера».

Подібні тенденції спостерігаються й за аудиторією «18+». Однак у цій категорії «Україна» втримала лідерство, адже традиційно має значно виші показники за «18+», ніж «18-54». Також суттєве зростання спостерігається в каналу «112 Україна», який увійшов до топ-10 каналів і цього разу випередив ТЕТ і НТН (минулого місяця він займав десяту сходинку).

Топ кращих програм березня за комерційною аудиторією сформували трансляції «1+1», у нього потрапив лише серіал «Пес» від ICTV. При цьому пік найвищої уваги «Плюси» мали 16-го тижня (15-21 квітня) – час дебатів і голосування в другому турі, а ICTV – 18-го тижня (29-30 квітня), у Великодній вікенд.

У квітні зблизилося ядро аудиторій «1+1» та «Інтера». Хоча в останнього глядачі, звісно, старші. У порівнянні із січнем змінилося ядро аудиторії «UA: Першого», у нього суттєво зросла частка жіночої аудиторії, нині його профайл найближчий до каналу «112 Україна».

«1+1»: вибори, «Кухня» та українські кінопрем’єри

Упродовж квітня частка «1+1» зростала до самого дня голосування 21 квітня. Найбільш яскравим на каналі був останній передвиборний тиждень, коли в ефір вийшла більшість програм, які потрапили до топу місяця.

Очолюють топ дві трансляції: ток-шоу «Право на владу» за 18 квітня і спецвипуск «ТСН» за 19 квітня (18.00-21.00), у межах якого вийшли дебати між кандидатами в президенти на стадіоні. «1+1» мав найвищі показники в слоті з 18.50 по 20.00 (час дебатів) з-поміж усіх каналів, які транслювали подію. Загалом за той тиждень суттєво зросла частка і вечірнього випуску новин у будні.

Такий же рейтинг, як і дебати, мало ток-шоу «Право на владу» за 18 квітня, гостем якого був Володимир Зеленський, – воно встановило рекорд телеперегляду за комерційною аудиторією за лютий-квітень 2019 року (рейтинг – 8,02%, частка 26,95%). Для порівняння: випуск «Права на владу» за 11 квітня, незваним гостем якого був Петро Порошенко, мав частку 17,05% за комерційною аудиторією. За підсумками квітня «Право на владо» стало найпопулярнішою програмою вертикальної лінійки «Плюсів»: середня частка «Права на владу» – 18,67%, «Світу на виворіт з Дмитром Комаровим» – 11,73%, «Грошей» – 11,09%.

Власне, два згаданих лідера топу випередили навіть виборчий марафон «ТСН. Вибір країни» в день голосування 21 квітня, який, утім, як і 31 березня, мав найвищі показники серед усіх телеканалів.

Також у топі програм «1+1» опинився фінал співочого шоу «Голос країни», що вийшов між двома частинами виборчого марафону 21 квітня. Показово, що серед найрейтинговіших трансляцій «1+1» – художній фільм за участі Володимира Зеленського «Я, ти, він, вона». Його прем’єру канал показав у середу 17 квітня (саме ця трансляція увійшла до топу), а потім ще повторив у день тиші 20 квітня. Також у квітні в ефір каналу вийшла ще одна прем’єра українського кіно, цього разу без Володимира Зеленського в головній ролі – «Dzidzio. Перший раз», яка теж увійшла до топу місяця.

Успішною для «1+1» була трансляція повторів російського серіалу «Кухня», яка втримала слот після завершення серіалу «Слуга народу». Але в останній тиждень квітня після зниження політичного ажіотажу й виходу іншого серіалу в праймі («Анка з Молдаванки») частка «Плюсів» почала знижуватися.

ICTV: «Пес» цікавіший за політику

Показники каналу зростали впродовж усього місяця. І в останні дні місяця він випереджав усіх конкурентів за комерційною аудиторією «18-54, 50 тис.+».

У будні нарощували цифри каналу вертикальна лінійка власних програм о 20.20 і серіал «Пес». Це при тому, що ICTV після завершення прем’єрного четвертого сезону «Пса», вирішив повторити третій сезон, і саме він очолив топ найкращих програм ICTV. Спершу серіал виходив на каналі у двох вечірніх слотах (о 21.30 та 22.45). В останньому серіал змінив проект «Інтерв’ю з кандидатом» і суттєво підвищив його частку. Однак згодом о 22.45 замість «Пса» зайшов ситком «Юрчишини» і дещо знизив показники.

Також примітно, що програмування у день виборів не було для каналу вирішальним. І «Факти», приміром, мали вищі показники 30 квітня (оголошення результатів виборів, пасхально-травневі свята), ніж 21 квітня (день голосування в другому турі).

ICTV, як і «1+1» з Новим каналом, має вертикальні лінійки власних проектів. І вони виходять у пік-праймі о 20.20. У квітні найвищі показники у цьому слоті має «Гражданская оборона» (частка 9,66%), далі йде «Секретний фронт» (9,08%). А от прем’єра сезону «Битва версій» взяла лише 7,9% (показники за комерційною аудиторією «18-54, 50 тис.+»).

«Україна»: вперше №3

Канал «Україна» вперше у 2019 році за результатами щомісячних показників опинився на третьому місці. Частка каналу впродовж місяця переважно знижувалася.

Найрейтинговішим продуктом на каналі залишаються серіали та фільми. Винятком є спецпроект новин «Сьогодні», під час якого виходили дебати між кандидатами на стадіоні.

З-поміж основних змін у сітці прайму – завершення серіалу «Серце матері» (успішна прем’єра для каналу, яка очолила топ квітня). Його змінили «Артист» та «Інша», які знизили частку слоту 21.00-23.00.

До топ-10 увійшли сім трансляцій художніх фільмів у вихідні. При цьому в день виборів 21 квітня на каналі найкраще дивилися міні-серіал «Замок на піску».

Не потрапило до топу талант-шоу «Дивовижні люди», яке бере на каналі нижчі показники за серіальний продукт (у квітні середня частка – 10,13% за «18-54, 50 тис.+»). До того ж, його показники поки не співмірні з показниками «Голосу країни» й «Танців з зірками» – шоу «Плюсів», які наразі є найрейтинговішими в цій ніші.

«Україна» ще не вирішила, коли в ефір вийде другий сезон проекту «Дивовижні люди». Однак директор департаменту розважальних програм Анатолій Сябро запевнив, що задоволений показниками першого сезону «Дивовижних людей», адже на канал прийшла молодша аудиторія. А на осінь «Україна» шукає новий формат праймового шоу.

СТБ: серіали мають звичку закінчуватись

З усієї топ-десятки каналів СТБ мав найбільші рейтингові втрати у квітні. Його частка знизилася з 8,6 до 6,5%. Нині показники серіалу схожі на американські гірки, і вони значною мірою залежать від праймових серіалів. Сітка, основою якої в ключовому слоті є короткі серіали, часто втрачає свою стабільність.

На старті сезону СТБ досить вдало означив для своєї аудиторії час о 20.00 для серіалів. І у квітні канал мав прекрасні показники і «Кріпосної» і кількох інших стрічок. Однак продукції для довгострокового заповнення цього слоту в каналу небагато. Так, після серіалів «Зоя» та «З вовками жити» в ефір вийшов проект «Київтелефільму» «Як довго я на тебе чекала», який спершу знизив частку слоту і лише згодом підтягнув показники й навіть очолив топ каналу у квітні. Але щойно він їх підтягнув, як одразу завершився. Йому на зміну прийшов фільм «Список бажань», а далі серіальний запас каналу скінчився, і в ефір по другому колу вийшла стрічка «За вітриною», яка, на відміну від прем’єрного показу, мала в рази нижчі показники.

Канал також анонсував на весну ще дві прем’єри від Vaverka Production Дмитра Танковича. Це ситком «Джованні» (30 серій) про «харизматичного невдаху, який знайшов своє кохання» і драмеді «2+2=6» про сімейну пару Ігоря та Наташу, які через 17 років шлюбу вирішили розлучитись. Однак поки що в ефір вони не вийшли. За непідтвердженою інформацією, «Джованні» може навіть вийти на іншому каналі групи.

Натомість у топі СТБ за квітень якраз не серіали, а здебільшого програми власного виробництва «Один за всіх», «Слідство ведуть екстрасенси», «МастерШеф», «Холостяк», «Небачене Євробачення» та «Вікна». До речі, новини на каналі наприкінці квітня призупинили свій вихід через переїзд на нову локацію: вулицю Паньківську, де розмістився канал ICTV і відтепер розташовано весь дивізіон «Новини» холдингу StarLightMedia.

Новий канал: у планах – серіали

Топ Нового каналу нагадує суцільний онлайн-кінотеатр. Це якраз і відображає вподобання глядачів каналу.

У квітні Новий канал знову експериментував із сіткою прайму та соціальними реаліті й іншими проектами. Канал залишив лінійку власних програм о 19.00. Після неї на 21.00 поставив «Аферисти в сітях», а далі на 21.50 – ще одну вертикальну лінійку: «Екси», «Кохання на виживання» та «Хто проти блондинок». Однак після цього показники слотів упали. Тоді канал знову повернув на 21.00 кінопоказ, а на 23.00 поставив серіал «Загублені», але це не дуже допомогло реанімувати прайм. Показники підтягнулися тільки після трансляції трилогії «Сутінки» (21.00).

З огляду на це, а також на незламне бажання аудиторії дивитися саме фільми та серіали, Новий канал теж узяв курс на виробництво такого продукту. Зокрема, зараз тривають зйомки серіалу «Перші ластівки» про проблеми булінгу в школі. Успішний експеримент «1+1» з бюджетною «Школою» засвідчив актуальність і затребуваність такого телевізійного продукту для підлітків. І поки що майже немає українських фільмів і серіалів, орієнтованих саме на цю непросту аудиторію.

Також Новий канал готує й свій медичний, але теж молодіжний серіал – «Медфак».

«Інтер»: топ без серіалів

У квітні показники «Інтера» дещо впали. Зокрема, це сталося на 16-му тижні (15-21 квітня), коли канал, серед іншого, змінив сітку вечірнього прайму.

Останнім часом прайм «Інтера» наповнювали соціальне ток-шоу «Стосується кожного» (19.00), новини «Подробиці» (20.00) і докудрами «Речдок» (21.00) та «Слідство вели з Леонідом Каневським» (22.00). Такий більш «чоловічий прайм» канал сформував нещодавно – після того, як завершилася 40-серійна мелодрама «Нитки долі».

Але згодом «Інтер» вирішив повернути у вечірній прайм серіали і поставив у двох слотах (о 21.00 та 22.00) серіал «Київтелефільму» про слідчу столичної прокуратури Світлану «Не жіноча робота». За комерційною аудиторією серіал суттєво знизив показники слоту. Тоді о 22.00 «Інтер» повернув лінійку «Слідства вели з Леонідом Каневським» (програма також виходить о 23.00). Однак це ситуації не виправило.

Хоча саме випуски цього проекту у слоті 22.00-23.00 на початку квітня займають більшу половину топ-10 найкращих програм каналу. І показово, що в топовій «десятці» «Інтера» зараз немає жодного серіалу. Хоча саме «Інтер» свого часу був законодавцем моди на серіали і першим почав їх програмувати по кілька слотів поспіль у вечірньому праймі.

Інформаційні канали

У квітні через високу увагу до політичних подій зросли показники новинних каналів. Особливо – «112 Україна», Прямого та NewsOne. У день голосування 21 квітня «112 Україна» мав частку 2,76% за «18-54, Вся Україна», а Прямий – 2,18%, тоді як «Інтер» за цією ж аудиторією та в цей день мав частку 4,51%. 21 квітня згадані три новинні мовники, а також 24 канал увійшли до топ-10 каналів.

Суспільний мовник

Показники «UA: Першого» зросли за комерційною аудиторією. У топі каналу на цей раз немає біатлону. А перші позиції займає трансляція дебатів та новини 19 квітня, а також журналістські розслідування проекту «Наші гроші» про тіньовий штаб Володимира Зеленського і проекту «Схеми» про гостей олігарха Ігоря Коломойського, які відвідували його в Ізраїлі перед другим туром виборів президента України.

Топ рекламодавців та заповнюваність рекламних блоків на каналах

У зв’язку з підвищеною конкуренцією з боку політичної реклами в комерційних рекламних блоках ключові гравці скоротили свою підтримку. Унаслідок цього у квітні телевізійна активність рекламодавців скоротилася на 15%, інформує старший дослідник агентства Vizeum Ukraine Роман Жадько. Скорочення відбулось як на каналах групи «1+1» (-28%) так і умовного «Альянсу» трьох інших медіагруп (-10%). За його словами, 21% усього розпроданого рекламного інвентарю належить групі «1+1», відповідно, 79% – «Альянсу».

«Серед рекламодавців “Альянсу” скороченням підтримки відзначилися GlaxoSmithKline (в першу чергу через скорочення активності брендів Sensodyne та “Вольтарен”) і “Київстар”. lifecell показав найбільший приріст активності відповідно до аналогічного періоду минулого року (більш ніж у 27 разів), – зазначив пан Жадько. – Шестеро рекламодавців групи “1+1 ” з топ-15 не були активними у 2018 році. За підсумками місяця лідером став Farmak, підсиливши підтримку брендів “Віс-Нол” та “Естизифін”. А найбільшим скороченням підтримки відзначився Reckitt Benckiser & Jacobs (-39%)».

За підсумками чотирьох місяців президентських перегонів категорія «Політика» займає другу позицію серед категорій рекламодавців на телебаченні за кількістю придбаних контактів з аудиторією. Роман Жадько відзначає, що частка політичної реклами на каналах групи «1+1» вже з другого тижня 2019 року становила понад 10%, у той час як частка на каналах «Альянсу» складала лише від 3% до 9%.

«Із 7-го тижня частка політичної реклами серед розпроданого інвентарю складає від 15% до 26% як на каналах групи “1+1” так і “Альянсу”. На 14-му тижні, у період підрахунку голосів виборців, за відсутності політичної реклами в ефірі маємо різке зниження заповнюваності рекламних блоків: 67% на “Альянсі” та 58% на каналах групи “1+1”, що на 7 відсоткових пунктів і 16 відсоткових пунктів нижче, ніж на попередньому тижні», – підрахував пан Жадько.

Підведемо підсумки голосування «Детектора медіа» з попереднього матеріалу. Наші читачі вгадали частку дебатів і канал, який дивилися найкраще в день голосування. Однак не вгадали лідера квітня: більшість читачів не вірили, що якомусь каналу вдасться обійти «Україну».

Пропонуємо взяти участь у новому голосуванні:

Інфографіку для «Детектора медіа» розробив Роман Жадько, старший дослідник Vizeum Ukraine. Дані телепанелі належать ІТК; дослідник — Nielsen; моніторинг — «Комунікаційний альянс». Дані наведено для аудиторій 18+, 18–54, вибірки «Вся Україна» та «50 тис.+» за показниками rat % і shr %. Дані Overnight. Детальніше по показниках — у глосарії ІТК.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3189
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду