Піратство на 2 млн грн: організаторам сервісу «Твоє ТВ» оголошено підозру, тепер їх чекає суд

Піратство на 2 млн грн: організаторам сервісу «Твоє ТВ» оголошено підозру, тепер їх чекає суд

12 Вересня 2019
2952
12 Вересня 2019
17:40

Піратство на 2 млн грн: організаторам сервісу «Твоє ТВ» оголошено підозру, тепер їх чекає суд

2952
Організаторам піратського сервісу «Твоє ТВ» загрожує штраф або від трьох до шести років тюрми. Результати розслідування коментують медіагрупи StarLightMedia, «1+1 медіа» та «Медіа Група Україна», які й поскаржилися правоохоронним органам на піратський ресурс.
Піратство на 2 млн грн: організаторам сервісу «Твоє ТВ» оголошено підозру, тепер їх чекає суд
Піратство на 2 млн грн: організаторам сервісу «Твоє ТВ» оголошено підозру, тепер їх чекає суд

6 вересня прокуратура Львівської області повідомила про оголошення підозри учасникам міжрегіональної організованої групи, яка створила сервіс інтернет-телебачення з трансляції телеканалів без згоди правовласників. Сума збитків правовласників оцінюється у понад 2 млн грн. За даними правоохоронців, піратський ресурс працював упродовж травня 2017 – грудня 2018 року. Підозру оголошено двом мешканцям Одещини та жителю Львівської області.

Як уточнили «Детектору медіа» в пресслужбах груп «1+1 медіа» та «Медіа Група України», мова йде про ресурс «Твоє ТВ»/ TvoeTV. Цей сервіс регулярно входив до переліку blacklists.org.ua ініціативи «Чисте небо» та Української антипіратської асоціації. Претензії до нього мали як медіагрупи (StarLightMedia, «1+1 медіа»), так і дистриб’ютор Media Broadcasting Group.

Фактично це ОТТ-сервіс, який за абонплату надавав користувачам доступ до телеканалів без дозволу правовласників. Сервіс оформлював передплату за гривні, рублі або долари. Сайт ресурсу досі працює. У розділі «Правовласниками» сервіс попереджає: «Сервис не хранит, не транслирует. Представленный контент проксируется из контента, который находится в интернете в открытом доступе. И не несёт никакую ответственность за места происхождения, легальность и качество телеканалов и радиостанций, мы лишь предоставляем техническое решение по доступу на единой площадке к данным каналам и радио станциям, а так же техническое решение преобразования данных потоков с помощью плееров и тв приставок. Наше техническое решение является нашей интеллектуальной собственностью. Клиент платит исключительно за техническое решение!»

Комерційний директор дивізіону Digital і PayTV медіагрупи StarLightMedia Микола Фаєнгольд в інтерв’ю «Детектору медіа» вже описував схему, за якою подібним піратством може займатись як приватна особа, так і фірма, яка встановила антенне поле і перетворює сигнал в IP-потік і потім його незаконно продає кінцевому користувачеві: «Зараз відкрито кримінальну справу проти шахраїв, що побудували на цьому бізнес. Скоро, сподіваємося, буде оголошено підозру і всі дізнаються про цей суд. Організатор бізнесу – житель Львова. Він піратив не тільки наші канали. У цієї справи було кілька епізодів. Наприклад, у Києві була знайдена базова станція на даху будинку, частина команди” пірата розміщувалася в Одесі».

Організаторам сервісу «Твоє ТВ» інкримінують порушення авторського права і суміжних прав (злочин, передбачений частиною 3 статті 176 Кримінального кодексу України). Їм загрожує покарання у вигляді штрафу на суму від 34 тис. до 51 тис. грн або позбавлення волі на строк від 3 до 6 років.

«Декілька днів тому ми повідомили про підозру в порушенні авторського права і суміжних прав трьом учасникам організованого злочинного угрупування: 28-річному мешканцю Львівщини та двом мешканцям Одеської області віком 27 та 39 років. Наразі встановлено, що у 2017 році вони створили та адміністрували медіаресурс, за допомогою якого надавали доступ до більше семи сотень телевізійних каналів захищених авторським правом», – розповів старший слідчий в особливо важливих справах поліції Львівської області Володимир Борис.

На піратський ресурс правоохоронним органам поскаржилися три українські медіагрупи: StarLightMedia, «1+1 медіа» та «Медіа Група Україна», контент яких ретранслював «Твоє ТВ».

Дмитро Левін зі StarLightMedia розповів «Детектору медіа», що очолюваний ним Центр моніторингу контенту дивізіону Digital & Pay TV StarLightMedia щодня проводить перевірки різних сервісів і провайдерів на наявність незаконної ретрансляції телеканалів групи. «ОТТ-сервіс, про який іде мова, ми виявили ще всередині 2017 року. Кілька місяців ми витратили на спілкування з одним з представників сервісу. Коли ми зрозуміли, що канали не будуть відключені, подали заяву до кіберполіції Львова». Це сталось у грудні 2017 року. Відтоді триває розслідування.

За словами пана Левіна, за цей час слідчі провели слідчий експеримент і з’ясували, що розробкою та підтримкою сервісу займається не одна людина, а ціла група, члени якої знаходяться в різних містах України. Після цього проводились обшуки у цих містах, технічна та економічна експертизи. «Сьогодні ми вийшли на фінішну пряму, коли всім учасникам групи вручені підозри. Далі очікуємо передачу справи до суду. Процес складний і дуже тривалий. Хотів би відзначити професійні дії правоохоронних органів, які діяли, як нам здається, дуже чітко. А далі все вирішить суд», – додав Дмитро Левін.

Подібна історія була і з «Медіа Групою Україна». За словами експерта з питань інтелектуальної власності групи Сергія Чернящука, спроби врегулювати відносин з піратами та вивести їх у легальне поле результатів не дали. «При зверненні з претензією адміністрація сервісу кожен раз повідомляла, що на “Твоє ТВ” телеканали ТРК “Україна” не використовуються. У зв'язку із цим були зібрані докази порушення прав інтелектуальної власності і подано заяву в поліцію». Кримінальне провадження група ініціювала у 2018 році. Воно стосувалось незаконної ретрансляції телеканалів «Футбол 1» та «Футбол 2».

У прес-службі «1+1 медіа» розповіли, що ресурс «Твоє ТВ» незаконно ретранслював канали групи та дистрибуційного портфоліо: «1+1», «2+2», ТЕТ, «ПлюсПлюс», «Бігуді», УНІАН ТВ і «Квартал ТВ». Юристи компанії теж неодноразово направляли листи і претензії адміністраторам ресурсу, але зворотного зв'язку не отримали, і ретрансляція телеканалів тривала. Саме тому «Плюси» в березні 2018 року подали заяву в Карпатське управління кіберполіції Департаменту кіберполіції Національної поліції України.

Під час обшуків в організаторів сервісу правоохоронці вилучили сервісне обладнання, комп’ютерну техніку, мобільні телефони, банківські картки та записи чернеток. За інформацією «1+1 медіа», саме експертизи вилученої техніки підтвердили факти незаконної ретрансляції.

Прокуратура оцінює загальну суму завданої правовласникам шкоди у 2 млн грн. З них понад 1 млн грн – це збитки ТОВ «1+1 інтернет» групи «1+1 медіа», 882 тис. грн – збитки групи StarLightMedia, 120 тис. грн – збитки телеканалів «Футбол 1» і «Футбол 2» «Медіа Групи Україна», повідомили «Детектору медіа» представники медіагруп.

Пірати застосовують різні схеми для незаконної ретрансляції контенту. Найчастіше піратством займаються інтернет-сервіси, про що свідчить список blacklists «Чистого неба» та Української антипіратської асоціації, де левова частка претензій стосується саме ОТТ та IPTV. Хоча інколи правовласники висувають претензії в піратстві і кабельним операторам. Так, у травні поліція Дніпропетровської області припинила роботу провайдера кабельного телебачення, який підозрюється в поширенні піратського контенту. Мова йде про кабельного провайдера «Горизонт», який обслуговує орієнтовно 5-10 тисяч абонентів. У 2018 році провайдер розірвав угоди з медіагрупами, контент яких він раніше ретранслював легально. А після цього брав сигнал цифрового телебачення Т2 і запускав ретрансляцію каналів медіагруп у своєму базовому кабельному пакеті. Тому наступним етапом у боротьбі з піратством комерційний директор дивізіону Digital і PayTV медіагрупи StarLightMedia Микола Фаєнгольд бачить маркування сигналу: «Щоб ми розуміли, який сигнал потрапляє до кінцевого абонента – з Т2, супутника або IP. Для захисту нашої інтелектуальної власності ми вивчаємо різні технічні рішення».

Також пан Фаєнгольд вважає, що кодування супутникового сигналу телеканалів дозволить у межах боротьби з піратством подавати заяви не тільки за статтею 176 Кримінального кодексу (порушення авторського і суміжного права), а й за статтею 361 (незаконне втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), систем та комп'ютерних мереж). «У цьому випадку справа буде кваліфікуватися як злом захищеної мережі. Практики залучення за такою підозрою в правоохоронних органів значно більше, тому покарання для піратів повинно бути більш оперативним».

Нагадаємо, у 2019 році кіберполіція активно розслідувала злочини щодо порушення інтелектуальних прав. У квітні у співпраці з правовласниками кіберполіція провела спецоперацію «Пірати» й за півроку встигла відкрити 70 нових проваджень. До суду з них на той момент направили тільки 14 справ.

Фото: Кіберполіція

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2952
Читайте також
25.07.2019 10:30
Ольга Ваганова
для «Детектора медіа»
2 726
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду