detector.media
07.04.2017 13:45
Повне відключення від аналога має відбутися на початку 2018 року – Лященко
Повне відключення від аналога має відбутися на початку 2018 року – Лященко
Директор «Медіа Групи Україна» Євген Лященко вважає, що відведені Нацрадою терміни на перехід від аналога на цифрове телебачення знову доведеться перенести

Про це він розповів у інтерв’ю «Ліга.Бізнес».

За його словами, повне відключення від аналогового телебачення може статися у лютому 2018 року.

«Так, в червні на цифру Україна вже не перейде. Останні домовленості медіагруп і регулюючих органів зводяться до того, що в нинішньому році повинні розпочатися поетапні відключення по областям, а в лютому 2018-го має відбутися довгоочікуване повне відключення аналога. Передбачено виключення: Перший національний продовжить вести мовлення і в аналогу. Але для того щоб це відбулося (а все-таки важливо, щоб Україна, нарешті, виконала взяті на себе вже багато років тому зобов'язання), необхідно розробити чітку дорожню карту і виконувати її пункт за пунктом», – сказав він.

Пан Лященко вважає, що на першому етапі важливо домогтися того, щоб цифрове покриття було не менше, ніж аналогове, а вже завдання наступних етапів – «перевершувати аналог».

«Крім того, наявність цифри або наявність аналога в регіоні – це зовсім не одне і те ж для конкретного користувача. У першому випадку глядач отримує доступ до якісної сигналу  не менше 30 каналів, а в другому – іноді задовольняється двома-трьома каналами з моторошними перешкодами», – додав він.

Він також повідомив, що кількість абонентів аналогового телебачення щороку скорочується. 

«Поряд з цим зростає кабель, особливо цифровий кабель, починає рости IPTV, досить добре тримається супутник, зростає цифровий ефір. Питання про те, як же будуть дивитися телевізор після відключення аналога в віддаленому районі Закарпатської області, сьогодні вже досить риторичне».

Пан Лященко каже що платне телебачення знаходиться в зародковій стадії, а основу телеперегляду у всьому світі становлять ефірні канал. Він вважає, що необхідно кодувати сигнал на супутнику.

«Пояснюється це дуже просто: якість контенту ефірних каналів в Україні досить висока навіть в умовах тотальної економії. Відповідно, було б логічно, щоб усі глядачі, які мають доступ до ефірних каналах, за них платили б. Тому наступний етап – це кодування сигналу на супутнику. Адже не може бути такого, що частина ринку платить, а частина - не платить», – сказав він.

Директор «Медіа Групи Україна» вважає, що питання масового кодування супутникового сигналу має вирішатися на державному рівні.

 

Нагадаємо, 6 квітня 2016 року Кабінет міністрів України визначив дату вимкнення аналогового мовлення – 30 червня 2017 року. Відповідні зміни було внесені до Плану використання радіочастотного ресурсу постановою №269.

26 жовтня 2016 року Кабінет міністрів України затвердив План заходів щодо впровадження в Україні цифрового телерадіомовлення. Згідно з планом, протягом 2017 року Концерн РРТ має бути залучено до розбудови національної цифрової мережі з одночасною видачою державному оператору ліцензії провайдера (оператора) цифрової багатоканальної телемережі.

На початку 2017 року стало відомо, що медіагрупи «1+1 медіа» та «Інтер» попросили уряд відкласти вимкнення аналогового телебачення до 2019 року. 27 січня медіагрупа «1+1 медіа» поширила публічну заяву на цю тему та виступила проти повного переходу на цифрове ефірне телебачення з липня 2017 року і вимкнення аналогового сигналу.

14 лютого провайдер цифрового ефірного телебачення «Зеонбуд» розповсюдив заяву про те, що в так званих «зонах розходження» (територіях, де у випадку вимкнення аналогового сигналу у глядачів можуть виникнути проблеми з прийомом цифрового телебачення) знаходяться лише 170 тис. домогосподарств, які приймають аналогове телебачення з ефіру.

У відповідь на заяву «Зеонбуду» група «1+1 медіа» заявила, що проблеми з прийомом сигналу Т2 є практично по всій території України, зокрема на заході країни доступ до нього мають лише 50-60% населення.

Окрім цього, 9 лютого члени Національної ради з питань телебачення і радіомовлення не підтримали пропозицію свого колеги Олега Черниша записати пункт про звернення до Держспецзв’язку щодо продовження використання технології аналогового ефірного мовлення до 30 червня 2018 року.

У березні Асоціація «Телекомунікаційна палата України» надіслала звернення до прем’єр-міністра України та державних регуляторних органів відносно переходу України на цифровий стандарт телерадіомовлення у визначені строки.

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY