А може, дійсно: припинімо шоу?

6 Червня 2008
1977
6 Червня 2008
09:26

А може, дійсно: припинімо шоу?

1977
А може, дійсно: припинімо шоу?
Ніколи не відповідаю колегам на іронію щодо власної персони. Сам часто буваю іронічним, а іноді і жорстко саркастичним. Але це коли іронізують з приводу мене особисто – характеру там, хвостика, бороди, улюблених виразів тощо. А от коли дозволяють собі, кокетливо не помічаючи, писати про справу – вимушений коротко відповісти. Оскільки справа ця вагома. Серйозна – перебудова НТКУ називається. Саме тому, я так думаю, на електронних шпальтах «Детектор медіа» з’явився матеріал про буденну, суто професійну і внутрішньокорпоративну справу співробітників Національної телекомпанії – профспілкове зібрання. Зацікавила ця подія, сподіваюся, професійне видання саме тому, що одним із пунктів порядку денного значилася інформація для співробітників про перебудову роботи НТКУ. Не думаю, що закриття кафе, чистота туалетів, ремонт окремо взятого коридору НТКУ цікавили шановане навколотелевізійне видання більше.
 
Написали. Дивно. Адже я там був! Як і інші – були! І чули! І бачили... Я, нарешті, декількома фразами зміг поінформувати колег із Національної телекомпанії про «Систему державного і суспільного телебачення в Україні». Відвели мені на це 5 хвилин 23 секунди і декілька кадрів хронометражу. Утім, це вже чималенький успіх! Адже з лютого 2005 року (коли текст проекту був оприлюднений) поговорити із загалом в НТКУ не довелося. Причини різні, і всі вони зрозумілі. Спочатку дехто, начепивши на себе грантові футболки з написом «Суспільне телебачення», забезпечував собі ефір у новинах Першого національного, а потім і сідав посеред депутатів ВР держави.
 
Потім – тихесенько і швидесенько керівництво опікувалося поворотом бюджетних коштів із рахунків НТКУ в потрібних напрямах. А щоб не заважали – викидало з телекомпанії професійних менеджерів і фахових телевізійників, які з точністю до півгривні могли сказати, де, кому і навіщо. Публічно сказати! І в обличчя теж! Не до серйозної роботи над майбутнім було в коридорах НТКУ. Двері в тих коридорах ногами відкривали прямі комерційні конкуренти і, судячи з усього, будуть відкривати і надалі. На жаль...
 
Але повернімося до викладу того, що відбувалося на зборах і про що чомусь не написали. Я, звичайно, розумію, що в «Детектор медіа» є вироблена стратегія просування проекту під назвою «Суспільне телебачення». «За» цю вироблену стратегію сторінки наповнюються багато, радісно і жваво. Де «проти»? Де розмови про інші стратегії. От і на матеріалі, на який вимушений зреагувати, лежить це тавро!
 
Коротко і по порядку. Чомусь не процитовано дуже важливий момент із мого виступу. А саме про те, що потужності телецентру на Мельникова, 42 з самого початку були розраховані на виробництво чотирьох 24-годинних телевізійних програм на добу і саме їх потрібно задіяти. Чомусь жодного слова про логічну і потужну концентрацію державних зусиль навколо уже існуючих телеканалів: Першого національного, «Культура» та «УТР». Адже «Система державного і суспільного ТБ в Україні» нічого не пропонує руйнувати. Тільки нарощувати і підвищувати якість і конкурентоздатність! Розумію: «не влізло»! Але чомусь влізло про те, що «у цілому пропозиції пана Зиріна присутні оцінювали як фантастичні”». Неправда! Не було висловлено жодної публічної оцінки. Автор проекту відповів мікроскопічними репліками (хронометраж!) лише на два з половиною коротких запитання. З текстом проекту співробітники НТКУ ще не познайомилися. Тексти проекту й електронні носії були залишені для загалу в секретаріаті зборів.
 
Ще про одне – про намагання сформувати і передати читачам атмосферу події! Атмосферу... якої насправді не було! Дріб’язкової та ницої атмосфери! Лише маленька зміна акценту та наведені дійсно сказані кимось слова. Але зовсім не в тому контексті і не в тому місці! І – отримуємо іронію та бажання махнути на те все рукою. Адже репліка про нове керівництво «Так уже ж прийшло!» була промовлена співробітницею НТКУ з гігантським багажем досвіду за плечима... із нищівною іронією та розпачем! Але хіба передано цей настрій у матеріалі пані Данькової? Я дозволив собі продовжити цю іронію і висловив «рішучу» упевненість, що нове тимчасове керівництво НТКУ уже зустрілося з колективом і поінформувало колег щодо планів творчої роботи і руху вперед. Ні? Дивно! От тут і прозвучало знамените: «Припинімо шоу». Відчуваєте різницю у формуванні атмосфери.
 
І ще один дуже важливий нюанс. На зборах співробітникам НТКУ вчергове було запропоновано «підносити папери», «здавати пропозиції», «включатися в роботу якихось груп, створених невідомо де»!!! Cловом, знову вчити робити телебачення «не на двох стільцях», а національного рівня. Вчити чергового кандидата в депутати чогось чи мери десь! Але я дозволив собі рішуче не погодитися і просити колег «не тексти носити друкаркам», а проголосувати пропозицію «про включення представників від НТКУ в робочу групу Кабінету Міністрів». Що і було проголосовано! Відчуйте різницю в передачі атмосфери.
 
І на закінчення. Коли колеги почали обговорювати внутрішні питання, я пішов. Пішов тому, що говорили вони про «своє», практично домашнє. Дехто лишився...
 
Про «своє» і «про домашнє», як правило, говорять словами, не призначеними для диктофонів і фотоапаратів – чужих вух і очей. «Таке» плаває на інших сторінках. Дуже специфічного кольору і навіть запаху... Хоча, можливо, колеги з «Детектор медіа» зі мною не погодяться.
 
Олександр Зирін, незалежний телевізійний оглядач
 
P.S. Прошу вибачити за деяку затримку з відповіддю. Нагальні справи не дозволили ознайомитися з текстом матеріалу пані Данькової раніше. До нього привернули увагу дзвінки колег і sms.
 
Від редакції: «Детектор медіа» претензії пана Зиріна видаються не зовсім обґрунтованими, а тон його допису – не зовсім адекватним ситуації, проте відмовити йому у праві користатися «правом на репліку» у відповідь на згадку його прізвища ми не можемо. Як і минулого разу, коли пана Зиріна обурив репортаж із конференції «Україна – зона культурного лиха». Очевидно, виходом для журналістів «ТК» буде в подальшому не згадувати пана Зиріна у своїх публікаціях, аби не давати йому формальних приводів для реплік :)
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1977
Теги:
Читайте також
23.02.2009 13:51
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
13 747
09.10.2008 10:27
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
25 734
23.09.2008 13:22
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
13 036
30.05.2008 16:41
Наталія Данькова
41 305
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Пилип з конопель
5805 дн. тому
Шановна Телекритико! Ви, звичайно, можете взагалі не згадувати пана Зиріна у подальших публікаціях, але очевидно для стороннього спостерігача, що названі статті, на які змушений був відповідати пан Зирін, дійсно не містять зваженої оцінки його проектів. Натомість вони містять зневажливі репліки на адресу Олександра. Невже професійне видання може собі дозволити оцінити написаний фахівцем проект реформування НТКУ лише одним реченням? Причому достатньо неетичним - "оцінили як фантастичний". Хто оцінив? Де повна цитата? Якщо це думка пані Данькової, то де аргументи? Можна погодитися із тим, що Олександр Зирін - людина складна у спілкуванні, його тексти не є зразком стилю, його погляди мають багато супротивників. Але очевидно що разом з тим: Зирін професіонал у телебаченні, він по-справжньому, з середини знає ситуацію у НТКУ, де пропрацював багато років, його пропозиції та досвід заслуговують, принаймні на увагу і адекватний розгляд. А ще, щановна Телекритико, Олександр Зирін, при всій його незручності для вас, є достатньо рідкісним зразком телевізійника, яким рухають не корпоративні, матеріальні чи особисті пріорітети, а національні інтереси. Бо хто ще з такою затятістю буде оприлюднювати свої погляди, усвідомлюючи, що ні за яких обставин він не буде запрошений на роботу до НТКУ. І ви це знаєте!
АНКА
5808 дн. тому
Олександре, після зборів у своєму листі колектив телекомпанії запропонував у листі на ім"я віце -І.Васюника пропозицію ознайомитися з Вашою, дуже цікавою та виваженою, концепцією. Включити вас до групи експертів, разом з представниками колективу. Деякі працівники НТКУ взагалі не чули про суспільне мовлення. Правда, в Україні навіть експертів з цього питання обмаль. Не дивина, що вашу концепцію вже тиражують інші охочі очолити СМ. Доки ідеї оволодіють масами, то половина наріду забуде, хто ж такий був дідусь Ленін і що він казав про суспільний контроль над ЗМІ. Думки, до речі, зовсім не дурні. Тож, будемо сіяти в маси розумні речі. Респект
Оргкомітет зборів
5808 дн. тому
ЗІ СВЯТОМ! СВОБОДИ! ВІРНОСТІ ПРОФЕСІЇ! ВСІМ ВСІМ ВСІМ ЖУРНАЛІСТАМ! Збори проголосували всі запропоновані комітетами двох незалежних профспілок телекомпанії звернення до прем'єр-міністра Ю. Тимошенко, в Деркомжтелерадіо, в комісію зі створення суспільного телебачення та три звернеання до в. о. президента телекомпанії В. Ілащука. Також надіслали рішення зборів. А про реакцію на них зможемо поговорити після свята.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду