Що спільного в Китаю та Росії?

Що спільного в Китаю та Росії?

17 Січня 2024
1455
17 Січня 2024
08:00

Що спільного в Китаю та Росії?

1455
Спостереження під час відвідування Тайваню.
Що спільного в Китаю та Росії?
Що спільного в Китаю та Росії?

— Скажіть, Галино, чи китайці до вас уже приїжджали? — періодично запитують у мене знайомі американці, маючи на увазі можливу зацікавленість Китаю в майбутній відбудові України. Вони при цьому завжди стурбовані й натякають, що пропозиції Китаю типу «інфраструктура в обмін на ресурси» — це міг би бути троянський кінь.

Учергове я відповідала на це запитання в грудні у столиці Тайваню Тайбеї, під час присвяченого глобальному впливу Китаю саміту. Саміт був справді глобальний, бо зібрав кілька сотень учасників з усіх куточків світу: обох Америк, Африки, Азії, Європи. І завдяки цьому було чудово видно, що Китай не тільки вправно застосовує одні й ті самі інформаційні прийоми в різних країнах, але й що ці прийоми дуже схожі на російські.

 

 Хочете поговорити на Тайвані про Китай — змиріться із заходами безпеки.

 

 Якщо свідома кав’ярня на районі в Тайбеї підтримує Україну, то вона підтримує й Гонконг

 Свіжі тайбейські вказівники до укриттів на випадок бомбардувань

Простий приклад такої схожості: нещодавно на Тайвані «знайшли» американські біолабораторії. Складніший приклад: як і Росія, Китай позиціює себе не як націю, а як окрему цивілізацію з довгою історією.

 Розмови про китайську цивілізацію — на полях торішнього Шанхайського форуму.

 

 На Amazon можна купити книжку про те, що «підйом Китаю — це підйом не звичайної країни, а країни іншого типу, цивілізаційної держави, нової моделі розвитку та нового політичного дискурсу, який ставить під сумнів багато західних припущень про демократію, належне управління та права людини».

 

 А на китайському телебаченні можна подивитися шоу «Коли Маркс зустрів Конфуція», де герої обговорюють вічне протистояння Китаю та Заходу. Шоу було презентовано восени 2023 року в Пекіні під час Національної конференції з питань пропаганди, думок і культури.

Саме спираючись на концепцію країн-цивілізацій, Росія й Китай намагаються переконати решту світу, що вони поважають одна одну в спільній боротьбі проти глобалізму. Поважати одна одну — означає не втручатися в справи одна одної на противагу Заходу, який їх постійно критикує. І саме за допомогою концепції цивілізацій Росія й Китай обґрунтовують свої територіальні претензії.

При цьому Китай уміє знаходити ключ і до демократій, і до автократій. У демократичних країнах, зокрема, йому потрібно працювати з медіа, розповсюджуючи з їхньою допомогою дезінформацію. В автократіях для цього немає потреби: натомість там Китай працює з елітами, яким, серед іншого, дуже подобається ідея, що для економічного розвитку не потрібно бути демократією.

Визнаючи феноменальну схожість дезінформаційних підходів Росії й Китаю, дослідники дезінформації з різних країн, включно з військовими інституціями найвищого рівня, прагнуть довести їхню скоординованість, якби вона мала місце. Але поки що ті дослідження, які я бачила, впевнено доводять лише, що Китай наслідує Росію. Можливо, одна з причин полягає в тому, що китайські спеціалісти з інформаційних операцій їздили навчатися в Москву. І як кажуть, до 2020 року включно — також і в Київ.

— Здається, китайці до нас стосовно відбудови ще не приїжджали, — відповіла я на запитання під час саміту в Тайбеї. — Але це не означає, що Україна їм нецікава. Можливо, Китай традиційно має час почекати — наприклад, якщо західні партнери розчаруються темпом українських реформ і пригальмують свою підтримку.

Адже Китай не перейматиметься ані через стан наших медіа, ані антикорупційних органів, ані судів, ані інших демократичних інституцій.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1455
Читайте також
13.03.2024 09:00
Галина Петренко
1 580
02.06.2023 11:00
Галина Петренко
«Детектор медіа»
2 361
10.03.2023 09:00
Галина Петренко
«Детектор медіа»
2 475
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду