ІТК планує почати вимірювати споживання відеоконтенту людьми без телевізорів

ІТК планує почати вимірювати споживання відеоконтенту людьми без телевізорів

29 Травня 2019
2641
29 Травня 2019
18:37

ІТК планує почати вимірювати споживання відеоконтенту людьми без телевізорів

2641
Індустріальний телевізійний комітет планує у 2021 році включити в дослідження телевізійної аудиторії (телевізійну панель) домогосподарства без телевізорів, щоб вимірювати відеоспоживання на всіх пристроях. Про це в коментарі «Детектору медіа» розказав директор Індустріального телевізійного комітету Ігор Коваль.
ІТК планує почати вимірювати споживання відеоконтенту людьми без телевізорів
ІТК планує почати вимірювати споживання відеоконтенту людьми без телевізорів

«Ми зараз розглядаємо варіанти розвитку дослідження 2021 року, яке передбачатиме вимірювання телеперегляду нетелевізійними домогосподарствами. Відбудеться розвиток дослідження, воно розшириться на нові споживання відеоконтенту», – сказав він.

За його словами, частка нетелевізійних домогосподарств стабільно, хоч і повільно, зростає: «За кілька років ми розраховуємо, що вона досягне 10%. Це люди, які дивляться телевізійний контент, але з інших пристроїв. У нас є мета включити їх у дослідження. Наступна еволюційна складова дослідження – це вимірювання відеоспоживання на всіх екранах».

За словами представниці ІТК Ірини Гребінської, за п’ять років кількість нетелевізійних домогосподарств збільшилася на 5 відсоткових пунктів і зараз становить більше 8%. Про це свідчать дані дослідження «Потенціал ринку супутникового і платного телебачення в Україні», які ІТК презентувала 29 травня під час «Телерадіоярмарку».

Окрім цього, за результатами установчого дослідження ІТК (вибірка – 4406 домогосподарств по всій Україні, період жовтень-грудень 2018 року) у 2018 році 70,1% домогосподарств мають один телевізор, 23,3% – два, а 6,5% – три і більше.

36% домогосподарств не мають інтернету, 37% – мають швидкісний та мобільний інтернет. При цьому серед нетелевізійних домогосподарств 50% мають обидва типи прийому інтернету.

«Хоча в нетелевізійних господарствах більш розповсюджений перегляд телевізійного контенту по інтернету, в перерахунку до всіх домогосподарств їх лише 3%», – додала пані Гребінська.

Динаміка змін щодо розміру екрану свідчить про те, що українці  частіше використовують екрани з діагоналлю 75+ см. Хоча наразі найвища частка екранів – з діагоналлю 50-64 см. Також наразі в Україні 63% екранів типу кінескоп (CRT) та 48,7% рідкокристалічних екранів (LCD). Однак користування останніми щороку зростає.

«Кінескопам на зміну приходять рідкокристалічні екрани. Те саме стосується і співвідношення екранів. Збільшується кількість широкоформатних телевізорів», – сказала представниця ІТК.

Найбільша кількість домогосподарств дивиться телебачення через супутник – 33,8%, кабель – 29%, цифровий ефір – 28%, IPTV (мається на увазі телебачення через інтернет на телевізорі) – 4,5%. Серед телевізійних домогосподарств аналоговий тип прийому (кабельний або ефірний) мають 27,8%.

За словами пані Гребінської, велика частка супутникового прийому зумовлена тим, що наразі це безкоштовний прийом. Лише 7% в Україні є клієнтами супутникових платформ (наприклад, Viasat та Xtra TV).

«Якщо дивитись у динаміці на цю зміну, то після того, як в Україні був відімкнений аналоговий ефір, більшість домогосподарств перейшли на цифровий ефір. І таким чином ефір залишився в тому ж розмірі, що й раніше. Однак відбувся перерозподіл домогосподарств. Також бачимо поступове зростання IPTV та незначне зниження кабелю», – звернула увагу пані Гребінська.

При цьому 75% кабельних домогосподарств сплачують лише за кабельне телебачення, а 13,9% купляють в одному пакеті кабель+інтернет.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2641
Читайте також
18.09.2019 12:41
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
1 784
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду