«Піратів», які транслювали понад 700 каналів, кіберполіція виявила завдяки StarLightMedia та «1+1 медіа»

«Піратів», які транслювали понад 700 каналів, кіберполіція виявила завдяки StarLightMedia та «1+1 медіа»

25 Грудня 2018
3167
25 Грудня 2018
13:49

«Піратів», які транслювали понад 700 каналів, кіберполіція виявила завдяки StarLightMedia та «1+1 медіа»

3167
StarLightMedia та «1+1 медіа» виявили ОТТ-сервіс, який нелегально ретранслював понад 700 каналів. І саме за заявою медіа груп кіберполіція встановила правопорушників. Про це «Детектору медіа» розказали представники телегруп.
«Піратів», які транслювали понад 700 каналів, кіберполіція виявила завдяки StarLightMedia та «1+1 медіа»
«Піратів», які транслювали понад 700 каналів, кіберполіція виявила завдяки StarLightMedia та «1+1 медіа»

За словами Дмитра Левіна, керівника Центру моніторингу контенту StarLightMedia, вперше незаконну діяльність цього сервісу зафіксували ще минулого року: «І відразу намагалися налагодити діалог. Але, на жаль, навіть після зустрічі з власником сервісу, наші спроби не зазнали успіху: на якийсь час канали відключалися, але потім знову транслювалися». Після цього представники StarLightMedia почали блокувати прийоми цим ОТТ-сервісом платежів за допомогою платіжних систем. А вже після цього звернулись у поліцію.

Дмитро Левін

«У ході розслідування справи правоохоронними органами виявилося, що за нелегальною ретрансляцією криється не одна людина, а ціла злочинна група, яка перебувала відразу в двох містах – у Львові та Одесі», – розповів пан Левін.

Антон Шадчинєв, спеціаліст із захисту інтелектуальної власності групи «1+1 медіа», розказав «Детектору медіа», що юристи та адвокати групи постійно моніторять інтернет, вивчають ринок телекомунікацій і співпрацюють з іншими правовласниками задля виявлення «піратів». Він запевняє, що таких порушників виявляють ледь не щодня.

Антон Шадчинєв

«Сьогодні ринок ОТТ-сервісів дуже активний та постійно розвивається. Є сервіси, які працюють уже не один рік, і такі, які лише нещодавно запустилися, такі собі «стартапери». Якщо перші вже давно мають ліцензії, то другі або не знають, як їх отримати, або просто не бажають законно використовувати чужий контент. Але незважаючи на це, ми постійно їх виявляємо та спершу направляємо до них листи з метою укласти відповідну угоду та попередити про відповідальність. Зараз більшість «стартаперів» ОТТ-сегменту відключили трансляцію телеканалів нашої медіагрупи», – розповів фахівець «1+1 медіа».

Антон Шадчинєв каже, що співробітники телегрупи не ставлять за мету переслідувати адміністраторів таких ресурсів, а насамперед намагаються врегулювати спірні питання «мирним» шляхом. І часом це вдається, і порушник стає партнером. До цієї роботи доєднується і команда 1+1 media distribution. «Завдяки злагодженій роботі юристів і департаменту дистрибуції ми маємо десятки ліцензійних угод з різноманітними веб-сервісами та сайтами», – додає пан Шадчинєв.

За його словами, більшість адміністраторів таких сайтів припинили незаконну діяльність. Але попри цю тенденцію фахівці групи ініціювали більше трьох десятків кримінальних проваджень по всій території України відносно тих сервісів, які не збираються припиняти свою незаконну діяльність.

У 2018 році кіберполіція припинила діяльність 40 піратських сайтів, повідомила «Детектору медіа» прес-секретарка департаменту кіберполіції Юлія Квітко.

Нагадаємо, нещодавно у Львівській області кіберполіція викрила трьох чоловіків у порушенні авторських прав групи українських телеканалів. За даними кіберполіції, зловмисники пропонували за щомісячну платну підписку пакет із понад 700 телеканалів. Відкрито кримінальне провадженням за ч. 3 ст. 176 (Порушення авторського права і суміжних прав) КК України. Правопорушникам загрожує до шести років ув’язнення, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Фото: кіберполіція, прес-служби медіагруп

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3167
Читайте також
25.07.2019 10:30
Ольга Ваганова
для «Детектора медіа»
2 753
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду