Куди мігрували глядачі аналогового ефіру? Дослідження

Куди мігрували глядачі аналогового ефіру? Дослідження

9 Листопада 2018
4857
9 Листопада 2018
15:21

Куди мігрували глядачі аналогового ефіру? Дослідження

4857
А також який портрет абонента ефірного, кабельного та супутникового телебачення – розповіла представниця ІТК на конференції TIM 2018.
Куди мігрували глядачі аналогового ефіру? Дослідження
Куди мігрували глядачі аналогового ефіру? Дослідження

7-8 листопада в Києві відбулася конференція TIM 2018: Telecom, IT, Media. У межах панелі «Дні електронних комунікацій», організованої Асоціацією правовласників і постачальників контенту та Інтернет-асоціацією України, представниця департаменту дослідження телеаудиторії Індустріального телевізійного комітету Ірина Гребінська презентувала результати дослідження телевізійної панелі Nielsen «Прогнози міграції глядачів на платформи телебачення. Портрети глядачів». «Детектор медіа» публікує основні дані з презентації.

Станом на жовтень 2018 року, в Україні залишилося 4,4% «аналогових» домогосподарств. 26,3% користуються цифровим ефірним телебаченням, 30,1% – кабельним, 39,2% – супутниковим, IPTV та MMDS (ці різні технології експертка ІТК об’єднала в одну групу).

Традиційно у великих містах з населенням понад 50 тис. осіб більше проникнення кабельного телебачення (56%), у малих містах з населенням менше 50 тис. осіб і селах більше користувачів супутникового ТБ/IPTV/MMDS (56,8%).

У 2017 році, коли не було кардинальних змін у доступі глядачів до певних типів прийому сигналу, міграція глядачів між технологіями була невисокою. Лише 6,1% домогосподарств протягом року змінили тип прийому. З них половина перейшли з «ефіру» або «кабеля» на «супутник», третина – на «ефір», і найменше було тих, хто перейшов на «кабель».

1 вересня 2018 року в Україні вимкнули аналоговий телевізійний сигнал (окрім територій з особливим режимом мовлення і прикордонних з Росією, а також місцевих телеканалів без цифрових ліцензій). Ця подія призвела до перерозподілу телевізійних домогосподарств за типами прийому. 77,8% аналогових домогосподарств перейшли на цифрових ефір, 17,1% обрали супутник, і лише 5,1% – кабельне ТБ. У великих містах вища частка тих, хто перейшов на кабель, у малих – на супутник.

У 2019 році чотири найбільші медіагрупи обіцяють закодувати свій супутниковий телевізійний сигнал. Це теж зумовить перерозподіл глядачів за типами прийому, адже щоб далі дивитися телеканали медіагруп StarLightMedia, «1+1 медіа», Inter Media Group і «Медіа Групи Україна», глядачам доведеться підписатися на платні платформи супутникового ТБ, стати абонентами IPTV, OTT чи кабельного ТБ або ж перейти на безкоштовний цифровий ефір. Аналізуючи міграцію глядачів за попередні періоди, Ірина Гребінська не бачить перспектив суттєвого приросту абонентської бази кабельних провайдерів.

Яким же є портрет глядачів кожного з типів прийому телевізійного сигналу?

Глядачі аналогового ефірного ТБ, яких залишилося дуже мало, – це переважно мешканці сільської місцевості на заході країни (важлива ремарка: дослідження не враховувало території з особливим режимом мовлення), старшого віку. Серед них, порівняно з абонентами інших типів прийому, більше самотніх людей з низьким доходом. У цих домогосподарствах переважно один телевізор, вони менше комп’ютеризовані, інтернетизовані й телефонізовані, ніж у середньому домогосподарства по країні. «Аналогові» глядачі дивляться телебачення суттєво менше за інших: 3 години 49 хвилин на добу проти 5 годин 18 хвилин (середня тривалість перегляду телебачення телевізійними домогосподарствами).

Глядачі цифрового ефірного ТБ – це переважно мешканці сільської місцевості на Сході, Заході, Центрі та Півночі країни, старшого віку. Серед них також більше самотніх людей з низьким доходом. У них, як і в «аналогових» глядачів переважно один телевізор і вони менше комп’ютеризовані, інтернетизовані й телефонізовані. Та на відміну від глядачів аналогового ТБ, абоненти цифрового ефіру довше дивляться телевізор: 5 годин 32 години на добу. Слід нагадати, що в цифровому ефірі доступні 28 загальнонаціональних телеканалів і до чотирьох регіональних або місцевих.

Абоненти кабельного ТБ – це мешканці Києва та великих міст переважно на Сході країни. Серед них більше домогосподарств із трьох осіб, із середнім або навіть високим доходом, із двома і більше телевізорами. Вони краще комп’ютеризовані, інтернетизовані й телефонізовані. Вони довше дивляться телевізор: 5 годин 26 хвилин на добу.

Абоненти супутникового ТБ – мешканці сільської місцевості переважно на Заході країни. Серед них більше домогосподарств із чотирьох і більше осіб, з дітьми, із середнім доходом, з двома і більше телевізорами. Однак вони менше комп’ютеризовані, інтернетизовані й телефонізовані, ніж у середньому домогосподарства по країні. Вони дещо менше часу витрачають на перегляд телевізора: 5 годин 6 хвилин на добу.

Джерелом даних для презентації стали результати дослідження телевізійної піплметричної панелі Nielsen. Загальнонаціональна вибірка становить 2840 домогосподарств: 1900 - у всіх містах з населенням понад 50 тис. осіб, 940 - у випадково відібраних, з урахуванням регіону і типу населеного пункту, містах з населенням менше 50 тис. осіб і селах. Респонденти телепанелі відображають структуру населення України.

Фото: слайди з презентації

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4857
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду