Результати зустрічі Зеленського та Байдена – сторони опублікували спільну заяву

Результати зустрічі Зеленського та Байдена – сторони опублікували спільну заяву

2 Вересня 2021
36330
2 Вересня 2021
08:33

Результати зустрічі Зеленського та Байдена – сторони опублікували спільну заяву

36330
Додаткові пакети безпекової та гуманітарної допомоги, сприяння реформам, протидія російській агресії – про що президенти домовились під час зустрічі у Білому домі.
Результати зустрічі Зеленського та Байдена – сторони опублікували спільну заяву
Результати зустрічі Зеленського та Байдена – сторони опублікували спільну заяву

За результатами двосторонньої зустрічі у Білому домі президента України Володимира Зеленського та президента США Джо Байдена 1 вересня було опубліковано спільну заяву (укрeng) про стратегічне партнерство.

У ній піднімаються теми безпеки та оборони, демократії, правосуддя та прав людини, енергетичної безпеки та клімату, економічного зростання та протидії пандемії.

«Україна й Сполучені Штати активізують Комісію стратегічного партнерства (КСП), яка буде переорієнтована та забезпечена ресурсами для подолання викликів 21-го століття. Для того щоб відзначити підвищений статус нашого партнерства, Міністр закордонних справ України та Державний секретар США мають намір затвердити нову Хартію на засіданні КСП цієї осені у Вашингтоні», – зазначено в документі.

Щодо безпеки та оборони США заявили, що разом з Україною будуть продовжувати боротись проти російської агресії. Вони також підтримали використання Кримської платформи як інструменту повернення окупованої території. Сторони завершили підготовку Стратегічної оборонної рамкової угоди, яка створює основу для посилення стратегічного співробітництва України та США у сфері оборони та безпеки.

Крім того, США нададуть Україні новий пакет безпекової допомоги на 60 млн доларів, що включає бронебійні системи «Джавелін» та інше оборонне летальне й нелетальне обладнання.

Співпраця у сфері кібербезпеки: у жовтні уряди України та США планують провести в Києві 4-те засідання Двостороннього українсько-американського Кібердіалогу для сприяння двосторонньому співробітництву в галузі кібербезпеки, обміну інформацією та підтримки США у розбудові українського кіберпотенціалу, у тому числі у фінансовому секторі України.

У заяві йдеться також про те, що Україна:

  • досягла прогресу у впровадженні демократичних реформ та забезпеченні прав людини
  • планує реформувати судовий сектор
  • має обрати нового Спеціалізованого антикорупційного прокурора
  • має ухвалити законодавство для захисту повноважень директора НАБУ
  • планує посилити відповідальність за насильство проти будь-якої особи незалежно від статі, раси, етнічної приналежності, релігії, сексуальної орієнтації чи політичних поглядів, у тому числі через законодавство.

Уряд США планує виділити понад 463 млн доларів допомоги цього року, у тому числі на програми, орієнтовані на демократію, права людини, місцеве управління та децентралізацію, приватизацію й судову реформу.

Україна та США мають активізувати Стратегічний діалог з питань енергетики та клімату для врегулювання системних диспропорцій в енергетичній системі України, посилення інвестиційної привабливості енергетичної галузі України та залучення іноземних інвестицій тощо.

Сторони також продовжують виступати проти російського газогону «Північного потоку – 2» та підтримують зусилля зі збільшення потужностей для постачання газу в Україну з диверсифікованих джерел. «Північний потік – 2» розглядають як загрозу для європейської енергетичної безпеки. Тому США планують надалі застосовувати передбачені законодавством заходи та енергетичну дипломатію, щоб зберегти транзитну роль та забезпечити безпеку поставок України у перехідний енергетичний період, а також не допустити використання Кремлем енергетики як геополітичної зброї.

Українсько-американська рада з торгівлі та інвестицій проведе своє 10-те засідання цієї осені для того, щоб підтвердити робочі плани з усунення регуляторних бар’єрів, припинити використання неліцензійного програмного забезпечення українськими органами державної влади, вирішити інші питання інтелектуальної власності та співпрацювати у галузі праці. Україна також зобов’язується ухвалити законодавство, яке встановить надійний процес перевірки інвестицій. 

США мають намір надати Україні додаткову допомогу для боротьби з COVID-19, включаючи підтримку холодового ланцюга зберігання, та додаткові 12,8 млн доларів пов’язаної з COVID допомоги в рамках Закону «Про план порятунку Америки».

Крім того, цього року США надасть Україні додаткові 45 млн доларів гуманітарної допомоги для людей, постраждалих внаслідок війні на Донбасі.

Як український медіапростір чекав на зустріч Зеленського та Байдена – читайте тут.

Фото: пресслужба президента

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
36330
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Скептик
938 дн. тому
Гора родила мышь
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду