detector.media
13.11.2016 10:24
Радіостанції повинні шукати нових виконавців, а не крутити після введення квот лише «Океан Ельзи» - Вакарчук
Радіостанції повинні шукати нових виконавців, а не крутити після введення квот лише «Океан Ельзи» - Вакарчук
Український музикант, лідер рок-гурту «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук вважає, що деякі радіостанції намагаються знівелювати запровадження квот на україномовні пісні.

Про це він написав у своєму блозі у виданні «Новое время».

Святослав Вакарчук зазначив, що в цілому як людина, яка вірить у ринкові принципи, не є прихильником запровадження квот. «Питання квот в Україні завжди було дуже політизованим. Я так і не зрозумів, звідки беруться цифри, скільки української музики має бути в ефірі», - написав музикант.

Водночас він погоджується, що українська культура вимагає державного протекціонізму.

«Зрозуміло, що Україна, культура якої сотні років потерпала від придушення і свідомої маргіналізації, опинилась у несприятливих умовах, оскільки до 1991 року увесь час існували обмеження проти української мови. Тому було б не зовсім чесно сказати: «А тепер у нас вільний ринок, нехай все розвивається, як є». Довгий час українська мова була не у привілейованому становищі, а навпаки, тому зрозуміле бажання просувати україномовний продукт», - зазначив співак.

Святослав Вакарчук також пише, що керівництво радіостанцій, які не є великими прихильниками просування україномовного продукту, можуть поставитися до їх запровадження формально.

«З іншого боку, ми прекрасно розуміємо, що якщо без підготовки ввести квоти для україномовної музики, це матиме два наслідки: перший – на радіостанціях буде з’являтися українська музика, якість якої буде поступатися західній, і це буде створювати комплекс меншовартості у слухачів. Друге – ті, хто насправді не є великими прихильниками просування україномовного продукту, почнуть цинічно, а інколи навіть саркастично виконувати формальні вимоги, щоб абсурдизувати ці квоти», - вважає музикант.

У Святослава Вакарчука викликає подив, навіщо деякі власники радіостанцій ставлять кожні 10-15 хвилин музику гурту «Океан Ельзи», ніби показуючи, що в Україні немає іншої музики.

«Таким чином вони, по-перше, дратують слухачів, адже ніхто не хоче слухати одну й ту саму групу кожні десять хвилин, по-друге ж, висміюють ініціативу щодо квот на україномовну музику в цілому», - зазначає співак.

На думку Святослава Вакарчука, це відбувається через те, що в Україні не збалансовані державні інтереси.

«Зараз державні чиновники з усієї сили нав’язують квоти, намагаючись якнайшвидше збільшити кількість україномовного продукту і думаючи, що він за рік стане суперякісним і цікавим. Програмних директорів більшості радіостанцій взагалі цікавить лише заробляння грошей, а українську музику як велику національну ідею вони в душі всерйоз не сприймають. Як наслідок, відбувається перетягування канату: одні роблять крок, інші намагаються максимально його знівелювати», - впевнений він.

На його думку, це перетягування канату показує відсутність справжнього внутрішнього консенсусу з цього приводу. Співак вважає, що має бути добровільна згода обох сторін робити все українське популярнішим і кращим.

«Для цього потрібно, щоб держава, окрім квот, давала українській музичній індустрії більше можливостей проявити себе: це і податкові преференції, і більше вкладання грошей в культуру. Я не маю на увазі державні замовлення. Будуйте зали, зробіть ремонт у будівлях державних підприємств, пов’язаних зі звукозаписом, найміть спеціалістів, працюйте з радіостанціями не як наглядач, а станьте їхніми партнерами. З іншого боку, директори радіостанцій не повинні висміювати квоти. Це має бути спільний рух в одному напрямку», - наголосив Святослав Вакарчук.

Він також нагадав, що в інтернеті є безліч цікавої, прогресивної української музики.

«Можливо, частина з неї не дуже якісно записана, але ми всі разом можемо над цим попрацювати, і тоді вона зазвучить значно краще. Великою мірою ця музика вже сьогодні готова для якісних ефірів, але для цього потрібно, щоб скаути радіостанцій ходили на концерти, вишукували ці пісні в інтернеті, як це робиться в усьому цивілізованому світі», - зазначив він.

Святослав Вакарчук зауважив, що представники радіостанцій не шукають нових українських виконавців.

«Скажіть мені, коли в останній раз представники радіостанцій ходили по роботі в різні клуби в українських містах, враховуючи районні центри, заради того, щоб почути і відшукати нову українську музику? Вони цим практично не займаються. Їм зручніше, щоб «Океан Ельзи» або хтось інший випустив новий альбом, щоб його можна було крутити по колу. Я вважаю, що така позиція не призведе ні до чого хорошого», - написав він.

Співак хотів би, аби запровадження квот дозволило радіослухачам почути нових молодих виконавців.

«Здавалось би, нам мало б бути вигідно, що наші пісні частіше крутять на радіостанціях, оскільки від цього ми отримуємо роялті, і ця система в Україні як-не-як працює. Однак я хотів би, щоб цей час заповнювався молодими музикантами, які ще не повною мірою проявили себе, оскільки це збагатить українську музику. А якщо ж ми справді почнемо отримувати більше грошей через більшу кількість ротацій на радіостанціях, я обіцяю, що всі ці кошти ми витратимо або на запис в студіях молодих музикантів, або на допомогу їм у придбанні інструментів.  Я закликаю всіх – і державу, і радіостанції – з учасників конфлікту стати учасниками спільної справи. А спільна справа означає взаємну довіру, підтримку і допомогу», - закликав він.

Нагадаємо, 8 листопада набув чинності закон «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах)», який запроваджує на радіо квоти на пісні українською мовою та ведення програм українською мовою.

Квоти вводяться поступово, протягом трьох років. Але вже з 8 листопада 2016 року радіостанції зобов’язані будуть транслювати у часових проміжках з 7:00 до 14:00 та з 15:00 до 22:00 щонайменше 25% пісень українською мовою та вести протягом доби щонайменше 50% програм українською мовою.

Фото: dpchas.com.ua

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY