Уряд вирішив, що Україна перейде на цифрове телебачення влітку 2017 року

Уряд вирішив, що Україна перейде на цифрове телебачення влітку 2017 року

6 Квітня 2016
5216
6 Квітня 2016
15:49

Уряд вирішив, що Україна перейде на цифрове телебачення влітку 2017 року

5216
Сьогодні, 6 квітня, Кабінет міністрів України визначив дату переходу країни на цифрове мовлення - 30 червня 2017 року.
Уряд вирішив, що Україна перейде на цифрове телебачення влітку 2017 року
Уряд вирішив, що Україна перейде на цифрове телебачення влітку 2017 року

Про це повідомляє «Українська правда».

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк зазначив, що це вже друге відтермінування запровадження цифрового мовлення в Україні і поцікавився підставами для такого рішення.

Як пояснив голова Державної служби спеціального зв'язку і захисту інформації Леонід Євдоченко, для того, щоб запровадити державне цифрове телебачення в Україні, потрібно мати частотний ресурс, яким на сьогодні монопольно володіє компанія «Зеонбуд».

Нагадаємо, у квітні  провайдер-монополіст цифрового ефірного телебачення ТОВ «Зеонбуд» розкрив інформацію про свою структуру власності відповідно до вимог закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості власності засобів масової інформації та реалізації принципів державної політики у сфері телебачення і радіомовлення».

Згідно з оприлюдненими на сайті провайдера документами, його кінцевими бенефіціарними власниками станом на 31 грудня 2015 року є громадяни Кіпру Деметріс Феллас і Ренос Мічалакі Янгоу, яким належить по 50% компанії Burgerville Holdings Limited, громадянин Великобританії Томас Адріан Девід Майлс, якому належить 100% компанії Adisson Trading Limited, а також громадянин Кіпру Дякоу Грегоріс, якому належить 100% компанії Follberg Investments Limited.

У свою чергу міністр інформаційної політики Юрій Стець заявив на засіданні Кабміну, що «Зеонбуд» контролюється сім'єю екс-президента Віктора Януковича, і перехід на цифру наразі означатиме загрозу національній безпеці.

«Якщо б ми перейшли зараз на цифру, і монополістом в цьому питанні була б компанія, яка належить, в тому числі, сім'ї Януковича, то це виглядає наступним чином: менеджер цієї компанії одним рухом може вимкнути всі телеканали і радіостанції в ефірі на території України», - пояснив він.

Леонід Євдоченко запевнив, що наразі цим питанням займається робоча група, до якої входять представники регулятора, представники Нацради, держспецзв'язку і представники ринку. Урядовці також постановили звернутись до Верховної Ради, щоб врегулювати це питання.

Нагадаємо, 17 червня 2015 року завершився період, за який Україна разом з іншими країнами Європи, Азії та Африки мала перейти на цифровий стандарт ефірного телемовлення відповідно до міжнародних зобов’язань за угодою «Женева-2006». Однак цього так і не сталося. Українське телебачення продовжує паралельно мовити в аналоговому і цифровому стандартах, а вимкнення аналогового ТБ було перенесено на не визначений строк.

План використання радіочастотного ресурсу, затверджений постановою Кабінету Міністрів від 9 червня 2006 року № 815, передбачав кінцеву дату використання аналогового телерадіомовлення 1 січня 2016 року. Отже було необхідно внести зміни і подовжити цей строк, адже аналогове мовлення так і не вимкнено.

У державних регуляторів – Національної ради з питань телебачення і радіомовлення (Нацрада) та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації (НКРЗІ), існували різні міркування щодо таких строків. Нацрада, розглянувши проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Плану використання радіочастотного ресурсу України», запропонувала пересунути строк: визначити кінцевою датою використання в Україні аналогового телевізійного мовлення в усіх діапазонах 30 червня 2018 року.

Хоча в урядовому розпорядженні було вказано чітку дату: червень 2017 року, Нацрада продовжувала дискусію з НКРЗІ щодо відстрочки вимкнення аналогового ТБ. Вона запропонувала своїм рішенням середину 2018 року, НКРЗІ наполягала на середині 2017 року, тоді як деякі члени Нацради пропонували компромісний варіант між пропозиціями НКРЗІ та Нацради – грудень 2017 року. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5216
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду