ОБСЄ схвалює обіцянку президента підтримувати плюралізм ЗМІ, але попереджає про негативні зміни

23 Квітня 2010
18158
23 Квітня 2010
00:41

ОБСЄ схвалює обіцянку президента підтримувати плюралізм ЗМІ, але попереджає про негативні зміни

18158
ОБСЄ схвалює обіцянку президента підтримувати плюралізм ЗМІ, але попереджає про негативні зміни

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дунья Міятович схвалила обіцянку президента України Віктора Януковича захищати плюралізм ЗМІ і дотримуватися зобов'язань у сфері свободи ЗМІ, прийняті Україною в рамках ОБСЄ. Про це йдеться в офіційному повідомленні ОБСЄ.

 

«Я впевнена, що ваша Адміністрація буде підтримувати і розвивати значні досягнення України в галузі свободи ЗМІ та плюралізму. Україна повинна стійко продовжувати зусилля з досягнення справжньої свободи ЗМІ і плюралізму, в тому числі шляхом надання опозиції повного і безперешкодного доступу до ЗМІ», - йдеться в листі, який Міятович направила президенту Януковичу 22 квітня.

 

Представник також схвалила запевнення нового керівництва країни в тому, що воно боротиметься з проявами насильства відносно до журналістів, і назвала їх своєчасними. Вона також висловила сподівання на те, що ці запевнення приведуть до активних і рішучих дій і дозволять завершити розслідування старих і нових випадків насильства проти журналістів, включаючи вбивство журналіста «Української правди» Георгія Ґонґадзе у 2000 році.

 

Пані Міятович звернула увагу і на негативні зміни, які ставлять під загрозу плюралізм ЗМІ. Серед них - прийняте 2 квітня рішення про розпуск Національної комісії з утвердження свободи слова, яка була підрозділом адміністрації президента, а також зміна юридичного статусу нового керівника державного телебачення.

 

«Я хотіла б звернутися до вас з проханням особисто сприяти тому, щоб цей важливий дорадчий орган, у якому працювали авторитетні юристи і журналісти, які активно розробляли ліберальне законодавство і захищали права журналістів, зміг продовжити роботу. Я також сподіваюся, що зміна юридичного статусу нового голови державного телебачення не вплине на його незалежність і редакційну політику», - заявила пані Міятович.

 

Дунья Міятович повідомила, що її Бюро продовжить нагляд за подіями в Україні, і запропонувала керівництву підтримку в реформуванні законодавства у сфері ЗМІ. Вона додала, що Україна повинна завершити ухвалення законів про суспільне мовлення, доступ до інформації, приватизації ЗМІ і до прозорості у сфері власності ЗМІ.

 

«Для досягнення всього цього надзвичайно важливо, щоб головою парламентського комітету з питань свободи слова був представник опозиції. Ця давняя демократична традиція Верховної Ради завжди гарантувала прийняття прогресивного законодавства про ЗМІ», - заявила пані Міятович.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18158
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Чостер
5114 дн. тому
Ага, УЖЕ всем хорошо((((
Режиссер
5116 дн. тому
все будет хорошо
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду