Концерн розбрату

Концерн розбрату

6 Лютого 2015
4665
6 Лютого 2015
12:18

Концерн розбрату

4665
Поки чиновники змагаються за посаду голови КРРТ, проблема відновлення мовлення на сході країни не вирішується — експерти
Концерн розбрату
Концерн розбрату

Четвертого лютого міністр інформаційної політики Юрій Стець заявив про рішення уряду відсторонити Олександра Півнюка з посади генерального директора Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення (КРРТ), звинувативши його в саботажі відновлення трансляції українських телеканалів та радіостанцій на сході.

 

Заяві Юрія Стеця передував початок 21 січня луганським управлінням СБУ кримінального провадження проти керівництва Луганської філії Концерну РРТ за фактом сприяння діяльності терористів. Перед тим керівництво Луганської філії змінилося: виконувачем обов'язків директора став Віктор Дриндак. Олександр Півнюк захищав попереднього керівника Луганської філії Володимира Улезька, який, з його слів, не зміг залишатися на посаді за станом здоров'я: «Він переніс інфаркт та операцію на серці, тому вже просто не може керувати. Ця людина зробила дуже багато для збереження українського мовлення у Луганську». Натомість голова Луганської обласної державної адміністрації Геннадій Москаль звинуватив Володимира Улезька у фіктивній перереєстрації переїзду Луганської філії до Лисичанська та продовженні співпраці із сепаратистами в Луганську. За даними пана Москаля, саме після його звернення було звільнено керівника Луганської філії.

 

Юрій Стець заявив, що Олександр Півнюк - «це саме та людина в державі, яка, як на мене, саботує відновлення трансляції українських телеканалів та радіостанцій на сході. Він, а також його підлеглі сприяють поширенню телесигналу російських телеканалів та телеканалів так званих ЛНР, ДНР на тимчасово окупованих територіях. Так це чи ні, дізнаємось протягом найближчих днів від компетентних органів. Я свою думку озвучив».

 

У відповідь Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації (Держспецзв'язку), в підпорядкуванні якої перебуває КРРТ, повідомила, що Олександр Півнюк юридично наразі залишається генеральним директором КРРТ, оскільки досі немає рішення уряду про його відсторонення від виконання обов'язків. А відновлення трансляції українських телеканалів на чотирьох (на даний момент) неконтрольованих Україною РТПС та припинення трансляції ними російських каналів, на переконання відомства, можливі тільки шляхом відновлення контролю над територією, на якій вони розташовані.

 

Також Держспецзв'язку звинуватила Міністерство інформаційної політики в бажанні підпорядкувати КРРТ собі: «Як відомо, КРРТ за роки свого існування кілька разів перепідпорядковувався різним відомствам - найчастіше, ним "мінялись" Держтелерадіо та Адміністрція зв'язку, яка мала різні назви. Як тільки КРРТ опинявся в одному відомстві, друге починало підготовку обґрунтування повернення його собі. Сьогодні в Уряді на розгляді є кілька варіантів документів про перепідпорядкування концерну, в тому числі Мінінформполітики. Не виключаємо, що введено в дію один із сценаріїв такого підпорядкування».

 

Держспецзв'язку звернула увагу, що риторика Юрія Стеця про «зраду і саботаж» збігається з риторикою групи колишніх і відсторонених працівників КРРТ (на чолі з колишнім виконувачем обов'язків генерального директора Костянтином Захаренком), які вже багато місяців домагаються звільнення Олександра Півнюка з посади.

 

«Детектор медіа» запитала в експертів ринку про їхню думку стосовно цієї ситуації.

 

«Я думаю, що, як це зазвичай буває, йдеться про контроль над грошима, структурами і т. ін. Тобто я не вважаю риторику тих сил, які ведуть боротьбу проти Півнюка, цілком щирою, - каже Роман Хіміч, телекомунікаційний експерт, член Громадської ради при Національній раді з питань телебачення і радіомовлення. - На мою думку, закиди про саботаж просто безглузді: для початку потрібно відновити фізичний контроль України над захопленими територіями й тією технічною інфраструктурою, яка там є. Якщо ж говорити про другу частину закидів - що КРРТ продовжує фінансувати мовлення захоплених веж, - то справа в тому, що Концерн перебуває в самому низу виконавчої вертикалі. Весь цей рік Олександр Півнюк і голова Держспецзв'язку Володимир Звєрєв щотижня особисто звітують прем'єр-міністру. Тобто Півнюк - це суто виконавець, який робить те, що йому кажуть. І для мене це спроба зробити з нього цапа-відбувайла».

 

Схожої думки притримується й Катерина М'ясникова, виконавча директорка Незалежної асоціації телерадіомовників і голова Громадської ради при Нацраді. «Якщо є конкретні звинувачення проти посадовця, їх потрібно висунути, - вважає вона. - Концерн можна було би вважати саботажником, якби держава в складній ситуації виділила гроші на відновлення вишок та вирішила питання землевідведення, а концерн при цьому залишався би бездіяльним. Але чи мало це місце? Я не розумію (зі звинувачення, яке висунув Юрій Стець. - «Детектор медіа»)».

 

Пані М'ясникова зауважує, що зараз діяльність Міністерства інформаційної політики виглядає не до кінця демократичною та зрозумілою. Закиди Держспецзв'язку стосовно намірів Юрія Стеця підпорядкувати КРРТ Мінінформполітики очільниця Незалежної асоціації телерадіомовників прокоментувала таким чином: «Я цьому не здивуюся, хоча вважаю, що концерн - це підприємство зв'язку і має підпорядковуватися міністерствам і відомствам, які регулюють саме зв'язок».

 

І доки точиться боротьба за крісло директора КРРТ, складна ситуація з мовленням на сході не вирішується. «В нас немає законодавства для подібних ситуацій, - скаржиться Катерина М'ясникова. - Наприклад, члени нашої асоціації в Ровеньках, Луганську, Красному Лучі хотіли б мовити зі звільнених територій. Для цього їм потрібно виділити тимчасову частоту. Але за законом, отримати в користування частоту можна лише на основі конкурсу. Ті компанії, які там працюють зараз, фактично отримали дозвіл на технічне мовлення. Тобто це така добра воля Національної ради, яка намагається принаймні якось вийти з ситуації».

 

Проблема полягає і в фінансуванні. Наприклад, радіостанції для відновлення мовлення потребують близько мільйона гривень. У невеликих компаній, роботу яких варто було би поновити в першу чергу, оскільки вони несуть локальний контент, дуже часто не вистачає на це коштів. «Ми як асоціація зараз шукаємо джерела фінансової допомоги, щоб невеликі мовники могли відновити технічне обладнання, - коментує Катерина М'ясникова. - Ще одне важливе питання - відновлення вишок. У таких містах, як Слов'янськ, вишку просто підривали, коли залишали населений пункт або безпосередньо під час боїв. А є місця, звідки можна мовити, але там немає вишок. Наприклад, щоб покрити південну частину Луганської області, вишки потрібно встановити. Тому держава зараз має потурбуватися про те, щоб, по-перше, провести всі необхідні процедури для виділення землі під нові вишки, а потім - для пошуку коштів, щоб відновити їх там, де їх було зруйновано, або побудувати нові там, де їх раніше не було».

 

Мабуть, не буде великим перебільшенням сказати, що поки питання з очільником КРРТ остаточно не вирішиться, роботу концерну буде фактично паралізовано. Й від цього не виграє ніхто в Україні, окрім декількох осіб, які потішать свої кар'єрні амбіції.

 

Фото - espreso.tv

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4665
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
boss
3375 дн. тому
Стеця надо разогнать вместе с его шарашкой.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду