Детектор телерейтингів: Хто витісняє «Інтер» з топ-6?

Детектор телерейтингів: Хто витісняє «Інтер» з топ-6?

27 Серпня 2019
4264
27 Серпня 2019
14:08

Детектор телерейтингів: Хто витісняє «Інтер» з топ-6?

4264
У липневому міжсезонні СТБ і ICTV втратили найбільше аудиторії, а «Інтер» вилетів з першої шістки за «18-54, вся Україна».
Детектор телерейтингів: Хто витісняє «Інтер» з топ-6?
Детектор телерейтингів: Хто витісняє «Інтер» з топ-6?

У липні завершилася передвиборна кампанія, і сітки топових телеканалів почали підготовку до нового осіннього сезону. Останні три тижні парламентських перегонів рекламодавці були найактивнішими у 2019 році з огляду на кількість політичної реклами. Але показники каналів свідчать про те, що українці дещо втомилися від політики. Новинні канали у цьому місяці не мали суттєвого зростання, а топи лідерів переважно очолюють не новини, а розважальний контент.

Про лідерів липня читайте в щомісячному огляді показників телеперегляду українського ТБ, який «Детектор медіа» публікує в партнерстві з рекламним агентством Vizeum Ukraine (Dentsu Aegis Network Ukraine).

Але спершу знову пропонуємо вгадати лідерів і найкращі трансляції місяця:

В огляді ми аналізуємо та ранжуємо канали переважно за комерційною аудиторією «18–54, 50 тис.+» (глядачі віком 18–54 років, мешканці міст із населенням понад 50 тис. осіб). Інформаційні та суспільні канали ми додатково розглядаємо за аудиторією «18+, вся Україна» (глядачі віком старше 18 років по всій Україні). Зростання / зниження частки формується на основі порівняння з попереднім місяцем (наприклад, у червневому огляді порівнюємо з травнем 2019 року). Топи найкращих трансляцій каналів формуються за «18–54, 50 тис.+» (крім «UA: Першого», чий топ сформовано за «18+, вся Україна»).

Тижні липня: 27-й тиждень (1–7 липня), 28-й тиждень (8–14 липня), 29-й тиждень (15–21 липня), 30-й тиждень (22–28 липня) та 31-й тиждень (29–31 липня). Дані для аналізу надано рекламним агентством Vizeum Ukraine. Додатково при аналізі сіток мовлення першої шістки каналів в огляді використовуються дані консалтингової компанії MRM щодо праймових лінійок, оприлюднені на сайті «Медіаняня».

У липні найбільше зросли показники у каналів «1+1», Нового та «2+2». Однак посісти першість за комерційною аудиторією «18–54, 50 тис.+» «Плюсам» не вдалося, це місце лишилося за «Україною». А от за вибіркою «Вся Україна» показники лідерів зрівнялися.

Але найбільше здивував канал «Інтер», який у липні за вибіркою «Вся Україна» залишив топ-6 і перемістився на восьме місце. «Інтер» поступився і «2+2», і ТЕТ.

Також найбільшим падінням показників відзначився СТБ.

За аудиторією «18+» динаміка показників подібна. Однак «Україна» залишається беззаперечним лідером, а «Інтер» – у топ-6. Втрати серед старшої аудиторії найбільші в каналу СТБ.

У профайлі аудиторій канал «Україна» віддалився від СТБ у ще більш жіночу. Так саме  більше глядачів жіночої статі стало в ТЕТ, а Новий має зворотну тенденцію.

«Україна» і «Рік собаки»

Показники «України» упродовж місяця залишалися майже стабільними. У праймі вийшли два нові серіали з інтригуючими назвами «Подорож до центру душі» та «У минулого в боргу». Кожен з них після старту дещо знижував показники слоту, але потім підтягував.

Більшість найрейтинговіших трансляцій каналу – це проєкти вихідних днів. Глядачі найкраще дивляться художні фільми. Також канал, як і раніше, у вікенд ставить вервиці повторів серіалів буднів.

Найкраща трансляція липня на «Україні» – серіал «Рік собаки» (виробництво «Арт територія»). Це стрічка про жінку, яка все своє життя присвятила чоловікові та собаці, і коли перший її кинув, вона починає нове життя. Історія цілком відповідає запитам аудиторії каналу. Директорка з маркетингу каналу «Україна» Олена Шворяк, характеризуючи аудиторію каналу, наголошувала, що основний глядач – люди віком ± 40 років, які виросли та дорослішали в буремні 90-ті: «Вони розуміють, що розраховувати можна лише на себе».

Друга стрічка топу – «Людина без серця» (виробництво Filmstream) про молоду успішну жінку, яка несподівано дізнається про існування свого сина, який до того ж хворий. І третя позиція топу – «У минулого в боргу» (виробництво Filmstream і Vileton production). Це історія про 18-річну дівчину, яка їде в столицю, щоб стати співачкою, але замість цього невдало виходить заміж і вертається з дитиною до свого провінційного містечка. Але невдовзі знову їде на навчання і цього разу опиняється фігурантом кримінальної історії, з якої їй потрібно виплутатись.

Ці серіали глядачі каналу дивляться значно охочіше за всі новини. Прикладом того є й перегляд у день голосування на виборах президента України 21 липня. До речі, у цей день найкраще з-поміж усіх каналів дивились «Україну», яка поставила в сітку на весь день серіал «Затемнення», а увечері – «Від кохання до ненависті». Втім, упродовж дня на каналі виходили спецвипуски новин «Сьогодні». Але в топі місяця з усіх трансляцій цього дня – лише «Від кохання до ненависті» (слот 22.00-23.00).

Також на «Україні» не взяв високих показників матч за суперкубок України «Шахтар» – «Динамо». Частка за комерційною аудиторією – 9,8%. У новому сезоні футболу на каналі буде менше. За словами Олександра Денисова, очільника спортивного мовлення «Медіа Групи Україна», «Україна» показуватиме топові поєдинки збірної України, а клубні матчі не транслюватиме. «У цілому це ламає структуру аудиторії “України”. Оскільки канал орієнтований здебільшого на жіночу аудиторію. Так, безумовно, матч “Ліверпуль” – “Тоттенхем” приведе чоловіків. Але куди подітися в цей час тим жінкам, які зазвичай його дивляться?», – пояснив пан Денисов в інтерв’ю «Детектору медіа».

«1+1» і «Зе! Президент»

На «Плюсах» аудиторія демонструю свою глядацьку лояльність до Володимира Зеленського та продукту студії «Квартал 95». Очолює топ повтор серіалу «Свати». Канал транслював серіал чотири тижні поспіль і втримував високу частку прайму.

На другій позиції топу – відеомонолог Володимира Зеленського за кермом «Тесли». Новий формат спілкування президента не з тими, хто ставить запитання, а із самим собою. Це відео також було розміщене на ютуб-каналі Зеленського. Його частка на «Плюсах» перевищила 20%.

Окрім цього серед кращих програм каналу в липні – «Чисто news». Чи залишиться цей проєкт у післявиборчий період, поки не відомо. Але раніше співвласник студії «Квартал 95» Борис Шефір казав: «“Чисто News”, очевидно, проіснує до виборів, і його теж закриють». Потрапив до топу ще один проєкт «Кварталу» – «Де-мократія?».

Найбільш активізувалась увага глядачів до новин каналу в останній передвиборний тиждень (15–21 липня). У день виборів у слоті 20.00–23.00 «1+1» був беззаперечним лідером зі своїм виборчим марафоном «ТСН. Вибір країни». Також напередодні виборів зросла й частка токшоу «Право на владу». І в результаті «1+1» цього тижня вибився в лідери.

Після виборів і після завершення показу «Сватів» показники «1+1» пішли на спад.

ICTV і «Пес–2»

А от частка ICTV почала рости якраз після завершення виборів. В останні тижні липня спостерігається зростання майже всіх праймових лінійок. Звичним лідером топу є серіал «Пес», навіть попри те, що в ефір виходять повтори. На рівні тримаються показники «Дизель шоу».

З усіх проєктів вертикальної лінійки о 20.00 до топу потрапила тільки «Теорія змови», коли повернулася в ефір 29 липня. А в більш пізньому слоті о 22.35 кінопоказ дивилися краще за вертикальні лінійки проєктів.

До речі, ICTV, як і «1+1», 17 липня показав монолог Володимира Зеленського «Зе! Президент», однак тут його дивилися гірше, ніж на «1+1», хоча частка телеперегляду виявилася вищою за середню каналу.

Новий канал і «Дім дивних дітей»

Частка Нового каналу впродовж липня зростала. У лінійку о 19.00 змість «Кохання на виживання» зайшли «Вар’яти», у решті праймових лінійок (о 21.00 та 23.30) канал показував кінопоказ, який і став продуктом, який приніс Новому найвищі показники. При цьому в топі присутні як трансляції буднів, так і вихідних.

Однак уже з кінця серпня кінопоказ у ключових лінійках Нового каналу розбавить новий продукт. Канал усіма силами підготувався до «насиченого» нового сезону. Так, Новий планує залишити в сітці власні проекти: наприклад, «Вар’яти-шоу», «Хто зверху?», «Топ-модель по-українськи», «Хто проти блондинок?», «Ревізор», Improv Live Show, «Екси», а також новинки «Шалена зірка», «Діти проти зірок», «Le маршрутка». Але доповнити їх серіальними лінійками: на осінь Новий канал анонсував п’ять серіалів – «Медфак», «Подорожники», «Будиночок на щастя – 2», «Перші ластівки» і «Новенька».

СТБ і «Вікна»

СТБ у липні був рекордсменом з падіння частки. Упродовж липня рятувати ситуацію в праймі канал намагався за рахунок кінопоказу, який поставив перед серіальною лінійкою о 18.20 (замість вертикалі власних проектів).

А о 21.00 замість непрем’єрного серіалу «Червона королева» канал поставив ще один архівний мінісеріал «Пограбування по-жіночому», і середня частка СТБ за комерційною аудиторією впала до 2,4% (!). Щоб виправити ситуацію, СТБ повернув у цей слот повтор першого сезону «Кріпосної», який підвищив частку слоту, але його показники все одно не дотягнули до середніх.

Ситуація у вихідні була кращою, про що свідчить і список топових трансляцій каналу, який, до речі, досить показовий. Очолює його спецвипуск «Вікон» у день виборів. А з кінопоказу – класика, половина – радянські кінофільми. Також серед найрейтинговіших програм – повтори власних проєктів «Один за всіх», «Хата на тата» та «Слідство вели екстрасенси».

Поки що в міжсезоння ситуація з часткою каналу не оптимістична. Та вже наприкінці серпня СТБ спробує виправити ситуацію, запустивши новий сезон. Так, о 19.00 вийде вертикальна лінійка власних проєктів з понеділка по п’ятницю (прем'єрні сезони проєктів «Хата на тата», «Наречена для тата», «Слідство ведуть екстрасенси», «Зважені та щасливі», «МастерШеф»,). Серіали йтимуть о 21.00, у цей слот після завершення повторів має зайти прем’єрний другий сезон «Кріпосної».

«Інтер» і «Слідство вели»

Канал залишався вірним своїй сітці прайму та майже її не змінював: «Стосується кожного», «Подробиці», «Речдок» та «Слідство вели…», винятки канал зробив лише для фестивалів «Слов’янський базар» та «Лайма Вайкуле. Юрмала. Рандеву», які «Інтер» традиційно транслює.

У липні розбавити «Слідство вели» в топі зміг лише концерт у Юрмалі та випуск «Подробиць». Не вдалося підняти показники каналу і в день виборів, тож у слоті 20.00–23.00 частка «Інтера» була найнижчою з усієї топ-6 за комерційною аудиторією.

За комерційною аудиторією «18-54» «Інтер» втрачає позиції, особливо за вибіркою «Вся Україна». Так, за цією аудиторією його вже витіснили з топ-6 канали групи «1+1 медіа» – «2+2» і ТЕТ. На «2+2» аудиторія найкраще дивиться кінофільми, а на ТЕТ – скетчкоми та ситкоми («Танька і Володька», «Країна У», «Одного разу під Полтавою», «Останній москаль»).

Очевидно, наповнення «Інтера» потребує змін, і, з огляду на перші анонси осіннього сезону, незабаром вони відбудуться. Несподівано на «Інтер» перейшла Ольга Фреймут, яка вестиме нове токшоу з Романом Кадеміним «Роман з Ольгою» про стосунки чоловіків і жінок. Торік у цей же час ведуча на Новому каналі запускала ток-шоу «Оля», яке канал закрив після 20 епізодів через низькі показники.

До речі, з колишніх облич Нового каналу на «Інтері» вже тривалий час працює Андрій Доманський.

Інформаційні канали

У липні втрачали показники канали Віктора Медведчука Тараса Козака. Незважаючи на парламентську кампанію, коли увага до інформаційного контенту вища, знизилася частка у «112 Україна» та ZIK. Проте «112» залишається незмінним лідером в інформаційній ніші. Зросли показники у Прямого, «Еспресо» та 24-го каналу. А частка 5-го та УНІАН не змінилася.

Суспільний мовник

Липень став невдалим і для «UA: Першого». Частка каналу впала за всіма аудиторіями, при цьому, досить суттєво. Наприклад, за комерційною «18-54, 50 тис.+» – з 0,6% до 0,4%, а за «4+, вся Україна» – з 1% до 0,6%. Це падіння сталося після того, як у червні показники зросли через показ матчів молодіжного Чемпіонату Європи з футболу U20.

На перших позиціях топу «UA: Першого» – проєкти спільного або власного виробництва («Наші гроші», «Спорт», «Новини», «Схеми», проєкт Майкла Щура), а також фільми про дику природу.

Топ рекламодавців і заповнюваність рекламних блоків на каналах

Останні три тижні парламентських перегонів рекламодавці були найактивнішими у 2019 році з огляду на кількість політичної реклами. За словами старшого дослідника агентства Vizeum Ukraine Романа Жадька, частка політичної реклами на каналах групи «1+1» становила від 26% до 36%, а на каналах умовного рекламного «Альянсу» (StarLightMedia, «Медіа Група Україна», «Інтер медіа груп») – від 17% до 26%. «За підсумками місяця “Політика” займає другу позицію серед категорій рекламодавців “Альянсу” та першу позицію серед категорій групи “1+1”», – зауважив пан Жадько.

За його словами, у липні 21% усього розпроданого рекламного інвентарю припадав на групу «1+1», 79% – на так званий «Альянс» (StarLightMedia, «Медіа Група Україна», «Інтер медіа груп»).

Серед рекламодавців «Альянсу» найбільшим скороченням підтримки відзначилися Carlsberg Group (насамперед через зниження підтримки брендів «Квас Тарас» на 64% та «Львівське» на 83%) і Pepsico (знизивши підтримку йогурту «Чудо» (-34%), «Садочок» (-45%), Mirinda (-35%) та призупинивши підтримку 7 Up). Найбільший приріст активності відповідно до аналогічного періоду минулого року показали Vodafone (за рахунок запуску двох нових кампаній) та Mars and Wrigley (за рахунок неактивних у 2018 році Skittles, Whiskas та активізації Sheba (+617%), M&M’s (+307%), Snickers (+158%)).

Серед рекламодавців групи «1+1» найбільшим зростанням підтримки відзначилися «Фармак» (за рахунок інтенсифікації «Ламікон», «Лактіале», «Едем» та неактивних у 2018 році «Антраль» і «Віаль») та «Орісіл-фарм» (за рахунок інтенсифікації підтримки «Атоксіл»). Найбільшим падінням відзначилися Mondelez (за рахунок скорочення підтримки брендів Milka, TUC, Halls і відсутності підтримки «Ведмедик Барні» та Oreo) та «Ельдорадо» (-39%).

Підведемо підсумки голосування читачів «Детектора медіа» з попереднього матеріалу. Наші читачі вгадали лідера та прогноз динаміки частки ZIK. Але в них були завищені очікування від «1+1» у день виборів. Також більш оптимістично глядачі очікували на повернення «Кріпосної» на СТБ. Пропонуємо взяти участь у новому голосуванні:

Інфографіку для «Детектора медіа» розробив Роман Жадько, старший дослідник Vizeum Ukraine. Дані телепанелі належать ІТК; дослідник — Nielsen; моніторинг — «Комунікаційний альянс». Дані наведено для аудиторій 18+, 18–54, вибірки «Вся Україна» та «50 тис.+» за показниками rat % і shr %. Дані Overnight. Детальніше по показниках — у глосарії ІТК.

В інтерактивах використано роботи Едварда Мунка

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4264
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду