У США очікують екстрадиції власника «Інтера», якого вважають частиною російської організованої злочинності

У США очікують екстрадиції власника «Інтера», якого вважають частиною російської організованої злочинності

31 Липня 2017
1606
31 Липня 2017
20:02

У США очікують екстрадиції власника «Інтера», якого вважають частиною російської організованої злочинності

1606
Департамент юстиції звернувся до суду в Чикаго (США) з проханням відтермінувати винесення рішення про припустимість чи неприпустимість кримінального переслідування бізнесмена, власника групи каналів «Інтер» Дмитра Фірташа у Сполучених Штатах до моменту екстрадиції обвинуваченого. Попередньо рішення очікувалося наприкінці серпня. До цього моменту, переконані слідчі, Фірташ не буде переданий США.
У США очікують екстрадиції власника «Інтера», якого вважають частиною російської організованої злочинності
У США очікують екстрадиції власника «Інтера», якого вважають частиною російської організованої злочинності

Про це повідомляє DW .

Після рішення Вищого земельного суду Відня (Австрія), який у лютому дозволив екстрадицію Дмитра Фірташ до США, ордер на його екстрадицію до Іспанії є єдиною причиною, чому українській олігарх ще не у Сполучених Штатах, зазначає німецьке видання. Адже у разі, коли існують два паралельні запити на екстрадицію від різних країн, рішення кому видавати підозрюваного ухвалює міністр юстиції. Однак спершу він має дочекатися рішення суду щодо екстрадиції - як щодо запиту однієї країни, так і щодо іншої. Але якщо судове рішення щодо екстрадиції Фірташа до США вже є, то суд в іспанській справі ще навіть не починався. 

Замість двох місяців, відведених європейським законодавством на розгляд ордерів з інших країн ЄС, іспанський ордер на Фірташа залишається без судового розгляду вже вісім. Спершу його розгляд відклали до моменту, поки австрійський суд ухвалить рішення в американській справі. Однак рішення за запитом США ухвалене ще п'ять місяців тому, а питання екстрадиції до Іспанії досі не зсунулось з мертвої точки.

У квітні Земельний суд Відня направив іспанським колегам запит з проханням надати додаткову інформацію щодо обставин злочину, в якому підозрюють Фірташа. Утім, відтоді з Іспанії не надійшло жодної відповіді, повідомили DW в австрійському суді. Нещодавно австрійська сторона через Європейське відомство з питань співпраці у сфері юстиції Eurojust подала Іспанії заяву з вимогою термінової відповіді. «Відповіді на заяву про терміновість справи немає. У вересні ми подамо ще одну заяву», - повідомила DW речниця суду.

Екстрадиція Дмитра Фірташа до США затягується не лише з огляду на зволікання Іспанії, але й через те, що олігарх анонсував скаргу на рішення про екстрадицію до Конституційного суду Австрії. 

Три роки Дмитро Фірташ ігнорував суд у Чикаго, який видав американський ордер на його арешт. Олігарх винаймав лобістів у США, а також виділяв гроші на підкуп правоохоронців у Німеччині, які мали через неформальні канали комунікації вийти на американських слідчих. Утім, після рішення австрійського суду другої інстанції, який дозволив екстрадицію Фірташа до США, найнята ним у Сполучених Штатах команда адвокатів включилася у процес. Захист українського олігарха кілька місяців тому вніс до суду у Чикаго клопотання з вимогою скасувати ордер на арешт, вказуючи насамперед на те, що їхній підзахисний ніколи не бував у США і не давав нікому хабарів на території цієї країни. Справа проти олігарха стосується імовірного підкупу чиновників в Індії для отримання дозволів на видобуток титану. США вважають, що Фірташ очолював злочинне угруповання, яке нелегально прагнуло здобути ліцензії на видобуток титану і давав особисті доручення на підкуп чиновників і фальсифікацію документів.

Минулого тижня Департамент юстиції США надав суду відповідь на клопотання адвокатів Фірташа, поглибивши аргументацію запиту на екстрадицію. У документі обсягом у 115 сторінок, який є у розпорядженні DW, олігарха названо «високопоставленою особою російської організованої злочинності». Таку саму ключову роль у російському злочинному світі американські слідчі відводять і угорцю Андрашу Кноппу, який також є підозрюваним в «індійській» кримінальній справі. Вони вважають, що Кнопп - співавтор сумнівних посередницьких схем у торгівлі газом, таких як «РосУкрЕнерго» і Eural Trans Gas, які принесли мільярди Фірташу і його впливовим партнерам у Росії. Кнопп вже багато років проживає у Москві і досі ігнорував американську кримінальну справу. Утім, з наближенням екстрадиції Дмитра Фірташа до США, адвокати угорця підключилися до судового процесу.

Газовий бізнес Дмитра Фірташа був тісно пов'язаний з людьми з оточення Володимира Путіна, зокрема, партнерами українського олігарха у «РосУкрЕнерго» були ставленики російського президента у «Газпромі», стверджує видання. Після арешту Фірташа у Відні 2014 року впливові російські друзі прийшли олігарху на допомогу. 125 мільйонів євро застави за олігарха вніс Василь Анісімов - друг довіреної особи Путіна Аркадія Ротенберга, фігуранта санкційних списків США і ЄС.

Департамент юстиції США у наданих суду в Чикаго роз'ясненнях наголошує, що кримінальне переслідування Фірташа і Кноппа «найвищою мірою відповідає інтересам Сполучених Штатів». Притягнення їх до відповідальності зруйнує російську організовану злочинну групу і унеможливить подальше вчинення злочинних дій на території США, вважають у Федеральному департаменті юстиції.  «Ця кримінальна справа має на меті захистити цю країну, її бізнес-середовище та її громадян від корупційного впливу і руйнівних дій міжнародної організованої злочинності», - йдеться в обґрунтуванні, наданому Департаментом юстиції. Фірташ і Кнопп планували продавати видобутий в Індії титан, дозвіл на видобуток якого був, вочевидь, отриманий за хабарі, американській літакобудівній компанії «Боїнг».

У липні до суду США подали новий позов у міжнародній справі про хабарі проти українського олігарха, одного з власників групи «Інтер» Дмитра Фірташа. Позов дотично пов'язаний з екс-керівником передвиборної кампанії Дональда Трампа Полом Манафортом.

Нагадаємо, у США Фірташу загрожує до 50 років тюрми і конфіскація всіх активів. У зв’язку з цим в Україні почали обговорювати майбутнє Inter Media Group і, зокрема, каналу «Інтер», де олігарху належить 36% (решта власників, згідно оприлюдненій мовником інформації станом на 31 грудня 2015 року – Сергій Льовочкін, Валерій Хорошковський та Світлана Плужнікова). При цьому саме Фірташ вказаний кінцевим бенефіціарним власником каналу.

21 лютого Вищий земельний суд Відня задовольнив апеляцію на рішення суду нижчої інстанції від 30 квітня 2015 року про відмову в екстрадиції Дмитра Фірташа до США, де його звинувачують у дачі хабара розміром 18,5 млн доларів за ліцензію на розробку титанових родовищ у Індії поза конкурсом. Остаточне рішення про екстрадицію Фірташа до США залишається за Федеральним міністром юстиції Австрії.

Однак одразу після засідання апеляційного суду прокуратура Відня затримала Дмитра Фірташа у зв'язку з новим запитом про його екстрадицією – в Іспанію, де його звинувачують у відмиванні грошей. 24 лютого суд у Відні звільнив олігарха, власника телеканалу «Інтер» Дмитра Фірташа під раніше внесену ним заставу в 125 млн євро.

Голова Мін'юсту Австрії  заявив місцевим ЗМІ, що питання про екстрадицію Фірташа до США «як і раніше, відкрите». За словами міністра, складність справи – в одночасному поданні запитів на екстрадицію українського бізнесмена в США і в Іспанію. У разі позитивних рішень за обома запитами постане вибір, який із них задовольняти.

Захист українського олігарха, одного з власників групи каналів «Інтер» Дмитра Фірташа очікує, що рішення апеляційного суду Австрії щодо запиту США про його екстрадицію буде скасовано.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1606
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду