Повне відключення від аналога має відбутися на початку 2018 року – Лященко

Повне відключення від аналога має відбутися на початку 2018 року – Лященко

7 Квітня 2017
9969
7 Квітня 2017
13:45

Повне відключення від аналога має відбутися на початку 2018 року – Лященко

9969
Директор «Медіа Групи Україна» Євген Лященко вважає, що відведені Нацрадою терміни на перехід від аналога на цифрове телебачення знову доведеться перенести
Повне відключення від аналога має відбутися на початку 2018 року – Лященко
Повне відключення від аналога має відбутися на початку 2018 року – Лященко

Про це він розповів у інтерв’ю «Ліга.Бізнес».

За його словами, повне відключення від аналогового телебачення може статися у лютому 2018 року.

«Так, в червні на цифру Україна вже не перейде. Останні домовленості медіагруп і регулюючих органів зводяться до того, що в нинішньому році повинні розпочатися поетапні відключення по областям, а в лютому 2018-го має відбутися довгоочікуване повне відключення аналога. Передбачено виключення: Перший національний продовжить вести мовлення і в аналогу. Але для того щоб це відбулося (а все-таки важливо, щоб Україна, нарешті, виконала взяті на себе вже багато років тому зобов'язання), необхідно розробити чітку дорожню карту і виконувати її пункт за пунктом», – сказав він.

Пан Лященко вважає, що на першому етапі важливо домогтися того, щоб цифрове покриття було не менше, ніж аналогове, а вже завдання наступних етапів – «перевершувати аналог».

«Крім того, наявність цифри або наявність аналога в регіоні – це зовсім не одне і те ж для конкретного користувача. У першому випадку глядач отримує доступ до якісної сигналу  не менше 30 каналів, а в другому – іноді задовольняється двома-трьома каналами з моторошними перешкодами», – додав він.

Він також повідомив, що кількість абонентів аналогового телебачення щороку скорочується. 

«Поряд з цим зростає кабель, особливо цифровий кабель, починає рости IPTV, досить добре тримається супутник, зростає цифровий ефір. Питання про те, як же будуть дивитися телевізор після відключення аналога в віддаленому районі Закарпатської області, сьогодні вже досить риторичне».

Пан Лященко каже що платне телебачення знаходиться в зародковій стадії, а основу телеперегляду у всьому світі становлять ефірні канал. Він вважає, що необхідно кодувати сигнал на супутнику.

«Пояснюється це дуже просто: якість контенту ефірних каналів в Україні досить висока навіть в умовах тотальної економії. Відповідно, було б логічно, щоб усі глядачі, які мають доступ до ефірних каналах, за них платили б. Тому наступний етап – це кодування сигналу на супутнику. Адже не може бути такого, що частина ринку платить, а частина - не платить», – сказав він.

Директор «Медіа Групи Україна» вважає, що питання масового кодування супутникового сигналу має вирішатися на державному рівні.

 

Нагадаємо, 6 квітня 2016 року Кабінет міністрів України визначив дату вимкнення аналогового мовлення – 30 червня 2017 року. Відповідні зміни було внесені до Плану використання радіочастотного ресурсу постановою №269.

26 жовтня 2016 року Кабінет міністрів України затвердив План заходів щодо впровадження в Україні цифрового телерадіомовлення. Згідно з планом, протягом 2017 року Концерн РРТ має бути залучено до розбудови національної цифрової мережі з одночасною видачою державному оператору ліцензії провайдера (оператора) цифрової багатоканальної телемережі.

На початку 2017 року стало відомо, що медіагрупи «1+1 медіа» та «Інтер» попросили уряд відкласти вимкнення аналогового телебачення до 2019 року. 27 січня медіагрупа «1+1 медіа» поширила публічну заяву на цю тему та виступила проти повного переходу на цифрове ефірне телебачення з липня 2017 року і вимкнення аналогового сигналу.

14 лютого провайдер цифрового ефірного телебачення «Зеонбуд» розповсюдив заяву про те, що в так званих «зонах розходження» (територіях, де у випадку вимкнення аналогового сигналу у глядачів можуть виникнути проблеми з прийомом цифрового телебачення) знаходяться лише 170 тис. домогосподарств, які приймають аналогове телебачення з ефіру.

У відповідь на заяву «Зеонбуду» група «1+1 медіа» заявила, що проблеми з прийомом сигналу Т2 є практично по всій території України, зокрема на заході країни доступ до нього мають лише 50-60% населення.

Окрім цього, 9 лютого члени Національної ради з питань телебачення і радіомовлення не підтримали пропозицію свого колеги Олега Черниша записати пункт про звернення до Держспецзв’язку щодо продовження використання технології аналогового ефірного мовлення до 30 червня 2018 року.

У березні Асоціація «Телекомунікаційна палата України» надіслала звернення до прем’єр-міністра України та державних регуляторних органів відносно переходу України на цифровий стандарт телерадіомовлення у визначені строки.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9969
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Закамарок
2548 дн. тому
А чому текстовий супровід на цифровому ТБ шовіністичномовний? ...і шовіністичномовні канали (інтер, Україна (хто дав право ахметову назвати канал таким іменем?Це ж дискредитація) займають перші місця в списку, а УТ1 аж на 7_му?...
Закамарок
2548 дн. тому
А чому текстовий супровід на цифровому ТБ шовіністичномовний?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду