detector.media
Наталія Данькова
12.09.2019 17:40
Піратство на 2 млн грн: організаторам сервісу «Твоє ТВ» оголошено підозру, тепер їх чекає суд
Піратство на 2 млн грн: організаторам сервісу «Твоє ТВ» оголошено підозру, тепер їх чекає суд
Організаторам піратського сервісу «Твоє ТВ» загрожує штраф або від трьох до шести років тюрми. Результати розслідування коментують медіагрупи StarLightMedia, «1+1 медіа» та «Медіа Група Україна», які й поскаржилися правоохоронним органам на піратський ресурс.

6 вересня прокуратура Львівської області повідомила про оголошення підозри учасникам міжрегіональної організованої групи, яка створила сервіс інтернет-телебачення з трансляції телеканалів без згоди правовласників. Сума збитків правовласників оцінюється у понад 2 млн грн. За даними правоохоронців, піратський ресурс працював упродовж травня 2017 – грудня 2018 року. Підозру оголошено двом мешканцям Одещини та жителю Львівської області.

Як уточнили «Детектору медіа» в пресслужбах груп «1+1 медіа» та «Медіа Група України», мова йде про ресурс «Твоє ТВ»/ TvoeTV. Цей сервіс регулярно входив до переліку blacklists.org.ua ініціативи «Чисте небо» та Української антипіратської асоціації. Претензії до нього мали як медіагрупи (StarLightMedia, «1+1 медіа»), так і дистриб’ютор Media Broadcasting Group.

Фактично це ОТТ-сервіс, який за абонплату надавав користувачам доступ до телеканалів без дозволу правовласників. Сервіс оформлював передплату за гривні, рублі або долари. Сайт ресурсу досі працює. У розділі «Правовласниками» сервіс попереджає: «Сервис не хранит, не транслирует. Представленный контент проксируется из контента, который находится в интернете в открытом доступе. И не несёт никакую ответственность за места происхождения, легальность и качество телеканалов и радиостанций, мы лишь предоставляем техническое решение по доступу на единой площадке к данным каналам и радио станциям, а так же техническое решение преобразования данных потоков с помощью плееров и тв приставок. Наше техническое решение является нашей интеллектуальной собственностью. Клиент платит исключительно за техническое решение!»

Комерційний директор дивізіону Digital і PayTV медіагрупи StarLightMedia Микола Фаєнгольд в інтерв’ю «Детектору медіа» вже описував схему, за якою подібним піратством може займатись як приватна особа, так і фірма, яка встановила антенне поле і перетворює сигнал в IP-потік і потім його незаконно продає кінцевому користувачеві: «Зараз відкрито кримінальну справу проти шахраїв, що побудували на цьому бізнес. Скоро, сподіваємося, буде оголошено підозру і всі дізнаються про цей суд. Організатор бізнесу – житель Львова. Він піратив не тільки наші канали. У цієї справи було кілька епізодів. Наприклад, у Києві була знайдена базова станція на даху будинку, частина команди” пірата розміщувалася в Одесі».

Організаторам сервісу «Твоє ТВ» інкримінують порушення авторського права і суміжних прав (злочин, передбачений частиною 3 статті 176 Кримінального кодексу України). Їм загрожує покарання у вигляді штрафу на суму від 34 тис. до 51 тис. грн або позбавлення волі на строк від 3 до 6 років.

«Декілька днів тому ми повідомили про підозру в порушенні авторського права і суміжних прав трьом учасникам організованого злочинного угрупування: 28-річному мешканцю Львівщини та двом мешканцям Одеської області віком 27 та 39 років. Наразі встановлено, що у 2017 році вони створили та адміністрували медіаресурс, за допомогою якого надавали доступ до більше семи сотень телевізійних каналів захищених авторським правом», – розповів старший слідчий в особливо важливих справах поліції Львівської області Володимир Борис.

На піратський ресурс правоохоронним органам поскаржилися три українські медіагрупи: StarLightMedia, «1+1 медіа» та «Медіа Група Україна», контент яких ретранслював «Твоє ТВ».

Дмитро Левін зі StarLightMedia розповів «Детектору медіа», що очолюваний ним Центр моніторингу контенту дивізіону Digital & Pay TV StarLightMedia щодня проводить перевірки різних сервісів і провайдерів на наявність незаконної ретрансляції телеканалів групи. «ОТТ-сервіс, про який іде мова, ми виявили ще всередині 2017 року. Кілька місяців ми витратили на спілкування з одним з представників сервісу. Коли ми зрозуміли, що канали не будуть відключені, подали заяву до кіберполіції Львова». Це сталось у грудні 2017 року. Відтоді триває розслідування.

За словами пана Левіна, за цей час слідчі провели слідчий експеримент і з’ясували, що розробкою та підтримкою сервісу займається не одна людина, а ціла група, члени якої знаходяться в різних містах України. Після цього проводились обшуки у цих містах, технічна та економічна експертизи. «Сьогодні ми вийшли на фінішну пряму, коли всім учасникам групи вручені підозри. Далі очікуємо передачу справи до суду. Процес складний і дуже тривалий. Хотів би відзначити професійні дії правоохоронних органів, які діяли, як нам здається, дуже чітко. А далі все вирішить суд», – додав Дмитро Левін.

Подібна історія була і з «Медіа Групою Україна». За словами експерта з питань інтелектуальної власності групи Сергія Чернящука, спроби врегулювати відносин з піратами та вивести їх у легальне поле результатів не дали. «При зверненні з претензією адміністрація сервісу кожен раз повідомляла, що на “Твоє ТВ” телеканали ТРК “Україна” не використовуються. У зв'язку із цим були зібрані докази порушення прав інтелектуальної власності і подано заяву в поліцію». Кримінальне провадження група ініціювала у 2018 році. Воно стосувалось незаконної ретрансляції телеканалів «Футбол 1» та «Футбол 2».

У прес-службі «1+1 медіа» розповіли, що ресурс «Твоє ТВ» незаконно ретранслював канали групи та дистрибуційного портфоліо: «1+1», «2+2», ТЕТ, «ПлюсПлюс», «Бігуді», УНІАН ТВ і «Квартал ТВ». Юристи компанії теж неодноразово направляли листи і претензії адміністраторам ресурсу, але зворотного зв'язку не отримали, і ретрансляція телеканалів тривала. Саме тому «Плюси» в березні 2018 року подали заяву в Карпатське управління кіберполіції Департаменту кіберполіції Національної поліції України.

Під час обшуків в організаторів сервісу правоохоронці вилучили сервісне обладнання, комп’ютерну техніку, мобільні телефони, банківські картки та записи чернеток. За інформацією «1+1 медіа», саме експертизи вилученої техніки підтвердили факти незаконної ретрансляції.

Прокуратура оцінює загальну суму завданої правовласникам шкоди у 2 млн грн. З них понад 1 млн грн – це збитки ТОВ «1+1 інтернет» групи «1+1 медіа», 882 тис. грн – збитки групи StarLightMedia, 120 тис. грн – збитки телеканалів «Футбол 1» і «Футбол 2» «Медіа Групи Україна», повідомили «Детектору медіа» представники медіагруп.

Пірати застосовують різні схеми для незаконної ретрансляції контенту. Найчастіше піратством займаються інтернет-сервіси, про що свідчить список blacklists «Чистого неба» та Української антипіратської асоціації, де левова частка претензій стосується саме ОТТ та IPTV. Хоча інколи правовласники висувають претензії в піратстві і кабельним операторам. Так, у травні поліція Дніпропетровської області припинила роботу провайдера кабельного телебачення, який підозрюється в поширенні піратського контенту. Мова йде про кабельного провайдера «Горизонт», який обслуговує орієнтовно 5-10 тисяч абонентів. У 2018 році провайдер розірвав угоди з медіагрупами, контент яких він раніше ретранслював легально. А після цього брав сигнал цифрового телебачення Т2 і запускав ретрансляцію каналів медіагруп у своєму базовому кабельному пакеті. Тому наступним етапом у боротьбі з піратством комерційний директор дивізіону Digital і PayTV медіагрупи StarLightMedia Микола Фаєнгольд бачить маркування сигналу: «Щоб ми розуміли, який сигнал потрапляє до кінцевого абонента – з Т2, супутника або IP. Для захисту нашої інтелектуальної власності ми вивчаємо різні технічні рішення».

Також пан Фаєнгольд вважає, що кодування супутникового сигналу телеканалів дозволить у межах боротьби з піратством подавати заяви не тільки за статтею 176 Кримінального кодексу (порушення авторського і суміжного права), а й за статтею 361 (незаконне втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), систем та комп'ютерних мереж). «У цьому випадку справа буде кваліфікуватися як злом захищеної мережі. Практики залучення за такою підозрою в правоохоронних органів значно більше, тому покарання для піратів повинно бути більш оперативним».

Нагадаємо, у 2019 році кіберполіція активно розслідувала злочини щодо порушення інтелектуальних прав. У квітні у співпраці з правовласниками кіберполіція провела спецоперацію «Пірати» й за півроку встигла відкрити 70 нових проваджень. До суду з них на той момент направили тільки 14 справ.

Фото: Кіберполіція

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY