«Я по поводу буфета»

30 Травня 2008
41298

«Я по поводу буфета»

41298
На зборах НТКУ колектив і представники топ-менеджменту поспілкувалися про наболіле.
«Я по поводу буфета»
…Усім учасникам зборів роздали анкети із запитаннями, які стосувались ставлення до створення суспільного мовлення, виконання колективного договору, оцінки роботи менеджменту каналу, створення художньої ради, ліквідації закладів громадського харчування у телецентрі тощо. Працівники Національної телекомпанії ретельно вимальовували позначки навпроти відповідей «так» чи «ні» в анонімних анкетах. Деякі робили це вголос: «… хочуть зробити колгосп: суспільні прилади, суспільні лампочки….. Менеджери? А хто вони такі?... А, це верхушка… Неправі вони. Кафе?...».
 
Так розпочались збори колективу Національної телекомпанії України 29 травня, на порядку денному яких стояли питання прав колективу у разі створення на базі НТКУ суспільного мовлення; проблеми харчування працівників; початку роботи із підготовки нового колективного договору; принципів формування художньої ради та право чинності наказів від 30 квітня щодо змін в обліку робочого часу та преміювання.
 
Першим на обговорення було винесено питання суспільного мовлення. Розповісти про цей феномен, що залишається загадковим для багатьох працівників НТКУ, зголосився незалежний журналіст Олександр Зирін, який уже не раз презентував свою концепцію.
 
 «Пропонується створити велике економічне об’єднання, яке об’єднає всі канали, якими опікується держава. Ефективно перебудувати роботу НТКУ і створити цілісну систему, що дозволить ефективно працювати. Ми створюємо державний ефективний холдинг або іншу форму правління, яка дасть можливість на базі цього телецентру створити потужне об’єднання, що буде ефективно працювати, конкурувати і заробляти ті гроші, які в НТКУ зараз забирають. Про рейтинги не буду розповідати, все це ви знаєте, ви професіонали. Ми створюємо цілодобовий загальнонаціональний суспільно-політичний канал, який лишається Першим національним, створюємо канал громадського мовлення – Суспільне мовлення, спеціалізований канал, що працює на закордон, та  канал, що опікуватиметься культурологічними питаннями -  «Культура», - розпочав він.
 
На запитання, як реалізувати ці задуми, пан Зирін відповів: «На чільну посаду НТКУ має прийти людина, яка опікуватиметься інтересами телекомпанії». «Вона вже щойно прийшла!», - пролунала відповідь із залу. У цілому пропозиції пана Зиріна присутні оцінювали як «фантастику».
 
«Припинімо шоу!», - закликала голова зборів Олена Артеменко і перейшла до розгляду конкретних пропозицій. Врешті у ході обговорення було вирішено висунути представників НТКУ до складу робочої групи із створення суспільного мовлення, аби вони відстоювали права колективу телекомпанії і безпосередньо впливали на процес. Було обрано Мар’яну Ангелову, Тамару Метерчук і Катерину Кацан.
 
Наступним слухали питання щодо обрання складу Комісії із трудових зборів, яка має розглядати конфлікти на підприємстві. За словами юриста В’ячеслава Колигіна, який опікується цими питаннями на НТКУ, комісія як судовий орган вирішує спірні питання, які виникають на підприємстві і стосуються зарплатні, доган, конфліктів із керівництвом тощо. Торік членів цієї комісії на НТКУ вже обирали, але дотепер більшість їх звільнилися з телекомпанії. Тому пан Колигін закликав цього разу обрати тих, хто звільнятись не збирається, принаймні, найближчим часом. Схвильовані учасники зборів запитали пана Колигіна, чи будуть обрані до комісії працівники звільнені від своїх основних виробничих обов’язків, і не приховували розчарування, дізнавшись, що це – робота на громадських засадах. До складу комісії за підсумками голосування увійшли Наталія Мещерська, Олена Артеменко, Олександр Косяченко, Грета Цвік, Віра Бояренко, Юрій Луцький та інші.
 
Найбільший ажіотаж серед учасників зборів спричинило питання ліквідації кафетеріїв у телецентрі. Так, член комітету Київської незалежної медіа-профспілки Катерина Кацан зазначила: «Як можуть ліквідувати кафетерії, так само можуть ліквідувати й НТКУ». Обговорення тривало довго й було запеклим, проте не мало результату.
 
Також було розглянуто питання внесення адміністрацією в односторонньому порядку змін до трудового договору. «Ми проти такої ревізії, навіть якщо такі зміни узгоджені з однією із профспілок, оскільки на території компанії діють три профспілки», - наголосила Мар’яна Ангелова. Колектив активно виступив за підписання нового колективного договору, який урегулює всі спірні питання. Також працівників телекомпанії хвилювала різниця у розмірах премій різним працівникам, подвійні списки тарифікації між професіями, погодинна оплата праці, а також облік часу, проведеного на телекомпанії, за допомогою електронної системи, за результатами якого можуть виноситись догани. Запрошений організаторами юрист Ігор Покотило закликав працівників, якщо вони мають сумніви у законності цих рішень адміністрації, притягти останню до відповідальності.
 
«Я не працюю вже роки з два, перебуваючи у штаті. Чи може бути покараний керівник, який не дає мені роботи, натомість, беручи людей пачками за контрактом?» - запитала юриста одна із співробітниць НТКУ. Врешті збори вирішили створити комісію із розслідування законності тих наказів керівництва, які, на думку працівників компанії, не відповідають чинному трудовому законодавству та умовам трудової угоди.
 
Останнє питання, що слухалось на зборах, стосувалось принципів формування складу художньої ради НТКУ. Як уже повідомляла «ТК», в.о. президента НТКУ Василь Ілащук 25 травня видав наказ про затвердження складу худради. Однак не всі погодились із складом ради. Зокрема, Мар’яна Ангелова зазначила: «Ми не маємо офіційної інформації про склад ради. До неї треба включити представників колективу, адже він у нас дуже специфічний, а худрада має бути авторитетною». Співробітники НТКУ пропонували розробити критерії, за якими худрада даватиме проектам оцінку. Зрештою, перший віце-президент телекомпанії Роман Недзельський спробував заспокоїти колег, зазначивши: «Я свідомий, що колектив не буде згоден із начальством. Ми – команда менеджерів, що прийшли, аби забезпечити нормальні умови праці на каналі. Якби профспілки захищали нас так само активно, як надсилають нам запити, нам було б значно легше працювати. Адже навіть за зняття однієї програми Гордона ми витримуємо шквал критики на всіх рівнях». Йдеться про програму «В гостях у Дмитра Гордона», вихід якої на Першому каналі припинено з початку травня.
 
Він спробував відповісти й на інші запитання співробітників: «Систему електронного обліку перебування на території телекомпанії ми успадкували від попередників. Оскільки ми відповідальні за використання бюджетних коштів, то маємо вийти на якусь формулу…».
 
Нарешті, торкнувся наболілого: «Щодо блоку харчування: ми знаємо, чому були заблоковані рахунки в Держтелерадіо. Тому що в нашому законодавстві є темні плями. І це на фоні того, що НТКУ сплатила 4 мільйони євро, які не були передбачені у бюджеті, і ризикувала зірвати трансляції «Євро-2012»…». Він повідомив працівників, що завдяки високим рейтингам «Євробачення» НТКУ має намір видати «нормальні премії», а також закликав колектив і профспілки до співпраці та пообіцяв шукати шляхів для вирішення всіх проблем.
 
Збори завершувались, працівники потроху розходились, коли пролунало запитання до Романа Недзельського від однієї із співробітниць: «Я работала здесь при Советском Союзе, работаю и сейчас. Я по поводу буфета. Тогда буфет у нас был, и таких вопросов не возникало. Как это так, что такое огромное предприятие не имеет пищеблока? Это что, по новой системе, или как? Или потому, что у нас другое государство?».
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
41298
Читайте також
06.06.2008 09:26
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
1 975
03.06.2008 14:17
Мар'яна Ангелова
, для «Детектор медіа»
57 114
20.02.2008 18:45
Світлана Остапа
35 510
19.02.2008 12:54
Наталія Данькова
Марина Баранівська
51 747
Коментарі
20
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
5798 дн. тому
Артеменко вже за віком на пенсію пора то вона собі тепленьке місце в конфліктній комісії висиділа. От зла тьотка, а самовпевнена - просто жах. Типова совкова бабетта. Тепер ще збори веде. О, бедий йорик!
Філу
5798 дн. тому
Дядю! Не будьте таким злим - це шкідливо для здоров"я А ж... лижуть у нас одні і ті ж - бондаренко, руслік-ткачик федя-директор -він же великий міжнародник 9ха-ха-ха) і подібний до них директорат. Ви хоч знаєте скільки на ут-1 людей що мають посаду головний редактор або директор - більше 2-х десятків. Базів -і та головний редактор - просто капець як дерибанять державні кошти. І всі по 5 окладів отримують. Та на комерційному за 15 штук працювати треба а тут - посада, кабінетик і все дела!
Настя Комментских
5799 дн. тому
Да не брешите, ничего вы не сделали для прихода Васи на НТКУ, поскольку и сделать-то ничего не могли - все решалось на уровне кумовьев секретариатских.
перехожий
5799 дн. тому
Василь Степанович! Ви йдете шляхом Докаленка. А його, як ви знаєте на НТКУ ненавидели. І зробили все, щоб Ви прийшли на Перший канал. Вважалося, що телевізійник, який більше розуміється на професії, буде розумніший ніж його попередник-монтажер. Здається всі помилилися.Не йдіть на поводу у Бичко. Їй місце не тут. Так само, як Вам відверто писали, хто такий Русік Ткаченко й Ігорьоша Федорів? Невже Вам мало фактів проти цих, однієї групи злодюжків? Займіться, поки не пізно, бо ви знаєте, що виходить, коли колектив зненавидить і вас.
FIL
5800 дн. тому
Хочу сказат "" РАБОТНИКУ "" Ты подсадная утка. ТУПОЙ Зависящий от сложившихся обстоятельств. Своего ума нет. Как-бы ты там не лизал Ж*** "" новому руководству"" Буду рад когда тебя выбросят одним из первых. ЭКСТРАСЕНС FIL
5801 дн. тому
Кстати, не помните откуда фраза:"А теперь Горбатый!" ? Так вот: власть меняется, преступления остаются. И овечать все равно придется.
5801 дн. тому
Ну, что ж так неадекватно? Вам - чисто фактаж, примеры злоупотребления служебным положением, растрата в особо крупных размерах бюджетных средств, родственые связи в руководящем составе, несоответствие руководителей занимаемым должностям, менеджмент, имеющий опыт в торговле черными металлами, освоении спиртных и кирпичных заводов, абсолютно никак не связанных с интеллигенцией и с телевидением в частности, мужья народных депутатов- говорящих голов НСНУ, почти открытым текстом коррупционные схемы, а вы - черный пиар и голословные обвинения. Ну что ж, давайте по-взрослому: вы - профессионального черного пиарщика, а с обратной стороны - сугубо в рамках закона и в публичной плоскости. С открытым обсуждением, дискуссиями и оценками. А на ваш вопрос в отношении вашей круглосуточной работы за компьютером конкретно отвечаю: результат вашей работы даже не нулевой, а минусовый. Потому и новости на УТ называют СЕКОНД_ХЕНД.
5802 дн. тому
Да, тетя. может вы не заметили в тихой заводи пруда - НТКУ - но страна у нас другая. и на телевидении не только кушать приходиться. но и работать. Есть люди. которым некогда оторваться от компьютера - столько работы. а некоторым нечего делать. так они. творческие импотенты - собрания организовывают. Правильный совет - всех в одну комнату - пусть друг друга табелируют!
5802 дн. тому
Збори для себе протягли Кацан та ангелова!
работник
5802 дн. тому
Хватит триндеть и заниматься спецоперациями против нового руководства компании! Если еще можно было говорить о Докаленко ( было что) и о Феде-диреке "новин", то Илащук сейчас разгребает авгиевы конюшни. людт рабюотают 3 месяца. Может и профсоюзники поработают? а то сидят по отдельным комнатам, получают деньги, взносы немалые. ездят отдыхать в неплохие места и разыгывают партизанские войны. Бездельники! В эяире ничего путного показать не могут так придумали себе кормушки.
5802 дн. тому
Посадите Кацан, Ангелову и Tкаченка Р. в один кабинет на сутки, и они сами друг друга сожрут!
Mjgilschik
5802 дн. тому
Етих {CENSORED} Кацан и Ангелову давно надо било гнать в шею !!! Они умеют только стучать,распростронять сплетни и воровать бабки колликтива!!!
5803 дн. тому
Займітьтся, будь-ласка, усіма скопом - і прізвища та справи - У СТУДІЮ!
5803 дн. тому
Касаткіна. О!
5803 дн. тому
О! невже ви вивчили прізвища профспілкових босів ? За ту 1000 гривень, що їм платять без премій та нарахування інтенсивності якраз їм є чого триматися за УТ-1 з його багнюкою. Ото халява - руками й ногами їх звідти не виженеш. А що ж так цікавенько пройшлися по ним, а за іншого профспілкового лідера забулися? На жаль, прізвища не згадаю. Така молода, чорнява. Далеко піде. Дуже далеко.
5803 дн. тому
Головне, що Ангелова, Метерчук та Кацан прилаштувались. Тепер їх з рік точно не попруть. Будуть розклеювати листівки і забалакувати народ. З такими ніякого суспільного мовлення на НТКУ ніколи не буде. ХЇіба що вони його очолять. Для цього увесь цей "собрань" і збирався ( а решта: буфети та туалети - для черни). От цими профспілковими босами теж треба зайнятись давно.
РАДІО
5803 дн. тому
ЛЮДИ! Прийдіть і подивіться на "пищеблоки" в НРКУ! Ось де фантстика!Не знаю, хто прикриває цю лавочку, але арендують приміщення на Хрещатику, 26, абсолютно "ліві" люди. Є ще задрипана кімнатка просто в обідраному коридорі, де і спиртного вистачає, і таргани бігають. Столики стоять під облупленими стінами, під ними обідає кішка. Санстанціє!!! Де ти????
5803 дн. тому
КОРРУПЦИЯ В ЧИСТОМ ВИДЕ Буфеты/помещения по настоянию нового менеджмента канала на неизвестных юридически необоснованных условиях отдают одному профсоюзу - постоянно сдающего работников телеканала и в хвост и в гриву администрации - якобы для улучшения условий работы работников. Далее вообще немыслимо и уголовно наказуемо!!!!! Профсоюз отдает помещения в АРЕНДУ!!!!!!!!!!!! - по законодательству у него нет такого права!!!!!!!!!! - ПОД ОБЩЕПИТЫ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! частной лавочке, напрямую связанную с Коблей. Афера проворачивается в считанные дни. Частные кафетерии работают, НТКУ платит из своего бюджета деньги не уволенным буфетчицам и другим сотрудникам бывших столовых/кафешек,работающих на нового хозяина; на уровне администрации без стеснения называяются вещи своими именами. Новые кафетерии работали без лицезий, продают спиртное без кассовых аппаратов, качество еды ухудшилось. Ребятки, а чего стоят слухи о том, что на днях на НТКУ хоронили 44летнего сотрудника, к которому вызвали скорую после длительного стояния в очереди в новом буфете. У него был панкреотит. ______________________ Журналисты, твою дивизию!!!!!!!!!!!! ____________________ А слабо посмотреть бухгалтерскую отчетность новой структуры, занимающейся общественным питанием на НТКУ? Эдак за пару годиков. Бусики, это клондайк.
ШПАК
5803 дн. тому
Нормальні премії в НТКУ так, як і нечисті зарплати платять лише Ганні Бичок, яка роздавала чорну платню за часів ШЕВИ, людям Руслана Ткаченка. 25 тисяч гривень - чи не правдя гарна зарплата порівняно з 2000 тисячами? Подумаєш, люди висловили недовіру ще чотири роки тому так йому довіряє САМ в.о., Кобля та Недзельський. Здавалось класні керіваники прийшли! Втім то, тільки здавалось. Вони такі самі... Соромно, безбожно, не по-людськи ви ведете себе, панове.
МЫ ТРЕБУЕМ ПРОДОЛЖЕНИЯ БАНКЕТА
5803 дн. тому
Качество еды уже ухудшилось в нашей центральной столовой на первом этаже, официанты не такие вежливые. Порци, епть, в два раза меньше чем были в Овне ( ударение на букве "е"). Но зато живот не болит как раньше. Ладно, я бухать!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду