Телеканал «Донеччина.TV» під час війни: про війну — зблизька

Телеканал «Донеччина.TV» під час війни: про війну — зблизька

11 Липня 2023
1341

Телеканал «Донеччина.TV» під час війни: про війну — зблизька

1341
На ютуб-сторінці медіа майже немає власних матеріалів. Контент розбавляється зум-сесіями журналістів із місцевими посадовцями.
Телеканал «Донеччина.TV» під час війни: про війну — зблизька
Телеканал «Донеччина.TV» під час війни: про війну — зблизька

«Детектор медіа» продовжує масштабне дослідження якості контенту регіональних телеканалів під час великої війни. Ми регулярно проводимо кількісно-якісний моніторинг новин телеканалів східних і південних областей України. Його результати дозволяють читачам обрати джерела, які дотримуються стандартів, а медійникам — попрацювати над помилками та покращити свій інформаційний контент.

Зараз, окрім цих двох завдань, ми хочемо з’ясувати, як живуть і працюють телеканали в областях, постраждалих від російської агресії. Оскільки деякі з цих каналів не мають стабільного ефірного мовлення, об’єктом аналізу будуть програми, які вони публікують на ютуб-каналах, — не лише інформаційні, а й авторські публіцистичні програми та студійні інтерв’ю.

За ініціативою очільника Донеччини…

Телеканал «Донеччина.TV» з’явився наприкінці 2017 року: 21 грудня медіа отримало ліцензію на цифрове мовлення від Нацради з питань телебачення і радіомовлення. Тодішній член органу Сергій Костинський відзначав, що запуск мовника «є ініціативою голови Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павла Жебрівського. Телеканал покликаний забезпечити жителів регіону інформацією місцевої тематики».

Працює телеканал на базі комунального підприємства «Регіональна телерадіокомпанія "Регіон-Донбас"». Яке, своєю чергою, зареєстроване у травні 2007 року у Краматорську. Засновницею комунального підприємства є Донецька обласна рада.

«Донеччина.TV» вже потрапляв у поле зору аналітиків «Детектора медіа». У вересні 2019 року телеканал, спільно з колегами з регіону, став учасником моніторингу на дотримання журналістських стандартів. Тоді медіа отримало 4,01 із шести можливих балів. Адже журналісти не завжди дотримувалися балансу думок і рідко забезпечували повноту подачі інформації. Крім того, в етері були кілька сюжетів з ознаками замовності.

Восени 2021 року телеканал отримав попередження від профільної Нацради. За повідомленням регулятора, через «недотримання порядку розміщення логотипа і даних про виробника програм, програмної концепції, а також рекламного законодавства». Зокрема, «в ефірі телеканалу "Донеччина•TV" транслювалися передачі без назви, передача "Ukrlife TV інтерв’ю" не містила ім’я автора, а в програмах "За лаштунками з Марією Дерев’ягіною", "Відкривай Німеччину" та "Армія сьогодні" не було адреси виробника».

Нині телеканал має власний сайт, який можна похвалити за відкритість: тут є і структура власності, і контакти, і навіть виписка з ЄДР. Ще мають сторінку у фейсбуку (19 тисяч підписників), в інстаграмі (майже 2 тисячі), телеграм-канал (430 підписників). І, звісно ж, ютуб-сторінку (5,8 тисячі підписників). Останню створено в лютому 2018 року. Раніше на ресурсі, крім новин, публікували різноманітні проєкти. У часи великого вторгнення основний контент — чужі відео про війну й усунення її наслідків, викладені в будні.

Для моніторингу переглянуто 35 відеоматеріалів, оприлюднених у період із 2 червня по 1 липня, а також кілька відео, де журналістка спілкується про нагальне з посадовцями Донецької ОВА та інших державних установ.

Війна близько

Хвалити чи критикувати роботу журналістів «Донеччини.TV» під час великої війни фактично неможливо: на телеканалі майже немає авторського новинного контенту. Левова частка відео, що вийшли в моніторинговий період, — авторства Національної поліції, СБУ, ДСНС або ж певних підрозділів Збройних сил.

Зокрема, кілька сюжетів присвячено роботі спецзагону поліції «Білі янголи», представники якого займаються евакуацією людей із гарячих точок. У звітний період опубліковано чотири матеріали, побудовані за одним сценарієм: поліціянти їдуть на прифронтову територію, спілкуються з місцевими та вмовляють їх виїхати в безпечніше місце.

Відео щоразу беруть за живе: правоохоронці фільмують знищені обстрілами будинки та втішають переляканих дітей. Які, евакуюючись, часто змушені прощатися з рідними, котрі залишаються вдома, попри вмовляння «білих янголів».

Ще частина відео, опублікованих на ютуб-сторінці «Донеччини.TV», належить іншим підрозділам Національної поліції. Про це свідчить як відповідна плашка, так і тематика. То правоохоронці тренуються деокуповувати території, то допомагають жителям зруйнованих війною громад, то документують воєнні злочини російських терористів. Тут знову багато війни: зруйновані будівлі та згорьовані жителі, змушені виживати під обстрілами.

Варто зазначити, що сюжети від Національної поліції — доволі змістовні: тут є пряма мова самих поліціянтів-героїв відео й синхрони жителів гарячих точок. А в матеріалі про роботу слідчих правоохоронці ще й розповідають, як зустріли велику війну, що найбільше вразило за цей час, що мотивує. Гарна робота. Також на сторінці телеканалу публікують короткі відеопоради від кіберполіції, як не стати жертвою шахраїв онлайн.

Окремим блоком можна виділити відео від СБУ, в якому речниця Служби безпеки в Донецькій та Луганській областях Галина Прищепа розповідає про чергових колаборантів, викритих Службою. У звітний період таких відео на сторінці каналу з’явилося п’ять. Примітно, що майже під кожним у коментарях з’являються проросійські користувачі з коментарями про знищення України та повагу до затриманих.

Є тут й інші відео від Служби безпеки України. Наприклад, про те, як на фронті працює підрозділ під назвою «Група "Вуйко"». Охочих визволяти українські землі запрошують до лав Центру спецоперацій «А».

Коли ж відео медійникам передають представники ДСНС (про що теж свідчить відповідна плашка з логотипом служби), то мова в них зазвичай про ліквідацію наслідків ворожих обстрілів або розмінування територій. На жаль, такого контенту на Донеччині не бракує.

Ще один блок сторонніх матеріалів на телеканалі «Донеччина.TV» — від підрозділів ЗСУ. Трапляються дуже якісні сюжети. Зокрема, про військову та психологічну підготовку воїнів, де були не тільки відео тренувань і розповіді про них, але і пряма мова психологів, самих бійців і військового керівництва. Щоправда, медійники Збройних сил ще не перейшли до сталої практики використання фемінітивів.

 

Бувають і доволі малоінформативні відео від Збройних сил. Наприклад, про захоплення сепаратиста з Маріуполя: у відео — лише короткий шматок допиту полоненого колаборанта й більше нічого.

Суттєвий мінус таких «гостьових» відео — деякі з них розміщені на сторінці телеканалу в розподільчій здатності 240 точок. Тобто в такій, коли «квадрати» на екрані подекуди унеможливлюють прочитання титрів на прямій мові. При тому, що самі сюжети — досить якісні.

Посадовці в кадрі

Окремий блок відео на ютуб-сторінці «Донеччини.TV» — сюжети за участю посадовців Донецької ОВА. Як безпосередні виступи, на кшталт привітання очільника регіону з останнім дзвоником, так і відео з прямою мовою представників адміністрації. Наприклад, про 120-річчя Бахмутського коледжу культури та мистецтв. Яке, судячи з титрів, відзначили в Кам’янці-Подільському на Хмельниччині. У відео фігурувала заступниця очільника Донецької ОВА Юлія Костюніна.

Спілкуються з місцевими посадовцями й журналісти телеканалу. Зокрема, Людмила Загайнова, яка час від часу в проєкті «Докладно» влаштовує зум-сесії із представниками структурних підрозділів Донецької ОВА або інших установ. У моніторинговий період медійниця поспілкувалася з: інспектором Держслужби праці — про стан професійної захворюваності в регіоні, із заступницею директора департаменту АПК та земельних ресурсів обласної військової адміністрації — про завершення посівної, з її колегою з департаменту ЖКГ — про роботу в області програми «єВідновлення».

Ще було онлайн-спілкування з очільницею обласного департаменту освіти й науки, де посадовиця розповіла про те, скільки учнів випустилося зі шкіл Донеччини, скільки закінчили перші класи, про літній відпочинок школярів тощо. А з представником департаменту охорони здоров’я ОВА та представницею Центру контролю і профілактики хвороб журналістка обговорила стан захворюваності в області на кір, хворобу Лайма, хід вакцинальних кампаній та інші суміжні питання. Така інформація для місцевого глядача навряд чи була зайвою.

Нині зробити об’ємний аналіз контенту «Донеччини.TV» неможливо, адже власного продукту на ютубі мовника — небагато. Втім, медійників можна похвалити за те, що навіть під час великої війни, яка безпосередньо торкнулася регіону в назві телеканалу, медіа продовжує роботу.

Ми звернулися до представників телеканалу електронним листом із проханням деталізувати, чи справді «Донеччина.TV» зараз не виробляє власних сюжетів у новини. Та чи пов’язано це з великою війною і обмеженням технічних можливостей? Зрештою, чи досі телеканал позиціонує себе як регіональний мовник? На жаль, наше звернення залишилося без відповіді.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1341
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду