У Чехії засудили «ексконсулку ДНР», яка закликала до «деукраїнізації» країни

У Чехії засудили «ексконсулку ДНР», яка закликала до «деукраїнізації» країни

9 Квітня 2024
769
9 Квітня 2024
18:03

У Чехії засудили «ексконсулку ДНР», яка закликала до «деукраїнізації» країни

769
Нела Ліскова роками публікувала в соцмережах маніпулятивні пости про мусульман, секс-меншини, вакцинацію, закликала «деукраїнізувати та денацифікувати Чехію» і називала себе «почесною консулкою ДНР».
У Чехії засудили «ексконсулку ДНР», яка закликала до «деукраїнізації» країни
У Чехії засудили «ексконсулку ДНР», яка закликала до «деукраїнізації» країни

У Чехії Окружний суд Острави засудив на випробувальний термін дезінформаторку Нелу Ліскову за численні наклепницькі заяви, у тому числі за заклик до «деукраїнізації» Чехії. Про це повідомляє Czech Radio.

Жінку засудили до восьми місяців ув'язнення умовно з відтермінуванням на два роки. Суд також зобов’язав її видалити вміст свого облікового запису в соцмережі. 

Вирок ще не є остаточним, Ліскова подала апеляцію безпосередньо в залі суду.

Чеська поліція розпочала розслідування публікації Ліскової в твітері (X), на яку звернув увагу колишній міністр культури Даніель Герман, у червні 2023 року. 

Справа, яку розглядав суд, стосувалася розпалювання ненависті щодо групи осіб. Останніми роками Ліскова публікувала в соціальних мережах маніпулятивні пости про мусульман, сексуальні меншини, біженців тощо.

Вона також закликала до «деукраїнізації та денацифікації Чехії», поширювала наклепницькі заяви про Президента України Володимира Зеленського і про віцеспікерку Палати депутатів чеського парламенту Ольгу Ріхтерову.

Зокрема, як пише «ЄП», Ліскова опублікувала твіт із фото Зеленського з таким текстом: «Сподіваюся, усі, хто підтримують цього нацистського монстра і його послідовників, будуть притягнені до відповідальності. Нашим завданням буде деукраїнізація і денацифікація Чеської Республіки». 

Раніше Нела Ліскова очолювала так зване «Представництво Донецької народної республіки» в Чехії та називала себе «почесною консулкою ДНР». У 2017 році за рішенням суду це товариство було ліквідоване за незаконну діяльність.

У минулому Ліскова також неодноразово поширювала дезінформацію в соцмережах, наприклад, про вакцинацію в період пандемії та міграційну кризу.

За даними IDNES, у 2019 році Ліскову оштрафували на 50 тисяч крон за поширення неправдивої інформації стосовно віцеспікерки Палати депутатів Ольги Ріхтерової.

Нагадаємо, раніше Чехія вирішила депортувати громадянина України Олександра Барабанова, який останні 10 років поширював російську пропаганду, визнавши його загрозою для національної безпеки.

Фото: Ґрунт

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
769
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду