Нацрада дозволила цифровому телеканалу Z стати телеканалом ZIK

Нацрада дозволила цифровому телеканалу Z стати телеканалом ZIK

16 Лютого 2017
3836
16 Лютого 2017
17:58

Нацрада дозволила цифровому телеканалу Z стати телеканалом ZIK

3836
ZIK став загальнонаціональним цифровим ефірним мовником у мультиплексі МХ-3
Нацрада дозволила цифровому телеканалу Z стати телеканалом ZIK
Нацрада дозволила цифровому телеканалу Z стати телеканалом ZIK

16 лютого Національна рада з питань телебачення і радіомовлення переоформила ліцензії ТОВ «ТРК “Нові комунікації”» на цифрове ефірне мовлення в мультиплексі МХ-3 і супутникове мовлення у зв’язку зі зміною керівника, кінцевого бенефіціара, місцезнаходження, логотипа і програмної концепції.

Телеканал, який до вересня 2016 року мав логотип Dobro, потім був телеканалом Z, нині став телеканалом ZIK (офіційне написання логотипа: Z ZIK).

Компанія переїхала з Києва до Львова, її директором замість Тараса Москалюка став генеральний директор медіахолдингу ZIK Ігор Туркевич, а кінцевим бенефіціаром – замість медіаюриста, фахівця з корпоративного права Максима Варламова власник медіахолдингу ZIK Петро Димінський – днями він також був внесений як кінцевий бенефіціар цієї компанії до єдиного державного реєстру.

Нацрада переоформила цифрову та супутникову ліцензії компанії без зауважень і додаткових запитань.

Коментуючи рішення Нацради, прес-служба телеканалу ZIK повідомила, що ZIK стає загальнонаціональним мовником і охоплюватиме 100% території України. «Курс на розширення мовлення і збільшення аудиторії ZIK взяв два роки тому. Наш сьогоднішній результат – це злагоджена робота команди та професійна впертість у досягненні мети», – зазначив Ігор Туркевич.

Нагадаємо, про плани телеканалу ZIK отримати цифрову ліцензію у 2015 році заявив на той момент генеральний продюсер каналу Данило Нікуленко: «Зараз ми працюємо над тим, щоби отримати цифрову ліцензію Т2 і розширити своє ефірне мовлення».

У вересні 2016 року «Детектору медіа» з власних джерел стало відомо, що медіахолдинг ZIK придбав телекомпанію, яка володіла ліцензією на цифрове ефірне мовлення в мультиплексі МХ-3 з логотипом Dobro – ТОВ «ТРК “Нові комунікації”».

Наприкінці вересня 2016 року Нацрада дозволила ТРК «Нові комунікації» змінити логотип Dobro і програмну концепцію, ставши телеканалом Z. Фактично телеканал почав транслювати програми телеканалу ZIK під оновленим логотипом Z.

У лютому 2017 року в єдиному державному реєстрі з’явилася інформація, що кінцевим бенефіціаром ТОВ «ТРК “Нові комунікації”» став Петро Димінський. Також у реєстрі була вказана нова юридична адреса компанії у Львові та новий керівник Ігор Туркевич (зміна керівника відбулася 16 листопада 2016 року).

Телеканал ZIK через свою юридичну особу ТОВ «ТРК “Міст ТБ”» володіє також ліцензіями на цілодобове супутникове мовлення, а також на аналогове ефірне мовлення обсягом 4 години на добу на 12 ТВК у Львові (цю частоту ZIK ділить з ТРК «Львів» - Львівською філією НСТУ) та цілодобове аналогове ефірне мовлення на 12 частотах в маленьких населених пунктах Львівської області.

Власниками ТОВ «ТРК “Міст ТБ”» є львівське ТОВ «Західна інформаційна корпорація» (98,99%) та кіпрська компанія «Алво трейдінг лімітед» (1,01%). Кінцевим бенефіціарним власником телекомпанії є співвласник групи компаній «Континіум» Петро Димінський. При цьому пан Димінський де-юре вказав себе кінцевим бенефіціаром у вересні 2016 року, а до того бенефіціаром був вказаний кіпріот Ангелос Лоізоу. Гендиректором телекомпанії є Ігор Туркевич.

Нагадаємо, що ТОВ «ТРК "Нові комунікації"» через свою структуру власності було споріднене з ТОВ «ТРК "Погода ТБ"». До 2010 року власниками цих компаній, які володіли ліцензіями на супутникове мовлення під логотипами Star TV і «Погода ТБ», були Юрій та Наталія Лященки. За даними джерел «Детектора медіа», восени 2010 року вони продали свої канали «групі юристів Андрія Портнова», а неофіційним куратором медіаактивів вважався народний депутат Валерій Писаренко.

Після цього влітку 2011 року обидва супутникові канали перемогли в цифровому конкурсі Нацради, отримавши ліцензії на місця в загальнонаціональному цифровому мультиплексі МХ-3. Обидва канали поступово розвивалися, аж поки восени 2013 року не відбулася кардинальна зміна: компанії було продано іншим власникам, і на їхніх місцях в МХ-3 були запущені канали Business (замість «Погоди ТБ») і Dobro (на місці Star TV).

Business і Dobro пов'язували з умовним медіаходингом колишнього першого віце-прем'єр-міністра Сергія Арбузова, хоча той це заперечував. Каналами керував медіаменеджер Сергій Амелічев.

На початку 2015 року компанії змінили свою структуру власності, переставши бути спорідненими компаніями. ТОВ «ТРК "Нові комунікації"» через ТОВ «Про радіо» стала належати кіпрській компанії «Сеймтон холдінгс лтд» замість чеської компанії «Медіа Європа А.С.». Натомість ТОВ «ТРК "Погода ТБ"» через ТОВ «Простір ТБ» стала належати чеській компанії «Медіа Європа А.С.» замість ТОВ «Про радіо» і ТОВ «ТРК "Нові комунікації"».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3836
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду