Застосування антипіратських норм закону про кіно гальмує МЕРТ – Мієнко

Застосування антипіратських норм закону про кіно гальмує МЕРТ – Мієнко

19 Вересня 2017
3052
19 Вересня 2017
08:00

Застосування антипіратських норм закону про кіно гальмує МЕРТ – Мієнко

3052
Застосування антипіратських норм ухваленого навесні закону «Про державну підтримку кінематографії в Україні» гальмує неукомплектованість інспекторами департаменту інтелектуальної власності Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ). Про це 18 вересня, під час круглого столу «Боротьба з піратством в Україні: що зроблено – що робити?» в рамках Kyiv Media Week заявив заступник генерального директора з правових питань «1+1 медіа» В’ячеслав Мієнко.
Застосування антипіратських норм закону про кіно гальмує МЕРТ – Мієнко
Застосування антипіратських норм закону про кіно гальмує МЕРТ – Мієнко

Пан Мієнко розповів, що в травні цього року група «1+1 медіа» подала перші заяви за процедурою, яка передбачена законом про держпідтримку кіно. Для цього обрали п’ять хостерів, де розміщувалися сайти-порушники: двоє хостерів розміщувалися в Україні, і по одному – на Сейшельських островах, у Литві й Болгарії. 30 травня група направила перші заяви на адресу власників веб-сайтів, які незаконно містили контент «1+1 медіа». Оскільки жоден сайт не відреагував, 1 червня група направила заяви до хостерів. Хостери теж не відреагували, але 3 червня в результаті моніторингу медіагрупа побачила, що хостер із Сейшельських островів заблокував доступ до сайтів-порушників, а хостери з Литви, Болгарії й України не зробили нічого.

«Що робити далі? Давайте будемо чесними: застосувати до нерезидентів адміністративну відповідальність за українським законодавством буде досить складно. А от із хостингами з України все значно простіше: можна було б звертатися до департаменту інтелектуальної власності з заявою і вимагати накласти на хостерів штраф від 8,5 до 34 тис. грн. Але є один маленький нюанс: поки ми довго боролися за ухвалення закону, в цей час наша держава вирішила розформувати Державну службу інтелектуальної власності і передати ці функції в МЕРТ. У МЕРТ дійсно створений департамент, але, на жаль, у ньому немає інспектора з інтелектуальної власності, в обов’язки якого входить складання протоколів про адмінпорушення.

Тому ця процедура зараз на паузі. Що ми можемо з цим зробити? Насправді, є тільки один шлях: чим більше звернень правовласників ми відправимо в департамент інтелектуальної власності, тим швидше нас почнуть помічати і думати про те, що з цим потрібно щось зробити», – В’ячеслав Мієнко закликав інших правовласників теж користуватися процедурою.

Нагадаємо, 23 березня Верховна Рада ухвалила закон «Про державну підтримку кінематографії в Україні» з пропозиціями Президента.

Закон, зокрема, містить антипіратські норми, а саме, зазначає, що:

- при порушеннях будь-якою особою авторського права і (або) суміжних прав у інтернеті суб’єкт цього права може звернутися до власника веб-сайту та (або) веб-сторінки з заявою про припинення порушень. Заявник звертається з такою заявою виключно за посередництвом адвоката, який ідентифікує заявника та підтверджує факт наявності в нього відповідних прав. Власник веб-сайту зобов’язаний не пізніше 48 годин з моменту отримання заяви унеможливити доступ до контенту, щодо якого подано таку заяву. В окремих випадках заявник має право звернутися безпосередньо до постачальника послуг хостингу з заявою про припинення порушень, допущених власником веб-сайту. Той, у свою чергу, має право самостійно унеможливити доступ до контенту, вказаного в заяві про припинення порушень. У відповідь власник сайту може звернутися до хостера з поясненням про причини відмови з його боку в блокуванні контенту. Якщо така відмова відповідає вимогам цього законопроекту, то хостер відновлює доступ до інформації на десятий робочий день з моменту надсилання заявнику копії повідомлення про відмову, якщо протягом цього часу заявник не надав йому документи, що підтверджують відкриття судового провадження про захист його прав на об’єкт (об’єкти) авторського права і (або) суміжних прав;

- порядок захисту авторського права і (або) суміжних прав, визначений цим законопроектом, застосовується до відносин, пов’язаних з використанням аудіовізуальних творів, музичних творів, комп’ютерних програм, відеограм, фонограм, передач (програм) організацій мовлення.

Нагадаємо також, що медіагрупа StarLightMedia хоче притягнути двох провайдерів до кримінальної відповідальності за піратство.

Фото: Галина Петренко

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3052
Читайте також
11.04.2018 11:30
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
4 719
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду