detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
19.10.2017 20:16
Нацрада з липня не розглядає результатів позапланової перевірки цифрового провайдера «Етер»
Нацрада з липня не розглядає результатів позапланової перевірки цифрового провайдера «Етер»
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення з липня не виносить на розгляд результати позапланової перевірки провайдера цифрового телебачення стандарту DVB-H – ТОВ «ТРК “Етер”», якому вона мала наміри оголосити попередження.

На відсутність реакції Нацради щодо ТРК «Етер», яка не виконує умови ліцензії та не здійснює діяльності провайдера DVB-H, звернув увагу колег член Нацради Олег Черниш на засіданні 19 жовтня. «Ми ретельно займаємося супутниковими мовниками, які не здійснюють мовлення. Хоча супутникові мовники не використовують частотний ресурс. А є компанія Етер”, яка займає частотний ресурс і не здійснює мовлення», - зауважив він.

Голова Нацради Юрій Артеменко запропонував колезі винести на засідання проект рішення. У відповідь Олег Черниш запропонував провести позапланову перевірку ТРК «Етер», а також компанії «ММДС-Україна», які фактично не здійснюють діяльності провайдерів і не ретранслюють мовників. «ММДС-Україна» належить холдингу СКМ Ріната Ахметова, і з нею пов’язують ТРК «Етер», оскільки обидві компанії зареєстровані за однією адресою.

Начальник контрольно-аналітичного управління Нацради Роман Кіфлюк нагадав членам Нацради, що позапланова перевірка компанії «Етер» уже проведена – Нацраді лише потрібно розглянути її результати.

«То чому ми не виносимо це на засідання?», – запитав колег Олег Черниш. Йому у відповідь член Нацради Сергій Костинський розповів про велику завантаженість контрольно-аналітичного управління та зайнятість усіх працівників в інших перевірках і моніторингах. «Перевірка була проведена, але ми не виносимо її на засідання», – зауважив пан Черниш і назвав дивною ситуацію зі ставленням Нацради до компанії «Етер». Сергій Костинський пообіцяв винести питання перевірки «Етеру» на засідання Нацради, «як тільки воно буде готово».

Роман Кіфлюк додав, що в «Етеру» в січні завершується строк дії ліцензії провайдера локального мультиплексу на 49 ТВК у Києві стандарту DVB-H (ліцензія провайдера мультиплексу МХ-6 стандарту DVB-H в компанії діє до листопада 2018 року), а заяву щодо її продовження компанія так і не подала. Тоді колеги з апарату Нацради зауважили, що «Етер» має ліцензію провайдера і заяви на її продовження подаються за 60 днів до її завершення, а не за 180, як ліцензії на мовлення – тобто «Етеру» ще зарано подавати заяву на продовження.

Як повідомляв «Детектор медіа», 13 липня Нацрада планувала оголосити попередження провайдеру цифрового телебачення стандарту DVB-H – ТОВ «ТРК “Етер”», але перенесла розгляд питання через відсутність представника компанії. Водночас стало відомо, що «Етер» не планує продовжувати свою ліцензію на цифрове мовлення стандарту DVB-H з використанням 49 ТВК у Києві – про це компанія повідомила Нацраду листом.

Нагадаємо, в січні 2008 року «Етер» отримав у Нацраді ліцензію провайдера експериментальної багатоканальної телемережі з використанням 49 ТВК у Києві (стандарт DVB-H). А в листопаді 2008 року «Етер» отримав ліцензію провайдера програмної послуги загальнонаціонального цифрового мультиплексу МХ-6.

У листопаді 2014 року Нацрада оголосила «Етеру» попередження за результатами перевірки діяльності компанії як провайдера загальнонаціонального мультиплексу МХ-6, але не стала оголошувати другого попередження за результатами перевірки діяльності компанії як провайдера локального мультиплексу на 49 ТВК у Києві. Регулятор порадив компанії судитися із «Зеонбудом», який після «Етеру» отримав ліцензію на ту саму частоту – 49 ТВК. За даними Нацради, фактично «Етер» не здійснює ретрансляції передбачених його ліцензіями телеканалів, хоча й станом на 2014 рік встановив низку передавачів потужністю 10 Вт.

Власником ТРК «Етер» є ТОВ «Цифровий портал України», яке належить офшорній компанії «Джек інвест & трейд лімітед» з Британських Віргінських островів. ТРК «Етер» пов'язують з холдингом СКМ Ріната Ахметова: колишній директор «Етеру» Олександр Ільющенко паралельно був директором телекомунікаційної компанії «ММДС-Україна», яка належала СКМ. Крім того, обидві компанії («ММДС-Україна» й «Етер») мали одну й ту саму юридичну адресу. Також «Етер» планував запускати спільний проект з «Астелітом», співвласником якого на той момент був СКМ. До речі, колишній технічний директор компанії «Етер» Віктор Галич (нині покійний) після «Етеру» став директором компанії «Зеонбуд», яка у 2010 році стала провайдером цифрових мультиплексів МХ-1, -2, -3, -5 стандарту DVB-T2.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY