НАБУ веде розслідування проти трьох олігархів-власників медіагруп

НАБУ веде розслідування проти трьох олігархів-власників медіагруп

18 Серпня 2017
2131
18 Серпня 2017
17:20

НАБУ веде розслідування проти трьох олігархів-власників медіагруп

2131
Голова Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артем Ситник заявив, що його відомство веде розслідування щодо одного з власників групи каналі «Інтер» Фірташа, власника групи «1+1 медіа» та власника «Медіа групи Україна» (канал «Україна») Ріната Ахметова.
НАБУ веде розслідування проти трьох олігархів-власників медіагруп
НАБУ веде розслідування проти трьох олігархів-власників медіагруп

Про це він сказав в інтерв’ю газеті «День».

Першим Артем Ситник назвав розслідування щодо олігарха Дмитра Фірташа, який перебуває в Австрії і екстрадиції якого вимагають США та Іспанія.

«Щодо олігархів ми також працюємо. Наприклад, розслідуємо справу відносно керівництва "Запорізького титано-магнієвого комбінату", і бачимо, що Фірташ забрав його фактично за один долар. Звісно, ставити питання про відповідальність самого Фірташа поки зарано, але ми цю справу розслідуємо. Велика її частина вже в суді. Коли ми переносимо свій погляд на Одеський припортовий, то там також бачимо інтереси того ж самого Фірташа», - сказав голова НАБУ.

Також він повідомив, що розслідування провадяться також щодо Ігоря Коломойського і Ріната Ахметова.

«Якщо ми розслідуємо "Укрнафту" і "Приватбанк", то там ми вже бачимо інтереси Коломойського. А якщо ми розслідуємо схеми "Роттердам+", то це стосується інтересів Ахметова. Всі ці провадження існують, але існує і колосальний тиск, особливо щодо "Роттердам+". Фактично всі наші подання зупиняються судом, тобто йде повне блокування розслідування. Така сама ситуація і щодо справи відносно керівництва "Запорізького титано-магнієвого комбінату". Спочатку ця справа півроку пролежала в Печерському райсуді Києва, а потім її передали до Запоріжжя. Після цього пройшло ще дев’ять місяців, але ніякого прогресу все одно немає», - сказав Артем Ситник.

Нагадаємо, у США Фірташу загрожує до 50 років тюрми і конфіскація всіх активів. У зв’язку з цим в Україні почали обговорювати майбутнє Inter Media Group і, зокрема, каналу «Інтер», де олігарху належить 36% (решта власників, згідно оприлюдненій мовником інформації станом на 31 грудня 2015 року – Сергій Льовочкін, Валерій Хорошковський та Світлана Плужнікова). При цьому саме Фірташ вказаний кінцевим бенефіціарним власником каналу.

21 лютого Вищий земельний суд Відня задовольнив апеляцію на рішення суду нижчої інстанції від 30 квітня 2015 року про відмову в екстрадиції Дмитра Фірташа до США, де його звинувачують у дачі хабара розміром 18,5 млн доларів за ліцензію на розробку титанових родовищ у Індії поза конкурсом. Остаточне рішення про екстрадицію Фірташа до США залишається за Федеральним міністром юстиції Австрії.

Однак одразу після засідання апеляційного суду прокуратура Відня затримала Дмитра Фірташа у зв'язку з новим запитом про його екстрадицією – в Іспанію, де його звинувачують у відмиванні грошей. 24 лютого суд у Відні звільнив олігарха, власника телеканалу «Інтер» Дмитра Фірташа під раніше внесену ним заставу в 125 млн євро.

Голова Мін'юсту Австрії  заявив місцевим ЗМІ, що питання про екстрадицію Фірташа до США «як і раніше, відкрите». За словами міністра, складність справи – в одночасному поданні запитів на екстрадицію українського бізнесмена в США і в Іспанію. У разі позитивних рішень за обома запитами постане вибір, який із них задовольняти.

Захист українського олігарха, одного з власників групи каналів «Інтер» Дмитра Фірташа очікує, що рішення апеляційного суду Австрії щодо запиту США про його екстрадицію буде скасовано.

Фото: газета «День»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2131
Читайте також
11.04.2017 11:34
Наталья Выговская
Запорожье, для «Детектора медіа»
6 377
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду