Детектор телерейтингів: хто вилетів з топ-10 лідерів? (ТЕСТИ)

Детектор телерейтингів: хто вилетів з топ-10 лідерів? (ТЕСТИ)

22 Листопада 2019
4789
22 Листопада 2019
17:38

Детектор телерейтингів: хто вилетів з топ-10 лідерів? (ТЕСТИ)

4789
У жовтні боротьба за першу позицію в топі досягла свого піку: трійка лідерів фактично зрівняли свої показники. Змінився склад першої десятки найкращих. «112 Україна» віддав свої лаври найпопулярнішого інформаційного каналу. Активність рекламодавців упала.
Детектор телерейтингів: хто вилетів з топ-10 лідерів? (ТЕСТИ)
Детектор телерейтингів: хто вилетів з топ-10 лідерів? (ТЕСТИ)

Про лідерів жовтня читайте в щомісячному огляді показників телеперегляду українського ТБ, який «Детектор медіа» публікує в партнерстві з рекламним агентством Vizeum Ukraine (Dentsu Aegis Network Ukraine).

Спершу знову пропонуємо вгадати лідерів і найкращі трансляції місяця:

В огляді ми аналізуємо та ранжуємо канали переважно за комерційною аудиторією «18–54, 50 тис.+» (глядачі віком 18–54 років, мешканці міст із населенням понад 50 тис. осіб). Інформаційні та суспільні канали ми додатково розглядаємо за аудиторією «18+, вся Україна» (глядачі віком старше 18 років по всій Україні). Зростання / зниження частки формується на основі порівняння з попереднім місяцем (наприклад, у жовтневому огляді порівнюємо із вереснем 2019 року). Топи найкращих трансляцій каналів формуються за «18–54, 50 тис.+» (крім «UA: Першого», чий топ сформовано за «18+, вся Україна»).

Тижні жовтня: 40-й тиждень (1-6 жовтня), 41-й тиждень (7-13 жовтня), 42-й тиждень (14-20 жовтня), 43-й тиждень (21-27 жовтня), 44-й тиждень (28-31 жовтня). Дані для аналізу надано рекламним агентством Vizeum Ukraine. Додатково при аналізі сіток мовлення першої шістки каналів в огляді використовуються дані консалтингової компанії MRM щодо праймових лінійок, оприлюднені на сайті Media Business Reports.

У жовтні за комерційною аудиторією («18-54, 50 тис.+») лідирували «Україна» та ICTV з часткою 10,9%. Але «1+1» наступав їм на п’яти – 10,8%. Новий канал випередив СТБ і вийшов на четверте місце у топі. А «Піксель» посунув з десятки НЛО-ТV – це вперше молодіжний канал «Медіа Групи Україна» не увійшов до десятки.

За аудиторією «18+» найбільше свою частку наростив ICTV, а знизив — СТБ.

За статево-віковим профайлом ICTV стає трохи ближчим до жіночої аудиторії та віддаляється від «2+2».

У п’ятірці найкращих програм: футбол, «Свати», «Дизель шоу», «Танці з зірками» та кінопоказ Нового каналу.

«Україна»: між серіалами та футболом

Урізноманітнив сітку «України» в жовтні футбол. Матч відбору Чемпіонату Європи 2020, у якому збірна України обіграла Португалію, взяв частку 22,95% і став найкращою трансляцію місяця на всіх каналах. Окрім футболу верхівку топу «України» звично займають художні фільми, які транслюються у вихідні: «Шукаю тебе», «Здрастуй, сестро», «Про що не розповість річка».

У День захисника України канал показав телевізійну прем’єру українського фільму «Позивний "Бандерас"» режисера Зази Буадзе, яка теж знайшла своє місце серед найкращих трансляцій.

Пройдімося по основних серіальних слотах. Упродовж жовтня нарощував показники серіал «Пошта» о 18:00, а після його закінчення вдалим був вихід нового серіалу цього слоту «Виходьте без дзвінка».

У праймовому двогодинному слоті щотижня на каналі виходили нові серіали. Примітно, що гучно анонсована 8-серійна драма «Маркус», знята в копродукції з латвійцями, взяла найнижчі показники з-поміж інших прем’єр. «Подвійне відображення» та «На твоєму боці» частку підвищили, останній серіал навіть потрапив у топ. Це кримінальна мелодрама за турецьким форматом «Ціна пристрасті», виробництво – «Три-я-да продакшн». Тепер канал очікує на зйомки другого сезону. Сам продакшн раніше знімав для «України» багатосерійки «Лікар Ковальчук» і «Таємниці». Компанія також виробляла фільм «Позивний “Бандерас”».

ICTV: повернення «Пса»

Жовтень для ICTV ознаменувався поверненням серіалу «Пес». Після виходу п’ятого сезону «Пса», а далі повтору другого частка каналу подалась угору. Після виходу серіалу «Розтин покаже» частка слоту зросла вдвічі і трималась на рівні 15,6-15,8% за комерційною впродовж трьох тижнів. Інших змін у праймі не було: вертикальна лінійка та новини мали стабільні показники.

А в постпраймі наприкінці жовтня вийшла 8-серійна кримінальна драма з елементами нуар-детективу і трилера «Схованки» (виробництво Film.ua). Проект, звісно, нішевий для української аудиторії, саме тому канал його позиціонував як кіно, а не серіал, і досить обережно висловлював очікування від показників. І не помилився: «Схованки» взяли досить пристойні показники – за тиждень частку 10,4%, лише дещо знизивши частку слоту в порівнянні з попереднім тижнем, коли завершувався серіал «Металіст». «Схованки» — знаковий проект для каналу, до того ж, вони стали учасником відразу кількох авторитетних світових кіноподій — The Great Series Summit у Кельні, Sеrie Series у Фонтенбло і на кіноринку NATPE в Будапешті.

Топ найкращих програм каналу очолює «Дизель шоу», яке зараз стабільно випереджає «Квартали» на «1+1».

А от так само добре, як і на «Плюсах», на ICTV дивилися президенський фільм «За крок до миру» про поїздку Володимира Зеленського до Золотого на Луганщині. Цей піар-проєкт продакшну команди президента випустили напередодні розведення військ. Проєкт вийшов на ТБ без вихідних даних: у відео, оприлюдненому Офісом президента в соціальних мережах, який показали канали, немає титрів і не зазначено інформації про виробника та авторів проекту. І глядачі всіх каналів, які його показали (а таких було аж шість) не знали, що цей контент виробляли не журналісти. На ICTV та «1+1» фільм вийшов упритул до новин і, як бачимо по рейтингах, був досить успішним.

До слова, нещодавно Національна рада з питань телебачення та радіомовлення винесла попередження регіональному каналу Odessa fashion, у мовленні якого регулятор зафіксував трансляцію програм без вказування авторів та виробників. Та показ фільму «За крок до миру» пройшов повз увагу Нацради.

«1+1»: гра в комедію

На «Плюсах» уже вкотре найкраща трансляція — серіал «Свати» (частка — понад 20%). Серіал виходить о 20:40. Не знаю планів каналу, але цілком імовірно, що «Свати» не полишать цей слот до кінця року. Вони, як і «Пес», із серії продуктів, які не набридають глядачам.

Та найбільш очікуваними прем’єрами каналу мали стати нові гумористичні ситкоми: «Великі вуйки» та «Сидоренки-Сидоренки». Обидва вийшли у слоті 21:45, де раніше також виходили «Свати», але до проекту «Кварталу» прем’єри не дотягнули. «Вуйки» знизили частку, а «Сидоренки» згодом підвищили. Втім, обидва серіали знайшли своє місце в топі.

Тож, імовірно, «1+1» продовжить свій сезон комедій, які заходитимуть у прайм і надалі. Уже проанонсовано запуск нового серіалу від «Кварталу 95» — «Папік» зі Станіславом Бокланом.

У топі каналу — «Танці з зірками» та «Вечірній квартал», а також «ТСН. Тиждень» 27 жовтня, у день показу піар-фільму «За крок до миру», про який ішлося вище.

Новий канал та супергерої кіно

Новий у жовтні мав найбільше зростання з-поміж своїх конкурентів, канал випередив СТБ і зайняв четверту позицію серед лідерів. А серед найкращих програм жовтня опинився фільм «Тор: Рагнарок».

Кінопоказ наразі є найбільш популярним контентом каналу. Усі трансляції топу — це фільми, що вийшли у вихідні: «Трансформери», «Черепашки-нінзя», «Пірати Карибського моря» тощо. При цьому їхні цифри не нижчі за кінопоказ каналу «Україна» у вікенд, тільки розраховані на іншу вікову аудиторію.

У праймі замість серіалу «Подорожники» в серіальний слот о 22:00 зайшов «Будинок на щастя» і приніс щастя Новому каналу: частка зросла удвічі. Наступний прем’єрний серіал «Перші ластівки» стартував на каналі 19 листопада. «Ластівки» залетіли в цей же пізній слот — досить різкий контраст для аудиторії, коли на зміну комедії прийшов підлітковий соціальний трилер.

СТБ: плач по «Кріпосній»

СТБ мав найбільше падіння за місяць, і його показники зрівнялися з Новим, хоча у вересні канал мав значно більший розрив. Частка каналу обвалилася після завершення «Кріпосної». Стрічка «Вибір матері», яка зайшла в серіальний слот о 21:00, узяла показник більш ніж удвічі нижчий.

Далі СТБ щотижня запускав нові серіали: «Та, що бачить завтра» (Film.ua та Intra film), «Садівниця» (Star Media), «Швабра» (Mamas Film Production) та «Місто закоханих» (ABC Film). Останній узяв найнижчі показники.

А от перші місця в топі жовтня займали якраз не серіали, а шоу: «Один за всіх», «Х-фактор», «Хата на тата», «МастерШеф». Лінійка власних проектів о 19.00 майже завжди втримувала показники вищі за середні.

Також цього місяця суттєво знизилася частка в щоденних «Вікон-новин», які виходять в ефір після серіального слоту, о 23:00.

«Інтер»: один на всіх

«Інтер» за жовтень дещо наростив свою частку і повернув собі шосту позицію в топі. Найкращими трансляціями каналу залишаються випуски «Слідства вели з Леонідом Каменським». Проект займає двогодинний слот постпрайму після 22:00. Також серед найкращих трансляцій — ток-шоу «Стосується кожного» і «Речдок».

А от «Подробиці» в топ не потрапили. Наразі основний випуск новин о 20:00 втрачає показники, і він має нижчі показники за середні каналу.

Також наприкінці жовтня канал провів ще одну рокіровку в сітці: переніс токшоу «Роман з Ольгою» з 16:25 на значно більш ранній слот 13:15. А замість нього поставив повтор «Речдоку». Чергове токшоу Ольги Фреймут знову не втримало показників. Цей фатум переслідує кожну спробу ведучої працювати в цьому жанрі. Але при цьому «Інтер» поки від шоу не відмовився.

На вихідні «Інтер» урізноманітнював свій ефір вінтажним кінопоказом на кшталт «Брудних танців», «Сісі. Доленосні роки імператриці» або вічної для аудиторії каналу «Операція “И” та інші пригоди Шуріка». Також «Інтер» охоче повторює у вихідні свої концерти: наприклад «Інтер. Один на всіх» та «Перемога. Одна на всіх».

Інформаційні канали: новий лідер

Основні зміни показників новинних каналів пов’язані з втратою цифрової ліцензії «112 Україна». На першу позицію вийшов Прямий канал, а слідом за ним — NewsOne.

«112» утримував першість як за аудиторією «18+», так і за комерційною «18–54, 50 тис.+» упродовж усього року. Основні втрати каналу стосувалися старшої аудиторії, це особливо чоловіки та жінки віком понад 65 років. На сьогодні найбільш схожу аудиторію за віковими та статевими характеристиками з інформаційних каналів мають «112 Україна», NewsOne і Прямий. Відповідно, саме останній і зайняв позицію лідера в жовтні. З усіх інформаційних каналів саме Прямий найбільше підвищив свою частку на 0,19 відсоткового пункту. Окрім нього на 0,14 в. п. свою частку підвищив канал ZIK. «112 Україна» за цей місяць впав на 0,73 в. п. Детальніше читайте в матеріалі «Детектора медіа» «112 Україна» без цифрової ліцензії: хто став новим лідером серед інформаційних каналів?

Суспільний мовник: велике повернення

«UA: Перший» у жовтні зробив стрибок і повернув собі частку 0,4% за комерційною аудиторією. Адже у вересні показник каналу впав до не баченого досі 0,3%. Також на 0,1 відсотковий пункт канал підтягнув показники за 4+ та 18+.

У топ найкращих програм повернулися документальні фільми, зокрема й про диких звірів («Дикі тварини» та «Боротьба за виживання»).

Але серед найкращих трансляцій каналу — суспільно-політичні проєкти. Очолюють топ новини за 29 жовтня (початок розведення військ) та «Тема дня» 10 жовтня, у день пресмарафону Володимира Зеленського. Також на каналі дивилися ранкове шоу та програму розслідувань «Схеми». Це свідчить про те, що саме суспільно-політичні теми наразі викликають найбільший інтерес до мовника.

Топ рекламодавців і заповнюваність рекламних блоків на каналах

За словами, старшого дослідника агентства Vizeum Ukraine Романа Жадька, у жовтні телевізійна активність знизилася на 7 відсоткових пункти (-8 в.п. на каналах групи «1+1» та -7 в.п. на каналах умовного умовного «Альянсу» груп StarLightMedia, «Медіа Група Україна» та «Інтер медіа груп»).

У жовтні 26% усього розпроданого рекламного інвентарю припадало на групу «1+1», 74% – на так званий «Альянс» (StarLightMedia, «Медіа Група Україна», «Інтер медіа груп»).

Серед рекламодавців «Альянсу» найбільшим скороченням активності відзначилися Vodafone та Ferrero. Остання компанія послабила присутність брендів Kinder (-12%) та Raffaello (-85%) та призупинила підтримку Tic Tac і Nutella.

А от найбільший приріст активності відповідно до аналогічного періоду минулого року показали Mars and Wrigley (за рахунок активізації бренду Twix (+290%) та відновлення активності Airwaves, Pedigree, Whiskas і Skittles); Nestle та L’Oreal (за рахунок інтенсифікації Garnier (+15%), «Торчин» (+87%), Vichy (+172%), Friskies (+376%) та активізації неактивних у 2018 році Yves Saint Laurent, Maybelline і Gerber).

Серед рекламодавців групи «1+1» найбільшим зростанням підтримки відзначився «Фармак» (за рахунок інтенсифікації «Пектолван» (+42%), «Лактіале» (+155%), «Еквазолін» (+104%) та неактивних у 2018 році «Айдрінк», «Фармазолін», «Хепілор», «Но-соль», «Гепаргін», Zipelor і «Пшик»).

А найбільшим падінням відзначилися Житомирський м’ясокомбінат (за рахунок скорочення активності бренда «М’ясна гільдія» (-38%) і відсутності «Ранчо ТМ» в ефірі) та «Юрія-фарм» (послабивши присутність «Lorde/Юлайзер» (-35%), «Декасан» (-42%) та призупинивши підтримку «Тівортин Аспартат»).

Підведемо підсумки голосування читачів «Детектора медіа» з попереднього матеріалу. Наші читачі не вгадали лідера. Показники нових ситкомів «1+1» дійсно не здивували, Прямий випередив «112 Україна». А от частку «Схованок» читачі недооцінили.

Інфографіку для «Детектора медіа» розробив Роман Жадько, старший дослідник Vizeum Ukraine. Дані телепанелі належать ІТК; дослідник — Nielsen; моніторинг — «Комунікаційний альянс». Дані наведено для аудиторій 18+, 18–54, вибірки «Вся Україна» та «50 тис.+» за показниками rat % і shr %. Дані Overnight. Детальніше по показниках — у глосарії ІТК.

В інтерактивах використано картини  французького художника Анрі-Жульєн Фелікс Руссо, відомого під прізвиськом «Митник»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4789
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду