Журналістське розслідування вказує на можливі зв’язки каналу «112 Україна» з Дмитром Фірташем

Журналістське розслідування вказує на можливі зв’язки каналу «112 Україна» з Дмитром Фірташем

14 Листопада 2016
3147
14 Листопада 2016
18:27

Журналістське розслідування вказує на можливі зв’язки каналу «112 Україна» з Дмитром Фірташем

3147
Видання «ЛІГА.net» у своєму розслідуванні щодо власності телеканалу «112 Україна» поставило питання щодо зв’язків каналу із бізнесменом, власником Group DF і телеканалу «Інтер» Дмитром Фірташем. В Group DF такий зв’язок заперечують.
Журналістське розслідування вказує на можливі зв’язки каналу «112 Україна» з Дмитром Фірташем
Журналістське розслідування вказує на можливі зв’язки каналу «112 Україна» з Дмитром Фірташем

Про це йдеться у публікації видання «Хід Бенкендорфа. Що спільного у Фірташа і телеканалу 112 Україна».

Нагадаємо, у квітня телеканал «112 Україна» (ТОВ «ТВ-Вибір», ТОВ «Партнер ТВ», ТОВ «Новий формат ТВ», ТОВ «Лідер ТВ», ТОВ «Аріадна ТВ», ТОВ «Телерадіокомпанія «112-ТВ») розкрив інформацію про свою структуру власності після прийняття відповідного закону. Згідно оприлюднених на сайті телеканалу документів, його кінцевим бенефіціарним власником станом на 31 грудня 2015 року був гендиректор телеканалу Андрій Подщипков.

Повну інформацію про структуру власності можна подивитися на сайті телеканалу окремо для кожної юридичної особи, на які канал отримував ліцензії: ТОВ «ТВ-Вибір»ТОВ «Партнер ТВ»ТОВ «Новий формат ТВ»ТОВ «Лідер ТВ»ТОВ «Аріадна ТВ»ТОВ «Телерадіокомпанія «112-ТВ».

Як пише «ЛІГА.net», на момент розкриття даних виявилося, що канал через ряд офшорів був записаний на жителя Сейшельських островів Івора Омсона.

У липні стало відомо, що група з шести компаній, що мовлять з логотипами «112 Україна», змінила свою структуру власності, директорів і склад частини редакційних рад.

Зі структури власності каналу «112 Україна» вибули кіпрські компанії Secundiana Media 112 Ltd, Tertiana Media 112 Ltd, Quartiana Media 112 Ltd, Quintiana Media 112 Ltd, Sextiana Media 112 Ltd і Septiana Media 112 Ltd, кінцевим бенефіціарним власником яких себе називав бізнесмен Андрій Подщипков.

Андрій Подщипков також пішов з посади директора двох компаній групи «112 Україна». А зі складу редакційної ради каналу вибула Ольга Зубрицька – сестра пана Подщипкова і дружина колишнього креативного продюсера «112 Україна» Віктора Зубрицького, якого міністр внутрішніх справ Арсен Аваков називав медіакоординатором колишнього глави МВС Віталія Захарченка.

Як підкреслює «ЛІГА.net», Подщіпков позбувся нерезидентів, в тому числі компаній, зареєстрованих на території Кіпру. Тепер всі компанії, що входять в структуру телеканалу «112 Україна», належать один одному. При цьому  Івор Омсон зник зі структури власності.

Водночас Івор Омсон продовжує числитися директором (членом правління/адміністратором) дев'яти різних компаній. Зокрема, директором кіпрської Simia Holdings Limited (Колишня Назва - Highrock Holding Limited) разом з ще кількома директорами. Одного з цих директорів звуть Дмитро Фірташ.

Більш того, з 2002 року Івор Омсон очолює кіпрську Heckbert C7 Holding Ltd. Ця компанія в свою чергу є кінцевим власником угорської Ferrous Kereskedelmi KFT, якій належить 25,1% акцій великого українського газовидобувача ПрАТ «Девон».

У звіті латвійського Trasta Komercbanka йдеться, що фінустанова володіє 75% Heckbert C7 Holding. Нардеп Іван Фурсін визнав бенефіціарним володіння банком у своїй електронній декларації. Іван Фурсін - бізнес-партнер Дмитра Фірташа по компанії «Росукренерго» та Юлії Льовочкіної по банку «Кліринговий дім».

Ще одна офшорка, яку очолює Івор Омсон, Elmstad Trading Ltd. Ця компанія була засновником російської ТОВ «Рінвей», якої раніше володіли Дмитро Фірташ і дружина Семена Могилевича.

Івор Омсон також числиться главою кіпрської Berante Investmets Ltd, підписантом якої є ще одна офшорна компанія Brena Services Ltd. Ця компанія також входить в структуру управління Bromso Ltd, кінцевого бенефіціара угорської Global Energy, Mining and Minerals Kft. У документах про екстрадицію Міністерства юстиції США Global Energy і Bromso Ltd значаться як активи Дмитра Фірташа.

Нагадаємо, Дмитро Фірташ зараз перебуває в Австрії. США вимагають його екстрадиції, справа перебуває на стадії апеляції після виграшу українським бізнесменом суду першої інстанції.

У DF Group заперечують зв'язок з новинним телеканалом. «112 не має ніякого відношення до Group DF і до нашого медійного бізнесу», - заявив ЛІГА.net директор з комунікацій групи Олег Арестархов.

У прес-службі «112 Україна» теж запевнили, що ні Дмитро Фірташ, ні Сергій Льовочкін не мають відношення до каналу.

При цьому Арестархов припустив, що Єгор Бенкендорф, який нещодавно перейшов з посади голови правління телеканалу «Інтер», що належить Дмитру Фірташу» на позицію генерального директора каналу «112 Україна», ймовірно, буде створювати на 112-му зіркові проекти, подібні до тих, які є на польському TVN, американських Fox або СNN. Ними могли б бути, на думку менеджера, вечірні шоу «з політичної перчинкою». Зрозуміло, на це потрібні чималі гроші. Мінімальний бюджет хорошого новинного каналу, за словами Арестархова, $25-30 млн. на два роки.

«Якщо канал не зміниться і на ньому як і раніше будуть по колу крутити інтерв'ю з 150-ма депутатами і 50-ма експертами, і при цьому упереміш з такими інтерв'ю канал даватиме новини, то йому неважко буде створити конкурента», - відзначає директор з комунікацій Group DF.

Нагадаємо, 26 вересня у виданні «Страна.ua» вийшов матеріал, з якого випливає, що депутат Олександр Онищенко навесні 2015 року начебто вів переговори щодо купівлі каналу «112 Україна» за дорученням Президента і в його інтересах. Про це заявив сам пан Онищенко, згодом надавши виданню «УП» скани нібито переговорів про можливу угоду.

У коментарі «Детектору медіа» Дмитро Носіков, якого «Страна.ua» у своєму матеріалі назвала нібито автором ідеї створення медіахолдингу, який би об’єднав під одним дахом три провідних новинних телеканали – 5 канал, «112 Україна» та NewsOne, повідомив, що «ніхто нічого не продає».

В інтерв’ю «Детектору медіа» екс-глава департаменту по боротьбі з наркозлочинністю Ілля Кива стверджує, що канал «112 Україна» належить Віктору Зубрицькому.

Також чутки щодо переговорів про купівлю цілого ряду каналів оточенням Петра Порошенка «Детектору медіа»  прокоментував  народний депутат від БПП Григорій Шверк, який в 2014-2015 роках був заступником голови Нацради. Зокрема він сказав, що канали «112 Україна» і NewsOne хотіли б знайти покупців, але не знайшли – принаймні поки.

Андрій Подщипков відреагував на повідомлення у ЗМІ щодо переговорів з приводу продажу телеканалу та заявив, що Олександр Онищенко був потенційним покупцем і діяв у власних інтересах.

Тим часом Віктор Зубрицький в інтерв'ю ДМ заявив, що вів переговори про продаж «112 Україна» з представниками Президента.

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3147
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
"БОЛЬШОЕ ИНТЕРВЬЮ": ЗАДАЙТЕ ВОПРОС ВАДИМУ НОВИНСКОМУ
2720 дн. тому
В понедельник, 14 ноября, гостем программы "Большое интервью" с Павелом Кругляковскием на телеканале NewsOne будет народный депутат от "Оппозиционного блока" Вадим Новинский. Напомним, начало программы - в 22:00. Для того чтобы ваши вопросы Новинскому были заданы во время программы, оставляйте их в комментариях к этому сообщению или же звоните в студию во время эфира по телефонам: - 0 800 2000 70 - 0 800 2000 10
NEWSONE
2720 дн. тому
Ток-шоу "Большое интервью" с Е.Киселевым(NEWSONE) не будет больше.да,будет Киселев работал на канале 112
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду