«1+1» та «Інтер» попросили уряд відкласти вимкнення аналогового ТБ до 2019 року

«1+1» та «Інтер» попросили уряд відкласти вимкнення аналогового ТБ до 2019 року

20 Січня 2017
8387
20 Січня 2017
14:36

«1+1» та «Інтер» попросили уряд відкласти вимкнення аналогового ТБ до 2019 року

8387
Медіагрупи «1+1 медіа» та «Інтер» попросили уряд відкласти вимкнення аналогового телебачення до 2019 року. Відповідний лист з Кабінету Міністрів отримала Національна рада з питань телебачення і радіомовлення.
«1+1» та «Інтер» попросили уряд відкласти вимкнення аналогового ТБ до 2019 року
«1+1» та «Інтер» попросили уряд відкласти вимкнення аналогового ТБ до 2019 року

Про це в інтерв’ю «Ліга. Бізнес» повідомив голова Нацради Юрій Артеменко.

«Питання відключення аналога дійсно дуже дискусійне. По-перше, є різні причини різних телегруп і сил впливу відкладати перехід на цифрове телебачення. Буквально на днях прийшов лист із Кабміну: група “1+1” і група “Інтер” захотіли відкласти відключення аналога до 2019 року», - розповів він.

Пан Артеменко припускає, що «1+1» та «Інтер» бояться втратити аудиторію: «Одна з версій, яку я читав, - вони бояться втратити з переходом на цифру не тільки аудиторію, а й її вік. Адже цифру більше молоді будуть дивитися. А літня аудиторія – це електорат».

Сам голова Нацради вважає, що вимкнення аналогового ТБ можна відкласти з кількох причин: «Чому я б особисто не натиснув кнопку відключення, якби у мене була така можливість: перше - це недостатнє покриття цифри. Друге - недостатньо тюнерів для малозабезпечених, хоча роздали вже близько мільйона приставок. Але ці питання можна все одно вирішити і в аварійному режимі виділити гроші на покупку приставок… Третя, найголовніша проблема, на мій погляд, – це те, що “Зеонбуд” непрозорий. І він монополіст».

Крім того, аналогове мовлення продовжує Росія. «Наприклад, Росія не поспішає переходити на цифру», - сказав голова Нацради.

Вимкнення аналогового ТБ потрібне для розвитку мобільного зв’язку четвертого покоління, хоча цього й не відбудеться одразу, зауважив пан Артеменко: «Нас підганяють тим, що, звільнивши ці частоти, ми дамо шлях розвитку 4G. Але якщо ми відключили 30 червня, 4G-технології не запрацюють в цей же день. Мобільники ще не відбили в грошах 3G. А кількість смартфонів з 4G ще не досягла критичної маси».

Голова Нацради прогнозує, що Україна не зможе досягти такого рівня покриття цифровим телевізійним сигналом, який є в аналогового телебачення. Тому, вважає він, після вимкнення аналога багато телеглядачів перейдуть на кабельне і супутникове ТБ. Також Юрій Артеменко вважає, що в Україні не з’явиться другий провайдер цифрового ТБ, яким хоче стати Концерн радіомовлення, радіозв’язку і телебачення: «Немає частот. Усе було віддано “Зеонбуду”».

Голова Нацради пропонує такий варіант розвитку подій: «Варіант – це якщо КРРТ увійде в Зеонбуд” на умовах державно-приватного партнерства. Але мені видається, що цього не дуже хотів би Зеонбуд” і його засновники».

Тим часом Нацрада планує навесні провести разом із «Зеонбудом», медіагрупами і місцевою владою експеримент з вимкнення аналогового ТБ, розповів пан Артеменко: «Взяти один підготовлений регіон, у якому, за інформацією учасників ринку, гарне покриття, добудувати його з допомогою кількох додаткових передавачів. Почнемо регіональну інформаційну кампанію за місяць до вимкнення. Після вимкнення вивчаємо реакцію населення. Практика інших країн показує, що доки аналог не вимкнеш, купувати сет-топ-бокси мало хто буде. А наступного дня після вимкнення всі магазини забиті покупцями».

Нагадаємо, 6 квітня 2016 року Кабінет Міністрів України визначив дату вимкнення аналогового мовлення – 30 червня 2017 року. Відповідні зміни було внесено до Плану використання радіочастотного ресурсу постановою № 269.

26 жовтня 2016 року Кабінет Міністрів України затвердив План заходів щодо впровадження в Україні цифрового телерадіомовлення. Згідно з планом, протягом 2017 року Концерн РРТ має бути залучено до розбудови національної цифрової мережі з одночасною видачею державному оператору ліцензії провайдера (оператора) цифрової багатоканальної телемережі.

Фото: espreso.tv

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8387
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду