Декодування проросійських інформаційних стратегій у Центрально-Східній Європі: січень 2024-го

Декодування проросійських інформаційних стратегій у Центрально-Східній Європі: січень 2024-го

8 Квітня 2024
1353

Декодування проросійських інформаційних стратегій у Центрально-Східній Європі: січень 2024-го

1353
Збиття Іл-76, Всесвітній економічний форум у Давосі, вступ Швеції до НАТО, питання мобілізації та міжнародної підтримки України опинилися серед ключових тем, якими маніпулювала російська пропаганда у соціальних платформах Польщі, Словаччини, Чехії, Румунії, Молдови, Болгарії, Угорщини та України.
Декодування проросійських інформаційних стратегій у Центрально-Східній Європі: січень 2024-го
Декодування проросійських інформаційних стратегій у Центрально-Східній Європі: січень 2024-го

Цей звіт є частиною спільного моніторингу «Детектора медіа» та LetsData в рамках проєкту EU Disinformation Situation Centre. Його ключове завдання — проведення аналізу в режимі реального часу з метою всебічного розуміння пропагандистського інформаційного впливу Росії, зокрема на Україну, а також на її сусідів — Польщу, Словаччину, Чехію, Румунію, Молдову, Болгарію та Угорщину. У цьому дослідженні ми визначаємо поточні цілі Росії в кожній із країн шляхом вивчення тактик, тем і ключових повідомлень, що використовуються в інформаційних кампаніях. Шляхом проведення порівняльного аналізу інформаційного поля в країнах, які потрапили до дослідження,  аналітики «Детектора медіа» намагалися виявити закономірності в регіональній стратегії Росії, оцінити вплив пропагандистського порядку денного на український інфопростір в умовах повномасштабного вторгнення та запропонувати механізми періодичного моніторингу. На основі таких досліджень із відстеження динаміки та декодування російської інформаційної стратегії, надалі можна буде запропонувати та корегувати заходи для протидії таким стратегіям.

У попередніх звітах у рамках проєкту уже були охоплені такі теми як намагання Росії маніпулювати геополітичними темами в Східній Європі, підсвітлювалися ксенофобія та популізм проросійських користувачів на різних платформах і соцмережах. Також було зроблено спробу виявити мережі скоординованого впливу та російських інформаційних операцій у країнах Центрально-Східної Європи. У подальших звітах охопимо наступні часові проміжки для моніторингу інформаційного простору в досліджуваних країнах і кілька вразливих для маніпуляцій російської пропаганди тем.

 Методологія

Однією з методологічних цілей у рамках дослідження була розробка інструменту аналізу в реальному часі для різних країн і платформ. Для її досягнення було запроваджено автоматизацію збору даних через API різних платформ (інтерфейси прикладного програмування) та інструменти вебскрепінгу, пристосовані до специфіки телеграму, Х (твітеру), фейсбуку і ютубу. Це дозволило отримувати дані про дописи, коментарі, поширення, вподобання, перегляди та пов’язані з цим метадані в режимі реального часу. У рамках дослідження ми називаємо інфопростір певної країни умовно «болгарським» чи «румунським», щоб у першу чергу позначити цільову аудиторію каналів та акаунтів у цих мережах, а не їхнє походження чи відображення місця перебування тих, хто їх адмініструє. Питання походження або права власності на сторінку чи канал є предметом окремого дослідження. У рамках цього аналізу ми зосереджуємося насамперед на аналізі даних, наданих самими соціальними платформами.

Серйозним викликом була розробка геотегування та мовна обробка. Необхідно було обробляти дані на основі їхнього географічного походження, що дало б змогу швидко порівнювати дані між країнами. Для цього були застосовані інструменти обробки природної мови (Natural language processing, NLP) для розуміння контенту місцевими мовами країн.

За допомогою автоматизованих алгоритмів був виділений розповсюджений «зловмисними» акторами масив даних за відповідний період. У цьому дослідженні «зловмисними» акторами називаються суб’єкти-елементи мереж, які беруть участь у діяльності, спрямованій на зміну інформаційного середовища в оманливий спосіб, потенційно підриваючи основні цінності, встановлені демократичні процедури та втручаючись у політичні процеси. До зловмисних акторів ми віднесли канали телеграму і ютубу, акаунти X (твітеру) і фейсбуку, а також фейсбук-групи, згідно з методичними рекомендаціями, розробленими командою LetsData, понад 60% контенту яких містить дезінформаційні повідомлення та які є або можуть бути частиною цілеспрямованих проросійських інформаційних кампаній. Хоча більшість репостів, ретвітів або цитованого контенту виділеного масиву походить із таких акаунтів, не всі канали в мережі підпадають під ці критерії. Акаунти можуть критикувати контент, який вони репостять, утримуючись від його поширення винятково з метою розповсюдження, особливо на платформі X (твітер).

Після цього зафіксовану вибірку LetsData опрацьовували аналітики та практиканти Центру досліджень «Детектора медіа», виокремлювали характерні тренди й показові приклади поширення дезінформації в кожній із країн моніторингу та на основі цього визначали спільні закономірності.

Структура публікацій за країнами та динаміка їхньої появи у січні 2024 року

Для цього звіту було проаналізовано понад 380 тис. публікацій і відео, агрегованих із чотирьох соціальних мереж у восьми країнах Центрально-Східної Європи протягом січня 2024 року. Ми зосередилися на всьому загальнодоступному контенті, що стосується суспільно-політичних тем. Контент про стиль життя, мистецтво та спорт не був предметом дослідження. Дані були зібрані з відкритих/публічних сторінок, груп, каналів та акаунтів у телеграмі, ютубі, X (твітері) і фейсбуку. Цільові країни: Угорщина, Україна, Словаччина, Польща, Чехія, Болгарія, Румунія та Молдова. З інфографіки вище можна побачити, що основною мережею, яка наповнювала масив із даними потенційно дезінформаційних повідомлень у п’яти з восьми країн моніторингу, був телеграм (Польща, Словаччина, Чехія, Молдова, Україна). У Болгарії та Румунії дезінформація розповсюджувалася в січні через фейсбук на одному рівні з телеграмом. Винятком стала Угорщина, де телеграм є менш популярним, і дезінформація тут переважно зосереджувалась у фейсбуку.

На потоковому графіку публікацій у вибірці на основі даних, зібраних LetsData, проглядаються кілька незначних сплесків кількості ймовірних дезінформаційних повідомлень (2 і 4 січня, 12 січня, 15–17 січня, 22–26 січня, 29 січня) і один великий сплеск 24 січня в день падіння російського літака Іл-76 у Бєлгородській області.

2 січня головним новинним приводом став другий за кілька днів масований ракетний обстріл території України. Попередній стався 29 грудня 2023 року. 2 січня, за повідомленням Повітряних сил ЗСУ, російська армія застосувала 99 ракет різних типів, більшість були спрямовані в регіон Києва. Серед застосованих Росією ракет було десять сучасних аеробалістичних «кинджалів», і вдруге з 29 грудня, за даними Білого дому, було використано балістичну ракету північнокорейського походження. Як і 29 грудня, обстріл викликав спекуляції в мережі щодо засобів і цілей Росії, ефективності роботи української ППО.

Сплеск 4 січня частково  пов’язаний із публікацією частини так званих файлів Епштейна, документів зі справи американського фінансиста Джеффрі Епштейна, якого звинувачували в педофілії та організації торгівлі людьми з метою сексуальної експлуатації. Сам Епштейн наклав на себе руки у в’язниці у 2019 році. У медіа вже траплялися «витоки» зі справи й очікується, що загалом у документах будуть згадувати в різних контекстах імена до 200 людей, зокрема бізнесменів, політиків і зірок. В опублікованих свідченнях на початку січня згадується британський принц Ендрю та колишній президент США Білл Клінтон. І хоча згадка імен в записниках чи свідченнях у якійсь справі й близько ще не означає залученість носіїв цих імен до реальних протиправних дій, «справа Епштейна» стала точкою тяжіння для конспірологів і дезінформаторів по всьому світу, які вписують її в поширений наратив про брехливість і таємну злочинну розбещеність західних еліт.

Сплеск 12 січня пов’язаний із візитом в Київ прем’єра Великої Британії Ріші Сунака, під час якого був підписаний безпековий договір між двома країнами. Ця угода стала першою подібною з очікуваної серії двосторонніх угод між Києвом і найбільшими західними країнами, рамки яких були узгоджені на саміті НАТО у Вільнюсі 2023 року. Спекуляції проросійських акторів інформаційного простору стосувалися того, чи є ці угоди реальними «гарантіями безпеки» для України чи лише декларативними «запевненнями». Тож і в країнах моніторингу відбувся загальний сплеск повідомлень, які прагнули дискредитувати та знецінити конкретно цю угоду та загалом підтримку України партнерами.

Ще один сплеск зафіксовано в перші дні роботи Всесвітнього економічного форуму (WEF) у Давосі, який відкрився 15 січня. Ця подія також стала тригером розповсюдження теорії змов. Додатковим подразником для антиукраїнських акторів мережі став виступ Володимира Зеленського на полях форуму.

Зростання кількості дезінформаційних повідомлень у проміжку 22–26 січня спровоковано відразу кількома інформаційними приводами. По-перше, 22 січня держави — членкині НАТО та країна-кандидатка Швеція розпочали найбільші за останні десятиліття навчання Steadfast Defender 2024 («Непохитний захисник»). Цю подію у своїх дописах експлуатували проросійські актори в мережі, звинувативши західні демократії в ескалації. Крім того, 23 січня парламент Туреччини нарешті схвалив заявку Швеції на вступ до НАТО, що також трактувалося в загальному тренді демонізації альянсу. Ще однією темою для коментування на схильних до поширення дезінформації платформах в ці дні стало наростання напруження в США між федеральною владою і місцевою владою штату Техас щодо проблеми незаконної міграції. Причина напруження була в тому, що губернатор штату Техас обмежив доступ федеральної прикордонної служби до ділянки кордону США з Мексикою і встановив там загородження з колючого дроту. Всупереч рішенню Верховного суду США від 22 січня, губернатор відмовився припинити свої дії. До того ж 25 республіканських губернаторів половини американських штатів підтримали владу Техасу в опублікованій 25 січня спільній заяві. Російська пропаганда через ці події передвіщала дезінтеграцію і навіть розпад США на окремі незалежні штати. Кульмінацією використання цього інфоприводу стали тиражовані на пропагандистських платформах слова заступника голови Ради безпеки та експрезидента Росії Дмитра Медведєва від 26 січня про те, що «утворення Техаської Народної Республіки стає дедалі реальнішим».

Найбільшого резонансу і ключовою подією для коментування в дезінформаційних повідомленнях у другій половині січня стало падіння російського літака Іл-76 у Бєлгородській області 24 січня. Росія звинуватила в збитті літака Україну та стверджувала, що на борту перебували та загинули 65 українських полонених, яких везли для запланованого в цей день обміну. Офіційний Київ підтвердив запланований обмін, прямо не підтверджував і не спростував збиття літака, висловив недовіру версії Москви щодо загального контексту подій і закликав до міжнародного розслідування. В будь-якому разі Москва використала ці події для інформаційної атаки на Київ з метою дискредитації ЗСУ та українських посадовців.

Ще один сплеск зафіксований 29 січня в день зустрічі в Ужгороді глави МЗС Угорщини Петера Сіярто з главою Офісу президента України Андрієм Єрмаком і головою МЗС України Дмитром Кулебою, де сторони намагалися знизити напругу між країнами через суперечливу щодо підтримки України у війні політику Будапешта. Цю подію коментували на схильних до дезінформації платформах передусім в самій Україні та Угорщині.

Ключові теми, повідомлення та приклади дезінформаційних повідомлень «зловмисних» акторів у окремих країнах у січні 2024

Болгарія

Перед тим, як розглянути ключові тренди в інформаційному проросійському просторі в Болгарії, можна звернути увагу на один із конспірологічних телеграм-каналів, який уже потрапляв до вибірки дослідження у звіті за грудень 2023-го, The Voice of truth (див. інфографіку вище), або «Гласът на Истината» в оригіналі болгарською. В описі каналу йдеться: «Everything about Covid-cheat, Vaccines, Cabal, Lies and Media Truths. Everything that happens in the World» (Все про Ковід-обман, вакцини, кабалу, брехню та медійну правду. Про все, що відбувається у світі). Його аудиторія налічує майже 3200 підписників. Головні ідеї, які просуває цей канал, стосуються того, що COVID-19 буцімто є продуктом «біолабораторій», а вакцинація від COVID-19 запроваджена для того, щоб керувати людьми.

У січні відбувався економічний форум у Давосі, і маніпулятори не могли пропустити цю подію. По-перше, там вони помітили присутність «швейцарських рептилоїдів». Запевняють, що президент Давосу хоче керувати людьми та невдовзі скасує вибори через штучний інтелект, наводять його цитату. Показовим є відео іноземця, який перебуває в магазині у Москві та розповідає про широкий вибір напоїв, який, попри санкції, більший, ніж у Європі. Не залишили осторонь Україну: запевняють, що застосунок «Дія» — це частина змови світових еліт, що ця програма має на меті контроль над фінансами людей та обмеження їхнього доступу до них через цифрову світову систему. Президента Зеленського називають «наркоманом». Мобілізацію, яку проводять в Україні, характеризують як «відправлення худоби на забій». Ще вони люблять цитувати заступника голови Ради безпеки Росії експрезидента Дмитра Медведєва та його вислови про «незалежний Техас».

Окрім Давоса, згадування про Україну відбувалося на фоні різних подій. Наприклад, телеграм-канал «Bulgarian Military Union “Vasil Levski”» із приблизно 13500 підписників процитував Путіна, що нібито Україна збила ракетою Patriot військовий літак Іл-76, у якому перебували українські військовополонені. Допис набрав понад 100 лайків. Канал «InfoDefenseBULGARIA» з аудиторією близько 5500 підписників розповсюдив інформацію про те, що, за їхніми словами, українські прикордонники здалися в полон, щоб «урятуватися»: «Власне, це найкращий спосіб позбутися того кошмару, яким стала Україна. Загалом, у всякому разі, з порятунком, хлопці». Крім того, на цьому каналі поширювали твердження про «невдалий» контрнаступ ЗСУ, а нібито Захід із самого початку розумів, що він і не може бути «успішним». Так само маніпулятивно була висвітлена тема відставки Залужного. Згадувалися і події, що стосуються постачання техніки та боєприпасів Україні від Західних партнерів.

«DruschbaFM — България» (1200 підписників) опублікував новину про те, що Німеччина доставила боєприпаси «укронацистам» до танків Leopard 2 і БМП Marder, а також камуфляж, каски, автомати тощо. Не обійшла проросійська пропаганда й постать президента України. Допомогу вони називають «вкачуванням» грошей у «кишеню» Зеленського. Також Зеленського згадала правопопулістська партія «Възраждане» на своєму офіційному телеграм-каналі (приблизно 7000 підписників) у контексті його зустрічі з представниками трьох інших болгарських партій (ГЕРБ, ПП-ДБ і ДПС), на якій він подякував за надану допомогу. Автори назвали цю зустріч «жалюгідним видовищем».

Однією з тем в інформаційному просторі Болгарії стала міграційна криза у США на кордоні штату Техас із Мексикою. «Сполучені Штати на крок ближче до громадянської війни», цитата з одного посту з телеграм каналу «Big Brother» (524 підписники). При цьому зросла кількість публікацій, у яких підтримують Трампа. Наприклад, канал «THE NAKED TRUTH» прокоментував заяву губернатора штату Оклахома про підтримку Техасу Національною гвардією так: «Байден, певно, більше не вирішує — вирішує Трамп», пов’язавши цю подію із закликом Трампа до підтримки Техасу. Раніше згаданий ресурс «Bulgarian Military Union “Vasil Levski”» опублікував відео танків, які, за їхніми словами, готуються «зустрічати» адміністрацію Байдена.

Польща

Інфопростір Польщі в січні 2024 року був сповнений повідомленнями про масові фермерські протести в низці європейських держав, зокрема в Польщі, Італії, Франції, Німеччині, Румунії та Бельгії. Підставами для акцій протесту було запровадження заходів Зеленої Угоди ЄС, яка регулює використання хімічних добрив, наслідком чого є підвищення цін на виготовлення сільськогосподарської продукції та завдання збитків аграріям. Пов’язаними з темою цього інфоприводу були дописи про блокування автомагістралей фермерами на польсько-українському кордоні та акції протесту проти транзиту дешевшого українського зерна. Також темою для публікацій була тема НАТО, зокрема процес вступу Швеції до НАТО та військові навчання Північноатлантичного альянсу Steadfast Defender 2024, які стали предметом маніпуляцій і насмішок у середовищі польських антизахідних і проросійських телеграм-каналів. Із загостренням міграційної кризи на кордоні Мексики та США (штат Техас), з’явився інфопривід для низки публікацій, які демонстрували слабкість уряду США у врегулюванні внутрішньої кризи, наголошували на можливості створення незалежної держави Техас та початку другої громадянської війни в США. Останні два твердження пов’язані з висловами російського експрезидента Дмитра Мєдвєдєва щодо кризи в Техасі, які тиражували користувачі в Telegram.

Остання декада січня була сповнена публікаціями маніпулятивного характеру про конфлікт між федеральним урядом США й управлінцями штату Техас у врегулюванні міграційної кризи на кордоні з Мексикою. До прикладу, Olej w Głowie (8 тис. підписників) без посилання переказує вигадану статтю видання Al Arabiya (пошук на сайті видання чи key words через google не дає результатів — «ДМ») і пише: «Відокремлення Техасу було б фатальним для Америки, вважають експерти. Якщо Техас оголосить про незалежність від США в результаті міграційної кризи, країна втратить свою найпотужнішу економіку». Повідомлення такого типу слугують інтересам Кремля, а саме — підривають довіру до внутрішньої стабільності США, економічної міці держави, її провідної ролі в західному альянсі, а звідси — надійності Штатів як військового союзника. Така риторика резонує та посилюється на фоні зриву фінансування військової допомоги Україні та Ізраїлю.

Темою для обговорень була постать фінансиста і мільярдера Джеффрі Епштейна, звинуваченого у торгівлі людьми з метою сексуальної експлуатації. Розкриття вмісту так званого «Списку Епштейна», переліку відвідувачів острова, де надавали сексуальні послуги неповнолітні особи, спровокували обговорення цієї теми. Можна припустити, що такі публікації могли бути використані Росією для дискредитаційної кампанії проти держав Заходу та деяких американських і європейських високопосадовців, апелюючи до моральних цінностей і спрямовуючи повідомлення на консервативні прошарки населення. Наприклад, невеличкі польські телеграм-канали на кшталт TRUMPOLINA INFO (менше тисячі підписників), які поширюють теорії змови, пов’язували скандал навколо Епштейна з деградацією західної політичної еліти та доводили його зв’язки з Бараком Обамою та Хантером Байденом (сином чинного президента США Джо Байдена).

Ці дрібніші канали посилаються чи репостять подібні тези з більших англомовних конспірологічних каналів, перекладаючи їх польською. Наприклад, із каналу Tironianae Z (понад 40 тис. підписників) або Q) The Storm Rider / Official Page (понад 188 тис. підписників), створюючи хаотичну мережу репостів, у якій установити першоджерело та правдивість інформації, на яку посилаються чи оприлюднюють, майже неможливо.

30 січня було опубліковано низку однотипних дописів у п’яти телеграм-каналах, які звинувачують держави НАТО в низькій боєздатності їхніх армій і у спробах приховати актуальні проблеми суспільства через тези про потребу підготовки населення до війни з Росією. Наприклад, канал Niezależny dziennik polityczny (12 тис. підписників), посилаючись на слова ексміністра зовнішніх справ Австрії, стверджував, що «проблема не лише у відсутності амуніції та застарілій військовій техніці, яку зараз продають в Україну, а й у самих солдатах, їхній освіті та боєготовності». Деякі публікації дискредитували боєздатність армій держав-союзниць через саркастичні відео недолугості військових НАТО під час тренувань, наприклад таке відео поширював уже згаданий телеграм-канал Niezależny dziennik polityczny або аналогічний допис у мережі X (Twitter), на акаунті Andrew Stapel (понад 8 тис. підписників). Відео, яке використовується в цій публікації, не є оригінальним записом навчань Steadfast Defender 2024, а є фейком і зроблено задовго до їхнього початку. Відео було зняте щонайменше у 2015 році та опубліковане на порталі Military.com.

Румунія

 

У січні 2024 року в Україні обговорювали обсяги мобілізації та закон про мобілізацію. Хоча це внутрішнє питання України та безпосередньо не стосується Румунії, ворожа пропаганда намагалася всіляко дискредитувати процес вербування до ЗСУ. Зокрема, це відбувалося через розгойдування теми корупції в ТЦК, через прирівнювання мобілізації до неодмінної смерті в російському полоні або під час виконання бойових завдань, а також через поширення неправдивого повідомлення про те, що українські солдати з безвиході масово здаються в російський полон. Приміром, у румунському сегменті телеграму канал VOLNICI (3,1 тис. підписників) поширював маніпулятивне відео, в якому йдеться про те, що всі без винятку працівники українських ТЦК буцімто отримують по 8 тисяч гривень за кожного «відловленого» призовника та по 4 тисячі гривень — за вручення повістки. «8000 гривень в Україні за запрошення на “м’ясну сковорідку”», – йшлося у підписі до відео. Також канал Rusia vs Nato/S.U.A зі свастикою на синьо-жовтому тлі на аватарці поширював відео із пабліка неонацистського угруповання «Русич» (воює проти України на боці російської армії), на якому буцімто українські військовики масово здаються в російський полон. «Ці українські вояки після тривалого бою здалися цілим взводом», — таким підписом супроводжувалося відео. Також пропагандисти VOLNICI «порівнювали», що для українських чоловіків є більш ганебним — загинути під час бойового завдання чи потонути в річці Тиса, тікаючи від мобілізації за кордон: «Тонути у воді, намагаючись уникнути полону, чи бути мобілізованим на фронт і стати м’ясом на сковороді».

Ворожа пропаганда також маніпулювала безпековими питаннями (зокрема у розрізі новин про Румунію як східний фланг НАТО). Мовляв, найбільші за останні десятиліття навчання Steadfast Defender 2024, які почалися в січні, — це, за версією фейсбук-«пабліку» Info fresh (1,8 тис. підписників), підготовка до війни з Росією, яку країни НАТО неодмінно програють, бо буцімто мають застарілу техніку та «відсталі армії». При цьому пропагандисти посилаються на слова ексміністерки закордонних справ Австрії Карін Кнайсль, чиє весілля відвідував Путін, яка нині живе в Росії та чия позиція є прокремлівською.

У січні відбувався Всесвітній економічний форум у Давосі (одна з центральних тем — війна проти України), під час якого Румунія й Україна почали перемовини щодо двосторонньої безпекової угоди. Під час форуму міністерка закордонних справ Румунії Лумініца Одобеску сказала, що задля власної ж безпеки західні союзники мають докластися до стратегічної поразки Росії в Україні. У відповідь пропагандисти, зокрема акаунт у мережі Х (Twitter) Nae Moromete з аудиторією 3,4 тис. підписників, почали розганяти панічні повідомлення про те, що Румунія буцімто збирається включитися у війну та «воювати до останнього румуна».

Одна з тем румунського інформпростору у січні стосувалася експорту українських товарів через Румунію та блокування фермерами українсько-румунського кордону. Фермерські протести стали політизованими у Польщі та Словаччині — так само і в Румунії є зацікавлені в тому, щоб порушити й маніпулювати цим питанням під час виборчого процесу (цього року тут пройдуть чотири виборчі кампанії). При цьому Румунія насправді економічно виграла від блокувань на польському кордоні, бо частина експорту переорієнтувалася на Румунію. Румунські фермери блокували рух вантажівок на пунктах пропуску «Сірет — Порубне» та «Вікову-де-Сус — Красноїльськ» на кордонах Буковини, а також заблокували КПП «Халмеу — Дякове» на Закарпатті, вимагаючи субсидій і захисту від впливу українського імпорту. У Румунії, на відміну від Польщі, уряд зміг дійти згоди з протестувальниками — 25 січня було схвалено три рішення про додаткову допомогу фермерам. Окрім цього, Європейська комісія схвалила виділення Румунією 126 мільйонів євро для підтримки інвестицій у свої порти, щоб допомогти їм упоратися зі збільшеним навантаженням у результаті зростання експорту з України цим маршрутом.

На фоні цих подій пропагандисти зі згадуваного Nae Moromete просували брехливі тези про те, що буцімто українська продукція не відповідає європейським стандартам — якщо раніше ці товари Київ продавав Росії, то нині ці «неїстівні» яйця, крупи, олія, м’ясо, цукор намагаються продати в ЄС, але марно. «Вони душать фермерів вимогами, а потім купують їх (яйця — «ДМ») дешевше в країнах, які цих вимог не дотримуються», — йшлося в одному з пропагандистських джерел. «Ми, європейці, запровадили суворі екологічні регуляції. Але при цьому ми імпортуємо ту продукцію, яка отримана без дотримання будь-яких правил», — пишуть автори Info fresh із посиланням на RT.

Словаччина

Словаччина в січні перебувала в міжвиборчому періоді. У вересні 2023 року пройшли парламентські вибори, за результатами яких уряд у жовтні вчергове очолив лідер партії Smer-SD Роберт Фіцо (раніше вже очолював уряд у 2006–2010 та у 2012–2018 роках) з неоднозначною щодо підтримки України риторикою. Пізніше, в березні та квітні відбувся перший і другий тур президентських виборів. У цей міжвиборчий період Фіцо встиг ініціювати низку змін законодавства. Такі зміни передбачають послаблення покарання за фінансові зловживання, розформування Національного антикримінального агентства, яке опікується антикорупційними розслідуваннями на високому рівні та випадками організованої злочинності та вже притягло до відповідальності чи розслідує справи багатьох однопартійців Фіцо. Відбувається обговорення й обмеження роботи неурядових організацій, впровадження таврування їх «іноземними агентами» за російським зразком. Ініційовані зміни викликали спротив опозиції, нинішньої критичної до уряду президентки країни Зузани Чапутової та офіційного Брюсселя. Та вже за результатами президентських виборів один із цих стримувальних бар’єрів для посилення влади Фіцо впаде. Чапутова не взяла участі у президентських виборах, на яких переміг союзник по коаліції Фіцо спікер парламенту Петер Пеллегріні. В січні вже фіксувалося його лідерство в соцопитуваннях. На цьому тлі в січні, як і в грудні, Словаччиною прокотилися антиурядові протести. Тож Словаччина в місяць моніторингу інформаційно передусім була сконцентрована на внутрішній політиці, водночас ця внутрішня політика резонує з антидемократичною та антизахідною риторикою російського агітпропу.

Заяви щодо України з боку Фіцо в січні були звично для нього неоднозначними. Він продовжував обіцяти блокувати вступ України в НАТО задля недопущення Третьої світової війни. При цьому під час зустрічі з прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем в Ужгороді 24 січня зняв застереження щодо постачань зброї для України словацьким бізнесом, а також відмовився від блокування пакета допомоги України від ЄС на 50 млрд євро і від спротиву євроінтеграції України. Водночас прихильні до партії Фіцо медіа продовжують бути ключовими медіаторами антиукраїнської дезінформації в Словаччині.

У вибірці ключових понять, які використовували на зловмисних платформах, присутні загальні для більшості країн моніторингу присвячені актуальному січневому новинному потоку слова: НАТО, Техас, Ізраїль, Газа, британський, Давос, Бєлгород, Брюссель. Водночас потрапили у вибірку і низка показових телеграм-каналів.

Найбільш згадуваним серед пабліків виявився телеграм-канал Blog investigatívnej žurnalistiky (Блог про журналістські розслідування) з понад 14 тисячами підписників. Висока згадуваність у вибірці означає, що канал часто постять, цитують у своїх публікаціях інші зловмисні актори. Канал на щоденній основі постить пропагандистські повідомлення про Україну у фарватері російського агітпропу. Наприклад, 1 січня в одному з постів канал називає українську владу «Зеком і його бандою», 2 січня канал зловтішається через масований ракетний обстріл України, заперечує можливості української ППО збивати ракети «Кинджал», перебільшуючи наслідки обстрілу. У внутрішній політиці канал прихильний до нового уряду Фіцо і критикує його опонентів, наприклад, попередній уряд і президентку Зузану Чапутову. Другий за згадуваністю у вибірці телеграм-канал Miro Del із понад 12 тисячами підписників називає українське військо «фашистським», а Україну — Окраїною (Okrajinu) чи «країною 404» і за жорсткістю риторики є ближчим до російських z-каналів, аніж до проросійського сегмента телеграму в Україні. Канал концентрується саме на висвітленні україно-російської війни та протистоянні Росії Заходу. Зустрічається знову нагорі вибірки й уже відомий із грудневого звіту схильний до конспірології блогер Miroslav Kamensky з понад 18 тисячами підписників в Telegram.

Угорщина

У інфопросторі Угорщини зразка січня 2024 продовжилися тренди, зафіксовані у зрізі за грудень 2023 року. Наприклад, початок січня 2024 року ознаменувався для Угорщини продовженням конфлікту між урядом Віктора Орбана та ЄС із приводу надання макрофінансової допомоги Україні. Зокрема, Європарламент схвалив резолюцію, яка засуджувала ерозію демократії в Угорщині та блокування рішення з приводу довгострокового бюджету ЄС у грудні 2023 р. Угорщина продовжувала блокувати вступ Швеції до НАТО, що стало приводом для обговорення можливого візиту очільника уряду Швеції Ульфа Крістерссона до Угорщини. Подією стала зустріч очільника МЗС Угорщини Петера Сіярто з українським колегою Дмитром Кулебою в Ужгороді, у межах якої дипломати домовилися працювати над покращенням відносин між державами. Окрім того, темою постів в угорських соціальних мережах стали події світової політики, до яких можна віднести Всесвітній економічний форум у Давосі (15–19 січня) та військову активність хуситів у Червоному морі.

Велика частина постів, які потрапили до моніторингу у січні, була присвячена темі Всесвітнього економічного форуму (WEF) у Давосі, під час якого представники великого бізнесу й урядів різних країн обговорювали поточні виклики світового масштабу, не обмежуючись винятково питаннями економічної природи. У фейсбук-групах, які є схильними до поширення «недоброчесної» інформації, ця подія трактувалася негативно у дусі теорій змов. Зокрема, в групі Világpolitika (понад 1.1 тис. учасників) WEF описували як спеціальну платформу для взаємодії глобальних еліт, які ставлять собі за мету «підготовку підґрунтя для встановлення світової диктатури у майбутньому», яка буде досягнута завдяки диджиталізації та трансгуманістичним програмам.

Клаус Шваб, засновник та президент WEF, виступає у ролі «злого генія», який «вирощує» нових світових лідерів, які впроваджують у життя підступну «Програму WEF». Тема України та російсько-української війни поєднується у цих дописах із конспірологічними уявленнями. Наприклад, в одному з постів на сторінці Facebook блогу конспірологічного спрямування VilagHelyzete («Світовий статус», понад 21 тис. підписників) ідеться, що «західні глобалістські лідери» зібралися в Давосі, щоб продовжити війну в Україні. При цьому перебіг бойових дій призведе до «непоправного удару» по Україні, яка, згідно з логікою роздумів авторів посту, здійснила серйозну помилку, відмовившись від мирних перемовин з Росією у 2022-му році. У вибірці зустрічалися пости зі схожими повідомленнями, які містили суперечливі тези. З одного боку, автори наводять цитату кремлівського диктатора Володимира Путіна про те, що «Київ сам винен у тій ситуації, в якій опинився». З іншого боку, Україна подається як залежна держава, яка не змогла самостійно прийняти рішення стосовно мирних перемовин із Росією.

У грудні 2023-го та січні 2024-го Віктор Орбан просував тези стосовно блокування макрофінансової допомоги Україні, ці заяви знайшли відгук серед досліджуваних груп і каналів. В одному з дописів автор поєднує допомогу Україні, критику системи управління ЄС і можливість залучення Угорщини до війни проти Росії. Автор посту (Magyar Békekör — «Угорське об’єднання за мир», понад 9 тис. читачів у Facebook) пише про свою підтримку угорського уряду напередодні саміту ЄС, який відбувся 1 лютого 2024 року. У межах допису виразно протиставляється «провоєнна політика» Брюсселя та прагнення Віктора Орбана зберегти мир, «колоніальне ставлення» ЄС до Угорщини та суверенітет угорців. Завершується допис ототожненням допомоги Україні з імовірною війною проти Росії, яка призведе до «пролиття нашої крові замість їхньої» («ми» та «вони» тут читається як угорський народ та європейські еліти). Ці ідеї резонують із правопопулістською риторикою Віктора Орбана, для якої є характерною спекуляція на темі «суверенітету народу», що потребує захисту від «брюссельських бюрократів».

Візит очільника угорського МЗС Петера Сіярто до Ужгорода викликав занепокоєння через уявні загрози, які могли б очікувати угорського дипломата в Україні. Зокрема, у межах одного з дописів уже згаданого конспірологічного блогу VilagHelyzete («Світовий статус»), що, зважаючи на «секретні служби» та «сили», які тримають українську владу «на повідку», відвідувати сусідню державу для угорських високопосадовців небезпечно. Цей пост, як і багато інших, просуває тезу про несамостійність України та її потенційну загрозу для Угорщини.

Молдова

Аналіз інфопростору Молдови у січні виходить із контексту тощо, що офіційна влада країни в особі президентки Маї Санду засуджувала російські «новорічні» ракетні удари по Україні, в той час, як проросійські акаунти в різних мережах наповнювали навіть такі пости на підтримку України дезінформаційними тезами. Наприклад, що «США вже використовує Україну, і потрібно запобігти використанню Молдови». Це відображає занепокоєння офіційної Москви, яка вустами голови МЗС Сергія Лаврова повідомила, що «на території Молдови можуть тренувати українських солдатів за участі інструкторів НАТО». Це повідомлення з’явилося на фоні слів молдовської делегації щодо протесту проти несанкціонованих навчань російського військового контингенту так званих миротворців у невизнаному Придністров’ї.

У перелік аналізованих «інформаційних тегів» у цьому місяці також потрапили кілька проросійських «зловмисних» акторів. Наприклад, на четвертому місці опинився Sputnik Молдова. Як ми зазначали у звіті за грудень, офіційно ця пропагандистська медіамережа в країні заборонена. Але її акаунти на різних платформах продовжують існувати та доповнюватися (понад 27000 підписників у Telegram). Також виділяється «канал жартів» WTF Moldova?! (8320 підписників), який просуває певні політичні тези, наприклад, із дискредитації чинної влади, разом із мемами та посідає 17 місце серед найбільш згадуваних «інформаційних тегів» за місяць. У перші дні січня на цьому каналі підписникам було запропоновано запустити флешмоб і надсилати фотографії середнього пальця на фоні новорічного привітання Маї Санду (яку підписували «наша майка», з маленької букви, або «майка-алкоголічка»). Серед невеликих телеграм-каналів, які потрапили у вибірку, виділяється «Приднестровский Лесник | Новости ПМР | Россия» (понад 1100 підписників), на якому щодня з’являється дуже багато репостів і новин, зокрема з офіційних російських джерел, наприклад, заяви речниці МЗС Росії Марії Захарової без купюр.

У вибірку дослідження (див. інфографіку вище) потрапили такі місцеві теги як «Придністров’я, Тирасполь, Гагаузія, Кишинів, Бухарест» тощо. Також, на відміну від інших країн-сусідок, де, крім очільників держави, стабільно згадують лише Джо Байдена, Дональда Трампа, Володимира Путіна чи Володимира Зеленського, у Молдові в топі згадок справді перебуває багато політиків локального рівня. Наприклад, Нік Попеску, який у січні був звільнений з посади Міністра закордонних справ Молдови. Дезінформаційні актори пояснювали це звільнення тим, що Попеску замість виконання своїх посадових обов’язків нібито «щотижня їздив до Парижа, де живе його сім’я». Або колишній прем’єр-міністр Влад Філат. У січні прокуратура попросила засудити Філата на 7 років у справі за звинувачення у відмиванні коштів. Новому  ж очільнику МЗС Молдови Міхаю Попшою Москва відразу заборонила в’їзд. Раніше Попшою сказав, що влада Молдови не має дозволить відкривати у Придністров’ї виборчі дільниці на так званих президентських виборах Росії у березі 2024 року.

Чеська Республіка

У січні цього року в інфопросторі Чехії спекулювали на темі можливої конфіскації російських заморожених активів на користь України. Це сталося після того, як адміністрація президента США Джо Байдена підтримала законопроєкт, що дозволить арештувати частину з 300 мільярдів доларів заморожених російських активів, щоб надати їх Україні. Підтримка Байденом цього кроку з’явилася на тлі вже кількамісячного блокування республіканцями в Конгресі надання Україні понад 60 мільярдів доларів. Реакція проросійських зловмисних акторів у Чехії на таке рішення не змусила себе чекати. У чеському інфополі просували твердження, нібито «передача російських заморожених активів Україні може стати такою собі “червоною лінією” у відносинах Росії із Заходом». Зокрема, у проросійському телеграм-каналі Český List (7,4 тис. підписників) писали, що нібито «в цю гру можна грати вдвох», тож у відповідь на такі дії США Росія може й сама конфіскувати вже західні активи на своїй території: «У разі зухвалого пограбування Росія не виконає жодних своїх зобов’язань щодо цінних паперів, які є частиною заморожених активів. Відповідно, західні активи, які фізично перебувають на території Росії, будуть піддані такому ж “почесному пограбуванню”».

Також у Чехії просували повідомлення, що збиття літака Іл-76 у Бєлгородській області, на борту якого, за твердженнями офіційних представників Росії, нібито перебувало 65 українських військовополонених, було здійснено саме Силами оборони України. До того ж ЗСУ це буцімто зробили за допомогою чи то американських систем ППО Patriot, чи то німецьких –– Iris-T. Наприклад, чеський телеграм-канал Ukrajina bez cenzury (3,1 тис. підписників) з літерою V (одним із символів російського вторгнення в Україну –– «ДМ») та, імовірно, російським військовим на аватарці каналу, в одному зі своїх дописів посилався на постійного представника Росії в ООН Полянського: «Як показують попередні розслідування, цей теракт ЗСУ було здійснено із застосуванням зенітно-ракетного комплексу, який був випущений із села Липці Харківської області. Є багато доказів того, що це можуть бути або американські Patriot, або німецькі Iris-T». Хоч і жодних доказів щодо збиття літака Іл-76 українською стороною Росія не представила, ще один чеський пропагандистський телеграм-канал neČT24 (21,7 тис. підписників), посилаючись на російські «ЗМІ силових структур», поширював інформацію, мовляв, «експертиза підтвердила, що Іл-76 під Бєлгородом був збитий ракетою ППО західного виробництва».

Уже в кінці січня деякі чеські проросійські телеграм-канали інформували про дебати «Без цензури» в місті Соколові, де зібралися найрадикальніші противники чеського уряду та відверті українофоби. Так, наприклад, ультраправий активіст із Чехії Їржі Черногорський, який поширює дезінформацію та російську пропаганду, підживив на дебатах тезу російського агітпропу про те, що «Україна з 2014 року бомбила Донбас». Він поставив відповідне запитання міністру внутрішніх справ Чехії Віту Ракушану, повторивши майже дослівно вираз російської пропаганди: «Чому ви не говорили про агресію, коли Україна вісім років бомбила мирних жителів Донбасу?» — йшлося в дописах уже згаданих чеських телеграм-каналів neČT24 (21,7 тис. підписників), а також Ukrajina bez cenzury (3,1 тис. підписників).

Україна

До кінця першої половини січня різні дезінформаційні повідомлення були здебільшого слабко координованими, не формуючи конкретний порядок денний. Наприклад, маніпулювали дезінформацією на релігійну тематику: дописували, що у церковному календарі за редакцією ПЦУ нібито відзначають день народження Зеленського та «день Святої Джавеліни». «Елемент укронацистської пропаганди, очевидно, націлений на перепрошивку мізків. Адже за цим “календарем” і Різдво — “не Різдво”». У другій половині місяця пропагандисти поширювали твердження, покликані деморалізувати українців, які перебувають наразі за кордоном. До прикладу, писали, що український уряд нібито хоче «анулювати» закордонні паспорти громадян, які перебувають за кордоном. Але в офіційних джерелах не знайшлося жодної згадки про анулювання чинних ID-карток або закордонних паспортів. Анонімні телеграм-канали писали, що: «Європа не реагує на цей (буцімто анулювання закордонних паспортів — «ДМ») наглий виступ, лише розводить руками, а команда Зеленського робить що завгодно». Наприклад, телеграм-канал «Мрія» (152 тисячі підписників) писав: «Паспорт із тризубом зараз потрібен тільки тим, хто намагається сховатися від покарання у своїй країні. Або тим, хто приїжджає з країн, де набагато гірше, ніж в Україні. З України ж тікають свої громадяни, отримують паспорти інших країн».

Початок січня 2024 року в українському сегменті припав на дискредитацію влади та зазіхання на території України, зокрема, через грудневі обстріли Бєлгорода. У соцмережах писали, нібито українська сторона «заслуговує на обстріл у відповідь». Буцімто українські Сили оборони не займалися самозахистом чи цілили у військові об’єкти Росії, а цілеспрямовано завдавали шкоди мирному населенню. На думку російської пропаганди, в обстрілах замішані США, які й «дозволили обстріл» Бєлгорода. Аби підкріпити свої вигадки, російський агітпроп цитував амбасадорку США в Україні Бріджит Брінк, яка говорила, що винятково українським військовим вирішувати, як і куди використовувати озброєння, яке їм надав Вашингтон. При чому брешуть, що Брінк казала це не зараз, а ще нібито в червні 2022 року на брифінгу для журналістів.

З ідеєю того, що США тепер спонсорує «війну в Росії» були помічені демонстративні повідомлення про те, буцім ЗСУ нібито можуть застосовувати будь-яку зброю НАТО на території Росії — адже, як пояснювали, Україна лише слугує маріонеткою в руках «справжніх» акторів політики, то й «дослухається» лише до них. «Масований удар відбувається по російському Бєлгороду. За нашими даними, Офіс Президента наказав активізувати удари по Росії, щоб спровокувати росіян на відповіді. Банкова побачила в цьому вікно можливості для себе та почала йти цим шляхом. Треба прогрівати українську кризу», — дописували аноніми. Але країни Заходу, які озброюють Київ, вимагають, щоб Україна для ударів по території Росії використовувала лише свою зброю. Крім того, ні на сайті НАТО, ні на офіційних каналах Пентагону немає жодних згадок про постачання Україні ракет без обмеження дальності. Серед іншого, спекулювали на мобілізаційних заходах: у вибірці повідомлень вдалося зафіксувати тези, де пропагандисти стверджували, що працівники місцевих ТЦК буцімто забивали чоловіків «ледь не до смерті», бо вони не хотіли взяти повістку. «В Київській області працівники ТЦК вбили чоловіка, але ОП, звісно ж, намагатиметься цю справу приховати». До цього також вкидали, що поліціянти тепер нібито затримують чоловіків для працівників ТЦК.

Наприкінці місяця пропагандисти стверджували, що в результаті українське керівництво, зокрема Зеленський, «прагне» розпродати українські території, щоб їх позбутися — мовляв, від усіх проблем не вдалося розв’язати й Зеленський «здається». Але насправді йшлося про законопроєкт «Про множинне громадянство». Ідеться про пропозицію дозволити мати декілька громадянств. Натомість аноніми написали, що це спричинено тим, що Зеленський розпродуватиме українські землі.

Основні теми та зміст проросійської дезінформації в країнах Центрально-Східної Європи у січні 2024 року

  • Теми російської пропаганди залишилися сталими й актуалізувалися через відповідні локальні інформаційні приводи в січні 2024 року. Передусім це дискредитація міжнародної фінансово-економічної та військової підтримки України та підсвічування гостроти дискусії щодо необхідності мобілізації. Також на це транслювалися дезінформаційні повідомлення під час проведення Міжнародного економічного форуму (WEF) в Давосі та виступу Володимира Зеленського й інших політиків на його полях (тема фігурувала у повідомленнях «зловмисних» акторів у інфопросторі Угорщини, Румунії та Болгарії).
  • По-друге, це дискредитація конкретних політиків і делегітимізація владних коаліцій у країнах, які наголошують на своїй підтримці України (на прикладі Молдови). Також це спроби посіяти недовіру до процесу європейської інтеграції України та легітимізація російської агресії через апеляцію до подвійних стандартів Заходу, прямі звинувачення НАТО в ескалації з Росією через допомогу Україні. Особливо це було помітно на фоні схвалення парламентом Туреччини заявки Швеції на вступ до НАТО 23 січня (переважно ця тема була зафіксована у «польських» та «угорських» мережах).
  • Окремо слід виділити спекуляції з використанням тактики зміщення акцентів, перекручування, використання фейків щодо теми збиття літака Іл-76 (що було підсвічено в інфопросторі Чеської Республіки та Болгарії) та інтенсифікації бойових зіткнень у прикордонні Харківської та Бєлгородської областей, та обстрілу російського міста Бєлгород.
  • Російський агітпроп продовжував у січні співпрацювати з локальними політичними акторами, які через добре знання власного контексту та аудиторії адаптують під себе відповідні антиукраїнські наративи. Найбільшого успіху така коаліція досягає в Угорщині та Словаччині, де російську дезінформацію розповсюджують політичні сили, які нині формують уряди країн.
  • Загальні рекомендації з протидії впливу проросійських дезінформаційних кампаній залишаються незмінними. Це посилення координації між неурядовими, громадськими організаціями та дослідниками, а також взаємодія української влади по дипломатичному та політичному треку з політичними елітами різних країн-сусідів у Центрально-Східній Європі, співпраця з конкретними владними чи опозиційними силами в кожній країні з метою корекції або зміни ними антиукраїнської риторики.

Над текстом працювали аналітики «Детектора медіа» та LetsData, а також практиканти Центру досліджень «Детектора медіа», студенти кафедри політології університету «Києво-Могилянська Академія» Арсеній Слєсарєв, Денис Фірсанов, Михайло Литовченко.

Ілюстрація: Наталія Лобач

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1353
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду