Доступ до сигналу Т2 на заході України мають лише 50-60% населення – «1+1 медіа»

Доступ до сигналу Т2 на заході України мають лише 50-60% населення – «1+1 медіа»

14 Лютого 2017
14779
14 Лютого 2017
23:44

Доступ до сигналу Т2 на заході України мають лише 50-60% населення – «1+1 медіа»

14779
Проблеми з прийомом сигналу Т2 є практично по всій території України, зокрема на заході країни доступ до нього мають лише 50-60% населення. Про це йдеться у прес-релізі групи «1+1 медіа», розповсюдженому у відповідь на заяву «Зеонбуду» про те, що без доступу до цифрового сигналу після вимкнення аналогу можуть опинитися лише 170 тис. домогосподарств
Доступ до сигналу Т2 на заході України мають лише 50-60% населення – «1+1 медіа»
Доступ до сигналу Т2 на заході України мають лише 50-60% населення – «1+1 медіа»

«Ми наголошуємо, що у покриття сигналом Т2 є “білі плями”, що підтверджується виїзними замірами, проведеними наразі медіагрупами “1+1 медіа”, “Інтер” та НСТУ. За нашими підрахунками, не менше 300 тис. домогосподарств не охоплені ані цифровим сигналом, ані кабельними операторами. В зоні ризику – невеликі населені пункти, віддалені від великих міст. І зараз у них є альтернатива дивитись або супутник, або ефірний аналог», – оцінюють проблему в «1+1 медіа».

«Детектор медіа» публікує повний текст заяви медіагрупи:

«Сьогодні, 14 лютого, компанія “Зеонбуд” оприлюднила прес-реліз із закидами і звинуваченнями в бік “1+1 медіа” та керівника департаменту розвитку мережі мовлення в оприлюдненні невідповідних дійсності даних покриття території країни цифровим сигналом.

Перш за все, ми вбачаємо в заяві політичне підґрунтя, що закономірно викликає у нас ряд запитань, які нажаль залишаються без відповіді:

- Чому “Зеонбуд” ігнорує питання, що велика частина Західної та Центральної України залишиться без доступу до найпопулярнішого каналу країни?

- Чому у Нацради не виникає питання щодо кінцевого бенефіціара “Зеонбуду”, якщо загально відомо про зв’язок компанії з режимом Януковича? І чому в цьому випадку державного регулятора задовольняють лише відомості про невідомі кіпрські компанії?

- Чому Нацраду не хвилює питання монополії “Зеонбуду”?

- Чи не вважають вони, що залишати населення України без доступу до національних ЗМІ є загрозою для національної безпеки країни?

По-друге. Доводимо до відома колег, що в офіційно заявленій позиції “1+1 медіа” ми зазначали, що за ліцензійними умовами, провайдер ефірно-цифрового мовлення “Зеонбуд” повинен охоплювати не менше 95% населення. За нашою експертною оцінкою, зона охоплення населення сигналом Т2 менша на 10-15% і знаходиться в межах 80-85%.

Якщо уважно перечитати текст інтерв’ю, на яке посилається “Зеонбуд”, то у ньому чітко зазначено, що за нашими даними, проблеми з прийомом сигналу Т2 є практично по усій території України, зокрема на заході країни доступ до нього має лише 50-60% населення.

Ми наголошуємо, що у покриття сигналом Т2 є “білі плями”, що підтверджується виїзними замірами, проведеними наразі медіагрупами “1+1 медіа”, “Інтер” та НСТУ.

За нашими підрахунками, не менше 300 тис. домогосподарств не охоплені ані цифровим сигналом, ані кабельними операторами. В зоні ризику – невеликі населені пункти, віддалені від великих міст. І зараз у них є альтернатива дивитись або супутник, або ефірний аналог.

Проблему ми вбачаємо у тому, що навіть за умови забезпечення населення цифровими приймачами частина з них не зможе прийняти сигнал, якщо його апріорі немає в регіоні.

Ми володіємо інформацією, що в 2016 р. на замовлення РНБО, за затвердженою методикою, УДЦР проводив вимірювання зон покриття існуючої мережі Т2 (“Зеонбуд”). Також, як стало відомо, ця інформація надавалась Нацраді. Проте на сьогоднішній день ці дані ніде не розголошувались. Медіагрупи з ними не ознайомлені. Чому “Зеонбуд” не надає офіційних даних підтверджених результатами вимірювань?

Лише за останній час технічними спеціалістами “1+1 медіа” було проведено ряд вимірювань по виявленню “білих плям” у покритті Т2 в населених пунктах Центральної  та Західної України:

  • Черкаська область: Городище, Орловець,  Балаклія, Чигирин, Звенигородка;
  • Вінницька область: Козятин;
  • Чернівецька область: Недобоївці, Ширівці, Динівці;
  • Ів.-Фраківська область: Городенка, Бурштин, Калуш;
  • Тернопільська область: Підгайці, Зборів, Заліщики;
  • Хмельницька область: Шепетівка.

За результатами вимірювання ми отримали наступні дані: загальна кількість населення в досліджених населених пунктах дорівнює приблизно 92 тис. домогосподарств. Можливість стабільного прийому має 3 тис. домогосподарств. До зони невпевненого прийому можна віднести 77  тис. домогосподарств. Поза зоною 12 тис. домогосподарств, що становить 13% від загальної кількості населення, що проживає на дослідженій території. В той же час, в перерахованих вище населених пунктах доступний аналоговий ефірний сигнал “1+1”, “Інтер” та НСТУ.

Найбільше, що хвилює “1+1 медіа” – перехід з липня 2017 року на цифрове мовлення, зважаючи на ситуацію з зоною цифрового покриття країни, є ризикованим і таким, що несе загрозу не тільки інформаційній безпеці країни, але і вільному доступу до інформації громадян України».

Нагадаємо, 6 квітня 2016 року Кабінет Міністрів України визначив дату вимкнення аналогового мовлення – 30 червня 2017 року. Відповідні зміни було внесено до Плану використання радіочастотного ресурсу постановою № 269.

26 жовтня 2016 року Кабінет Міністрів України затвердив План заходів щодо впровадження в Україні цифрового телерадіомовлення. Згідно з планом, протягом 2017 року Концерн РРТ має бути залучено до розбудови національної цифрової мережі з одночасною видачею державному оператору ліцензії провайдера (оператора) цифрової багатоканальної телемережі.

В інтерв'ю «Детектору медіа» директор департаменту дистрибуції та розвитку мережі мовлення «1+1 медіа» Андрій Мальчевський припускав, що поетапне вимкнення аналогового ТБ розпочнеться з початком березня 2017 року.

Згідно з міжнародними зобов’язаннями за угодою «Женева-2006» Україна мала вимкнути аналоговий телевізійний сигнал і перейти на цифру ще влітку 2015 року.

Як писав «Детектор медіа», медіагрупи «1+1 медіа» та «Інтер» попросили уряд відкласти вимкнення аналогового телебачення до 2019 року. Відповідний лист з Кабінету Міністрів отримала Національна рада з питань телебачення і радіомовлення.

27 січня медіагрупа «1+1 медіа» поширила публічну заяву на цю тему та виступила проти повного переходу на цифрове ефірне телебачення з липня 2017 року і вимкнення аналогового сигналу. 

14 лютого «Зеонбуд» розповсюдив заяву про те, що в так званих «зонах розходження» (територіях, де у випадку вимкнення аналогового сигналу у глядачів можуть виникнути проблеми з прийомом цифрового телебачення) знаходяться лише 170 тис. домогосподарств, які приймають аналогове телебачення з ефіру.

Фото: satsis.info

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14779
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду