Угода передачі акцій групи «Інтер» від Хорошковського Фірташу не закрита - ЗМІ

Угода передачі акцій групи «Інтер» від Хорошковського Фірташу не закрита - ЗМІ

28 Травня 2017
2145
28 Травня 2017
12:59

Угода передачі акцій групи «Інтер» від Хорошковського Фірташу не закрита - ЗМІ

2145
Угода передачі акцій групи каналів «Інтер» від Валерія Хорошковського Дмитру Фірташу та Сергію Льовочкіну не закрита до цього часу, незважаючи на попередні заяви Хорошковського про передачу Фірташу 100% акцій Inter Media Group Limited 1 лютого 2013 року.
Угода передачі акцій групи «Інтер» від Хорошковського Фірташу не закрита - ЗМІ
Угода передачі акцій групи «Інтер» від Хорошковського Фірташу не закрита - ЗМІ

Про це повідомляє «Українська правда».

Як повідомляв «Детектор медіа», згідно з оприлюдненими на сайті телеканалу «Інтер» (ПрАТ «Телеканал “Інтер”») документами, його кінцевим бенефіціарним власником станом на 31 грудня 2016 року є Дмитро Фірташ (опосередковано володіє 36% телеканалу), власниками істотної участі – Валерій Хорошковський (опосередковано володіє 45% телеканалу) і громадянин Кіпру Васула Константіноу (опосередковано володіє 10% телеканалу). Сергій Льовочкін теж присутній у структурі власності каналу, але він не є власником істотної участі, оскільки опосередковано володіє менш ніж 10% телеканалу, а саме – 9%.

У документах телеканалу «Інтер» не вказано жодних змін у структурі власності у 2016 році. Хоча, якщо порівняти їх з документами за 2015 рік, можна помітити зміни. Зі структури власності каналу вибула Світлана Плужнікова, яка раніше опосередковано володіла 10% «Інтера», – її замінив громадянин Кіпру Васула Константіноу.

Пані Плужнікова була власницею компанії Pegasus Entertainment Limited з Британських Віргінських островів, яка володіла ТОВ «Пегас телебачення», яке й було прямим власником 10% ПрАТ «Телеканал “Інтер”». Натомість нині компанією Pegasus Entertainment Limited через ланцюжок із двох белізьких офшорів One Solutions Corp. і Sky Ventures Limited володіє Васула Константіноу.

«Українська правда» з посиланням на джерела в оточенні Хорошковського, повідомляє, що угода між ним і Дмитром Фірташем та Сергієм Льовочкіним щодо придбання акцій Inter Media Group Limited має бути закрита в січні 2018 року. У Льовочкіна і Фірташа наполягають, що це має відбутись у 2019 році.

Згідно з умовами угоди Валерій Хорошковський поступається акціями телеканалу по мірі надходження частин боргу.

У близькому оточенні Сергія Льовочкіна стверджують, що вони винні Хорошковському кошти не за 45%, як записано в структурі, а за 30% акцій телевізійного активу.

Суму заборгованості Фірташа і Льовочкіна перед Хорошковським називають різну - від 300 до 400 мільйонів доларів США.

«Якщо (Льовочкін та Фірташ. – Ред.) не доплатять, Валера отримає місце в дирекції і наглядовій раді, як акціонер. Управління до нього не перейде», – стверджує співрозмовник УП, наближений до нинішніх управлінців «Інтера».

Ці слова заперечують люди, які тісно контактують з Хорошковським. Вони наполягають, що угода виписана таким чином, що якщо Фірташ та Льовочкін не виплатять всю суму, то Хорошковський отримає всі акції назад.

«Якщо не буде грошей, за угодою Льовочкін і Фірташ втратять управління», – пояснюють джерела УП, наближені до Хорошковського. В оточенні Фірташа-Льовочкіна це заперечують.

Тим часом, за інформацією УП, Хорошковський намагається знайти протекцію Петра Порошенка для повернення телеканалу, коли спливе термін повернення боргів. 

За словами одразу кількох джерел УП, наближених до Петра Порошенка і Арсенія Яценюка, у таких переговорах задіяний колишній голова АП Борис Ложкін. Врешті, за три роки нікому не вдалося позбавити контролю над таким ласим медіаактивом вихідців з групи «РосУкрЕнерго», хоча Сергій Льовочкін заявляв, що йому наполегливо пропонували продати телеканал за «пожежними» цінами.

Нагадаємо, ще у грудні 2008 року тодішній посол США в Україні Вільям Тейлор звітував з посиланням на мас-медіа, що Дмитро Фірташ «придбав 61 % акцій української медіагрупи "Інтер", яка є власником і співвласником семи каналів і інформаційного агентства Ukrainian News Agency» (цей звіт було оприлюднено в грудні 2010 року на сайті Wikileaks).

У січні 2009 року Валерій Хорошковський повідомив, що Дмитро Фірташ володіє опціоном на придбання 50% Inter Media Group.

У червні 2010 року пан Хорошковський заявив, що готовий продати свій медіабізнес - групу каналів «Інтер». У грудні 2010 року він повідомив, що веде переговори з Дмитром Фірташем.

За словами колишнього голови правління «Інтера» Ярослава Порохняка, станом на 11 грудня 2012 року структура акціонерів каналу виглядала так: 61% акцій володіла компанія «Український медіа проект» (дочірня компанія U.A. Inter Media Group Limited, 100% якої належали Валерію Хорошковському), 20% акцій «Інтера» належали російському «Первому каналу», 10% - Світлані Плужніковій, удові засновника каналу Ігоря Плужнікова.

У лютому 2013 року в офіційному повідомленні прес-служби телеканалу «Інтер» йшлося, що 1 лютого компанія K.H. Media Limited, яка належить Валерію Хорошковському уклала угоду щодо продажу 100% акцій компанії Inter Media Group Limited, виходячи з оціночної вартості $ 2,5 млрд. Покупцем групи виступила компанія GDF Media Limited, що належить Дмитру Фірташу.

Згодом в ексклюзивному інтерв’ю Наталії Лигачовій Валерій Хорошковський заявив, що Фірташ купив 100% акцій групи каналів «Інтер»: «Здається, термін дії опціону минув у 2010 році, я зараз вже не пам'ятаю. В результаті він не був виконаний, відповідно, акції залишилися у мене. І тільки зараз, коли ми підписали угоду, було прийнято рішення про продаж ста відсотків акцій. І зараз Дмитро Васильович купив сто відсотків акцій, а то, що всередині є Сергій Володимирович Льовочкін - це вже їхні стосунки, мені про це невідомо».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2145
Читайте також
25.05.2017 11:21
Роман Кравець, «Українська правда»
1 639
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду