Андрій Мальчевський – про дистрибуцію «Квартал ТВ», переговори з провайдерами та вимкнення аналогового ефірного ТБ

Андрій Мальчевський – про дистрибуцію «Квартал ТВ», переговори з провайдерами та вимкнення аналогового ефірного ТБ

28 Жовтня 2016
3492
28 Жовтня 2016
14:05

Андрій Мальчевський – про дистрибуцію «Квартал ТВ», переговори з провайдерами та вимкнення аналогового ефірного ТБ

3492
Андрій Мальчевський – про дистрибуцію «Квартал ТВ», переговори з провайдерами та вимкнення аналогового ефірного ТБ
Андрій Мальчевський – про дистрибуцію «Квартал ТВ», переговори з провайдерами та вимкнення аналогового ефірного ТБ

27 жовтня на виставці #ТІМ: «Телеком, ІТ, Медіа» відбулася презентація для операторів і провайдерів телеканалу «Квартал ТВ» – спільного проекту студії «Квартал 95» і «1+1 медіа». Цей розважальний гумористичний канал розпочав тестове мовлення 8 серпня 2016 року. Наразі він мовить із супутника у відкритому вигляді – триває промоція нового проекту для глядачів і провайдерів. Але з 1 січня 2017 року сигнал буде закодовано й почнеться його платне розповсюдження.

«Ми врахували помилки останніх років і, вибираючи систему умовного доступу, обрали безкарткове рішення, щоб мінімізувати ризики зламу коду», – повідомив майбутніх партнерів Андрій Мальчевський, директор із розвитку мереж групи «1+1 медіа», відповідальної за дистрибуцію «Кварталу ТВ».

За програмне наповнення каналу відповідальний інший партнер – студія «Квартал 95». Продюсер студії та директор «Квартал ТВ» Сергій Шефір анонсував, що з 2017 року студія планує розпочати виробництво ексклюзивного контенту для «Квартал ТВ» (нині в ефірі йде продукт, прем'єрні покази якого відбулися на «1+1»). «З наступного року, як тільки нам підуть перші мінімальні доходи (а нам обіцяють великі) – ми почнемо виробляти такий контент, що станемо загрозою великим каналам на кшталт 1+1 та Інтера», – пообіцяв він. За його словами, вже точно відомо, що на «Кварталі ТВ» ексклюзивно демонструватимуться регіональні змагання «Ліги сміху», які відбуватимуться в 5-6 містах України (а «1+1» показує київські змагання – своєрідну «Вищу лігу»).

Під час презентації «Детектор медіа» поспілкувався з Андрієм Мальчевським про дистрибуцію «Кварталу ТВ», вартість каналу, переговори з провайдерами. Не обійшли ми увагою й такі нагальні питання, як перехід до договірних відносин із провайдерами у зв’язку зі скороченням універсальної програмної послуги та очікуване вимкнення аналогового телебачення.

– Андрію, яка динаміка підписання угод щодо телеканалу «Квартал ТВ»? Зі скількома операторами вже є угоди?

– Ми розуміли, що запускати продукт і одразу виставляти певні перепони не на часі. Тож ми запустили канал на 4-5 місяців раніше, ніж було прораховано бізнес-моделлю, й нині триває популяризація каналу, ми його транслюємо у відкритому вигляді. З 1 січня 2017 року ми закодуємо сигнал, і тоді почне працювати бізнес-модель.

Тепер багато провайдерів тестують канал, запитують зворотній зв’язок від абонентів. Він не вимірюється в панелі Nielsen, але багато провайдерів мають власні вимірювання (наприклад, в ОТТ-мережах), і, за їхніми звітами, наш канал входить у топ-п’ятірку телеперегляду. Це свідчить, що це вдалий проект.

- Ви маєте на увазі статистику «Ланету»?

- Не лише «Ланету». Viasat дає свою статистику, UATV дає свою. Є різний зворотний зв’язок у тих, у кого технологія дозволяє це робити. Але наш канал всюди заходить у топ-10, далі в топ-5, а в «Ланета» він у топ-3.

У «Квартал ТВ» наразі немає перешкод. Він набрав свою аудиторію. Вона приблизно рівна – і чоловіки, і жінки, трохи більший перегляд у чоловіків. Найголовніше – що це продукт для душі. Люди втомилися від щоденних проблем і обговорення негативу, їм хочеться відволіктися. Коли люди вмикають «Квартал ТВ» – вони одразу потрапляють в атмосферу радості, сміху, веселощів і гумору.

- Тож поки що у вас відносини з операторами бездоговірні?

- Ні, ми укладаємо угоди. Але зараз непроста ситуація. У зв’язку з появою законопроекту щодо скорочення складу універсальної програмної послуги провайдери поки що не знають, що їм робити. Вони налаштовані прораховувати, що їм робити в разі підписання чи непідписання закону. Провайдери ніколи не любили розставатися з грошима. Усі знають, що «Квартал ТВ» - це гарний продукт, але ж ніхто не любить за продукт платити гроші. Розуміючи ситуацію, ми не наполягаємо. Тим паче, що зараз канал мовить на супутнику у відкритому вигляді. Тобто зараз відбувається ознайомлення з каналом.

- Ви будете пропонувати «Квартал ТВ» у пакеті з усіма каналами «1+1 медіа» чи будете продавати його окремо?

- Ні, не в пакеті. Це pay-TV проект, канал, якому не потрібне якесь просування чи пакетний продаж. Ми віримо в цей продукт, що абонент сам проголосує за те, щоб його дивитися.

- Скільки він коштуватиме з нового року?

- Прайсова ціна, без урахування багаторівневих знижок, становить 2 гривні з абонента. До кожного провайдера в нас єдиний підхід, і в цілому єдиний підхід, аби бути послідовними і нас не звинуватили в подвійних стандартах. У нас немає ВІП-клієнтів чи простих. У нас є провайдер і є абонент.

- А за що можуть бути знижки? За обсяг?

- Знижки можуть бути й за абонентську базу, і за пакет трансляції каналу. Ми розуміємо, що якщо в провайдера маленька кількість абонентів і він працює десь у селі, то платоспроможність населення набагато нижча, ніж в обласному центрі чи столиці. Ці моменти ми теж враховуємо і маємо збалансований підхід до політики продажів.

- За вашим бізнес-планом якої кількості абонентів ви розраховуєте досягти в які строки?

- Зараз час змін на ринку. Відбувається повне перезавантаження ринку pay-TV, у нас його як такого й не було. Була тенденція, що український продукт не може бути платним. Це призвело до того, що в абонента немає культури споживання, процвітає піратство. Нині поступово, крок за кроком ми плануємо виховати культуру споживання, разом з провайдерами, звісно. Ринок може бути здоровим, коли всі його учасники виконують свої зобов’язання.

Є різні оцінки обсягу ринку. Хтось говорить про 3 млн абонентів платного ТБ, хтось говорить про 5 млн. Ми знаємо тенденцію, що зараз 60-70% абонентів, через те що в них немає можливості оплачувати послуги, перейшли на соцпакети, де знаходяться телеканали українських медіагруп, і абонентів це влаштовує. Але ми хочемо змінити ситуацію.

«Квартал ТВ» несе позитив, це розкручений бренд, його сітка сформована з гарного продукту (фільми, серіали, шоу, концерти, анімація). Немає такого глядача в Україні, який не знає про «Квартал». Тож ми сподіваємося, що навіть якщо провайдери не захочуть укладати з нами угоди – то впродовж року вони прийдуть до цього і зрозуміють, що цей продукт необхідний.

- Плюс потрібно ж чимось провайдерам заміщувати той російський контент, який заборонила Нацрада.

- Так, я про це говорив. Ми всі дуже добре платили за російський контент. А тепер ми створюємо власний, не гірший – і де ж наш патріотизм?

Від успіху «Квартал ТВ» залежить виробництво студією «Квартал 95» ексклюзивного контенту для цього каналу. Це планується на 2017 рік. Ми зараз експериментуємо з лінійками, дивимося, в який відрізок часу яка аудиторія заходить, що вона хоче дивитися. У «Кварталу» дуже багатогранний гумор – є легкий, є гротескний.

- Чи є в групи «1+1 медіа» плани запускати телеканали за моделлю платного ТБ?

- Є. Але багато факторів на це впливають – і внутрішні, і зовнішні, макроекономічні, політичні. Але ми прийняли однозначне рішення розвивати власне виробництво, власний продукт – і ми в це віримо.

- У яких тематичних нішах розглядається запуск платних каналів?

- У тих, які більш затребувані, які зараз незаповнені. Якщо брати фільмову нішу – там дуже велика конкуренція, ніша перенасичена. Натомість спортивна ніша практично не представлена – тільки канали «Футбол 1»/«Футбол 2» («Медіа Групи Україна». – ред.), «Спорт 1»/«Спорт 2», які дистрибутуються через IP з Латвії, і канал Xsport, який то мовить, то не мовить. Збалансованого мультиспортивного каналу на території України немає. Дуже важлива пізнавальна ніша. Ми всі знаємо бренди Discovery та National Geographic, але українських каналів у цій тематиці немає.

- Втім, якщо запускати спортивний канал, то він буде без футболу, адже футбол монополізований групою «Медіа Група Україна».

- Чому ж? Якщо взяти українську Прем’єр-лігу, то права на трансляцію матчів шести клубів – в «1+1 медіа».

- Але міжнародні всі матчі й чемпіонати – в «Медіа Групи Україна».

- Згоден. Але я не кажу, що ми створюємо спортивний канал. Я кажу, що є незаповнені ніші, до яких слід приглядатися. Будемо аналізувати результати поточних законодавчих ініціатив і змін на ринку. Що буде необхідно ринку – у тому напрямку будемо рухатися.

- У якій перспективі це можливо?

- Це перспектива двох-трьох років. Я сподіваюся, розпочнеться економічна стабільність, ми будемо ближчими до Європи, ніж зараз, і тоді попит буде народжувати пропозицію.

- А як просувається нині підписання угод з провайдерами щодо всіх каналів групи «1+1 медіа» у зв’язку зі скороченням універсальної програмної послуги?

- А ми поки не підписуємо угод, адже Президент іще не підписав закону. Але ми готові до цього. У питанні ціноутворення було задекларовано певне бачення медіагруп…

- 2,5 гривні з абонента за 20 каналів чотирьох медіагруп.

- На мою думку, цей меседж не зовсім вірний. Буде прийнятна ціна за преміальний контент, який отримує ринок. І ніхто не збирається одразу взяти і поламати все. Ми прекрасно розуміємо економічну ситуацію, але потрібно робити перший крок. Якщо ми не зробимо першого кроку, не буде ні другого, ні третього, ні четвертого, і наш ринок платного ТБ помре, не народившись.

- Якою буде ціна за пакет каналів групи «1+1 медіа»?

- Я зараз не можу сказати, якою буде ціна. Але ми завжди підходимо до цього питання зважено, аналізуємо всі аспекти. Повірте, це не будуть драконівські ціни, не підйомні для провайдерів та абонентів.

- І насамкінець – про цифрове телебачення. 26 жовтня було ухвалене розпорядження Кабміну про план впровадження цифрового телерадіомовлення. Згідно з ним Нацрада має протягом двох місяців розробити план поетапного вимкнення аналогового сигналу. Яким, на вашу думку, має бути це вимкнення – з яких регіонів починати, коли?

- У нас є зобов’язання, згідно з урядовим рішенням, до 30 червня 2017 року вимкнути аналог. Звісно, це не можна зробити в один момент. Сьогодні (27 жовтня. – ред.) індустрія якраз із цього приводу зустрічається з Нацрадою та обговорює це питання. Є аналіз проникнення ефірного аналогового ТБ. Я думаю, що вимкнення розпочнеться з Києва, тому що тут мінімальне дивлення аналогового ефірного ТБ, тут переважає кабельний тип прийому, плюс є DVB-T і DVB-T2.

- І коли потрібно вимикати, з Нового року?

- Ні, це буде занадто стресовою ситуацією. Ми ж маємо дбати про глядачів, не варто позбавляти їх ефіру в новорічні свята. На мою суб’єктивну точку зору, все розпочнеться з початком березня 2017 року. Але для цього необхідно все узгодити, аргументувати, оцінити, прийняти на державному рівні, оповістити населення.

Фото - сайт 1+1 медіа

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3492
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду