Нацрада з липня не розглядає результатів позапланової перевірки цифрового провайдера «Етер»

Нацрада з липня не розглядає результатів позапланової перевірки цифрового провайдера «Етер»

19 Жовтня 2017
1457
19 Жовтня 2017
20:16

Нацрада з липня не розглядає результатів позапланової перевірки цифрового провайдера «Етер»

1457
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення з липня не виносить на розгляд результати позапланової перевірки провайдера цифрового телебачення стандарту DVB-H – ТОВ «ТРК “Етер”», якому вона мала наміри оголосити попередження.
Нацрада з липня не розглядає результатів позапланової перевірки цифрового провайдера «Етер»
Нацрада з липня не розглядає результатів позапланової перевірки цифрового провайдера «Етер»

На відсутність реакції Нацради щодо ТРК «Етер», яка не виконує умови ліцензії та не здійснює діяльності провайдера DVB-H, звернув увагу колег член Нацради Олег Черниш на засіданні 19 жовтня. «Ми ретельно займаємося супутниковими мовниками, які не здійснюють мовлення. Хоча супутникові мовники не використовують частотний ресурс. А є компанія Етер”, яка займає частотний ресурс і не здійснює мовлення», - зауважив він.

Голова Нацради Юрій Артеменко запропонував колезі винести на засідання проект рішення. У відповідь Олег Черниш запропонував провести позапланову перевірку ТРК «Етер», а також компанії «ММДС-Україна», які фактично не здійснюють діяльності провайдерів і не ретранслюють мовників. «ММДС-Україна» належить холдингу СКМ Ріната Ахметова, і з нею пов’язують ТРК «Етер», оскільки обидві компанії зареєстровані за однією адресою.

Начальник контрольно-аналітичного управління Нацради Роман Кіфлюк нагадав членам Нацради, що позапланова перевірка компанії «Етер» уже проведена – Нацраді лише потрібно розглянути її результати.

«То чому ми не виносимо це на засідання?», – запитав колег Олег Черниш. Йому у відповідь член Нацради Сергій Костинський розповів про велику завантаженість контрольно-аналітичного управління та зайнятість усіх працівників в інших перевірках і моніторингах. «Перевірка була проведена, але ми не виносимо її на засідання», – зауважив пан Черниш і назвав дивною ситуацію зі ставленням Нацради до компанії «Етер». Сергій Костинський пообіцяв винести питання перевірки «Етеру» на засідання Нацради, «як тільки воно буде готово».

Роман Кіфлюк додав, що в «Етеру» в січні завершується строк дії ліцензії провайдера локального мультиплексу на 49 ТВК у Києві стандарту DVB-H (ліцензія провайдера мультиплексу МХ-6 стандарту DVB-H в компанії діє до листопада 2018 року), а заяву щодо її продовження компанія так і не подала. Тоді колеги з апарату Нацради зауважили, що «Етер» має ліцензію провайдера і заяви на її продовження подаються за 60 днів до її завершення, а не за 180, як ліцензії на мовлення – тобто «Етеру» ще зарано подавати заяву на продовження.

Як повідомляв «Детектор медіа», 13 липня Нацрада планувала оголосити попередження провайдеру цифрового телебачення стандарту DVB-H – ТОВ «ТРК “Етер”», але перенесла розгляд питання через відсутність представника компанії. Водночас стало відомо, що «Етер» не планує продовжувати свою ліцензію на цифрове мовлення стандарту DVB-H з використанням 49 ТВК у Києві – про це компанія повідомила Нацраду листом.

Нагадаємо, в січні 2008 року «Етер» отримав у Нацраді ліцензію провайдера експериментальної багатоканальної телемережі з використанням 49 ТВК у Києві (стандарт DVB-H). А в листопаді 2008 року «Етер» отримав ліцензію провайдера програмної послуги загальнонаціонального цифрового мультиплексу МХ-6.

У листопаді 2014 року Нацрада оголосила «Етеру» попередження за результатами перевірки діяльності компанії як провайдера загальнонаціонального мультиплексу МХ-6, але не стала оголошувати другого попередження за результатами перевірки діяльності компанії як провайдера локального мультиплексу на 49 ТВК у Києві. Регулятор порадив компанії судитися із «Зеонбудом», який після «Етеру» отримав ліцензію на ту саму частоту – 49 ТВК. За даними Нацради, фактично «Етер» не здійснює ретрансляції передбачених його ліцензіями телеканалів, хоча й станом на 2014 рік встановив низку передавачів потужністю 10 Вт.

Власником ТРК «Етер» є ТОВ «Цифровий портал України», яке належить офшорній компанії «Джек інвест & трейд лімітед» з Британських Віргінських островів. ТРК «Етер» пов'язують з холдингом СКМ Ріната Ахметова: колишній директор «Етеру» Олександр Ільющенко паралельно був директором телекомунікаційної компанії «ММДС-Україна», яка належала СКМ. Крім того, обидві компанії («ММДС-Україна» й «Етер») мали одну й ту саму юридичну адресу. Також «Етер» планував запускати спільний проект з «Астелітом», співвласником якого на той момент був СКМ. До речі, колишній технічний директор компанії «Етер» Віктор Галич (нині покійний) після «Етеру» став директором компанії «Зеонбуд», яка у 2010 році стала провайдером цифрових мультиплексів МХ-1, -2, -3, -5 стандарту DVB-T2.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1457
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду