Суд у Німеччині засудив до позбавлення волі тих, хто брали хабарі від одного з власників каналу «Інтер»

Суд у Німеччині засудив до позбавлення волі тих, хто брали хабарі від одного з власників каналу «Інтер»

28 Січня 2017
1551
28 Січня 2017
12:31

Суд у Німеччині засудив до позбавлення волі тих, хто брали хабарі від одного з власників каналу «Інтер»

1551
У Німеччині визнали винними у корупції в особливо великих розмірах екс-комісара земельної поліції та екс-агентку «штазі», послугами яких користувався, зокрема, й український бізнесмен, співвласник групи каналів «Інтер» Дмитро Фірташ.
Суд у Німеччині засудив до позбавлення волі тих, хто брали хабарі від одного з власників каналу «Інтер»
Суд у Німеччині засудив до позбавлення волі тих, хто брали хабарі від одного з власників каналу «Інтер»

Як зазначає DW.com, у судовому процесі, присвяченому розгляду одного з найгучніших корупційних скандалів Німеччини минулого року, до якого причетний, зокрема, й відомий український олігарх Дмитро Фірташ, було поставлено крапку у п'ятницю, 27 січня.

Земельний суд у північнонімецькому місті Шверіні виніс вирок у справі колишнього головного комісара кримінальної поліції землі Мекленбург-Передня Померанія Гайнца-Петера Гандорфа  та екс-агентки спецслужби НДР «штазі» Крістіни (Ніни) Вілкенінґ.

Колишнього держслужбовця засудили до трьох років ув'язнення за отримання хабарів у особливо великих розмірах, розкриття службових таємниць та ухиляння від сплати податків. Вілкенінґ, яка називає себе «приватною детективкою», муситиме провести у в'язниці два роки і десять місяців. Окрім як у дачі хабарів, її також визнали винною в підбуренні до видачі службових таємниць, повідомили у прес-службі суду.

Упродовж семи років спільництва засуджених, під час якого держслужбовець отримував від «детективки» грошову винагороду за надання різного роду службової інформації, був і випадок, пов'язаний із Дмитром Фірташем. Саме на цьому етапі Вілкенінґ і Гандорф потрапили в поле зору слідчих. 

Аби уникнути своєї екстрадиції з Австрії до США, де йому загрожує конфіскація майна і багаторічне ув'язнення за звинуваченнями в корупції, Дмитро Фірташ, за даними прокуратури Шверіна, звернувся за послугами до Вілкенінґ. Та ж, своєю чергою, дала доручення тодішньому комісару зв'язатися з американськими правоохоронними органами і спецслужбами та отримати внутрішню інформацію у справі олігарха.

Попри те, що операція зрештою провалилася, жінка, за даними обвинувачення, заплатила спільнику за роботу 26 тисяч євро. Усього у зв'язку з випадком Дмитро Фірташа, як заявляли представники прокуратури в суді, Вілкенінґ отримала близько 420 тисяч євро. При цьому сама вона визнала в суді, що особисто отримала близько 110 тисяч євро за роботу, пов'язану зі справою олігарха. 

Загалом за виконання різних доручень колишній комісар, за даними слідства, за час спільництва отримав від екс-агентки близько 270 тисяч євро. Якби замовлення Дмитра Фірташа було виконане, за роботу Вілкенінґ могла б отримати від бізнесмена загалом до 750 тисяч євро, заявило на суді обвинувачення.

Терміни ув'язнення засуджених за час перебігу процесу були суттєво скорочені через те, що обидва визнали свою провину. Спочатку їм загрожувало до десяти років ув'язнення. Останньою вимогою обвинувачення були три роки і два місяці в'язниці для екс-комісара та три роки - для Вілкенінґ.

Утім, до відкриття кримінальної справи проти самого Дмитра Фірташа судовий процес у Німеччині поки що так і не призвів. Хоч до «шпигунської» справи і було додано доручення за особистим підписом Дмитра Фірташа, видане тодішньому комісару і його помічнику, що DW підтвердили й адвокати олігарха, потенційна кримінальна складова дій олігарха не була темою судового засідання, заявили в суді. Представники мільярдера ще минулого року відкинули будь-які закиди, пославшись на те, що Фірташ, мовляв, не знав, що насправді ці особи були співробітниками поліції, а представлені вони були бізнесмену як адвокати.

Нагадаємо, У США Дмитра Фірташа звинувачують у тому, що він за допомогою хабарів на загальну суму у 18,5 мільйонів доларів хотів отримати дозволи на видобуток титану в Індії. Олігарху загрожує до 50 років тюрми і конфіскація всіх активів.

Навесні 2015 року у суді першої інстанції в Австрії, де перебуває олігарх, Фірташ здобув перемогу, його адвокати домоглися відмови у видачі олігарха до США.

Пізніше Дмитро Фірташ був оголошений у розшук Антикорупційною прокуратурою Іспанії разом з двома своїми імовірними спільниками - громадянами України. Його звинувачують у відмиванні грошей, повідомив представник іспанської прокуратури. Одночасно з видачею ордера на розшук у Барселоні і в місті-курорті Марбельї 24 листопада були затримані п'ять інших ймовірних спільників олігарха.

За даними прокуратури, ці люди створили для Фірташа низку офшорних компаній, хоча певна частка капіталів осідала в Іспанії та вкладалася в нерухомість. Йдеться, за даними прокуратури, про «десятки мільйонів євро незаконного походження».

Прокуратура Відня (Австрія) підтвердила отримання запиту на екстрадицію українського бізнесмена, власника каналу «Інтер» Дмитра Фірташа до Іспанії. Рішення ухвалюватиметься після вивчення змісту запиту.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1551
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду