Важко бути х..йлом. Огляд проникнення російської пропаганди в український медіапростір у липні 2021 року

Важко бути х..йлом. Огляд проникнення російської пропаганди в український медіапростір у липні 2021 року

16 Серпня 2021
6076

Важко бути х..йлом. Огляд проникнення російської пропаганди в український медіапростір у липні 2021 року

6076
Хоча проросійські медіа в Україні за інерцією продовжували критикувати Зеленського та його уряд за «утиски російськомовних» та «війну на Донбасі», більш перспективною темою для маніпуляцій знову стали тарифи на газ та електроенергію для населення.
Важко бути х..йлом. Огляд проникнення російської пропаганди в український медіапростір у липні 2021 року
Важко бути х..йлом. Огляд проникнення російської пропаганди в український медіапростір у липні 2021 року

У відповідь на безкарний прохід британського есмінця поблизу Криму і Вашингтонську декларацію США та Німеччини, в якій Росію обидві держави визнають загрозою для миру й стабільності в Європі, Володимир Путін пише статтю про «єдність» українського та російського народів. Попри напруження усіх підконтрольних ресурсів та спікерів, трюк із відволіканням уваги від чергових свідчень безсилля та марних спроб підкорити й залякати Україну обернувся новими втратами для Кремля. Хоча проросійські медіа в Україні за інерцією продовжували критикувати Зеленського та його уряд за «утиски російськомовних» та «війну на Донбасі», більш перспективною темою для маніпуляцій знову стали тарифи на газ та електроенергію для населення.

В останній повісті Аркадія Стругацького «Диявол серед людей» «лікар мертвих», патологоанатом Мойсей Наумович розмірковує про істот, яким вдалося вирватися з потойбічного пекла, мов із таборів сталінського ГУЛагу, прихопити із собою смертельну зброю небаченої сили й стати людьми, що практично невразливі навіть для всемогутньої радянської влади. Ця сила, начебто, дозволяє її носію жорстоко карати інших, коли ті тільки думають скривдити його.

Невідомо, чи Володимир Путін читав Стругацьких, проте влада над думками інших, не кажучи про дії, дається йому все важче. Адже коли Путін особисто і дослівно озвучує основні тези антиукраїнської пропаганди, їх використання та повторення в Україні стає токсичним і втраченим для подальшого використання.

Зокрема, під час «прямої лінії» 30 червня Путін занапастив тезу про «зовнішнє управління». Так, ще у 2020-му ця пропагандистська теза сприймалася як «доконаний факт» багатьма українцями, в тому числі прихильниками Зеленського і «Слуги народу». Однак тепер господар Кремля присвоїв собі це право й зайвий раз показав, що саме йому вигідне поширення цієї тези в Україні.

Цікаво, що «Інтер» не  лише процитував Путіна про «зовнішнє управління», а й навів спростування його слів з вуст Зеленського.

Інтер

01.07.21

Володимир Путін поставив під сумнів доцільність переговорів з президентом України

Володимир Путін, президент Російської Федерації: Виктора Медведчука, который на самом деле, на мой взгляд является украинским националистом, взяли, заперли его избирательной компанией дома, браслет одели. Что встречаться с Зеленским, если он отдал свою страну под полное внешнее управление. Ключевые вопросы решают, ключевые вопросы жизнедеятельности Украины решаются не в Киеве, а в Вашингтоне. Отчасти в Берлине и Париже.

Володимир ЗЕЛЕНСЬКИЙ, президент України: На мій погляд, факти завжди красномовні, ніж будь-які заяви. Саме факти і треба оцінювати. Зрозуміло, що тези про будь-яке «зовнішнє управління» – суто пропагандистська мантра для внутрішнього споживача в самій Росії. Бо в реальному світі всі питання щодо України вирішується суто в Україні та українською Державою, а точно не в будь-якій сусідній країні. У нас у країні, до речі, дуже популярна фраза «нічого про Україну без України». Ось саме так і працює наша держава зараз.

А от «Страна», на відміну від «Інтера», чітко виконала російську програму і розповіла, що повинен зробити український президент, щоб удостоїтися авдієнції в Кремлі: Вернуть русский язык и убрать военную угрозу. Какие условия Путин ставит для встречи с Зеленским.

Наступною «жертвою» російського президента міг стати «священний» наратив про «єдність російського та українського народів».  Попри те, що у путінському рефераті радянського шкільного підручника з історії УРСР було розкидано купу прозорих натяків і погроз, щоб примусити Зеленського прийняти і виконати попередні умови для зустрічі та переговорів, український президент пропустив усе повз вуха.

Забігаючи наперед, скажемо, що у серпні Зеленський узагалі прямо попросив усіх, хто на окупованому Донбасі мріє про приєднання до Росії, не чекати і виїжджати у РФ вже зараз.

Проте поки на Банковій готували відповідь, проросійські медіа мали вдосталь часу, щоб  розганяти, розжовувати та повторювати на різний лад тези про «один народ» та «утиски російськомовних».

Особливо відзначилися та ж «Страна» та спікери від ОПЗЖ, які критикували у путінському дусі закон про корінні народи та вигадану дискримінацію етнічних росіян –  громадян України. Ще раз підкреслимо і нагадаємо мету цієї пропагандистської атаки – відволікання уваги та замовчування злочинів, які чинить російська окупаційна адміністрація в Криму проти кримських татар.

Це та сама технологія, яка системно використовується Росією для замовчування фактів військової агресії та окупації окремих районів Донецької та Луганської областей. А саме, коли причиною війни на Донбасі називається «кривавий переворот» на Майдані, а відсутність миру – пояснюється небажанням українського уряду домовлятися з «ЛНР/ДНР».

Проте у липні всі російські меседжі, навіть у проросійських виданнях, поступилися місцем більш актуальним та соціально чутливим питанням тарифів на газ і електроенергію. Наприклад, «Страна» про підвищення тарифів зробила стільки ж новин та матеріалів, скільки про обидві «важливі та актуальні» теми «єдність народів» та «утиски російськомовних» разом узяті.

Вочевидь, навіть самі кремлівські пропагандисти не вірять у те, що «мовне» чи «етнічне» питання самі по собі можуть дестабілізувати ситуацію в Україні. Проте підривна робота триває з розрахунку на те, що українська влада виявиться нездатною впоратися із господарськими питаннями, управлінням військом чи боротьбою з коронавірусом, допустить помилки у підготовці до зими. Тільки в такому разі тези про те, що «порятунок прийде лише з Росії», ляжуть на підготовлений ґрунт. І блеф президента Росії та тривала пропагандистська кампанія підконтрольних медіа про «штучну українську державу» себе виправдає…

Але ж як важко має бути Путіну від усвідомлення того, що всі його «великодержавні» плани стосовно України залежать від особистих якостей та удачі Зеленського. А той, на відміну від «бункерного діда», виявився демократом – політиком, який більше боїться осуду своїх виборців, ніж погроз і заохочень Кремля.

 «Єдність двох народів»

Страна

12.07

Статья Путина "Об историческом единстве русских и украинцев". Полный текст

"Они разрушат свою страну". Что и зачем написал Путин в своей статье об Украине

13.07

"Крым и Донбасс - это только начало". Что говорят в Украине о статье Путина

Медведчук: О будущем украинского и русского народов

16.07

Пушилин после прочтения статьи Путина заявил об "актуальности вопроса" пересмотра границ Украины

28.07

41% согласных с Путиным. Что показал опрос о единстве украинцев и русских

НАШ

05.07

Долженков: Мы обречены на установление конструктивных отношений с РФ

Вести

Об историческом единстве. Что написал Путин на русском и украинском языках

«Утиски російськомовних»

Страна

01.07

Без русских. Пять вопросов о принятом Радой законе по коренным народам

02.07

Россия инициирует в ПАСЕ резолюцию "о нарушении прав нацменьшинств в Украине" из-за закона о коренных народах

"Моральная пощечина". ОПЗЖ будет добиваться отмены закона о коренных народах в Конституционном суде

03.07

Спивак: Может, создадим комиссию по проверке родословной всех коренных?

Волошин: Слова нардепа Семинского выдали замысел авторов закона о коренных народах

ОПЗЖ сравнила закон о коренных народах с режимом апартеида и потребовала его ветировать

Могильницкий: Дискриминационные заявления Слуг не тревожат Зеленского В обещании притеснений русскоговорящих он не видит проблемы

05.07

Разворот на 180 градусов. Что Зе говорил о русских и русском языке. Выпуск "Ясно.Понятно" с Олесей Медведевой

16.07

Лесев: Власть Зеленского создала гетто для русских и русскоязычных граждан Украины

22.07

"Русскоязычных не существует". Что написано в скандальном решении Конституционного суда по "мовному" закону

Россия подала первую жалобу в ЕСПЧ против Украины. Среди претензий - Одесса, Донбасс и русский язык

23.07

В Украине в силу вступил закон о коренных народах, в число которых не включили русских

29.07

Лидер Green Grey Дизель: "Русский язык убивают в Украине. И это очень неправильно"

НАШ

05.07

Чаплыга к "слуге народа": Язык нельзя навязывать - его нужно дарить

07.07

Буряченко: Закон "О коренных народах" сыграл на руку Путину

20.07

Что мы будем делать, если все русскоязычные украинцы начнут брать паспорта РФ?, - Герман

21.07

Заружко: Как только бедных жителей Донбасса украинская власть своими заявлениями не отпугивает

22.07

Россия впервые подала жалобу в ЕСПЧ против Украины

Долженков: В Украине прямая дискриминация русскоязычного населения и русского языка

23.07

Мураев: Если в Украине государственный украинский, это не значит, что нужно наступать на права русскоязычных

Вести

16.07

Новый этап украинизации: как телеканалы и театры будут обходить закон

23.07

Медведчук: Насильственная украинизация, дискриминация русского языка, действует против страны, но власть этого не понимает

Власти Украины искореняют русский язык, а Запад закрывает глаза – Лавров

28.07

Андрей "Дизель" Яценко: "Русскоязычные украинцы стали пятой колонной"

Інтер

23.07.21

Захист не для всіх: на Одещині розкритикували закон про корінні народи

Віктор Баранський, депутат Одеської міськради, «Опозиційна платформа – За життя»

Я думаю, для всего разумного населения нашей страны очевидно, что русские являются одним из коренных народов нашей страны. Армяне, грузины, евреи, молдаване, гагаузы – это все коренные народы нашей страны. И когда у нас государство на законодательном уровне определяет, что это вот правильные коренные народы, а все остальные – неправильные, то я считаю, что это абсолютно недопустимо.

Віталій Саутьонков, депутат Одеської міськради, "Опозиційна платформа – За життя":

Нельзя сегодня говорить, что вот караимам, крымчакам и татарам можно иметь свои учебные заведения, можно получать финансирование на свои СМИ, а остальным народам – нельзя получать СМИ. Что это вообще за политика и куда мы двигаемся? А другие этносы и самобытные культуры, у которых просто забрали возможность на самоопределение, забрали возможность у этих людей пропагандировать свою культуру, проповедовать свою культуру.

«Внутрішній конфлікт на сході України»

Страна

08.07

В Луганске обвинили ВСУ в обстреле и ранении пенсионерки

12.07

В Горловке обвинили ВСУ в обстреле школы и повреждении газопровода

18.07

"А, Б, В, Г, Д - по пунктам расписано". Саакашвили о плане бывшего главы ЦРУ по захвату Донецка

20.07

Число ставших россиянами граждан Украины приблизилось к миллиону - Козак

25.07

В "ДНР" обвинили украинских военных в обстрелах окраин Донецка

28.07

Юрий Бойко призвал Раду принять законы для выполнения политической части Минских соглашений

НАШ

02.07

Куликов: От встречи Путина и Зеленского зависит мир на Донбассе

Встреча Зеленского с Путиным критически важна для урегулирования конфликта на Донбассе, - Бойко

12.07

Украина входит в новый тип конфликта — наше общество рассыпается, - Ермолаев

23.07

Атаманюк: Мы приближаемся к позитивным шагам по Донбассу, но это вопреки, а не благодаря власти

Семиноженко: Украина попала в политический тупик по Донбассу

Стариков: Те, кто против "формулы Штайнмайера", даже не знают, что это такое

28.07

Чаплыга: Ключи от мира на Донбассе находятся в Киеве

Вести

01.07

Общественная экспертиза. Зеленский решил отдать Донбасс?

02.07

Путин пожаловался Макрону на Украину из-за Донбасса

05.07

Украина хочет представить РФ участницей конфликта на Донбассе - Песков

08.07

Вадим Рабинович: ОПЗЖ сделает все для мира на Донбассе!

20.07

В РФ сравнили отношение Зеленского и Порошенко к ситуации на Донбассе

Дмитрий Козак: Если на Донбассе будут "править бал" те, кто сегодня устраивает националистические силовые акции на улицах Киева, это станет трагедией, и Россия не будет безучастна

21.07

Почему Донбасс находится в депрессии

23.07

Медведчук: Проблема номер один в стране – это установление мира на Донбассе

26.07

Марина Ставнийчук: У украинской власти нет четкой позиции в вопросе мира на Донбассе

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6076
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ольга
977 дн. тому
Быдлозаголовок для быдлочитателей быдлоиздания
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду