«Туземцам хватало стекляшек, а нам — обещаний». Що писали в телеграми і твітері про підсумки зустрічі Зеленського й Байдена

«Туземцам хватало стекляшек, а нам — обещаний». Що писали в телеграми і твітері про підсумки зустрічі Зеленського й Байдена

6 Вересня 2021
3572

«Туземцам хватало стекляшек, а нам — обещаний». Що писали в телеграми і твітері про підсумки зустрічі Зеленського й Байдена

3572
Інформаційний бум, який передував зустрічі в Білому домі, з його теоріями, прогнозами та інсайдами, замінив інформаційний штиль. У перші дні після перемовин президентів України та США більше жартували, аніж робили пророцтва.
«Туземцам хватало стекляшек, а нам — обещаний». Що писали в телеграми і твітері про підсумки зустрічі Зеленського й Байдена
«Туземцам хватало стекляшек, а нам — обещаний». Що писали в телеграми і твітері про підсумки зустрічі Зеленського й Байдена

«Детектор медіа» проаналізував контент українських телеграм-каналів і твітер-акаунтів за 1–2 вересня 2021 року, щоби зрозуміти настрої, які панували в соціальних мережах після зустрічі президента України Володимира Зеленського та президента США Джо Байдена. Раніше «Детектор медіа» аналізував дописи українських телеграм-каналів, присвячені поїздці Зеленського до Америки, та настрої напередодні зустрічі в Білому домі.

За два дні в українському сегменті телеграма опублікували понад 3,5 тисячі дописів про Володимира Зеленського.

Найбільше, окрім Зеленського та Байдена, в українському сегменті телеграма згадували президента Росії Володимира Путіна, гендиректора Apple Тіма Кука, речника української делегації у Тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі Олексія Арестовича, прессекретаря Зеленського Сергія Никифорова та речника Путіна Дмитра Пєскова, лідера «Європейської солідарності» Петра Порошенка та міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова. Серед організацій найбільше згадували НАТО.

Натомість у твітері Петра Порошенка згадували частіше за Зеленського та Байдена — як в україномовних, так і російськомовних твітах. Також цими днями у твітері писали про олігарха Ріната Ахметова, дружину українського президента Олену Зеленську, заступницю Державного секретаря США з політичних питань Вікторію Нуланд та олігарха Ігоря Коломойського.

Попри велику кількість дописів, присвячених Зеленському та його зустрічі з Байденом, у більшості з них просто тезово переповідали хід подій, цитували президентів України та США і їхню підсумкову заяву. Неочікувано, але інформаційний бум, який передував зустрічі в Білому домі, з його теоріями, прогнозами та інсайдами, замінив інформаційний штиль. Це не означає, що зовсім не було оцінок та здогадок, однак дедалі рідше з’являлися дописи у стилі «а ми ж казали».

«Моника Зеленский — звучит гордо»

Цього разу найбільше дописів про Зеленського та його зустріч із Байденом були жартівливими. Кепкували буквально з усього:

Після зустрічі згадали і про старий мем «Моника Зеленский». Коли Зеленський опосередковано став причиною запуску процедури імпічменту президента США Дональда Трампа, українського президента стали порівнювати з Монікою Левінські, учасницею політичного секс-скандалу, який ледь не призвів до імпічменту президента США Білла Клінтона.

 

У 2021 році саме так назвали українського президента на каналі C-SPAN у підводці до репортажу про зустріч Зеленського з міністром оборони США Ллойдом Остіном.

Текст, у якому Зеленського назвали «президентом Левінські», виправили, однак хвилю жартів та мемів у телеграмі та твітері було вже не спинити: «О! Таки допустили до тела! Моника Зеленский — звучит гордо!».

«Главные итоги встречи Зеленского и Байдена: мы наконец-то узнали, что газ грязный; пресссекретарь Зеленского снова Мендель; Зеленского тоже угостили печеньем, ещё и украшенным украинским флагом; на рояле играть не заставляли; много раз звучало слово Крым, правда ещё не известно побит ли рекорд швейцара из Криивки; Байден не уснул!» — знущально підсумував зустріч телеграм-канал «Сплетница». 

«Встреча — скорее поражение, чем победа»

Більшість коментаторів, які трактували результати зустрічі як провал, вказували на відсутність чітких домовленостей щодо НАТО та «Північного потоку-2». «Если Зеленский на таких же условиях привезёт остальные контракты — это будет безусловным поражением Банковой. А гарантии по СП-2, как мы уже писали сегодня — филькина грамота. Американцы поняли, что туземцам хватало стекляшек, а нам — обещаний, и успешно эту практику внедряют», — стверджує «ЗеРада».

Про «випрошування грошей та інших бонусів» дописів було небагато, з’являлися вони переважно у твітері. Головний їх меседж: «Зеленский выпросил копеечную подачку в 60 млн и "святые Джавелины"».

Згадували і про «продаж України», і про відсутність нових домовленостей, і про здачу національних інтересів. Зокрема, «Резидент» написав, що «документ был подготовлен дипломатами до встречи, новых пунктов там не появилось». Телеграм-канал «Березовый сок» причину проблеми вбачає в «провальной международной политике Зеленского, у которого нет в этом вопросе ни знаний, ни опыта, ни понимания ситуации». Телеграм-канал заблокованого видання «Страна» теж озвучив свою версію: «Однозначной поддержки Зеленского в Белом доме нет. И каких-то крупных авансов Штаты ему делать не хотят. При этом они будут сотрудничать с Украиной по тем вопросам, которые им выгодны». Натомість один із телеграм-каналів видання «Українська правда» «УП. Стрічка» пише: «Ці домовленості ще належить проаналізувати, в них є як цілком переможні деталі, але є і те, що непокоїть».

Не став робити поспішних висновків і «Останній Капіталіст». Телеграм-канал звернув увагу на відсутність конкретики щодо НАТО та «Північного потоку-2», однак не забув і про успішні моменти перемовин: «З хорошого — запуск комісії з співробітництва, яка не функціонувала з 2018 року. Це вже хоч якесь інституційне рішення. <…> Хіба ось і справді можливі інфраструктурні і енергетичні проекти запрацюють, але повторимося, тут треба нам самим бути дуже активними».

Голова правління громадської організації «Центр протидії корупції» Віталій Шабунін також добре оцінив підсумки зустрічі, але закликав Зеленського виконати обіцянки. «Перелічені в спільній заяві реформи — не лише про рух країни вперед. Це про виживання України у війні з Росією. Перемогти останню без підтримки США неможливо (принаймні на цьому етапі). Впродовж найближчих двох тижнів ми побачимо, чи усвідомлює Зеленський значимість підписаного», — написав він.

Депутат від «Європейської солідарності» Олексій Гончаренко дійшов інших висновків: «В общем вывод такой: Зеленский больше хотел увидеться с Байденом и получить красивое фото, чем получить какие-то реальные бонусы для Украины. Это грустно, но радует, что уже совсем скоро 2024 и эпоха Зеленского закончится».

«Зеленский+Байден vs Порошенко+Трамп»

Телеграм-канал «Карточный Офис», який пов’язують із заступником керівника Офісу президента Кирилом Тимошенком і політтехнологом Володимиром Петровим, пише, що «в России очень недовольны как самим фактом встречи Байдена и Зеленского» та скоро почнуть «отрабатывать темники по подписанным в Америке соглашениям».

Телеграм-канал «Женщина с косой» повідомляє, що, навпаки, це ОП «спустил темники всем нардепам от Слуги Народа, хвалить поездку Зеленского в США, как прорыв по геополитическому кейсу». Критики в цьому контексті згадували, що «Зеленский любит комплименты коллекционировать», та кепкували з «першого президента в Каліфорнії».

Водночас результати візиту Зеленського до Байдена «ЗеРада» оцінила вище, аніж підсумки поїздки Порошенка до Трампа: 2:0 на користь Зеленського. На «рахунок» вплинули тривалість зустрічі й те, що «прессподход Зеленскому организовали в Белом доме, а не на улице через дорогу». Хоча насправді Зеленський поспілкувався із журналістами вже в Конгресі США, де мав зустрічі після перемовин із Байденом. «Політика UA» також пише про зацікавленість у діалозі: «Прагнення і зацікавленість в діалозі підтверджує і той факт, що замість запланованої 1 години президенти розмовляли 2 години».

«Встречу с Зеленским хорошо капитализировал Байден»

Одна з наскрізних оцінок, які найчастіше траплялись у телеграмі та твітері: від цієї зустрічі Байден виграв. Теза, що Байдену потрібен «переможний кейс» після Афганістану, часто лунала напередодні зустрічі. «Легитимный» пише, що господар Білого дому його й отримав: «Встречу с Зе хорошо капитализировал Байден, чтобы попытаться сместить акцент с афганского кризиса, но при этом ничего конкретного нам не дать». До цього «висновку» телеграм-канал прийшов уже на ранок (за київським часом) після зустрічі, й невідомо, на що він спирається. Зустріч сторони могли використати для певного сигналу, однак репутаційні наслідки, а тим паче «капіталізацію», неможливо оцінити одразу після зустрічі. Окрім цього, якщо відкрити іноземні ЗМІ, стає очевидним, що матеріали про вихід з Афганістану як невдачу Байдена не зникли з інформпростору.

Якщо про «шантаж» із боку Зеленського після зустрічі майже не згадували, то про «західних кураторів» не забули. Телеграм-канал «Патриот» переконує, що «Байден в жесткой форме потребовал от Зеленского предоставить США полный контроль над украинскими Нацбанком, Нефтегазом, судебной и антикоррупционной системой». «Женщина с косой» пророкує «ряд кадровых изменений» та «перезагрузку некоторых министерств и силового блока».

«Согласился ли Цукерберг обменять бан Шария на три села под Полтавой?»

Неабияку активність розгорнув у ці дні блогер і політик Анатолій Шарій. Майже всі його дописи та відео 1–2 вересня були присвячені Зеленському та його зустрічі з Байденом. Основний посил блогера та його ресурсу «Шарій.net» — мовляв, очікування від візиту до США зовсім не збігаються з реальними домовленостями: «Равноценный ли это обмен? Конечно, нет, и даже сам Зеленский может об этом догадываться — понимая, как задешево покупают Украину, ещё и его самого вешая на крючок антикоррупционеров».

Натомість сам блогер став об’єктом критики низки телеграм-каналів. Із Шарія кепкували через його впевненість у тому, що він був центральною темою зустрічі двох лідерів. Зокрема, журналіст Олександр Волков звернув увагу, що Шарій останнім часом робить забагато контенту: «Учитывая встречу украинских чиновников с руководством компании Google, Шарий решил напоследок как можно больше заработать на монетизации своих видео».

Цю тему продовжує блогер Дмитро Рибаков: «Согласился ли Цукерберг обменять бан Шария на три села под Полтавой, или, быть может, ютуб наконец заблокирует Толика в обмен на несколько министерских кресел?»

Запал телеграм-каналів і твітер-акаунтів трохи згас після зустрічі президентів України та США: теорій та прогнозів поменшало. Та й ті, що лишилися, не вирізняються ексклюзивністю. Те, що Україну «здали», проросійські медіа повторювали й до зустрічі Зеленського з Байденом. А свої переважно хибні прогнози, озвучені перед зустріччю, маніпулятори воліли не згадувати.

Фото: unsplash

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3572
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду