«1+1 медіа» публічно виступила проти вимкнення аналогового ТБ у 2017 році

«1+1 медіа» публічно виступила проти вимкнення аналогового ТБ у 2017 році

27 Січня 2017
4611
27 Січня 2017
14:10

«1+1 медіа» публічно виступила проти вимкнення аналогового ТБ у 2017 році

4611
Медіагрупа «1+1 медіа» виступила проти повного переходу на цифрове ефірне телебачення з липня 2017 року і вимкнення аналогового сигналу. 27 січня група поширила публічну заяву на цю тему.
«1+1 медіа» публічно виступила проти вимкнення аналогового ТБ у 2017 році
«1+1 медіа» публічно виступила проти вимкнення аналогового ТБ у 2017 році

«1+1 медіа» заявила, що плани державних регуляторів ставлять під загрозу доступність телевізійного сигналу для великої частини населення. «Зважаючи на ситуацію із зоною цифрового покриття країни, вважаємо перехід з липня 2017 року нереалістичним і таким, що несе загрозу інформаційній безпеці країни», - йдеться в заяві.

За ліцензійними умовами провайдера цифрових мультиплексів МХ-1, МХ-2, МХ-3 та МХ-5 компанії «Зеонбуд», зона охоплення населення України цифровим ефірним сигналом повинна дорівнювати 95%. Але за експертною оцінкою «1+1 медіа», зона охоплення населення сигналом DVB-Т2 менша на 10-15% і знаходиться в межах 80-85%.

У заяві «1+1 медіа» названо дві оцінки кількості населення, які можуть опинитися без безкоштовного доступу до національних телеканалів при переході на цифрове ефірне ТБ, – йдеться про 10% незахищених верств населення України і про близько 5 млн українців загалом.

«Вже зараз ми розуміємо, що дуже багато населення, особливо в невеликих населених пунктах залишаться з темними екранами. Це стосується не тільки "1+1", але й каналів групи "Інтер" та "UA: Першого", які мають найбільше аналогове ефірне покриття. Звичайно, перехід на цифру є неминучим та корисним для розвитку телевізійної галузі, але плани перейти в 2017 році повністю на цифрове мовлення може позбавити  величезну кількість людей  доступу до національних каналів. Ми готові сприяти державі та допомогти розробити гнучкий та безболісний  план переходу, який не буде ризикованим», - зазначив директор департаменту дистрибуції та розвитку мережі мовлення «1+1 медіа» Андрій Мальчевський.

«1+1 медіа» прогнозує, що вимкнення аналогового мовлення у 2017 році призведе до переходу частини непокритих цифровим сигналом домогосподарств на безкоштовне супутникове мовлення, де представлена частина російськомовного телевізійного продукту: міжнародні версії «Первого канала», РТР і НТВ. «Це дозволить проникнути російським каналам на територію України. А частина населення взагалі залишиться без доступу до національних каналів», - резюмували в групі.

Раніше медіагрупи «1+1 медіа» та «Інтер» попросили уряд відкласти вимкнення аналогового телебачення до 2019 року. Відповідний лист з Кабінету Міністрів отримала Національна рада з питань телебачення і радіомовлення.

Нагадаємо, 6 квітня 2016 року Кабінет Міністрів України визначив дату вимкнення аналогового мовлення – 30 червня 2017 року. Відповідні зміни було внесено до Плану використання радіочастотного ресурсу постановою № 269.

26 жовтня 2016 року Кабінет Міністрів України затвердив План заходів щодо впровадження в Україні цифрового телерадіомовлення. Згідно з планом, протягом 2017 року Концерн РРТ має бути залучено до розбудови національної цифрової мережі з одночасною видачею державному оператору ліцензії провайдера (оператора) цифрової багатоканальної телемережі.

В інтерв'ю «Детектору медіа» директор департаменту дистрибуції та розвитку мережі мовлення «1+1 медіа» Андрій Мальчевський припускав, що поетапне вимкнення аналогового ТБ розпочнеться з початком березня 2017 року.

Згідно з міжнародними зобов’язаннями за угодою «Женева-2006» Україна мала вимкнути аналоговий телевізійний сигнал і перейти на цифру ще влітку 2015 року.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4611
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду