NewsOne змінив власника, щоб убезпечитися від санкцій – медіаюрист

NewsOne змінив власника, щоб убезпечитися від санкцій – медіаюрист

5 Жовтня 2018
3506
5 Жовтня 2018
15:04

NewsOne змінив власника, щоб убезпечитися від санкцій – медіаюрист

3506
Медіаюрист Центру демократії та верховенства права Максим Дворовий припускає, що зміна власника телеканалу NewsOne може бути зумовлена потребою убезпечити телеканал NewsOne від можливих санкцій Ради національної безпеки та оборони. Таку думку він висловив у коментарі «Детектору медіа».
NewsOne змінив власника, щоб убезпечитися від санкцій – медіаюрист
NewsOne змінив власника, щоб убезпечитися від санкцій – медіаюрист

«Найпевніше, зміна власника пов'язана з учорашнім зверенням парламенту до РНБО щодо накладення санкцій на ТОВ "Новини 24 години", яке є юридичною особою телеканалу NewsOne. За Законом України "Про санкції", на юридичних осіб, зареєстрованих в Україні, санкції можуть накладатися лише у випадку, якщо їх контролюють іноземці чи апатриди, нерезиденти або ж якщо через них фінансується терористична діяльність. Вірогідно, Андрія Портнова можна розцінювати як нерезидента, а тому цей крок може бути зроблений для того, аби зняти загрозу накладення санкцій з телеканалу», - прокоментував пан Дворовий «Детектору медіа».

Нагадаємо, 5 жовтня власником корпоративних прав телеканалу NewsOne став народний депутат від «Опозиційного блоку» Тарас Козак. Про це повідомив позафракційний народний депутат Євген Мураєв, чий батько Володимир Мураєв де-юре був кінцевим бенефіціарним власником каналу.

Колишній заступник глави Адміністрації президента Віктора Януковича Андрій Портнов, який з 27 серпня управляв 100% акцій телеканалу NewsOne, заявив, що ініціював розірвання угоди про управління каналом.

За даними видання «Новое время страны», Тарас Козак – близький соратник українського політика, лідера руху Український вибір і кума Володимира Путіна Віктора Медведчука, їхні брати – бізнес-партнери.

Напередодні, 4 жовтня, Верховна Рада прийняла постанову, якою схвалила пропозиції санкцій щодо семи компаній, яким належать ліцензії телеканалів «112 Україна» та NewsOne. Свої пропозиції парламент скерує до Ради національної безпеки та оборони України (РНБО), яка може розглянути їх і винести своє рішення про санкції, яке далі вводиться в дію Указом Президента України. Перелік пропонованих санкцій передбачає блокування активів, анулювання ліцензій, фінансові обмеження, телекомунікаційні обмеження й «інші санкції».

Появі постанови передувала петиція про припинення діяльності телеканалів «112 Україна» та NewsOne, зареєстрована на сайті Верховної Ради 20 вересня. А за тиждень до того голова Нацради з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко, пояснюючи зволікання Нацради з розглядом продовження цифрових ліцензій «112 України», сказав, що до парламенту вноситься якийсь законопроект, який дозволить застосовувати певні важелі до тих медіа, на які є вплив іноземного резидента.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3506
Читайте також
08.10.2018 12:20
Ярослав Зубченко
для «Детектора медіа»
14 605
02.10.2018 15:23
Юлія Шестакова
«Детектор медіа»
4 807
02.10.2018 14:34
Юлія Шестакова
«Детектор медіа»
4 391
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду