StarLightMedia подала до Кіберполіції першу заяву про кримінальне провадження проти провайдера-пірата

StarLightMedia подала до Кіберполіції першу заяву про кримінальне провадження проти провайдера-пірата

19 Вересня 2017
3868
19 Вересня 2017
08:30

StarLightMedia подала до Кіберполіції першу заяву про кримінальне провадження проти провайдера-пірата

3868
В кінці серпня медіагрупа StarLightMedia подала першу заяву до Кіберполіції з метою відкрити кримінальне провадження проти провайдера-пірата. Про це 18 вересня, під час круглого столу «Боротьба з піратством в Україні: що зроблено – що робити?» в рамках Kyiv Media Week повідомив комерційний директор StarLight Digital Микола Фаєнгольд. Назву провайдера медіаменеджер не розголошує.
StarLightMedia подала до Кіберполіції першу заяву про кримінальне провадження проти провайдера-пірата
StarLightMedia подала до Кіберполіції першу заяву про кримінальне провадження проти провайдера-пірата

Микола Фаєнгольд розповів, що ініціювання кримінальної справи – це лише один із заходів у системі боротьби з піратами, яку прагне вибудувати група. Зокрема, розглядаючи бізнес піратів, StarLightMedia визначає три їхні задачі:

  • створити максимальну кількість місць контакту користувача з аудиторією. Це може бути готовий відеохостинг (наприклад, YouTube, соціальні мережі тощо), або ж входження в зручний для користувачів магазин мобільних додатків;
  • залучити максимальну кількість користувачів;
  • максимально монетизувати цю аудиторію. Є дві моделі монетизації піратського бізнесу: рекламна і прямі платежі від користувачів.

Задача правовласника – зробити так, щоб кожен із цих пунктів був максимально складний для піратів.

«Найпопулярніші відеохостинги в Україні – це YouTube, Facebook і до недавнього часу – “ВКонтакте”, “Однокласcники”, Mail.ru. Щоб заблокувати там контент, який незаконно використовує пірат, правовласнику потрібно заповнити спеціальну форму. За всю історію Центру моніторингу контенту StarLightMedia (з 2013 року. – ДМ) в YouTube і Facebook ми заблокували 341 тис. відео, у “ВКонтакте” – 6,5 тис., в “Однокласcниках” і Mail.ru – 16 тис. Щоб заблокувати свій контент в AppStore і Google Play, потрібно також скористатися спеціальними посиланнями. В AppStore ми видалили вісім додатків, в Google Play – 16. Крім того, коли ми почали чистити AppStore і Google Play, пірати зрозуміли, що ми дійдемо й до Smart TV. Smart TV ми постійно моніторимо і там у нас було лише одне видалення додатку», – навів статистику Микола Фаєнгольд.

Також він розповів, що група щотижня моніторить кожну з перелічених вище систем, а KPI залучених у боротьбу з піратством співробітників медіагрупи визначаються не за кількість видалених посилань, а за їхню відсутність.

Також StarLightMedia заблокувала 22131 випадок пошукової видачі розміщеного піратами контенту медіагрупи в Google.

«Що до перешкоджання піратам монетизувати їхню аудиторію, то ми діємо в двох напрямках. По-перше, щомісяця викладаємо на http://blacklists.org.ua/ перелік сайтів, до яких у нас є претензії, з метою інформувати рекламодавців. На даний момент ми повідомляємо про претензії до 146 сайтів із 539, які представлені в загальному переліку. По-друге, 2,5 місяці тому ми почали використовувати внутрішні правила Visa і MasterCard, згідно яких ці платіжні системи забороняють використовувати себе для піратства. За цей час ми подали до них 12 заяв, з них у шести випадках наш контент видалили, в одному сайт-порушник знаходився на території України і ми з ним домовилися, і ще п’ять – на розгляді», – підсумував Микола Фаєнгольд.

Детальніше про те, як українські медіагрупи борються з інтернет-піратством, читайте незабаром на «Детекторі медіа».

Нагадаємо, на початку літа медіагрупа StarLightMedia анонсувала свій намір притягнути двох провайдерів до кримінальної відповідальності за піратство.

«Є ціла низка операторів, які спочатку отримували листи з погрозами від нашого Центру моніторингу контенту і з якими ми проводили бесіди. На щастя, 81 провайдер вирішив увійти в легальне поле та розпочати співпрацювати.

Що до решти порушників, то ми не хочемо йти в господарські суди. Ми хочемо йти по Кримінальному кодексу. Як з’ясувалося, тут є свої складнощі. Ми думали, що протягом трьох місяців – січня-березня – ми напишемо заяву в поліцію. Але почали розбиратися і стало зрозуміло, що є цілий алгоритм. Зараз ми працюємо з експертами і багато часу витрачаємо на те, щоб правильно зробити технічну фіксацію, щоб експерти дали нам висновок, на базі якого ми розумітимемо: на момент подання заяви до кримінального суду ця справа одразу не розсиплеться. Зараз у нас на стадії подання до кіберполіції – експерти роблять висновки – заяви на двох провайдерів: один IPTV, другий – кабельний аналоговий», – розповів тоді Микола Фаєнгольд.

Нагадаємо також, що під час цього ж круглого столу «Боротьба з піратством в Україні: що зроблено – що робити?» в рамках Kyiv Media Week заступник генерального директора з правових питань «1+1 медіа» В’ячеслав Мієнко розповів про те, що застосування антипіратських норм ухваленого навесні закону «Про державну підтримку кінематографії в Україні» гальмує неукомплектованість інспекторами департаменту інтелектуальної власності Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ).

Фото: Kyiv Media Week

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3868
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду