ЄС занепокоєний ситуацією зі свободою слова в Україні

30 Квітня 2010
16765
30 Квітня 2010
14:53

ЄС занепокоєний ситуацією зі свободою слова в Україні

16765
ЄС занепокоєний ситуацією зі свободою слова в Україні

Європейський Союз занепокоєний нещодавнім розвитком ситуації у сфері свободи слова в Україні та вітає обіцянку президента Віктора Януковича захищати представників засобів масової інформації. Про це йдеться в «Заяві стосовно свободи засобів масової інформації в Україні», яку передає «Інтерфакс».

 

«Надзвичайно важливо, щоб журналісти могли продовжувати свою роботу, не побоюючись насильства і залякування. У цьому контексті ми занепокоєні нещодавніми випадками утисків і насильства проти журналістів в Україні. Ми вважаємо обнадійливим те, що президент Янукович і члени його адміністрації обіцяли розслідувати старі і нові випадки насильства проти працівників засобів масової інформації», - зазначено в документі.

 

ЄС також занепокоєний нещодавнім розвитком подій, який може обмежити плюралізм ЗМІ, включаючи рішення реформувати Національну комісію з утвердження свободи слова та змінити статус нового керівника державного телебачення.

 

«Обмеження доступу до ефіру політичних лідерів опозиції, відмова деяким журналістам у праві взяти участь у висвітленні офіційних зустрічей і процедура серйозного скорочення в органах регулювання ЗМІ також викликають певну занепокоєність. ЄС сподівається побачити продовження сталої практики призначати представника парламентської опозиції головою парламентського комітету з питань свободи слова та інформації», - відзначено в заяві.

 

Крім того, ЄС вітає обіцянку президента Януковича підтримувати плюралізм ЗМІ і захищати журналістів, «як відповідь на деяку зростаючу занепокоєність у сфері свободи преси в Україні, що було також відзначено представником ОБСЄ з питань свободи преси в її прес-релізі, датованому 23 квітня 2010 року».

 

«ЄС підтримує всі важливі досягнення і реформи, вжиті Україною для гарантування плюралізму і свободи преси. Ми наполегливо рекомендуємо керівництву захистити вже зроблені кроки і продовжувати проведення реформ з тим, щоб привести українське законодавство у відповідність до міжнародних зобов'язань і зобов'язань ОБСЄ як повагу свободи вираження», - підкреслюється в документі.

 

ЄС також висловив слова привітання своєчасній реакції представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуньї Міятович і закликає її продовжувати стежити за розвитком ситуації у співпраці з українською владою.

 

У шапці документу, датованого 29 квітня, вказане іспанське президентство і постійна рада ОБСЄ. Як пояснили «Інтерфаксу» в штаб-квартирі ОБСЄ у Відні, заява була зачитана іспанським головуючим в рамках засідання постійної ради ОБСЄ, яке відбулося 29 квітня у Відні. В останньому абзаці іспанською мовою вказано, що до цієї заяви приєдналися країни-кандидати Хорватія, Македонія, потенційні кандидати Албанія, Боснія і Герцеговина, Чорногорія, Сербія, члени Європейської зони вільної торгівлі і Європейського економічного простору, а також Ісландія і Норвегія.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16765
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Разтаможка
5107 дн. тому
Проснулись, ага.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду