Нацрада виставляє на конкурс 22 аналогові телевізійні частоти

Нацрада виставляє на конкурс 22 аналогові телевізійні частоти

20 Липня 2017
1781
20 Липня 2017
14:05

Нацрада виставляє на конкурс 22 аналогові телевізійні частоти

1781
20 липня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вирішила оголосити конкурс на 22 вільних аналогових телеканали у 8 областях України та затвердила конкурсні умови.
Нацрада виставляє на конкурс 22 аналогові телевізійні частоти
Нацрада виставляє на конкурс 22 аналогові телевізійні частоти

На конкурс виставлено 22 аналогові телеканали з резерву Нацради або ті, від яких за останній час відмовилися з різних причин інші мовники. Пропонуються вільні частоти та вільні відрізки мовлення у Вінницькій, Київській, Одеській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Чернівецькій та Чернігівській областях. Обсяг мовлення на – від 2 годин у Хмельницькому до 24 годин на добу, потужність передавачів від 10 Вт до 1 кВт.

Наводимо повний перелік частот:

Область

Населений пункт

ТВК

1

Вінницька

Вінниця

33

2

Київська

Біла Церква

12

3

Київська

Біла Церква

26

4

Київська

Бровари

1

5

Одеська

Чорноморськ

3

6

Одеська

Овідіополь

41

7

Харківська

Первомайський

12

8

Харківська

Куп’янськ

9

9

Херсонська

Скадовськ

36

10

Хмельницька

Хмельницький

64

11

Хмельницька

Волочиськ

49

12

Хмельницька

Городок

4

13

Хмельницька

Деражня

43

14

Хмельницька

Дунаївці

40

15

Хмельницька

Кам’янець-Подільський

37

16

Хмельницька

Полонне

5

17

Хмельницька

Славута

23

18

Хмельницька

Теофіполь

49

19

Хмельницька

Хмельницький

41

20

Хмельницька

Шепетівка

46

21

Чернівецька

Вижниця

25

22

Чернігівська

Варва

24

Член Нацради Сергій Костинський пояснив проведення конкурсу міркуваннями інформаційної безпеки та потребами розвитку мовлення в прикордонні (хоча на конкурс також пропонуються низка частот у центрі країни).

Член Нацради Олег Черниш нагадав, що за нещодавно зміненим Планом використання радіочастотного ресурсу, на червень 2018 року планується вимкнення аналогового телебачення. Тобто, якщо це таки станеться, то претенденти на участь у конкурсі мають розуміти, що їхнє мовлення триватиме близько 9 місяців.

Сергій Костинський натомість вважає, що це може бути й довше. Адже вимкнення аналогового ТБ постійно відкладається й невідомо, чи відбуватиметься воно одразу, чи поступово. «А мешканці областей прикордонних потребують мовлення вже зараз», - вважає він.

Оголошення про конкурс буде опубліковане в «Голосі України» найближчим часом.

Зауважимо, що Нацрада тривалий час уже не проводила конкурсів на аналогові телевізійні частоти, оскільки вимкнення аналогового мовлення планувалося спершу на червень 2015 року, потім на червень 2016 року, а нині перенесено на червень 2018 року.

Нагадаємо, два роки тому, 17 червня 2015 року, завершився період, за який Україна разом з іншими країнами Європи, Азії та Африки мала перейти на цифровий стандарт ефірного телемовлення відповідно до міжнародних зобов’язань за угодою «Женева-2006». Однак цього так і не сталося, тож українське телебачення продовжує паралельно мовити в аналоговому і цифровому стандартах.

6 квітня 2016 року Кабінет Міністрів України визначив нову дату вимкнення аналогового мовлення – 30 червня 2017 року, і вніс відповідні зміни до Плану використання радіочастотного ресурсу. Попередній План передбачав кінцеву дату використання аналогового ТБ 1 січня 2016 року.

26 жовтня 2016 року Кабінет Міністрів України затвердив План заходів щодо впровадження в Україні цифрового телерадіомовлення. Згідно із цим планом, протягом 2017 року Концерн РРТ має бути залучено до розбудови національної цифрової мережі з одночасною видачою державному оператору ліцензії провайдера (оператора) цифрової багатоканальної телемережі.

На початку 2017 року стало відомо, що медіагрупи «1+1 медіа» та «Інтер» попросили уряд відкласти вимкнення аналогового телебачення до 2019 року. 27 січня медіагрупа «1+1 медіа» поширила публічну заяву на цю тему та виступила проти повного переходу на цифрове ефірне телебачення з липня 2017 року і вимкнення аналогового сигналу.

9 лютого члени Національної ради з питань телебачення і радіомовлення не підтримали пропозиції свого колеги Олега Черниша записати пункт про звернення до Держспецзв’язку щодо продовження використання технології аналогового ефірного мовлення до 30 червня 2018 року.

У березні «Телекомунікаційна палата України» надіслала звернення до прем’єр-міністра України та державних регуляторних органів відносно переходу України на цифровий стандарт телерадіомовлення у визначені строки.

На початку квітня директор «Медіа Групи Україна» Євген Лященко розповів про останні домовленості медіагруп і регуляторних органів, за якими у 2017 року має розпочатися поетапне відключення аналогового ТБ по областях, а повне вимкнення аналогового сигналу має відбутися в лютому 2018-го.

Станом на червень 2017 року ніякого поетапного вимкнення аналогового сигналу в Україні так і не розпочалося.

На початку червня на конференції в Одесі член Нацради Олег Чернишповідомив, що Нацрада готує лист до Держспецзв’язку, в якому запропонує перенести термін відключення аналогу. На його думку, це має бути 30 червня 2020 року.

У червні стало відомо, що Держспецзв’язку розробив проект постанови Кабміну «Про внесення зміни до Плану використання радіочастотного ресурсу України», за якою вимкнення аналогового телебачення переноситься на рік – на 30 червня 2018 року. 20 червня проект постанови без зауважень погодила Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації (НКРЗІ), 29 червня проект постанови Кабміну погодила без зауважень Національна рада з питань телебачення і радіомовлення.

4 липня Кабінет Міністрів України ухвалив постанову «Про внесення зміни до Плану використання радіочастотного ресурсу України», якою переніс вимкнення аналогового телевізійного мовлення на рік: з 30 червня 2017 року на 30 червня 2018 року.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1781
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду