detector.media
Галина Петренко
«Детектор медіа»
19.09.2017 08:30
StarLightMedia подала до Кіберполіції першу заяву про кримінальне провадження проти провайдера-пірата
StarLightMedia подала до Кіберполіції першу заяву про кримінальне провадження проти провайдера-пірата
В кінці серпня медіагрупа StarLightMedia подала першу заяву до Кіберполіції з метою відкрити кримінальне провадження проти провайдера-пірата. Про це 18 вересня, під час круглого столу «Боротьба з піратством в Україні: що зроблено – що робити?» в рамках Kyiv Media Week повідомив комерційний директор StarLight Digital Микола Фаєнгольд. Назву провайдера медіаменеджер не розголошує.

Микола Фаєнгольд розповів, що ініціювання кримінальної справи – це лише один із заходів у системі боротьби з піратами, яку прагне вибудувати група. Зокрема, розглядаючи бізнес піратів, StarLightMedia визначає три їхні задачі:

Задача правовласника – зробити так, щоб кожен із цих пунктів був максимально складний для піратів.

«Найпопулярніші відеохостинги в Україні – це YouTube, Facebook і до недавнього часу – “ВКонтакте”, “Однокласcники”, Mail.ru. Щоб заблокувати там контент, який незаконно використовує пірат, правовласнику потрібно заповнити спеціальну форму. За всю історію Центру моніторингу контенту StarLightMedia (з 2013 року. – ДМ) в YouTube і Facebook ми заблокували 341 тис. відео, у “ВКонтакте” – 6,5 тис., в “Однокласcниках” і Mail.ru – 16 тис. Щоб заблокувати свій контент в AppStore і Google Play, потрібно також скористатися спеціальними посиланнями. В AppStore ми видалили вісім додатків, в Google Play – 16. Крім того, коли ми почали чистити AppStore і Google Play, пірати зрозуміли, що ми дійдемо й до Smart TV. Smart TV ми постійно моніторимо і там у нас було лише одне видалення додатку», – навів статистику Микола Фаєнгольд.

Також він розповів, що група щотижня моніторить кожну з перелічених вище систем, а KPI залучених у боротьбу з піратством співробітників медіагрупи визначаються не за кількість видалених посилань, а за їхню відсутність.

Також StarLightMedia заблокувала 22131 випадок пошукової видачі розміщеного піратами контенту медіагрупи в Google.

«Що до перешкоджання піратам монетизувати їхню аудиторію, то ми діємо в двох напрямках. По-перше, щомісяця викладаємо на http://blacklists.org.ua/ перелік сайтів, до яких у нас є претензії, з метою інформувати рекламодавців. На даний момент ми повідомляємо про претензії до 146 сайтів із 539, які представлені в загальному переліку. По-друге, 2,5 місяці тому ми почали використовувати внутрішні правила Visa і MasterCard, згідно яких ці платіжні системи забороняють використовувати себе для піратства. За цей час ми подали до них 12 заяв, з них у шести випадках наш контент видалили, в одному сайт-порушник знаходився на території України і ми з ним домовилися, і ще п’ять – на розгляді», – підсумував Микола Фаєнгольд.

Детальніше про те, як українські медіагрупи борються з інтернет-піратством, читайте незабаром на «Детекторі медіа».

Нагадаємо, на початку літа медіагрупа StarLightMedia анонсувала свій намір притягнути двох провайдерів до кримінальної відповідальності за піратство.

«Є ціла низка операторів, які спочатку отримували листи з погрозами від нашого Центру моніторингу контенту і з якими ми проводили бесіди. На щастя, 81 провайдер вирішив увійти в легальне поле та розпочати співпрацювати.

Що до решти порушників, то ми не хочемо йти в господарські суди. Ми хочемо йти по Кримінальному кодексу. Як з’ясувалося, тут є свої складнощі. Ми думали, що протягом трьох місяців – січня-березня – ми напишемо заяву в поліцію. Але почали розбиратися і стало зрозуміло, що є цілий алгоритм. Зараз ми працюємо з експертами і багато часу витрачаємо на те, щоб правильно зробити технічну фіксацію, щоб експерти дали нам висновок, на базі якого ми розумітимемо: на момент подання заяви до кримінального суду ця справа одразу не розсиплеться. Зараз у нас на стадії подання до кіберполіції – експерти роблять висновки – заяви на двох провайдерів: один IPTV, другий – кабельний аналоговий», – розповів тоді Микола Фаєнгольд.

Нагадаємо також, що під час цього ж круглого столу «Боротьба з піратством в Україні: що зроблено – що робити?» в рамках Kyiv Media Week заступник генерального директора з правових питань «1+1 медіа» В’ячеслав Мієнко розповів про те, що застосування антипіратських норм ухваленого навесні закону «Про державну підтримку кінематографії в Україні» гальмує неукомплектованість інспекторами департаменту інтелектуальної власності Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ).

Фото: Kyiv Media Week

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY