Серіали СТБ: головна битва попереду

Серіали СТБ: головна битва попереду

13 Лютого 2019
7217
13 Лютого 2019
10:31

Серіали СТБ: головна битва попереду

7217
Цвях програми серіального сезону СТБ ще попереду. Відповідь конкурентів — теж.
Серіали СТБ: головна битва попереду
Серіали СТБ: головна битва попереду

Як ви проводите вихідні, коли на вулиці туман і холодний вітер, а вдома багато смачненького і хочеться релакснути на дивані? Залягаєте дивитися The Kominsky Method, Bandersnatch чи The Marvelous Mrs. Maisel? А я от подивилася цими вихідними «За витриной», «Буде страшно — посміхайся», «Загадку для Анни» і «Тайную любовь». І мені є що вам сказати.

«За витриной». Початок серіалу виглядає доволі незграбно через те, що автори вирішили не заморочуватися із представленням героїв і дали їм прямою мовою розповідати про себе самотужки в найкращих традиціях мексиканського «мила» 1990-х. Пам’ятаєте фрази на кшталт «Покличте мого сина Хосе-Ігнасіо. З ним хоче поговорити його мати Анна-Марія»? Уся перша серія цього продукту рясніє такими прийомами. Але потім історія про Попелюшку з-під Луганська, яка таки змогла захомутати власника столичного торгового центру, затягує. Як сказала моя завжди іронічна й тонка подруга, чий відгук і підштовхнув мене подивитися всю серіальну лінійку СТБ: «Я наревілася». Правда, вона не запам’ятала назву серіалу (в нашому дівчачому інтелектуальному гуртку він тепер фігурує під кодовою назвою «Бідна Галя») і не зрозуміла, що серія, яку вона подивилася, не була останньою — в принципі, це все, що потрібно знати про пасивне споживання лінійного телебачення.

Безумовно, подібні історії є кому споживати. Жіночки 40+ зітхають, приміряючи на себе образи таких героїнь і мріючи, що одного разу в їхньому житті все саме по собі зміниться на краще. А десятки тисяч школярок по всіх закутках нашої немаленької країни з її поганими дорогами, бідністю й обмеженою мобільністю саме з телевізора черпають уявлення про стосунки між людьми поза межами своєї соціальної бульбашки і саме з базою цих знань щороку приїздять підкорювати столицю. Вони не знають, що ці уявлення хибні, й саме завдяки цьому незнанню їм дуже зрідка навіть вдається здійснити свої мрії.

А щоби пояснити, що я маю на увазі під хибністю уявлень, наведу приклад. Якось при мені сценаристи, які працювали над одним серіалом, почали обговорювати сцену розваг багатого героя. Вони гадки не мали, що зараз у моді серед багатіїв, і просто фантазували, намагаючись вигадати щось максимально химерне. Це ж серіали, тут неважлива реальність. Тут важлива довіра аудиторії і збіг із її уявленнями.

«Буде страшно — посміхайся». А це вже не таке «мило», як попередній серіал. У курс справ глядачів ввели нормально. Створили інтригу з маніяком. Насмішили з охоронцем-вуаєристом, який у вільний від підглядання час майнить біткоїни. Самотня сильна героїня теж є, і прекрасний Принц на місці. «Ми самі стали тими чоловіками, про яких мріяли в юності», — ось тригер для цільової аудиторії жіночок 40+, які знову мріють, що одного разу в їхньому житті все саме по собі зміниться на краще (вибачте, маркетологи телеканалу: я про цільову аудиторію не знаю і вік пишу навмання).

І тут настав час зробити ремарку: я — плоть від плоті нашого медіаринку. Ще в ті часи, коли Time розміщував на обкладинці портрет Путіна, я займалася адаптацією виробленого в Україні контенту для російського ринку — мова про ділову періодику. Гумор ситуації полягав у тому, що на фокус-групах росіяни говорили, що читати українські журнали вони не будуть — це нижче їхнього рівня. Але коли ми їм давали цей контент без згадки про країну походження, то вони не могли відрізнити його від російського. І моє завдання полягало в тому, щоб вони про це ніколи не здогадалися. Потрібно було стежити за нюансами мови: наприклад, слово «український» замінювати на «вітчизняний» чи «наш», а «Київ» — на «столицю». Тому в мене дуже надивлене око. Коли герої серіалу кажуть, що до них хтось приїхав зі столиці, я одразу починаю думати: планують продати серіал сусідам. І якщо я ще розумію, нащо це у випадку з «За витриной», то україномовну двосерійку «Буде страшно — посміхайся» можна було би зробити й менш безликою. Українські глядачі зголодніли за впізнаваними українськими ландшафтами на екрані. Це я вам точно кажу: колись тільки завдяки великій кількості знятих дроном красивих видів Оболонської набережної я подивилася на «1+1» чотири мелодраматичні серії, назву яких уже не пам’ятаю. Взагалі, погляньте на Володимира Зеленського: ось у кого все для фронту, все для перемоги. Людина могла би сто разів продати всім сусідам свою банальну комедію про розлучення «Я, ти, він, вона», а він не тільки дуже красиво й упізнавано зняв там українські міста, але й декламує вірш Івана Франка про Україну.

«Загадка для Анни». Тут теж усе на місці: нормальні діалоги, вбивця, сильна майже самотня героїня, два Принци, підступна свекруха, дитина й наче спеціально для мене — Хрещатик! Наші шановні жіночки співчувають безплідній героїні. Цей серіал іще триває, але скажу авансом: він непоганий.

І глядачкам ще буде кому вдосталь поспівчувати: серіальні прем’єри виходитимуть на СТБ до кінця квітня. Природно, що якісь із них сподобаються аудиторії більше, якісь — менше. Канал експериментує з різними партнерами й жанрами, й обов’язково знайде свою формулу успіху. А цвях програми цього сезону — звісно, «Крепостная», що стартує 25 лютого. Судячи з трейлерів, там усього вдосталь: і знущань, і страждання, і пристрастей. І маніяка теж обіцяють.

На що ще я би хотіла звернути увагу: свої серіали СТБ не викладає в YouTube. Подивитися їх можна на сайті StarLightMedia Teleportal.ua. Коли будете дивитися, зверніть увагу на логотип «СТБ Серіал» замість звичного «СТБ Можливо все!» і спробуйте пофантазувати, як телеканал планує брендувати й монетизувати свій серіальний напрямок. Ми в «Детекторі медіа» теж за цим спостерігатимемо.

«Тайная любовь». На відміну від усіх попередніх, цей серіал виходив на телеканалі «Україна». Подивитися його я вирішила через феноменальний глядацький успіх: фінальна серія взяла частку 29,03 % за 18‒54, 50 тис.+ і 37,26 % за 18+, 50 тис.+. А ще він зацікавив мене тому, що досі саме «Україна» була головним для українських жінок постачальником слізливих серіалів.

«Тайная любовь» б’є в безвідмовний тригер: хороша дівчина всім пожертвувала заради прекрасного Принца, а він її підступно зрадив і виявився жабою й боягузом. Я над таким сюжетом переживала ще в третьому класі, коли дивилася «Чучело». Він вічний.

Телеканал «Україна», звісно, не може проігнорувати серіальну активність СТБ. Тепер розвиток концертів і телешоу — один зі стратегічних напрямків для мовника. 23 лютого стартує показ адаптації шоу The Brain — канал безстрашно поставив його десь під хвіст фіналу національного відбору «Євробачення». На нас чекає справді цікавий телевізійний сезон.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7217
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду